GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Tips til efterårsfotografering

Opdag kittet og teknikkerne, du har brug for til at tage fantastiske billeder og videoer af denne smukke tid – lige fra at få mest muligt ud af det omskiftelige vejr til at fange årstidens farver .
Næroptagelse af et brunt efterårsblad på jorden, der er dækket af regndråber.

Efteråret er nok den bedste årstid til at komme udenfor med dit kamera. Varmt lys, brændende farver og dyr, der samler mad til vinteren, betyder, at der altid er noget at fotografere. Mulighedernes vindue til at fotografere efterårsfarver er dog flygtigt, da det eneste, der skal til for at lukke det, er en vindomsust dag, der fjerner bladene fra træerne. Derfor er det vigtigt at gribe hvert eneste øjeblik, du kan.

For at komme i gang er her ni tips til efterårsfotografering, så du kan få mest muligt ud af årstidens fantastiske orange, røde og gyldne farver, uanset hvilket Canon-kamera du bruger.

1. Drag fordel af det skiftende lys

En bjergflod flyder gennem et efterårslandskab med bregner og klipper i forgrunden.

Den lavthængende sol på en efterårsdag kan få terrænets struktur frem. Dette klassiske efterårsbillede fanger alle årstidens farver. Bevægelsen i vandet, som er fanget med en lang eksponering, samt bregner, bøge- og birketræer hjælper med at afbalancere kompositionen. Taget med et Canon EOS 5D (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv ved 29mm, 15 sek., f/16 og ISO100. © Theo Bosboom

Nogle få blade hænger på ellers bare grene, mens blege træstammer ses i tågen i baggrunden.

Den uklare baggrund er med til at fremhæve de håndfulde efterårsblade, der har holdt sig fast i disse spinkle grene. Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv (nu efterfulgt af Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) ved 190mm, 1/50 sek., f/8 og ISO200. © Theo Bosboom

Når solen står lavere på himlen, bliver efterårslyset ofte varmt og blødt, hvilket er særdeles velegnet til at fotografere hele dagen.

Måske er det bedste tidspunkt til efterårsfotografering i løbet af den "gyldne" time – perioden lige efter solen står op, og lige før den går ned. Sollyset på lige nøjagtig disse tidspunkter kan hjælpe dig til meget bedre at fange mønstre og former, og du kan også gå helt ned og fotografere de nedfaldne blade. De lange skygger, der skabes af den lave sol, kan også føje drama til landskabs- og bybilleder .

De senere solopgange og det slørede tidlige morgenlys kan give fantastiske muligheder for stemningsfulde billeder, såsom tomme gader i byen og tågede skovscener. Prøv også at fotografere, når solen går ned, hvor der stadig er lys på himlen, men hvor du også får de tændte gadelamper med.

2. Glæd dig til regn, tåge og kulde

To svaner på en flod, der er delvist dækket af tåge over vandet, hvilket giver scenen et svagt orange skær.

Brug vejrforholdene til din fordel. Her skaber tågen, der delvis slører svanerne, stemning og giver denne flodscene en overjordisk fornemmelse. Taget med et Canon EOS R6 med en Canon-objektivadapter EF-EOS R og et Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv ved 200mm, 1/1000 sek., f/3.5 og ISO100. © Dmitry Kupratsevich

En edderkop sidder midt i spindet mod en mørkegrøn og brun baggrund. Spindets tråde er dækket af bittesmå dugdråber.

Efter en kold nat kan du gå tidligt ud med dit kamera for at fange dug eller frost på edderkoppespind. Hvis du vil få gennemsigtige motiver som dette til at stå ud, skal du optage dem på en mørk baggrund. Taget med et Canon EOS R6 med er Canon RF 70-200mm F4L IS USM-objektiv ved 200mm, 1/400 sek., f/4 og ISO500. © Lucia Griggi

Omskifteligt efterårsvejr betyder, at det er muligt at fange mange stemninger på en enkelt dag. Himlen kan være lys og skarp et minut, overskyet og stormfuld det næste.

Selv regn kan give en række muligheder for kreativ fotografering. Canons EOS R-systemkameraer og RF-objektiver er vejrbestandige, hvilket betyder, at du kan bruge dem i en lang række miljøer og under mange forskellige forhold. En modlysblænde beskytter forsiden af objektivet, hvis der er nogle få regnpletter, men du skal pakke et regnslag til dit kamera, så du kan fortsætte med at optage under en regnbyge. Find en mørk baggrund, så du kan få regndråber til at skille sig ud og drage fordel af vandpytter til at optage refleksioner fra farverige træer.

Når nætterne bliver koldere, er der også større chance for, at der dannes tåge om morgenen. Så stå tidligt op for at optage fotos og video af byen eller landet henlagt i tåge, før solen brænder den af. Prøv at fotografere i solen eller mod gadelamper for at give tågen et æterisk skær.

3. Udnyt efterårsfarverne bedst muligt

Et stort, bart træ ses i et græsklædt moseområde. Der er en diset tåge, og den lave sol ses gennem træets grene.

Hvis du fotograferer ind i solen, vil du finde ud af, at ansigtet på dit motiv bliver mørkere end forventet. Hvis du gemmer dit billede som en RAW-fil, får du mulighed for at finjustere eksponeringen, når du behandler det. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 24mm, 1/8000 sek., f/4 og ISO2500. © Marcus Hawkins

Et billede af et stort, bart træ i et græsklædt moseområde, der er åbnet i Canons Digital Photo Professional-redigeringssoftware.

Når du redigerer dine billedfiler i Canons Digital Photo Professional-software, kan du justere farverne og indstille Picture Styles. © Marcus Hawkins

Indstil dit kamera til at levere kraftige, mættede farver til flotte efterårsbilleder. Hvis du vil forbedre de gyldne nuancer i efterårslandskaber, skal du vælge en forudindstilling for hvidbalance, der tilføjer varme, f.eks. Dagslys eller Overskyet. Hvis du bruger en af kameraets automatiske optagelsesmetoder, der giver dig mulighed for at ændre farvetonen, skal du indstille den til Varm.

Når du tager efterårsbilleder i RAW-format (i modsætning til JPEG), får du den største fleksibilitet, når du vil redigere dine billeder på en computer. Canons Digital Photo Professional-software giver dig alle de værktøjer, du skal bruge til at behandle RAW-filer. Du kan f.eks. ændre hvidbalancen, så dine billeder får en varmere fornemmelse, og du kan eksperimentere med forskellige Picture Styles, f.eks. efterårstoner, der kan downloades fra Canons webside. Det er også muligt at finjustere farvetonen, mætningen og lysstyrken for de enkelte farver ved hjælp af værktøjet "farvejustering".

4. Eksperimentér med efterårsportrætter

En ung mand og kvinde smiler til hinanden, mens de skubber deres cykler langs en sti med en baggrund af gyldne efterårsblade.

Solen, der skinner gennem de gyldne efterårsblade, danner en smuk baggrund for dette portræt. Eksperimentér med at bruge forgrundselementer til at forbedre din komposition, eller prøv at kaste med efterårsblade. Landskabsbilleder kan ofte forbedres ved at tilføje et motiv. Taget med et Canon EOS 200D (nu efterfulgt af Canon EOS 250D) med et Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektiv ved 1/800 sek., f/1.8 og ISO200.

Efterårsfarver skaber en opløftende baggrund for et portrætfoto. Hvis du vil skabe et flatterende billede, skal du bevæge dig væk fra dit motiv og zoome objektivet til en lang indstilling. Dette vil gøre ansigtstræk mindre udtalte, hvilket giver et mere behageligt resultat. Den smallere visning med en længere zoom giver dig også mere kontrol over, hvad der vises i baggrunden af dit portræt, så du kan overdænge baggrunden med efterårsfarver.

Den lave vinkel på solen på efterårsdage kan være ubehagelig for dit portrætmotiv, så tag billeder i skyggen af et træ eller en bygning, så personen ikke kommer til at knibe øjnene sammen. Alternativt kan du placere dem, så det varme lys oplyser dem bagfra eller fra den ene side, og derefter holde noget hvidt tæt på ansigtet for at reflektere lyset og oplyse områderne i skyggen.

Efterårsvejret er uforudsigeligt, og nogle gange bliver du nødt til at fotografere indendørs. Brug hvidt net- eller tylmateriale til at sprede lyset fra et vindue, og placér portrætmotivet, så lyset falder på den ene side af ansigtet. Bed dem om at dreje hovedet en smule, så de kigger ud, så det bløde lys oplyser deres ansigt jævnt.

5. Vær forberedt på at stå tidligt op, når du fotograferer vilde dyr

En lille hvid fugl på en gren med røde bær, den lange sorte hale er hævet bag den.

Hvis du vil have skarpe billeder, skal du støtte kameraet og objektivet godt eller bruge et stativ. Et objektiv med billedstabilisering (IS) eller et EOS R-systemkamera med indbygget billedstabilisering (IBIS) hjælper dig f.eks. med at tage skarpere håndholdte billeder. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 600mm F4L IS USM-objektiv ved 1/4000 sek., f/4.5 og ISO640.

Et rådyr med små gevirer ses halvskjult i en mark med høje gyldne afgrøder med en gylden himmel bagved.

Rådyr og mange andre pattedyr har en meget følsom lugtesans, så nærm dig dem, når vinden blæser i din retning, i stedet for at bære din duft hen mod dem. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 373mm, 1/250 sek., f/8 og ISO1250. © Ben Hall

De årstidsbestemte farver giver et ekstra element til fotos af vilde dyr og fugle, selvom du ofte har brug for et langt objektiv for at få billeder, der fylder hele billedet. De fleste dyr vil være aktive ved daggry og tusmørke, så prøv at komme i en position på et sted, før dit motiv ankommer. Brug kameraets hurtigste indstilling for fremføringsmetode, så du kan optage serier af optagelser, og indstil AI Servo/Servo-autofokus til at spore dyr i bevægelse.

Vilde dyr som f.eks. hjorte, egern og fugle kan kamuflere sig i deres omgivelser, så prøv at indramme dem mod det levende efterårsløv, så de skiller sig mere ud. Hvis du har fugle, der besøger din have, kan du bruge fuglefoder til at lokke dem til at lande foran en farverig kulisse.

6. Kom tæt på for at øge effekten

Næroptagelse af en enkelt cremefarvet og brun champignon på en mosdækket skovbund.

For at sikre at dit motiv skiller sig ud fra dets omgivelser, skal du vælge en blænde, der er stor nok (det laveste f-nummer) til at sløre baggrunden. Taget med et Canon EOS R6 med en Canon-objektivadapter EF-EOS R og et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv ved 200mm, 1/100 sek., f/8 og ISO640. © Brian Worley

Et tørt efterårsblad, der er optaget mod en lav sol på en orange himmel for at oplyse årerne.

Prøv at tage et billede med den orange glød fra en solnedgang eller solopgang bag dit motiv, så det vises som en silhuet, og brug derefter flash til at oplyse det. Når du fotograferer efterårsblade, skal du holde bagsiden af kameraet parallelt med bladet, så du kan trække mere af det ind i skarpt fokus. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 24mm, 1/1000 sek., f/4 og ISO100. © Agi Wojcik

Makrofotografering er en fantastisk måde at udforske efterårets toner og teksturer på. Prøv at eksperimentere med makro- eller næroptagelsesfunktionen på dit kamera, og led efter årstidsdetaljer som svampe, regndråber på blade eller årer i det nedfaldne løv.

For at få efterårsbladenes struktur frem skal du belyse dem fra en lav vinkel. Hvis du vil fange et blads sarte struktur, skal du tape det fast på et vindue, så du kan fotografere det, mens det er bagbelyst af solen.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM til EOS R-systemkameraer har en mindste fokuseringsafstand på 14 cm (0,5x forstørrelse eller halv naturlig størrelse), hvilket giver dig mulighed for at fylde billedet med detaljer, mens Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM giver dig mulighed for at fokusere op til 35 cm (0,5x forstørrelse). Makroobjektiver er ikke kun til næroptagelse – du kan også bruge dem til portrætter, landskaber og andre motiver.

Du har ikke brug for et dedikeret objektiv til makrofotografering. Så længe du har et kamera og et objektiv af god kvalitet, kan ethvert billede beskæres for at vise detaljerne på et motiv. Mange objektiver, der leveres med Canon EOS-kameraer, har en imponerende kort mindste fokuseringsafstand, f.eks. Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, som kan fokusere så tæt som 13 cm fra motivet.

7. Brug det rigtige kit

En kvinde med en varm hue og frakke, der kigger på LCD-skærmen på sit Canon-kamera, mens hun kigger ned for at fotografere en mosdækket klippe.

I stedet for at optage alt fra hovedhøjde skal du gøre en indsats for at komme ned i det lave område for at vise efterårskulisserne fra et nyt perspektiv. Et kamera med en skærm, der kan vippes og drejes, gør det nemt at optage fra usædvanlige vinkler.

Et Canon EOS R-systemkamera giver en fantastisk letvægtsmulighed til at tage med på en efterårsfototur hele dagen. De kompakte Canon EOS R10 og Canon EOS RP er nemme at bruge og fyldt med kreative funktioner, der giver dig mulighed for at udvikle dine foto- og videofærdigheder.

Eksperimentér med forskellige objektiver for at gøre dine efterårsbilleder mere varierede. Et vidvinkelobjektiv som f.eks. Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er perfekt til årstidens landskabsbilleder, mens det lette RF 100-400mm F5.6-8 IS USM er ideelt til naturfotografering. Et objektiv med en stor maksimal blænde, f.eks. Canon RF 50mm F1.8 STM, gør det nemmere at optage i svagt lys.

Glem ikke at pakke noget tilbehør. En reflektor giver dig mere kontrol over lyset, når du optager efterårsnæroptagelser og portrætter, og et let stativ gør det muligt for dig at fortsætte med at tage billeder om natten. Et cirkulært polariseringsfilter, der fastgøres på forsiden af dit objektiv, er et fantastisk efterårsfototilbehør, da det reducerer refleksioner og øger mætningen.

8. Prøv at optage en efterårsvideo

To kvinder med varme huer og frakker og med Canon-kameraer står i en skov og kigger op. En af dem peger også opad.

Kig op, og se, hvad der sker oven over dit hoved. Ved at medtage næsten nøgne grene mod himlen i dit billede eller din video opnås der en efterårsagtig stemning, og det giver seeren mulighed for at værdsætte naturens skønhed og skrøbelighed.

Når du er ude at tage efterårsbilleder, hvorfor så ikke også optage efteråret i bevægelse? Med Canon EOS-kameraer som f.eks. Canon EOS R10 kan du optage videoer i høj kvalitet ved et tryk på en knap. Hvis du har et kamera med Wi-Fi, kan du nemt dele dine klip på sociale medier, mens du er på farten, via Canon Camera Connect-appen.

Hvis du inddrager venner, familie eller andre personer, så sørg for, at filmstjernerne er iklædt farver, der matcher efterårets nuancer. For at få et professionelt udseende skal du holde kameraet stille og undgå at zoome objektivet, mens du filmer.

Prøv at optage nogle klip, hvor bladene falder ned fra træerne; ellers kan du også prøve at samle en bunke op med hænderne og kaste dem op i luften. Sørg for, at kameraets lydoptagelsesfunktion er slået til, så du kan fange lyden af blade, der knaser under fødderne, eller latter fra dig og dine venner.

Du kunne endda prøve at optage en timelapse- eller hyperlapse-film, der f.eks. viser det årstidsbestemte lys, der ændrer sig i løbet af et par timer, eller dug, der dannes på efterårsgræs.

9. Print dine yndlingsbilleder

Et ark billeder med efterårstema kommer ud af en kompakt Canon-printer.

Canon SELPHY CP1500 printer smukke fotos i professionel kvalitet på en række forskellige papirtyper, fra postkort til miniklistermærker.

Det er værd at vælge en papirtype af god kvalitet, der passer til din fotostil, når du printer fotos med mættede og varme toner. Mens det meget populære blanke Canon Pro Platinum-fotopapir giver særdeles detaljerede og levende resultater, kan du også forsøge at bruge noget blødere papir. Et godt eksempel er Canons Plus Semi-gloss, som har en satinfinish og er mindre blankt, hvilket giver en blødere finish.

Printeren Canon PIXMA TS7450-serien er en ideel løsning til print på en række kreative medier, mens Canon SELPHY CP1500 er et fantastisk kompakt valg.

Hvis du udforsker efterårets skønhed med dit kamera, kan det give idéer til en overflod af inspirerende fotoprojekter, så sørg for at få mest muligt ud af denne livlige sæson, så længe magien er der.

Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede produkter

 • Spejlløse kameraer

  EOS R8

  Gå et niveau op til fullframe-fotografering og -video, og virkeliggør dine kreative ambitioner.
 • RF-objektiver

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Et lille og smukt letvægtsobjektiv i RF-serien med 24-50mm zoom, som du kan bruge hver dag til rejser, landskaber og meget mere.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med hurtig blænde til vidvinkelperspektiv, nærfokusering og Hybrid IS.
 • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Et kompakt og let RF 15mm zoomobjektiv, der er perfekt til rejser, herunder bylandskaber, landskaber, arkitektur og vlogging på farten.
 • Spejlløse kameraer

  EOS R10

  Tag dine næste skridt inden for fotografering og video med et spejlløst EOS R-systemkamera, der er bygget op omkring en sensor i APS-C-størrelse.
 • Spejlløse kameraer

  EOS RP

  Et lille, let og intuitivt spejlløst fullframe-kamera, der er designet til rejser og fotografering i hverdagen.
 • Vidvinkelobjektiv med fast brændvidde

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Et kompakt, let 24mm objektiv med fast brændvidde, der er ideelt til landskabsfotografering, vlogging og interiør – samt fantastiske makrobilleder.
 • Telezoomobjektiv

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Et alsidigt, kompakt og let RF 100-400mm-zoomobjektiv med 5,5-stops IS til optagelse af dyreliv og action uden tyngde.
 • Printere til hjemmet

  SELPHY CP1500

  Skab yderst holdbare print i flotte farver på få sekunder med denne brugervenlige, kompakte fotoprinter.
 • Relaterede artikler

 • En person, der bærer vandreudstyr og en stor rygsæk, står oven på et klippefyldt landskab med sin hund. I baggrunden kan der ses et stort, fjerntliggende moseområde.

  ADVENTURE-FOTOGRAFERING

  Udendørs eventyrfotografering

  Fotografen Anna Blackwell trekker gennem vildmarken i Dartmoor med et Canon EOS R6.

 • Optagelse af årstiderne

  LANDSKABSFOTOGRAFERING

  Optagelse af årstiderne

  Få den unikke atmosfære fra hver årstid med disse tips fra Benjamin Hegyi.

 • Vilde dyr i svagt lys

  WILDLIFE-FOTOGRAFERING

  Vilde dyr i svagt lys

  Opdag dyrenes skjulte liv med vores bedste tips til natfotografering.

 • Et landskabsbillede af et træ på siden af en bakke foran en lilla himmel.

  LANDSKABSFOTOGRAFERING

  De bedste tips til landskabsfotografering

  Opdag optagelsesteknikkerne, der kan hjælpe dig med at tage dine landskabsfotos til det næste niveau.