LANDSKABSFOTOGRAFERING

To objektiver, to forskellige syn på landskabsfotografering

Den professionelle fotograf Verity Milligan eksperimenterer med alternative opfattelser af landskaber med blot to vidvinkelobjektiver: Ét zoomobjektiv og ét objektiv med fast brændvidde.
En kvindelig fotograf står på klipper i lavt vand og fotograferer en sø omgivet af bjerge.

Den prisbelønnede fotograf Verity Milligan brænder for at fotografere landskaber. Hun er ofte oppe før solopgang og begiver sig ud i naturen. "Jeg er en stor fan af morgener og især tågede morgener," siger hun. "De er så stemningsfyldte. Jeg kan godt lide at komme ud før daggry og begynde at fotografere i den "blå time", når solen stadig er under horisonten."

Verity har et misundelsesværdigt udvalg af Canon-kameraer og objektiver i L-serien i sin udstyrstaske, men for at demonstrere, hvad der er muligt med blot et par kompakte og lette objektiver, tog hun imod udfordringen med at fange landskaber fra forskellige perspektiver med blot ét zoomobjektiv og ét objektiv med fast brændvidde – Canon RF 15-30mm F4,5-6.3 IS STM og RF 24mm F1.8 IS STM – i det smukke Lake District i Cumbria, England.

"Kvaliteten og ydeevnen af disse mere prisbillige objektiver er blevet betydeligt forbedret, siden jeg begyndte at fotografere," siger Verity. "Glasset er godt, og begge objektiver er virkelig responsive. Men det, jeg bedst kunne lide er, hvor små og håndterbare de er. Jeg kunne bare tage et kamera og disse to objektiver med og vandre ud i landskabet."

To objektiver, to synsvinkler

Et Canon EOS R5 med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv placeret på en træstub ved siden af et RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

Verity tog udfordringen op med sit Canon EOS R5 og kun to RF-objektiver: Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM og RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

En kvindelig fotograf, der holder et Canon-kamera, knæler ned for at tage et billede. Bag hende er der en sø omgivet af bjerge.

”Kittet var så kompakt og let, at jeg kunne gå længere, vandre i mere udfordrende terræn og blive ved i længere tid uden at det blev for tungt," siger Verity.

”En stor udfordring i landskabsfotografering er at se tingene på en anden måde, så du kan tage billeder, der ikke er ligesom alle andres," forklarer Verity. "Det er derfor, at det kan være så nyttigt at bruge objektiver med forskellige zoomområder."

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM er ideelt til hobbyfotografer, der gerne vil tilføje et alsidigt ultravidvinkelobjektiv til deres kamera fra EOS R-systemet. Det er perfekt til at optage flotte billeder og har en 5,5-stops optisk billedstabilisator, der giver billeder uden rystelser, selv når du optager landskaber håndholdt eller i svag belysning. Op til 7-stops billedstabilisering er ved hånden med et kompatibelt kamera fra EOS R-systemet som f.eks. EOS R5. Dette objektiv er også fantastisk helt tæt på med manuel fokusering, der giver ekstraordinære detaljeniveauer og imponerende skarphed helt ned til 12,8 cm (0,52 x forstørrelse).

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, der kun vejer 270 g, kombinerer en vidvinkel med en hurtig blænde til kreativ optagelse, selv i svag belysning. En 5-stops optisk billedstabilisator muliggør længere lukkertider ved håndholdt optagelse, og den stiger til 6,5 stop med et kompatibelt kamera fra EOS R-systemet. Det er også fantastisk til nærbilleder med en mindste fokuseringsafstand på 14 cm (0,5x forstørrelse eller halv naturlig størrelse), så du kan vise et motiv i motivets omgivelser.

Vidtstrakte landskaber med Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Skyformationer reflekteret på overfladen af en stille sø omgivet af bjerge.

"Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM er perfekt til traditionelle, klassiske landskaber," forklarer Verity, f.eks. dette billede af Buttermere. ”Det er bygget til de virkelig brede billeder med et fantastisk perspektiv, der kombinerer forgrunds-, mellem- og baggrundselementer.” Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 17 mm, 2.5 sek., f/11 og ISO100. Verity Milligan

Nærbillede af ranunkler på søbredden. Blomsterne er i skarp fokus, mens søen og bjergene i baggrunden er slørede.

Ranunkler på bredden af Buttermere. ”Når du starter, er det nemt at tænke på, at landskabsfotografering handler om de store vidder, men det er vigtigere at få en balance mellem forgrund og baggrund," forklarer Verity. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 20mm, 1/80 sek., f/5 og ISO500. Verity Milligan

Verity brugte Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM til at tage nogle fantastiske billeder af idylliske Buttermere og de flotte skråninger på Northern Fells. "Dette objektiv er mest effektivt til virkelig vidtstrakte landskaber," forklarer hun. ”Det bredere synsfelt er ganske enkelt uovertruffent til at optage store landskaber og enorme, dramatiske skyer."

Forholdet mellem det fjerne landskab og motivet i forgrunden er afgørende, når det kommer til komposition af landskabsbilleder. ”Jeg vil gerne lede betragterens blik gennem billedet, uden at billedet bliver for rodet," siger hun. "Det er vigtigt at finde en balance mellem forgrund og baggrund. Det giver dybde til billederne."

Verity var virkelig imponeret over den alsidighed, som RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM gav til fotografering af landskaber og mulighederne for kreativitet. ”Det har et enormt udvalg af landskabsorienterede brændvidder. Zoomområdet dækker alt, hvad jeg har brug for, og er fantastisk i udfordrende terræn, når jeg ikke fysisk kan nå det sted, jeg vil fotografere fra, med et objektiv med fast brændvidde.

”Den kan også kombinere en superbred visningsvinkel med tæt fokusering. Jeg kunne komme helt tæt på og optage nogle ranunkler midt på billedet, med det omgivende landskab sløret ind i baggrunden for at give billedet kontekst."

Fang alle detaljerne med Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

Hænder, der holder et Canon EOS R5 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv foran en kæruldsblomst.

"Jeg kan virkelig godt lide brændvidden på Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM og det synsfelt, det giver til landskabsfotografering," siger Verity. ”Og så er det utroligt alsidigt af et fast objektiv at være."

Nærbillede af kæruldsblomster. Blomsterne i midten er i fokus, mens blomsterne i forgrunden og baggrunden er slørede.

”Makrofunktionen betyder, at jeg kan komme helt tæt på til detaljerede billeder, og den kraftige f/1.8-blænde giver en tæt dybdeskarphed, så jeg kan sløre baggrunden med smuk bokeh," siger Verity. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/2000 sek., f/2,5 og ISO100. Verity Milligan

Da jeg fotograferede kærulden, fløj en guldsmed pludselig ind i billedet, og makrofunktionen i Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM gjorde det muligt for Verity at komme helt tæt på for nogle detaljerede billeder ved at optage omkring f/3 for at isolere guldsmeden ved at sløre baggrunden, mens de smukke farver i landskabet blev bevaret.

”Det er fantastisk at have den evne i sin udstyrstaske," siger Verity. ”Det hjælper dig med at huske, at landskabsfotografering ikke kun handler om at optage store vidder."

Verity var vild med objektivets faste brændvidde og sagde, at hun syntes, at det var meget nyttigt til at undgå distraktioner og koncentrere sig om komposition. "En fast brændvidde træner dig til at blive en bedre fotograf," tilføjer hun. "For mig er dette mere et kreativt objektiv. Og som helhed giver det fantastiske landskabsbilleder."

Nærbillede af en guldsmed på et græsaks.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM’s 0,5x forstørrelse gjorde det muligt for Verity at tage nærbilleder, som f.eks. denne guldsmed, med en smukt sløret baggrund. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/250 sek., f/3,5 og ISO100. Verity Milligan

Få mest muligt ud af kreative muligheder

En sø omgivet af bjerge, hvis top er oplyst af solens gyldne skær.

"Den gyldne time, lige efter solopgang og lige før solnedgang, er en magisk tid til landskabsfotografering," siger Verity. ”Lysets kvalitet er simpelthen fantastisk med scener er i et gyldent skær." Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 21 mm, 1/30 sek., f/13 og ISO250. Verity Milligan

En sø med et træ i forgrunden og bjergene i baggrunden reflekteret på vandoverfladen.

For at realisere det fulde potentiale i EOS R-systemet og sikre kvaliteten af hendes færdige optagelser behandlede Verity sine billeder i Digital Photo Professional (DPP), Canons software til RAW-behandling og fotoredigering. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/2 sek., f/11 og ISO100. Verity Milligan

I en ideel verden har du objektiver med, der passer til en række scenarier, når du tager af sted for at fotografere landskaber, men Verity fandt ud af, at Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM og RF 24mm F1.8 MACRO IS STM stort set dækkede alle hendes optagelsesbehov. ”Begge objektiver har meget at tilbyde alle, der har styr på deres kamera og ønsker noget mere, end deres standardobjektiv kan levere," siger hun. Det omfatter brugere af APS-C-kameraer i Canons serie af EOS R System-kameraer, som også vil drage fordel af zoomobjektivets bredere vinkel og den større blænde i det faste objektiv.

”Med sine store betragtningsvinkler giver Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM fotografen mulighed for at se landskabet på forskellige måder og virkelig udvikle deres kreativitet,” tilføjer Verity. Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM’s makrofunktion kombineret med den kraftige f/1.8-blænde giver spændende nye kreative muligheder."

Verity var især imponeret over AF-funktionerne i begge objektiver, og den måde, IS i objektiverne fungerede sammen med den indbyggede billedstabilisator (IBIS) i EOS R5. ”Billedstabilisering fungerer utroligt godt," siger hun. ”Jeg tror ikke, at jeg fik et eneste sløret billede fra to dages optagelse, selv når jeg bruger temmelig smalle blænder og langsomme lukkertider i svag belysning. Nogle gange fotograferede jeg håndholdt i næsten mørke og fik stadig altid skarpe billeder. Jeg kan virkelig godt lide bevægelsesfrihed, når jeg fotograferer og at kunne foretage diskrete ændringer for at se, hvordan det ændrer perspektivet i billedet. Brug af et stativ kan i denne henseende være meget begrænsende, og det kan være endnu en ting, man skal bære på."

Veritys billeder fra udfordringen demonstrerer de kreative muligheder, som disse to kompakte og lette objektiver kan levere. "Jeg blev blæst omkuld af kvaliteten og alsidigheden ved disse objektiver, og hvor tæt de kan fokusere," siger hun. "De åbner op for nye muligheder for helt forskellige og usædvanlige perspektiver i landskabsfotografering. Du kan bogstaveligt komme tættere på og se så meget mere."Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler