HJEMMEPROJEKTER

Find inspiration i hverdagen, når du tager portrætter derhjemme

Michaela Efford afslører sine bedste tips til at fotografere iøjnefaldende portrætter i stuen derhjemme.
En kvinde med sommerfugleklemmer i håret fastspænder flere sommerfugleklemmer på snore, der hænger på en sølvstang.

Den professionelle portræt- og modefotograf, lovende TikTok-stjerne og ivrige Instagrammer Michaela Efford har opbygget en verdensomspændende følgerskare på sociale medier. Hendes succes skyldes bl.a. deling af "Sådan gør du"-videoer, der tilbyder kreativ inspiration og vejledning til fotografer med et bredt ekspertiseniveau.

Som mange af os følte Michaela sig ret fanget under nedlukningen og var ivrig efter at finde udløb for sin kreativitet. Hun lavede begrænsninger i sit arbejde om til sin fordel ved at bruge hverdagsgenstande og forskellige steder i sit hus til at skabe kreativ stemning i hjemmeoptagelser.

"Jeg tænkte på, hvordan jeg kunne skabe drømmende billeder derhjemme, og hvordan jeg kunne eksperimentere med belysning," siger hun. "Jeg brugte Pinterest som inspiration til den type billeder, jeg ville skabe, og så, hvordan andre fotografer havde taget dem. Musikvideoer er endnu et fantastisk springbræt til kreative idéer."

Her er nogle af hendes bedste tips og tricks til at tage kreative portrætter i dit hjem.

1. Lad din kreative side skinne

Det er ofte den største udfordring at finde på kreative idéer, når du fotograferer derhjemme. "Jeg forsøger normalt at få et billede i hovedet af, hvordan jeg vil have, at optagelsen skal være," siger Michaela. "Jeg tænker over, hvilke farver der passer sammen, hvilke materialer der skal bruges, og om der skal medtages en baggrund. Jeg elsker at bruge utraditionelle materialer, f.eks. glas og alufolie."

Michaela siger, at hun altid nærmer sig en optagelse med en idé, men ikke nødvendigvis holder sig til den. Hun råder andre til at være åbne over for, at deres planer kan udvikle sig under en optagelse, og til at tænke ud af boksen. "Selv når jeg fotograferer derhjemme, tillader jeg ikke, at jeg er begrænset af fire vægge. Forskellige rum rundt omkring i huset kan give billeder et andet udseende, så jeg anbefaler, at du ikke holder dig til et enkelt sted."

Portræt af en smilende ung kvinde mod en lyserød baggrund. Papirsommerfugle omgiver hendes hoved og pryder hendes hår.

Det betaler sig at være eksperimenterende. Dette portræt har et drømmende udseende, og det blev skabt under optagelsen i stedet for i efterbehandlingen. Effekten genereres blot ved at strække noget cellofan rundt om objektivets kant. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 67mm, 1/160 sek., f/3.5 og ISO320.

Et portræt af en ung kvinde står op mod en grøn baggrund. Papirsommerfugle omgiver hendes hoved og pryder hendes hår.

Her brugte Michaela den samme opsætning, men ændrede stemningen i billedet ved at ændre baggrundsfarven og hendes stilling. "Kreativitet tæller, når du redigerer dine billeder – og ikke mindst i optagelsesstadiet," tilføjer hun. "Jeg kan godt li' at lege med sort/hvid-niveauer for at opnå en overordnet kontrast og fremhæve farver, så billederne får ægte kant." Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 67mm, 1/160 sek., f/3.5 og ISO320.

Hun råder andre til at fokusere på den slags humør, de ønsker at formidle, når de skal finde på et koncept til et fotoshoot. "Pinterest er praktisk, når jeg skal se på alternative stilarter, og jeg laver ofte et lille moodboard, der hjælper mig med at finde ud af, hvilke rekvisitter, materialer og farver jeg vil bruge," siger hun. "Det er vigtigt at være fleksibel og åben for alternativer i stedet for at være for formel."

2. Find inspiration i hverdagen

Portræt af en ung kvinde, der snurrer sit hår og blæser det, der ligner en tyggegummiboble.

"Jeg ville vise, at du kan bruge en tilfældig rekvisit til at manipulere den, så den ligner noget andet," forklarer TikTok-stjernen Michaela Efford om dette iøjnefaldende selvportræt, som hun tog under nedlukningen. "Det ser ud som om, det er pink tyggegummi, men det er faktisk en halvt oppustet ballon." Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 42mm, 1/100 sek., f/2.8 og ISO400. © Michaela Efford

Portræt af en ung kvinde, der holder et bundt solsikker. Hun er iført en tusindfryd-mønstret kjole og står foran en blå baggrund dækket med blomsterfyldte skyer.

Dette portræt blev inspireret af Michaelas tusindfryd-mønstrede kjole. "Jeg købte sættet, og det var sådan, jeg fik blomstertemaet til optagelsen," siger hun. "Jeg lavede skybaggrunden af polyester og limede den fast på pap og overpyntede derefter skyerne med mini-tusindfryd." Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 26mm, 1/125 sek., f/3.2 og ISO640. © Michaela Efford

Michaela var fanget derhjemme, men indså, at genstande og rum omkring hende kunne fungere som et studie med et lidt kreativt touch. "Jeg har nogle smukke ting og pyntegenstande i mit hjem, som jeg tog for givet før nedlukningen," siger hun. "Når man ser dem hver dag, er det som om, de bliver usynlige. At blive hjemme fik mig til at kigge på dem med friske øjne, og jeg begyndte at tænke over, hvordan jeg kunne inkludere dem kreativt i optagelser."

3. Lys og placering

En ung kvinde kigger på kameraet med briller med blåt lysende stel og en lyserød paryk, en cirkel af blåt lys er lige bag hende.

"Du kan ikke slå gode rekvisitter," siger Michaela. "Jeg købte disse briller, og så snart jeg tog dem på, følte jeg mig som en figur i en science fiction-film, hvilket dikterede temaet for optagelsen. Stemningen øges ved at bruge et ark alufolie til baggrunden." Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 70mm, 1/160 sek., f/3.5 og ISO640. © Michaela Efford

En ung kvinde vipper hovedet til siden og hviler det på den ene hånd og stirrer på et glas vand foran sig med to guldfisk, som er blevet tilføjet digitalt, der svømmer i det.

"Dette billede blev taget i min have med et lagen som baggrund, der skulle fungere som en diffuser," siger Michaela. "Jeg brugte et glas vand som den primære rekvisit. Jeg tog oprindeligt billeder for at forvrænge mit ansigt, men jeg endte med at tilføje billeder af fisk i glasset digitalt i stedet, da jeg følte, at billedet manglede et kreativt element." Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 33mm, 1/1000 sek., f/3.2 og ISO100. © Michaela Efford

Michaela er overbevist om, at god fotografering starter med lyskvaliteten. "Jeg bruger stuen eller soveværelset til de fleste af mine optagelser derhjemme, da de har det bedste lys om morgenen, men forskellige rum fungerer bedre på andre tidspunkter af dagen," siger hun. Hvis du fotograferer derhjemme, kan du kigge på disse tips til at lave dit eget studie i hjemmet.

Til selvportrætter og til videoer, som hun slår op på TikTok, foretrækker Michaela at fokusere på fotos af 'hoved og skuldre'. "Det kan være vanskeligt at finde stillinger til helkropsbilleder med så mange lemmer involveret, og jeg tror, at nærbilleder alligevel er mere engagerende," tilføjer hun.

"Når jeg laver selvportrætter, bruger jeg en fjernbetjening eller kameraets selvudløser. Mange af de seneste Canon-kameraer har skærme, der kan vippes og drejes, og som er perfekte til at tage billedet med. Hvis jeg fotograferer en anden, vil jeg stadig ofte starte med selvportrætter for at finde ud af, hvordan den bedste belysning fungerer, og hvordan rekvisitter og baggrunde arbejder sammen, og så bare gå derfra."

4. Vælg det rigtige kit

Et Canon EOS 5D Mark IV, et stativ og forskellige kontorartikler, der er placeret på et bord.

Michaela bruger en række værktøjer, teknikker og udstyr til sine fotooptagelser. "Billeder kan formidle stærke budskaber, så vær aldrig bange for at sige, hvad der ligger dig på sinde gennem billeder," siger hun.

En kvinde i en hvid kjole med papirsommerfugle i håret og over munden.

Foruden et kamerakit brugte Michaela rekvisitter og enkle husholdningsartikler som f.eks. husholdningsfilm til at skabe sit endelige look. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 67mm, 1/160 sek., f/3.5 og ISO320.

Michaela bruger et Canon EOS 5D Mark IV, efter hun blev forelsket i EOS 5D-kameraserien, da hun startede som fotograf. "Nu er jeg imidlertid meget fristet af det spejlløse Canon EOS R6. Jeg har set fotografer bruge det til modeugeoptagelser. Det er så kompakt og let, og jeg har set spektakulære resultater ved både stillbilleder og video."

Du behøver dog ikke gå så langt som til at købe et fullframe-kamera for at få flotte resultater. Både Canon EOS M50 Mark II med udskifteligt objektiv og det kompakte Canon PowerShot G7 X Mark III tilbyder fremragende ydeevne til både stillbilleder og 4K UHD-videooptagelser.

"Jeg er helt vild med Canon-kameraer, fordi jeg elsker den måde, de håndterer farver på," fortsætter Michaela. "Det er noget, jeg undersøgte, før jeg købte, og det er virkelig noget, der har betalt sig i mit arbejde. Når det drejer sig om portrætobjektiver, er mine foretrukne valg Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM og EF 35mm f/1.4L II USM. Det naturlige perspektiv passer virkelig til den måde, jeg fotograferer på, og den stor blænde giver mig stor kontrol over dybdeskarpheden."

Michaela er meget ivrig efter at prøve Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM-objektivet. Ligesom Canon EOS RP- og EOS R6-kamerahusene er det praktisk og kompakt, men det leverer enestående billedkvalitet og allround-ydeevne, samtidig med at det giver en ekstra bonus ved hybrid optisk billedstabilisering og alsidigheden ved 0,5x makroforstørrelse til ekstreme nærbilleder.

5. Samarbejde og deling

En kvinde med blå øjenskygge og juveltårer er nedsænket i blåt vand. Kun hendes hoved og arme kan ses.

Et billede fra en af Michaelas kundeoptagelser. "Vi tilføjede blå farve til vandet, så det ville virke superlevende," siger hun. "Farve kan være en vigtig ingrediens. Tænk over, hvordan farver passer sammen i stedet for at føle, at du er nødt til at sprutte smarte rekvisitter ud." Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 63mm, 1/125 sek., f/3.2 og ISO320. © Michaela Efford

Op ad en luftig pink baggrund er en ung blond kvinde klædt i en stram lilla top, hun gør som om hun er overrasket, mens hun holder en lyserød telefon op til øret.

"Vi ville gerne gå efter den superpigede 90'er pop-stil," fortæller Michaela om dette iøjnefaldende billede, som hun optog som en del af en modeoptagelse i maj 2021. Taget med et Canon EOS 5D Mark IV med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 61mm, 1/160 sek., f/8 og ISO125. © Michaela Efford

Hvis du tager portrætter af en ven, anbefaler Michaela, at du giver vedkommende en visuel vejledning i, hvordan du vil have vedkommende til at posere. "Jeg er bedre med kropssprog end ord, så for poseringer viser jeg, hvad jeg vil have, at folk skal gøre, i stedet for at fortælle dem det," siger hun. "Det er mere naturligt og interaktivt. Og det er meget vigtigt, at folk føler sig så naturlige og komfortable som muligt."

"Når jeg optager video til TikTok, forsøger jeg altid at lave nogle optagelser bag kulisserne til senere redigering. Det tilføjer et helt ekstra niveau af interesse, og folk bliver ofte fascineret af at se, hvordan et billede sammensættes."

Hvis du eksperimenterer med at tage portrætter, vil du opdage din egen stil. "Vær selvsikker, og vær ikke bange for at udtrykke dig," siger Michaela. "Følg andre fotografer for at få inspiration, men når du udvikler din egen stil, skal du være tro mod den og fejre, at den er unik."


Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Det bedste basiskit til portrætter

  Kameraer og objektiver til alle typer portrætfotografering.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Opgradér din selfie

  TikToker Nina Collins forklarer, hvordan man tager kreative selvportrætter derhjemme.

 • HJEMMEPROJEKTER

  Opret dit eget studie

  Opdag, hvordan du kan være kreativ med flash, og tag fantastiske portrætter på et budget.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Optag abstrakte portrætter

  Eksperimentér med multieksponering, lysmaling, skyggespil og meget mere.