PORTRÆTFOTOGRAFERING

De bedste tips til at skabe fantastiske portrætter

Bliv bedre til portrætfotografering med vores omfattende liste over de bedste tips og teknikker til portrætfotografering.
Et portræt med sideprofil af en topløs mand i et rum med dæmpet belysning, der ser mod kameraet.

Det kan være en udfordring at tage fantastiske portrætfotos. Der er mange faktorer i spil, herunder det rette lys, at være tæt nok på og være hurtig med kameraet. Det er muligt at tage gode portrætter med alle slags kameraer, selvom mange fotografer foretrækker at bruge en spejlløs model som Canon EOS R6 eller et digitalt spejlreflekskamera som Canon EOS 850D, så de har mere kontrol og kan udtrykke deres kreative sans.

Uanset hvilket kamera du har, håber vi, at disse tips vil hjælpe dig til at tage bedre portrætbilleder – uanset om det er af venner, familie, nogle interessante mennesker, du møder på gaden eller endda kæledyr.

Vælg det rette objektiv, så dit motiv fremstår klart og tydeligt

Et portræt af en kvinde med en sennepsfarvet rullekravetrøje og en blå jakke, der holder hånden op, så den kaster en skygge over hendes ansigt.

Vælg det rigtige portrætobjektiv til din komposition: Længere brændvidder til profilbilleder/headshots eller vidvinkel til et portræt, der også omfatter scenen. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/1250 sek., f/4 og ISO100. © Ejiro Dafé

En kvinde med en sort og lilla ternet jakke med hvide ærmer sidder sidelæns på trappen og kigger gennem de hvide trætremmer.

Ud over at vælge det rigtige udstyr til dit billede kan du bruge rekvisitter og omgivelser i komposition, f.eks. denne trappe, til at indramme dit motiv. Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 24mm, 1/180 sek., f/2.8 og ISO100.

Når du fotograferer med et Canon EOS-kamera, der bruger udskiftelige objektiver, som f.eks. Canon EOS M200 eller Canon EOS RP, vil valg af et objektiv med en hurtig maksimal blænde, f.eks. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM eller RF 50mm F1.8 STM, hjælpe med at adskille dit motiv fra baggrunden. Faste objektiver med en brændvidde på 50mm til 100mm er ideelle til portrætter, men du kan også bruge zoomobjektiver. For at få mest muligt ud af de store blænder skal du bruge blændeprioritet (Av) eller manuel metode (M) og prøve at benytte automatisk ISO for at få den helt rette eksponering.

Hvis du bruger et standardobjektiv eller et vidvinkelobjektiv med fast brændvidde i stedet for et zoomobjektiv, tvinges du til at komme tættere på og interagere med dine motiver, og når du gør det, bør du finde et mindre objektiv, der virker mindre skræmmende for dit motiv.

På den anden side er zoomobjektiver som Canon RF 70-200mm F4L IS USM utroligt alsidige, fordi de giver dig mulighed for at forme dine portrætter ved hjælp af forskellige brændvidder, alt sammen med ét objektiv. Når du har styr på det grundlæggende ved objektiver med fast brændvidde, er et objektiv med et stort zoomområde som f.eks. Canon RF 24-105 F4L IS USM med dets indbyggede billedstabilisering fantastisk til håndholdt optagelse, så du kan bevæge dig rundt om motivet og ændre brændvidder for at opnå forskellige effekter. Dets telefotobrændvidde vil skabe flatterende portrætter, og den maksimale længde på 105mm er perfekt til næroptagelser.

Tag de udfordrende lysforhold til dig

Et portræt med sideprofil af en ung kvinde i en grå rullekrave, der ser mod kameraet.

Tænk på din lyskilde – f.eks. direkte sol, skygge, indendørs eller fra et vindue. Placér dit motiv for at få mest muligt ud af det naturlige lys. Hvis lyset er for kraftigt, skal du blot mindske blænden eller øge lukkertiden. Hvis vejret er overskyet, hvorfor så ikke prøve at bruge en kunstig lyskilde indendørs, eller få mere at vide om hjemmelavede belysningshacks. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 85mm F2 Macro IS STM-objektiv ved 85mm, 1/100 sek., f/5.6 og ISO100.

Portrætter kan være en svær opgave, når det er mørkt, eftersom du sikkert har behov for en flash for at få nok lys. Lyset i nærheden af dit motiv kan dog ofte være meget stemningsfuldt og dermed være noget, som du godt kunne tænke dig at bevare i dit protræt. Canons spejlløse fullframe-kameraer som f.eks. Canon EOS R6, som har et Dual Pixel CMOS AF II-fokuseringssystem, kan automatisk fokusere ned til EV -6,5, hvilket ofte giver dig mulighed for at optage uden flash selv under svagt belyste forhold.

Hvis du bruger flash, vil Natportræt-funktionen, som findes på de fleste Canon EOS-kameraer, herunder Canon EOS M200 og Canon EOS RP, forenkle det hele for dig, da det ændrer dit kameras måde at tænke på. Ved denne indstilling benytter kameraet enten den indbyggede flash, eller det registrerer din Speedlite-flashenhed på kameraets hot shoe, for at belyse dit hovedmotiv og give nok tid til at lade det omgivende lys danne rammerne for dit billede. Det gør kameraet ved at benytte langsommere lukkertider og automatisk justering af tidsindstillingerne for flash. Placér dit motiv, så det oplyses af flashen i stedet for det omgivende lys, og brug et stativ, så kamerarystelser mindskes – det giver de bedste fotos.

Lyse omgivelser kan medføre, at dine portrætter får for meget kontrast. Til de øjeblikke, hvor dit motiv er bagbelyst på grund af stærkt solskin, kan en flash også hjælpe. Enten skal du montere en Speedlite-flashenhed på dit kameras hot shoe, eller også skal du indstille den indbyggede flash til at blive affyret, hver gang du tager et billede. Dit kamera skal nok sørge for en balance mellem flash og dagslys, så du får et meget bedre billede, hvor begge elementer – personen og baggrunden – er bedst muligt belyst.

Når du bruger automatiske optagelsesmetoder som f.eks. Blændeprioritet (Av), eller når du bruger Auto ISO, kan du hurtigt justere for skiftende eller udfordrende lys ved hjælp af eksponeringskompensation. Eksponeringskompensation kan lyde kompliceret, men det er blot en måde at gøre billedelementerne lysere eller mørkere på. Det er især nyttigt til fotografering af lyse hudtoner og sikrer, at dine motiver ikke ser udviskede ud, eller til at fotografere mørkere hudtoner, som du gerne vil have til at se naturlige ud. Næsten alle Canon-kameraer har en indstilling til eksponeringskompensation. Se i manualen for at finde din.

Øv dig i at tage naturlige portrætbilleder

Et smilende barn i en farvestrålende frakke og rævehat, der sparker med benene, mens det leger på en gynge i en park.

Forsøg at holde dit motiv interesseret og afslappet, mens du fotograferer. Så vil du også kunne få mere naturlige billeder. Det hjælper også at bruge et mindre objektiv, da dit motiv ikke vil synes, at det er så skræmmende som et større. Taget med et Canon EOS M50 (nu efterfulgt af Canon EOS M50 Mark II) med et Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 15mm, 1/800 sek., f/3.5 og ISO100.

Mange af Canons kameraer, f.eks. Canon PowerShot G1 X Mark III, kan fjernbetjenes med din smartphone via Wi-Fi takket være Canon Camera Connect-appen.

For nogle modeller omfatter denne fjernbetjening en live-visning af det, kameraet ser, samt muligheden for at tage fotos blot ved at trykke på telefonens skærm. Placér dit kamera på en fast overflade, og brug derefter din smartphone til at se billedet og fotografere i det rette øjeblik. Ved hjælp af denne teknik kan du muligvis hjælpe dit motiv til at slappe af, idet du ikke kommer til at kigge direkte på vedkommende.

For at lave naturlige portrætter kan du prøve at tage et par billeder før og efter dit motiv er klar og poserer for kameraet. Folk vil føle sig bedre tilpas, og du får nemmere et naturligt smil eller et barns skælmske ansigtsudtryk frem ved at trykke på udløserknappen, når de ikke forventer det. Hvis du arbejder med et spejlløst kamera som f.eks. Canon EOS R6, kan du endda bruge elektronisk lukkermetode til at optage lydløst. Hvis dit kamera har en burst-funktion eller kontinuerlig optagelse, så afprøv den funktion. Du kan også bruge et zoomobjektiv og fotografere på længere afstand, så dine portrætter ser mindre anstrengte og mere naturlige ud.

Bed familie eller venner om at posere for dig for at få noget øvelse. Hvis du vil fotografere personer, du ikke kender, så spørg om tilladelse først. Oftest bliver man smigret over at blive spurgt, og det giver dig desuden tid til at komponere billedet.

At eksperimentere med selvportrætter er en god måde at lære indstillinger og kompositionstyper at kende på.

Fortæl en persons historie ved at fotografere vedkommende i naturlige omgivelser

En gadesælger med en hvid frakke, der serverer mad.

Dette billede af en gadesælger, der serverer mad, er et godt eksempel på at skabe sammenhæng i et portrætbillede – læs vores vejledning til at tage portrætter af mennesker i deres omgivelser for at få flere tips og oplysninger. Taget med et Canon EOS M5 med et Canon EF-M 32mm F/1.4 STM-objektiv ved 1/4000 sek., f/2 og ISO200. © Richard Walch

En brud klædt i en traditionel sari, pyntet med guldsmykker og med dekorativ henna, der dækker hendes hånd.

Når du vil have kontekst eller omgivelser med i større portrætter, skal du overveje din placering. Se på baggrunden, før du tager billedet, og vær nøje med at undgå distraherende elementer. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv ved 70mm, 1/1000 sek., f/2 og ISO1600. © Sanjay Jogia

Et portræt af en person i vedkommendes normale omgivelser fortæller i højere grad en historie end blot et billede af et ansigt. Du kan f.eks. bruge et vidvinkelobjektiv som f.eks. Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM eller Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM til at optage en kok i køkkenet eller fange en landmand på en mark fyldt med køer. Hvorfor ikke fotografere en musikerven med sløret inventar fra en guitarbutik som baggrund? Tænk på, hvad du vil have med i baggrunden af dit billede og hvorfor. Målet er at lave et billede, der er visuelt stærkt, så du kan give billedet mening og opmuntre dit publikum til at blive nysgerrig efter at få mere at vide.

Eksperimentér, og sæt konventionerne på prøve

Et sort/hvid-billede taget ovenfra af en mor og et barn, der læser en bog. Barnet kigger op på kameraet, mens det rækker frem for at vende siden.

Eksperimentér med dine portrætbilleder ved hjælp af forskellige Picture Style-indstillinger. Dette sort/hvid-billede er lige så stærkt og iøjnefaldende som et farvebillede, hvis ikke mere. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 1/1250 sek., f/2.2 og ISO1000. © Helen Bartlett

Et portræt med sideprofil af en ung kvinde med mørkerød læbestift, der ser mod kameraet. Snore af sløret lys hænger bag hende.

Tænk over, hvordan dine kameraindstillinger, f.eks. eksponering og dybdeskarphed, kan hjælpe dig med at opnå det udseende, du har brug for. Vær ikke bange for at eksperimentere og lege med det look for at få forskellige effekter. Du kan endda prøve at tilføje bokeh til dit billede for at tilføje et dynamisk element, som med lyset her. Hvis alles portrætbilleder så ens ud, ville verden være et kedeligt sted. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/125 sek., f/1.8 og ISO1250. © Ejiro Dafé

Udover at justere kameraets indstillinger er der nogle enkle måder, hvormed du kan gøre dine portrætter interessante og effektfulde. I stedet for at se på kameraet kan du bede dit motiv om at kigge væk, på noget inden for billedet eller længere væk. Eller hvorfor ikke prøve at fotografere dit motiv ovenfra ved hjælp af en trappestige? Eller sæt dig på hug, optag i hoftehøjde? Bryd kompositionsreglerne ved at fylde hele billedet med dit motiv. Eller prøv med baggrundsbelysning, skygger og langsomme lukkertider for at give dine portrætter mere stemning.

Du kan endda oprette dit eget studie i hjemmet for at eksperimentere med forskellige teknikker, eller få mere at vide om at bygge dine egne kreative opsætninger til portrætfotografering*. Målet er at eksperimentere, lære og få de resultater, du er tilfreds med.Skrevet af Peter Wolinski og Tamzin Wilks* Fås kun på engelsk

Relaterede produkter

Relaterede artikler