MAKROFOTOGRAFERING

Tips til makrofotografering

Disse bedste tips til makrofotografering hjælper dig med at tage spektakulære næroptagelser. Her er alt, hvad du har brug for at vide, fra kreative teknikker og vigtige kameraindstillinger til valg af det rigtige Canon-kit.
En ekstrem næroptagelse af en farvestrålende hveps, der spiser af en limegrøn blomsterstøvknap.

Nærbilleder af alt fra insekter til blomster, mad og husholdningsgenstande kan afsløre en forbløffende detaljerigdom. Med det rigtige kamera og objektiv og de rigtige indstillinger kan du afsløre detaljer, der er helt usynlige for det blotte øje. Et makroobjektiv vil typisk levere mellem 0,5x og 1,0x forstørrelse ved den minimale fokusafstand. Det lyder måske ikke særligt imponerende, men 1,0x forstørrelse gengiver små objekter i fuld størrelse på kameraets billedsensor. De vil derefter blive massivt forstørret, når du ser dem på skærmen eller på print, hvilket giver et helt nyt perspektiv på din fotografering.

Alt kan være dit motiv i makrofotografering, når du opdager en skjult verden og ser hverdagsting anderledes. Det kan være sjovt at optage på meget tæt hold, men det er ikke uden tekniske udfordringer. Læs videre for at få ekspertrådgivning om at skabe spektakulære næroptagelser samt det bedste Canon-kit til makrofotografering, selv om du har et budget.

Makrofotograferingsteknikker

Næroptagelse af en blomst med levende pink farve.

Naturen har skjulte dybder af skønhed, som du kan afsløre med næroptagelser og makrofotografering. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/1250 sek., f/2 og ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Fokusering kan være vanskelig ved næroptagelser og kræver ekstrem nøjagtighed på grund af den typiske lille dybdeskarphed. Canon Photo Companion-appen indeholder et nyttigt værktøj, der beregner de nærmeste og fjerneste fokuspunkter, dybdeskarphed og hyperfokal afstand afhængigt af dit kamera og dine indstillinger.

Til stilleben-billeder, f.eks. makrofotografering af mad, er det bedst at montere kameraet på et stativ eller anden støtte, så det sidder fast, og der ikke er bevægelse eller slør. For at sikre fuldstændig stilhed skal du bruge kameraets to-sekunders selvudløser eller en fjernbetjening, så du ikke behøver at røre kameraet, når du tager billedet.

Selv når du bruger et stativ, kan vibrationer forårsages ved berøring af kameraet umiddelbart før en eksponering, og for DLSR-kameraer er der refleksspejlets bevægelser, når det vipper op. En god kombination af de indstillinger, der er tilgængelige i de fleste digitale spejlreflekskameraer fra Canon, er at bruge to-sekunders selvudløserforsinkelse sammen med funktionen Låsning af spejl. Spejlet vil derefter vippe op to sekunder, før optagelsen tages, hvilket giver tilstrækkelig tid til, at vibrationerne kan spredes. Canon Camera Connect-appen er også nyttig i disse situationer, så du kan styre dit kamera fra din telefon.

Når kameraet er låst på plads, kan autofokus fungere godt, hvis du bruger Enkeltpunkts Spot AF og præcist stiller punktet på linje med den del af motivet, som du vil have til at være skarpest. Manuel fokusering kan fungere endnu bedre. Canons spejlløse EOS M- og alle EOS R-systemkameraer har en fokus-peaking-funktion (dit objektiv skal være i MF-metode). Hvis du tænder for den, vises områder inden for billedrammen i søgeren eller på bagskærmen, når de kommer i fokus, så du kan finjustere billedet. Alternativt kan du bruge en forstørret visning af det ønskede område for at sikre optimal manuel fokusering. Du kan bruge den samme teknik på bagskærmen på Canons digitale spejlreflekskameraer ved at skifte til Live View-funktion.

Fantastiske makromotiver i løbet af året

Hvis du vil have effektiv makrofotografering, skal du tænke småt. Haveinsekter, edderkopper og bier udgør fantastiske motiver, mens naturen generelt har meget at tilbyde hele året rundt. Fra spirende blomster om foråret til bier og sommerfugle, gyldne blade og svampe om efteråret og snefnug og frost om vinteren – der er altid noget at fotografere.

Indendørs kan du være kreativ med makrofotografering eller optage ekstreme næroptagelser af genstande, f.eks. farveblyanter, der er rige på fine detaljer. Hvis du vil have mere inspiration til emnet, og hvordan du optager det, kan du se Ian Wades video om makrofotografering om efteråret ovenfor.

Belysning til makrofotografering

En klart oplyst næroptagelse af rødkål taget af Matt Doogue med et Canon EOS R10.

Denne næroptagelse af rødkål blev taget med fuld forstørrelse og oplyst ovenfra. Fotografen Matt Doogue brugte den integrerede focus stacking-funktion til at opretholde ensartet fokus på hele billedet. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS STM-objektiv ved 1/60 sek., f/5,6 og ISO250.

Som kontrast en mørkere version af en næroptagelse af rødkål, der er taget af Matt Doogue med et Canon EOS R10.

En næroptagelse af rødkål, der er taget med fuld forstørrelse, denne gang oplyst fra højre og med reduceret kraft for at fremhæve strukturen og konturerne af kållinjerne. Matt brugte igen den integrerede focus stacking-funktion for at bevare et mere ensartet fokus. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS STM-objektiv ved 1/60 sek., f/5,6 og ISO250.

For at få detaljerne frem kan du prøve at eksperimentere med forskellige lyskilder, lige fra naturligt omgivende lys og reflektere lys med et ark hvidt karton eller papir til at bruge et fotografisk LED-lyspanel eller en Speedlite-flashenhed.

Relativt svagt lys er generelt ikke et problem, hvis du bruger et stativ til makrofotografering af blomster, næroptagelser af mad og andre motiver i stilleben, men kedelig belysning kan resultere i fladt udseende billeder. Til indendørs optagelser kan du tilføje lys med en bordlampe eller bruge dagslys fra et vindue. Fotografiske LED-lamper er også et godt valg, og det samme gælder LED Macro Lites.

En mere avanceret løsning er at bruge en flashenhed eller Speedlite. Ud over at tilføje belysning fryser flashens meget korte varighed effektivt handlingen. Canon Macro Ring Lite MR-14EX II er kompatibel med de fleste Canon-makroobjektiver og giver ultimativ kontrol over næroptagelser og en skyggefri lyseffekt i makrofotografering. Alternativt kan du prøve at rette et klart lys mod motivet fra en skrå vinkel. Dette vil skabe dybe skygger, hvilket giver et tredimensionelt udseende.

Forøgelse af dybdeskarpheden

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Selv med den mest nøjagtige fokusering og en lille blænde vil du nogle gange opdage, at du stadig ikke kan opnå så meget skarphed fra for til bag, som du ønsker. Igen skyldes dette den meget lille dybdeskarphed, når du laver næroptagelser. Nogle Canon-kameraer, herunder Canon EOS R8 og EOS R6 Mark II, har en Fokus-bracketing-funktion. Den er fantastisk til makrooptagelse, da den tager en række billeder, mens den automatisk bevæger sig gennem en række fokusafstande mellem hvert billede. Serien kan derefter flettes til et enkeltbillede under redigeringen, hvilket resulterer i en meget større dybdeskarphed.

Effektiv komposition til makrooptagelser

Næroptagelse af pink og gule kager taget af Matt Doogue på et Canon EOS R10.

Sammenlignet med et fullframe-kamera har et kamera i APS-C-format, f.eks. Canon EOS R50 eller EOS R10, en mindre billedsensor. Ud over at give det monterede objektiv en længere "effektiv" brændvidde giver det dig også en mere effektiv forstørrelse takket være beskæringsfaktoren på 1,6x. Det er fantastisk til at zoome ind på et lille område af en genstand for en dramatisk komposition, f.eks. dette billede af en kage med fuld forstørrelse, oplyst fra toppen og lidt bagud for at tilføje skygge og kontrast. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS STM-objektiv ved 1/60 sek., f/7,1 og ISO1250.

Du kan bruge den typisk lille dybdeskarphed til din fordel ved makrofotografering. Områder, der er mere end et par centimeter foran eller bag fokusplanet, bliver meget slørede i billedet. Så det er vigtigt at tænke på baggrunden og det objekt, du optager.

Baggrunde med en nogenlunde ensartet farve og lysstyrke danner en klar baggrund, der kan hjælpe med at isolere hovedmotivet og få det til at skille sig ud i billedet. Baggrunde med mere varierede farver og toner kan også fungere godt. Uanset hvad, så overvej farverne på hovedmotivet og omgivelserne, og hvor godt de arbejder sammen for at forbedre det overordnede billede.

Tredjedelsreglen er et klassisk kompositionsværktøj. Tænk på, at din billedramme bliver delt af gitterlinjer med ens afstand – to på den vandrette og to på den lodrette ramme, som du kan tilføje i kameraet. Prøv nu at placere det primære interesseområde over det punkt, hvor to af linjerne skærer hinanden. Dette kan skabe maksimal visuel effekt i et billede. Alternativt kan du bryde reglerne og placere hovedmotivet midt på rammen. Det kan fungere godt med symmetriske objekter, som i sig selv er fantastiske makromotiver.

For blomster, blade og andre motiver, der er lidt større, er et godt kompositionstip at zoome ind på et meget lille område af hele genstanden og tage et tæt, detaljeret billede.

Bedste kameraer til makrofotografering

En ekstrem næroptagelse af en skal, der viser strukturen i spiralerne.

Ligesom andre Canon EOS R-systemkameraer har EOS RP en række effektive, makrovenlige funktioner, herunder fokus-peaking og fokus-bracketing. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24mm, 1/15 sek., f/4 og ISO100.

En ekstrem næroptagelse af en rød blomst, der viser detaljerne i blomsterbladene.

EOS RP har på bagsiden også en touchscreen, der kan vippes og drejes. Den fungerer rigtig godt, når du tager makrobilleder fra vanskelige vinkler, og den muliggør hurtig og nem fokusering til generelle næroptagelser, da du blot kan trykke på eksempelbilledet på det sted, hvor du vil autofokusere. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24 mm, 1/10 sek., f/4 og ISO 100.

Du behøver ikke dyre kameraer og objektiver for at optage nærbilleder. Det bedste kamera til makrofotografering er det, du har ved hånden. Mange peg-og-skyd-kameraer på entry-level har en makrooptagelsesmetode, der muliggør fokuseringsafstande ned til blot 1 cm, mens det kompakte Canon PowerShot G7 X Mark III-kamera har en mere effektiv makrofunktion.

EOS-kameraer med udskiftelige objektiver giver dig mere fleksibilitet til næroptagelse, da du kan få det ideelle objektiv til opgaven. Canon EOS R50 og EOS R10 har også en touchscreen, der kan vippes og drejes, hvilket gør det nemt at optage fra kreative vinkler. Du skal blot trykke på det punkt på skærmen, der relaterer det område i scenen, hvor du vil autofokusere. De har også en forstørret eksempelvisning og fokus-peaking-funktion for ultrapræcis manuel fokusering. En anden bonus ved disse kameraer i APS-C-format sammenlignet med fullframe-kameraerne er, at beskæringsfaktoren effektivt øger den maksimale forstørrelse af et 1,0x makroobjektiv til 1,6x.

For entusiaster, der ønsker at bringe deres kreative makrofotografering op på et højere niveau, er Canons udvalg af fullframe-kameraer ideelle. For eksempel giver det høje antal Megapixel i fullframe-sensorerne i EOS R8 og EOS R6 Mark II dem mulighed for at bevare en utrolig billedkvalitet under forhold med svagt lys, hvilket giver rene billeder selv ved høje ISO-værdier. Ligesom EOS R50 og EOS R10 har de også begge en fokus-bracketing.funktion, som er særligt nyttig til makrofotografering.

Bedste objektiver til næroptagelser

En ekstrem næroptagelse af et blad, der viser dets komplicerede struktur.

Ligesom de nyeste Canon-makroobjektiver har RF 85mm F2 MACRO IS STM en hybrid billedstabilisator. Dette modvirker bevægelse fra side til side samt op og ned, hvilket gør stabiliseringen meget mere effektiv ved håndholdt næroptagelse og makrooptagelse. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/40 sek., f/2 og ISO800.

En ekstrem næroptagelse af hovedet og vingerne på en sommerfugl.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektivet med 1,4x forstørrelse giver dig mulighed for at fange utrolige detaljer, f.eks. de individuelle skæl på denne sommerfugls vinger. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS STM-objektiv ved 1/50 sek., f/4,5 og ISO3200. © Oliver Wright Photography

Mange objektiver, der leveres med Canon EOS-kameraer, har imponerende korte mindste fokuseringsafstande (MFD). Dette omfatter Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM til EOS R System-kameraer, som har en MFD på kun 13 cm.

Fremragende makroobjektiver omfatter Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM. Disse giver en maksimal forstørrelse på 0,5x og leveres komplet med hybride billedstabilisatorer. Disse korrigerer for skift i både lodrette og vandrette planer samt vibrationer. Sammenlignet med almindelige billedstabilisatorer er Canons hybride billedstabilisatorer meget mere effektive ved håndholdt optagelse ved ekstreme næroptagelser.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM giver det ultimative inden for makroobjektiver med en førsteklasses 1,4x forstørrelse samt en kontrolring til sfærisk aberration, der giver dig mulighed for at justere udseendet af forgrunds- og baggrunds-bokeh i ufokuserede områder.

Bedste indstillinger til makrofotografering

En kvinde tager et makrobillede af en skal med et Canon-kamera og objektiv. Hun er klædt i vintertøj og hviler på albuerne i sandet for støtte.

Tænk på, hvor mange detaljer du kan fange i et landskabsbillede med vidvinkel. Forestil dig nu at fylde det meste af kameraets billedsensor med noget, der er på størrelse med et frimærke. Selv 0,5x makroforstørrelse kan afsløre fine detaljer, der normalt er usynlige for det blotte øje.

En mand bruger et kamera med et stort objektiv til at tage et nærbillede af et insekt på et blad.

Næroptagelser af insekter og andre smådyr kan lykkes eller mislykkes. Du kan forbedre din succesrate ved at vælge AI Servo (kontinuerlig) autofokus-metode og hurtig kontinuerlig fremføringsmetode. Hold udløserknappen trykket ned for at optage en serie af billeder hurtigt efter hinanden for at sikre, at du får et par vellykkede billeder.

Makrooptagelse på mange Canon-kameraer fungerer godt, men for mere kreativ næroptagelse med kameraer på entusiastniveau er det bedst at tage kontrollen selv. Brug af halvautomatisk og manuel funktion kan give gode resultater.

En særlig udfordring er, at dybdeskarpheden (afstanden mellem de nærmeste og de fjerneste punkter i en scene, der gengives skarpt) bliver meget lille i næroptagelser og helt lille i fuld makrooptagelse. For at maksimere dybdeskarpheden kan du skifte til optagelsesmetoden Av (Blændeprioritet) og anvende en lille blænde på ca. f/16 til f/22. Medmindre belysningen er meget kraftig, kan det dog kræve langsomme lukkertider for at opnå en korrekt eksponering. Det er generelt ikke et problem, hvis du bruger et stativ.

Makrofotografering af insekter kræver en hurtig lukkertid for at fastfryse bevægelsen. Dette gælder også for andre levende motiver, f.eks. ved makrofotografering af øjne. En måde at opnå dette på, når du også bruger en lille blænde, er at øge kameraets ISO-indstilling. Men, hvis du går efter en højere ISO, kan det dog resultere i tab af fine detaljer og en forøgelse af billedstøjen – hvilket er der, hvor de lave støjegenskaber i fullframe-kameraer som Canon EOS R8 eller EOS R6 Mark II kommer i spil.

Finishing-detaljer

Bagskærmen på et Canon EOS R6-kamera, der viser RAW-optagelsesmetode og indstillinger for en næroptagelse af en papegøjes hoved.

Mange Canon-kameraer har metoder i RAW-kvalitet. Brug dette til at få det største eksponeringsspillerum på redigeringsstadiet ved hjælp af software som Canons Digital Photo Professional (tilgængelig som gratis download). Du kan finjustere eksponeringsværdien og hvidbalancen for at opnå optimal lysstyrke og farvegengivelse uden forringelse af billedkvaliteten. Du kan også anvende skarphed eller bruge Uskarp maskering (Unsharp Mask) til at fremhæve detaljer og øge effekten ved at justere klarhed, kontrast, farvetone og mætning.

Langt de fleste næroptagelser og makrobilleder drager stor fordel af en lille smule redigering. Hvis den mindste fokuseringsafstand på dit objektiv forhindrer dig i at komme så tæt på et motiv, som du gerne vil, skal du ikke gå i panik. Kreativ beskæring i redigeringstrinnet giver dig mulighed for at fjerne den uønskede periferi fra et billede og kun bevare det område, du vil beholde.

Intet er nogensinde helt perfekt. Når du optager makro- eller nærbilleder, vil det rene niveau af fine detaljer, du vil fange, fremhæve eventuelt støv, pletter og andre fejl. En pletreparationspensel eller et kloningsværktøj i billedredigeringssoftwaren kan effektivt maskere disse ved at kopiere lysstyrke-, farve- og teksturdata fra omgivende pixel.

De nyeste versioner af Canons Digital Photo Professional (DPP) omfatter også et dybdekompositionsværktøj. Dette automatiserer processen med at konvertere et batch af billeder, der er optaget med fokus-bracketing-funktionen på EOS R-systemkameraer, der ikke har den integrerede funktion, og fletter dem til et enkeltbillede. Det er perfekt til at udvide den effektive dybdeskarphed ved næroptagelser og makrofotografering.

Forhåbentlig har disse tips og teknikker vist, hvor nemt det er at komme i gang med makrofotografering, og inspireret dig til at komme ud og give det et forsøg med at finpudse detaljerne og fange dine egne nærbilleder.


Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler