MAKROFOTOGRAFERING

Essentielle tips og teknikker til makrofotografering

Det er nemt at komme i gang med nærbilledfotografering – denne guide til makrofotografering dækker de bedste Canon-kameraer og -objektiver til utroligt detaljerede billeder med tips og tricks til at tage fantastiske billeder.
En ekstrem næroptagelse af en farvestrålende hveps, der spiser af en limegrøn blomsterstøvknap.

Nærbilleder af alt fra insekter til blomster, mad og husholdningsgenstande kan afsløre en forbløffende detaljerigdom. Du kan gå og tro, at du har brug for smart udstyr og professionelle færdigheder til fantastisk makrofotografering, men med blot nogle få råd og tips kan alle tage fantastiske næroptagelser, selv med budgetvenlige kameraer og objektiver. Læs vores guide til makrofotografering for at få alle de råd, du har brug for.

Hvordan tager du makrofotos?

For at gøre tingene enkle har de fleste basiskameraer fra Canon en funktion til makrooptagelse, der er tilgængelig på programvælgeren eller via menusystemet. Dette optimerer alle relevante indstillinger til nærbilledfotografering. Fuld makrofotografering går længere, typisk med et objektiv, der giver fuld 1,0x forstørrelse. Det betyder, at små genstande gengives i fuld naturlig størrelse på kameraets billedsensor, hvilket muliggør ekstrem forstørrelse, når du ser de resulterende fotografier på skærmen eller på print.

Denne guide til makrofotografering beskriver alle de mest almindelige spørgsmål om makro- og nærbilledfotografering, herunder:

  1. Valg af dit kit: Uanset hvilket kit du har, kan du tage fantastiske nærbilleder, men et effektivt kamera og et dedikeret makroobjektiv kan hjælpe dig med at bringe tingene et niveau højere op.
  2. Forstå dine indstillinger: Automatiske makrofunktioner er gode til afslappede nærbilleder, men hvis du skifter til Blændeprioritet (Av) eller Manuel (M), kan du slippe din kreativitet helt løs.
  3. Hold fokus: Canons driftssikre autofokussystemer er fantastiske til almindelige billeder, men til de ultimative makrooptagelser kan du prøve funktioner som fokus-peaking og -bracketing.
  4. Redigering af dine fotos: Makrofotografering drager ofte fordel af redigering, men du behøver ikke at være professionel. Ved blot at beskære dine billeder får du finere detaljer frem, mens pletreparation kan hjælpe med at finpudse det endelige produkt.

Det bedste kit til makrofotografering

En ekstrem næroptagelse af en skal, der viser strukturen i spiralerne.

Ligesom andre Canon EOS R-systemkameraer har EOS RP en række effektive, makrovenlige funktioner, herunder fokus-peaking og fokus-bracketing. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24mm, 1/15 sek., f/4 og ISO100.

En ekstrem næroptagelse af en rød blomst, der viser detaljerne i blomsterbladene.

EOS RP har på bagsiden også en touchscreen, der kan vippes og drejes. Den fungerer rigtig godt, når du tager makrobilleder fra vanskelige vinkler, og den muliggør hurtig og nem fokusering til generelle næroptagelser, da du blot kan trykke på eksempelbilledet på det sted, hvor du vil autofokusere. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24 mm, 1/10 sek., f/4 og ISO 100.

Du behøver ikke dyre kameraer og objektiver for at optage nærbilleder. Det bedste kamera til makrofotografering er det, du har ved hånden. Mange peg-og-skyd-kameraer på begynderniveau har en funktion til makrooptagelse, der gør det muligt at bruge fokuseringsafstande ned til kun 1 cm. Det kompakte Canon PowerShot G7 X Mark III-kamera har en mere effektiv makrofunktion, der tilføjer en bonus med fokus-peaking til præcis manuel fokusering, som vi kommer til senere.

EOS-kameraer med udskiftelige objektiver giver dig mere fleksibilitet til næroptagelse, da du kan få det ideelle objektiv til opgaven. De har også berøringsskærme, der kan vippes og drejes, så du kan optage fra alle vinkler, og de byder på muligheden for fokus-bracketing og fokus-peaking.

Det spejlløse Canon EOS M50 Mark II-kamera er en fantastisk prisvenlig løsning, især når det kombineres med et EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiv. Dette giver en større maksimal forstørrelse ved 1,2x, og det lanceres som verdens første autofokusobjektiv med indbygget LED Macro Lite til oplysning af motivet.

Næroptagelse af midten af en rose med Macro Lite slukket.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektivet har indbygget Macro Lite, og billederne ovenfor viser den forskel, lyset gør. Taget med et Canon EOS M3 (nu efterfulgt af Canon EOS M6 Mark II) med et Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiv ved 1,3 sek., f/7.1 og ISO100.

Næroptagelse af midten af en rose med Macro Lite tændt.

Den ekstra belysning, som lyset giver, hjælper med at fjerne skygger og mørke fra billedet. Taget med et Canon EOS M3 med et Canon EF-M 28mm F/3.5 IS STM-objektiv ved 0,4 sek., f/7.1 og ISO100.

Hvilke er de bedste objektiver til makrofotografering?

Mange objektiver, der leveres med Canon EOS-kameraer, har imponerende korte mindste fokuseringsafstande (MFD). Disse omfatter Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM til EOS R-systemkameraer, som har en MFD på kun 13 cm, og EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II til digitale spejlreflekskameraer i APS-C-format, som har en MFD på 25 cm og kan bruges på kameraer i EOS R-systemet eller EOS M-serien via en EF-EOS R- eller EF-EOS M-objektivadapter. Det samme gælder for Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-objektivet, som har et tilsvarende Macro Lite som EF-M 28mm og er en fantastisk prisvenlig mulighed for et makroobjektiv til begyndere.

En ekstrem næroptagelse af et blad, der viser dets komplicerede struktur.

Ligesom de nyeste Canon-makroobjektiver har RF 85mm F2 MACRO IS STM en hybrid billedstabilisator. Dette modvirker bevægelse fra side til side samt op og ned, hvilket gør stabiliseringen meget mere effektiv ved håndholdt næroptagelse og makrooptagelse. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/40 sek., f/2 og ISO800.

En ekstrem næroptagelse af hovedet og vingerne på en sommerfugl.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektivet med 1,4x forstørrelse giver dig mulighed for at fange utrolige detaljer, f.eks. de individuelle skæl på denne sommerfugls vinger. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS STM-objektiv ved 1/50 sek., f/4,5 og ISO3200. © Oliver Wright Photography

For entusiaster, der ønsker at bringe deres kreative makrofotografering op på et højere niveau, er dedikerede makroobjektiver og Canons udvalg af fullframe-kameraer ideelle. Fullframe-sensorerne i Canon EOS RP og EOS R6 bevarer en utrolig billedkvalitet under lave lysniveauer, hvilket giver rene billeder selv ved høje ISO-værdier. De har begge en fokus-bracketing-funktion, der er særligt nyttig til makrofotografering, hvilket vi forklarer lidt senere. Fremragende ledsagerobjektiver omfatter Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM. Disse giver 0,5x maksimal forstørrelse og leveres komplet med hybride billedstabilisatorer for at holde håndholdte billeder fri for slør.

Det samme gælder for det professionelle Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM til digitale spejlreflekskameraer. Til forstørrelse i superstørrelse leverer Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM med topspecifikationer en enorm 1,4x forstørrelse.

De bedste indstillinger til makrofotografering

En kvinde tager et makrobillede af en skal med et Canon-kamera og objektiv. Hun er klædt i vintertøj og hviler på albuerne i sandet for støtte.

Tænk på, hvor mange detaljer du kan fange i et landskabsbillede med vidvinkel. Forestil dig nu at fylde det meste af kameraets billedsensor med noget, der er på størrelse med et frimærke. Selv 0,5x makroforstørrelse kan afsløre fine detaljer, der normalt er usynlige for det blotte øje.

En mand bruger et kamera med et stort objektiv til at tage et nærbillede af et insekt på et blad.

Næroptagelser af insekter og andre smådyr kan lykkes eller mislykkes. Du kan forbedre din succesrate ved at vælge AI Servo (kontinuerlig) autofokus-metode og hurtig kontinuerlig fremføringsmetode. Hold udløserknappen trykket ned for at optage en serie af billeder hurtigt efter hinanden for at sikre, at du får et par vellykkede billeder.

Makrooptagelse på mange Canon-kameraer fungerer godt, men for mere kreativ næroptagelse med kameraer på entusiastniveau er det bedst at tage kontrollen selv. Brug af halvautomatisk og manuel funktion kan give gode resultater.

En særlig udfordring er, at dybdeskarpheden (afstanden mellem de nærmeste og de fjerneste punkter i en scene, der gengives skarpt) bliver meget lille i næroptagelser og helt lille i fuld makrooptagelse. For at maksimere dybdeskarpheden kan du skifte til optagelsesmetoden Av (Blændeprioritet) og anvende en lille blænde på ca. f/16 til f/22. Medmindre belysningen er meget kraftig, kan det dog kræve langsomme lukkertider for at opnå en korrekt eksponering. Det er generelt ikke et problem, hvis du bruger et stativ til makrofotografering af blomster, nærbilleder af mad og andre motiver i stilleben, men kedelig belysning kan resultere i fladt udseende billeder. Til indendørs optagelser kan du tilføje lys med en bordlampe eller bruge dagslys fra et vindue. Fotografiske LED-lamper er også et godt valg, og det samme gælder LED Macro Lites i nogle af de Canon-objektiver, der er nævnt ovenfor.

Makrofotografering af insekter kræver en hurtig lukkertid for at fastfryse bevægelsen. Dette gælder også for andre levende motiver, f.eks. ved makrofotografering af øjne. En måde at opnå dette på, når du også bruger en lille blænde, er at øge kameraets ISO-indstilling. Hvis du går efter en højere ISO, kan det dog resultere i tab af fine detaljer og en forøgelse af billedstøjen – hvilket er der, hvor de lave støjegenskaber i fullframe-kameraer som EOS RP eller EOS R6 kommer i spil.

En mere avanceret løsning er at bruge en flashenhed eller Speedlite. Ud over at tilføje belysning fryser flashens meget korte varighed effektivt handlingen. Canon Macro Ring Lite MR-14EX II er kompatibel med de fleste Canon-makroobjektiver og giver ultimativ kontrol over næroptagelser og en skyggefri lyseffekt i makrofotografering.

Teknikker til makrofotografering

Næroptagelse af en skefuld vaniljeis, der er omhyllet af et tyndt, rundt lag chokolade, pyntet med drys og et tyndt, grønt blad.

For at opnå den ultimative skarphed ved ekstreme næroptagelser og makrooptagelser skal kameraet typisk være så stabilt som muligt. Taget med et Canon EOS M50 Mark II med et Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv ved 1/125 sek., f/5.6 og ISO2500.

Næroptagelse af en blomst med levende pink farve.

Naturen har skjulte dybder af skønhed, som du kan afsløre med næroptagelser og makrofotografering. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/1250 sek., f/2 og ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Fokusering kan være vanskelig ved næroptagelser og kræver ekstrem nøjagtighed på grund af den typiske lille dybdeskarphed. Canon Photo Companion-appen indeholder et nyttigt værktøj, der beregner de nærmeste og fjerneste fokuspunkter, dybdeskarphed og hyperfokal afstand afhængigt af dit kamera og dine indstillinger.

Til stilleben-billeder, f.eks. makrofotografering af mad, er det bedst at montere kameraet på et stativ eller anden støtte, så det sidder fast, og der ikke er bevægelse eller slør. For at sikre fuldstændig stilhed skal du bruge kameraets to-sekunders selvudløser eller en fjernbetjening, så du ikke behøver at røre kameraet, når du tager billedet.

Selv når du bruger et stativ, kan vibrationer forårsages ved berøring af kameraet umiddelbart før en eksponering, og for DLSR-kameraer er der refleksspejlets bevægelser, når det vipper op. En god kombination af de indstillinger, der er tilgængelige i de fleste digitale spejlreflekskameraer fra Canon, er at bruge to-sekunders selvudløserforsinkelse sammen med funktionen Låsning af spejl. Spejlet vil derefter vippe op to sekunder, før optagelsen tages, hvilket giver tilstrækkelig tid til, at vibrationerne kan spredes. Canon Camera Connect-appen er også nyttig i disse situationer, så du kan styre dit kamera fra din telefon.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Når kameraet er låst på plads, kan autofokus fungere godt, hvis du bruger Enkeltpunkts Spot AF og præcist stiller punktet på linje med den del af motivet, som du vil have til at være skarpest. Manuel fokusering kan fungere endnu bedre, som det fremgår af videoen ovenfor. Canons seneste spejlløse EOS M- og alle EOS R-systemkameraer har en fokus-peaking-funktion (dit objektiv skal være i MF-funktion). Hvis du tænder for den, vises områder inden for billedrammen i søgeren eller på bagskærmen, når de kommer i fokus, så du kan finjustere billedet. Alternativt kan du bruge en forstørret visning af det ønskede område for at sikre optimal manuel fokusering. Du kan bruge den samme teknik på bagskærmen på Canons digitale spejlreflekskameraer ved at skifte til Live View-funktion.

Selv med den mest nøjagtige fokusering og en lille blænde vil du nogle gange opdage, at du stadig ikke kan opnå så meget skarphed fra for til bag, som du ønsker. Igen skyldes dette den meget lille dybdeskarphed, når du laver næroptagelser. Nogle Canon-kameraer, herunder Canon EOS RP og EOS R6, har en Fokus-bracketing-funktion. Den er fantastisk til makrooptagelse, da den tager en række billeder, mens den automatisk bevæger sig gennem en række fokusafstande mellem hvert billede. Serien kan derefter flettes til et enkeltbillede under redigeringen, hvilket resulterer i et bredere fokusplan.


For at få detaljerne frem kan du prøve at eksperimentere med forskellige lyskilder, lige fra naturligt omgivende lys og reflektere lys med et ark hvidt karton eller papir til at bruge et fotografisk LED-lyspanel eller en Speedlite-flashenhed. En række Canon-makroobjektiver har også en indbygget Macro Lite, som hjælper med at fjerne skygger og mørke.

Sådan redigerer du makrofotografier

Bagskærmen på et Canon EOS R6-kamera, der viser RAW-optagelsesmetode og indstillinger for en næroptagelse af en papegøjes hoved.

Mange Canon-kameraer har metoder i RAW-kvalitet. Brug dette til at få det største eksponeringsspillerum på redigeringsstadiet ved hjælp af software som Canons Digital Photo Professional (tilgængelig som gratis download). Du kan finjustere eksponeringsværdien og hvidbalancen for at opnå optimal lysstyrke og farvegengivelse uden forringelse af billedkvaliteten. Du kan også anvende skarphed eller bruge Uskarp maskering (Unsharp Mask) til at fremhæve detaljer og øge effekten ved at justere klarhed, kontrast, farvetone og mætning.

Langt de fleste næroptagelser og makrobilleder drager stor fordel af en lille smule redigering. Hvis den mindste fokuseringsafstand på dit objektiv forhindrer dig i at komme så tæt på et motiv, som du gerne vil, skal du ikke gå i panik. Kreativ beskæring i redigeringstrinnet giver dig mulighed for at fjerne den uønskede periferi fra et billede og kun bevare det område, du vil beholde.

Intet er nogensinde helt perfekt. Når du optager makro- eller nærbilleder, vil det rene niveau af fine detaljer, du vil fange, fremhæve eventuelt støv, pletter og andre fejl. En pletreparationspensel eller et kloningsværktøj i billedredigeringssoftwaren kan effektivt maskere disse ved at kopiere lysstyrke-, farve- og teksturdata fra omgivende pixel.

De nyeste versioner af Canons Digital Photo Professional (DPP) omfatter også et dybdekompositionsværktøj. Dette automatiserer processen med at konvertere et batch af billeder, der er optaget med fokus-bracketing-funktionen på EOS R-systemkameraer, og kombinerer dem til et enkeltbillede. Det er perfekt til at udvide den effektive dybdeskarphed ved næroptagelser og makrofotografering.


Forhåbentlig har disse tips og teknikker vist, hvor nemt det er at komme i gang med makrofotografering, og inspireret dig til at komme ud og give det et forsøg med at finpudse detaljerne og fange dine egne nærbilleder.Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler