De 5 bedste tips til landskabsfotografering

Vigtige kamerafærdigheder, optageteknikker og gode råd, der kan hjælpe dig med at tage dine landskabsfotos til det næste niveau.
Et landskabsbillede af et træ på siden af en bakke foran en lilla himmel.

Du kan falde over alle mulige interessante steder og fantastiske scener, når du er på farten. Men det kræver engagement at finde fotoværdige steder. Så når du finder et fantastisk sted, vil du gerne få det bedst mulige ud af det. I denne artikel vil vi se på nogle af de mest almindelige fejl ved landskabsfotografering, og hvordan du retter op på dem.

1. Landskabskomposition: Fang detaljer i forgrunden

Et landskabsbillede, der viser et stort træ på en skrånende bakke.

Selvom dette billede er et rigtig godt landskabsbillede, kan du gøre det endnu bedre ved at bruge en lavere kameravinkel. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24mm, 1/100 sek., f/16 og ISO160.

Et landskabsbillede af et stort træ på en skrånende bakke med rimbelagt græs i forgrunden.

En lidt lavere kameraposition forbedrer de frosne stilke i forgrunden af dette billede, hvilket tilfører interesse og dybde til denne del af billedet. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24mm, 1/100 sek., f/16 og ISO160.

Tænk over, hvordan du komplementerer fjerne landskaber med detaljer tættere på. Disse nære detaljer kaldes ofte forgrundsinteresse og kan gøre underværker for din komposition ved at føre øjet gennem scenen. En kedelig, tom forgrund spilder derimod blot en stor del af billedet.

Når du søger efter en interessant forgrund, kan du prøve at bruge Live View og eksperimentere med kamerapositioner for at finde den bedste balance mellem forgrund og baggrund. Et kamera med en skærm, der kan vippes og drejes, som Canon EOS RP, er praktisk til at komme tæt på jorden, hvilket ofte er nødvendigt, når der skal tages billeder af sten eller planter. Du kan skabe en afbalanceret komposition ved at medtage genstande som denne i forgrunden af din scene. Men husk også, at ikke alle landskabsbilleder nødvendigvis har brug for forgrundsinteresse. Det er blot en nyttig kompositionsmulighed at ty til, når du har brug for det.

2. Landskabsobjektiver: Brug ikke altid et vidvinkelobjektiv

Et landskab, der viser bølgende grønne marker adskilt af rækker af træer.

En snæver synsvinkel fremhæver de stærke, sene eftermiddagsfarver i baggrunden. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 105mm, 1/8 sek., f/16 og ISO100.

Et udstrakt landskab, der viser bølgende grønne marker adskilt af rækker af træer dækket af skyer.

Her ses derimod samme landskab, dog fotograferet med en bredere vinkel, hvilket betyder, at man ser færre detaljer. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 24mm, 1/8 sek., f/16 og ISO100.

Vidvinkelobjektiver giver dig mulighed for at fange hele bredden af en smuk scene, men ikke alle optagelser kræver et bredt synsfelt. Nogle gange kan det give mere interessante landskabsbilleder at zoome ind på fjerne detaljer. Et standardzoomobjektiv som Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM, der bruges her, har en god brændvidde, hvis du er ny inden for landskabsfotografering. Vores to fremhævede billeder er taget i hver sin ende af 24-105mm-området, så hvis du lige er begyndt at fotografere landskaber, er dette objektiv ideelt. Når det er tid til at opgradere, giver objektiver i L-serien som f.eks. Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM dig mulighed for at gå et skridt op i vejrbestandighed og en hurtigere maksimal blænde. Men for begyndere vil en standardzoom give dig mulighed for at fotografere utroligt detaljerede scener.

3. Landskabslys: Vælg dit tidspunkt på dagen

Et stort træ på en skrånende mark, der rejser sig højt over lave skyer.

Optagelse i direkte sollys kan ofte give rodede skygger og for meget kontrast. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/80 sek., f/16 og ISO125.

Et stort træ på en skrånende mark, der rejser sig højt over lave skyer mod en lyserød og lilla solnedgang.

Hvis du venter på et blødere lys i starten eller slutningen af dagen, kan det give mere stemningsfyldte resultater. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 0,4 sek., f/16 og ISO100.

Det lys, du optager i, er et kreativt valg, det tilføjer stemning, og det kan bringe landskabsbilleder op på et højere niveau. En klassisk fejl er at fotografere scener i skarpt sollys. Selvom dette kan være godt til at få flotte farver frem, resulterer det normalt i scener med for stor kontrast. Se forskellen i disse to billeder. Den første blev taget i direkte sollys. Det fanger scenen, men mangler stemning. Detaljerne i træet distraherer, der er et grimt skyggebånd langs bunden af billedet og endda en sjusket fotografformet skygge. Når du kommer tilbage til den samme scene senere på dagen, når træet er i skygge, får du en scene med færre detaljer, men mere stemning. Nu er der farver på himlen, træet giver en dristig silhuet, og det fjerne tågede landskab ser mere dramatisk ud.

4. Hold tingene lige: Ret horisonten op

Et billede af et træ mod en overskyet himmel, der er åbnet i Canon Digital Photo Professional.

Skæve horisonter korrigeres bedst i kameraet ved hjælp af hjælpelinjer eller vaterpasvisning, men det er også nemt at rette bagefter med beskæring.

Et billede af et Canon EOS RP på et stativ, der viser hjælpelinjerne og det elektroniske vaterpas på skærmen, der kan vippes ud.

Ud over at bruge den tredelte hjælpelinje til at rette horisonten ud kan du gøre brug af vaterpasset i mange kameraer, f.eks. Canon EOS RP her.

Der er flere måder at sikre en vandret horisont på under optagelse. Aktivér Live View, og brug den tredelte hjælpelinje til at jævne horisonten ud. Hvis du bruger et stativ, kan der også være et nyttigt vaterpas i stativhovedet. Selv med disse hjælpemidler kan du nogle gange være nødt til at korrigere et ujævnt billede. Det er nemt nok i Canon Digital Photo Professional. Du skal blot bruge vinkelskyderen i indstillingerne for beskæringsværktøjet for at korrigere hældningen.

5. Forbliv i fokus: Hold forgrunden og baggrunden skarp

Mosbegroede træer i en skov omgivet af tåge.

Dette første billede blev taget med en blænde på f/4, og baggrunden er tydeligt blød. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/160 sek., f/4 og ISO100.

Et skarpt billede af mosbegroede træer i en skov omgivet af tåge.

Hvis du bruger en lille blænde på f/16 bliver både forgrunden og baggrunden skarp. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/80 sek., f/16 og ISO800.

Ofte er målet med landskabsfotografering at fange motivet helt skarpt fra forgrund til baggrund for at vise den maksimale detaljeringsgrad. Dette kaldes maksimal dybdeskarphed. For at opnå dette skal du indstille en lille blænde (højt f-tal). Eksemplerne ovenfor viser forskellen mellem at optage et landskab med en stor og en lille blænde.

I det første billede her blev der brugt en blænde på f/4. Træet i forgrunden er skarpt, men scenen længere væk er blød. I det andet billede optager en mindre blænde på f/16 både forgrund og baggrund mere klart. Hvis målet er at fremhæve en vigtig del af landskabet, kan en stor blænde være meget nyttig, men det meste af tiden er en lille blænde og maksimal dybdeskarphed at foretrække. En nem måde at indstille blænden til landskaber er at bruge AV-metode og derefter vælge en lille blænde som f/16. Hold øje med lukkertiden – hvis den falder for lavt, skal du muligvis bruge et stativ eller øge ISO for at undgå slørede billeder.

For at opnå de skarpeste landskaber skal du også finde den helt perfekte indstilling for dit objektiv. En generel tommelfingerregel er, at dit objektiv er skarpest ved to f-trin fra din største blændeindstilling. Så hvis du bruger et objektiv, der er f/2.8 på den største indstilling, vil din perfekte indstilling på denne optik være omkring f/5.6.

Et almindeligt problem for landskabsfotografer er, at du kan fokusere på noget i din forgrund, men risikere, at alt bag det bliver blødt. Omvendt er din forgrund sløret, hvis du fokuserer på elementer i baggrunden. Hyperfokal afstandsfokusering hjælper dig med at få mere af dit billede skarpt ved at finde det nærmeste punkt, hvor du kan fokusere og holde din baggrund acceptabelt skarp. Denne teknik er ikke så kompliceret, som den lyder, og DOF (dybdeskarphed) og den hyperfokale afstandsberegner på Photo Companion-app'en gør alt det hårde arbejde for dig.

6. Landskabsvinkler: Optag ikke alt i øjenhøjde

En fotograf, der sidder på hug på en strand for at tage et billede af et viktoriansk fyrtårn.

En lavere vinkel giver en stærkere komposition ved at øge refleksionen og indsnævre den kedelige strimmel strand i billedet.

Et viktoriansk fyrtårn reflekteres i vandet på sandet.

En skærm, der kan vippes og drejes, giver dig mulighed for at komponere fra usædvanlige højder uden problemer. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 1/100 sek., f/11 og ISO4000.

Det er almindeligt at fotografere i øjenhøjde, men det giver måske ikke altid det mest interessante billede. Prøv at bevæge kameraet op eller ned for at eksperimentere med forskellige højder – du kan måske finde mere interessante vinkler. Refleksioner vil f.eks. ofte se bedre ud, hvis kameraet holdes tæt på vandet. Det hjælper, hvis du bruger et kamera med en skærm, der kan vippes og drejes, som f.eks. Canon EOS RP, da det giver dig mulighed for at komponere fra en behagelig højde, mens du holder kameraet tæt til jorden eller højt over dit hoved.


Skrevet af James Paterson

Relaterede produkter

Relaterede artikler

Sådan fotograferer du landskaber håndholdt

Lær, hvordan du kan fange betagende landskaber uden stativ.

Focus stacking for begyndere

Fotograf Matt Doogue forklarer, hvordan Canons værktøjer til focus stacking kan hjælpe dig med at tage makrobilleder og landskaber med skarphed fra forside til bagside.

Sådan redigerer du landskabsbilleder til print

Redigeringsteknikker, der gør dine naturbilleder til kunstværker

Tips til havfotografering

Lær, hvordan du tager fantastiske havfotos, med vores professionelle tips til bedre havfotografering.