GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Vær kreativ med bokeh-fotografering

Intet slår ægte bokeh! Følg disse tips og tricks for at skabe smuk baggrundssløring med vores bedste anbefalinger til objektiver, indstillinger og teknikker, du kan afprøve.
Et svagt oplyst portræt af en kvinde på en baggrund med karakteristisk hvid og lyseblå cirkulær bokeh.

Udtrykket bokeh er et japansk ord, der betyder "sløring", og det bruges til at beskrive udseendet af ufokuserede områder på et foto. Bokeh – der ofte udtales, så det rimer med OK – er mest tydelig i fotos med masser af små, kraftige højlys, f.eks. gadelygter om natten. Men det handler ikke kun om dristige, cirkulære højlys, det henviser til kvaliteten af enhver sløret del af et billede.

Hvad er bokeh-fotografering så? Optagelse med disse slørede områder er en af de flotteste effekter, vi kan bruge i vores fotografering. Den lader os opløse distraherende rod, henlede opmærksomheden på de vigtige dele af billedet og omdanne unødvendige detaljer til dejligt cremede farver og toner.

En kvinde krydser en vej om natten med biler og trafiksignaler sløret i baggrunden, taget med et Canon EOS R8 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv.

Når de ikke er i fokus, forvandles lyspunkter til en smuk, cirkelformet bokeh. Taget med et Canon EOS R8 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 85mm, 1/125 sek., f/2.2 og ISO8000.

Næroptagelse af et edderkoppespind, hvor detaljerne fremhæves af det slørede løv i baggrunden.

Det er ikke nok blot at sløre baggrunden – du skal vælge en baggrund, der vil se interessant ud, og helst mere dramatisk, når den sløres. Grønne planter fungerer ofte godt. Taget med et Canon EOS R8 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/256 sek., f/3.2 og ISO100.

Derfor har bokeh længe været et af de mest potente, visuelle tricks i fotografens arsenal. I dag kan smartphones med to objektiver efterligne bokeh, men kun ved hjælp af software. De små objektiver og sensorer i smartphones gør det umuligt at opnå den lave dybdeskarphed, du har brug for til naturlig bokeh. Det er en optisk effekt, der virkelig kun kan opstå med de hurtigere objektiver og større sensorer, du får med dedikerede kameraer, og intet slår udseendet af den ægte vare.

Fullframe-kameraer som f.eks. Canon EOS R8 og EOS R6 Mark II er ideelle til bokeh-fotografering, men kameraer med APS-C-format, f.eks. Canon EOS R100, EOS R50, EOS R10 og EOS R7 kan også være meget effektive.

Her vil vi se på nogle af de nøgleteknikker, kamerafunktioner og udstyr, du skal bruge for at gøre dine fotos endnu mere iøjnefaldende ved at optage smuk bokeh.

De bedste objektiver til bokeh

Et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv.

Et objektiv med en stor maksimal blænde som Canon RF 50mm F1.8 STM kan forvandle baggrunde til en smuk, cremet bokeh. Bemærk også, hvordan bladene, der er synlige i objektivet i dette billede, giver en afrundet åbning – dette bestemmer i høj grad bokeh-formen.

For at fange en smuk bokeh skal du bruge et "hurtigt" objektiv – dvs. et med en stor maksimal blænde, ideelt f/2.8 eller større (lavere f-tal). Dette er en af de vigtigste grunde til at have et hurtigt objektiv med fast brændvidde (også kaldet fast objektiv) i din udstyrstaske, selv hvis brændvidden er en, der er dækket af din zoom, du måske købte sammen med dit kamera.

Hurtige objektiver med en brændvidde på 50mm eller mere er generelt bedst til bokeh-fotografering, da sløring af baggrunden kan være mere udfordrende med vidvinkelobjektiver. Det skyldes, at kortere brændvidder giver en større dybdeskarphed ved en given fokusafstand og blænde, så mere af motivet fra forgrunden til baggrunden bliver gengivet skarpt, og du får mindre bokeh.

De bedste valg til omkostningseffektive bokeh-objektiver omfatter Canon RF 50mm F1.8 STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM. Men udeluk ikke vidvinkelobjektiver. Både RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 24mm F1.8 MACRO IS STM fungerer rigtig godt til at skabe en bokeh-baggrund i næroptagelser, da dybdeskarpheden formindskes med kortere fokusafstande.

For ekstreme næroptagelser giver en meget kort brændvidde en meget lille dybdeskarphed, der maksimerer bokeh-potentialet, så 0,5x-makrofunktionen på RF 85mm F2 MACRO IS STM-, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM- og RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiverne gør dem velegnede. Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet er også en god mulighed for at komme helt tæt på hovedmotivet i en scene og isolere det mod en sløret, men vidtstrakt baggrund, takket være det meget brede synsfelt. Dette kan tilføje endnu et kreativt element til mixet.

Generelt resulterer et objektiv med flere blændelameller i en mere attraktiv, cirkulær bokeh, da hvert ufokuserede lyspunkt afspejler formen på blænden. Dette er ikke et problem, hvis du optager med objektivet helt åbent – dvs. ved den maksimale blænde (det laveste f-nummer), hvor åbningen alligevel er cirkulær – men det vil ikke altid være tilfældet. Du kan finde ud af, hvor mange lameller dit objektiv har, ved at se specifikationerne på Canons webside. Syv lameller er rigtig godt til en flot bokeh, men ni er endnu bedre. Begge makroobjektiver nævnt ovenfor har ni blændelameller, mens de andre har syv.

Canons praktiske værktøj til valg af objektiv giver dig mulighed for at skræddersy objektivanbefalinger baseret på dit kamera og den genre, du vil optage.

De bedste bokeh-kameraindstillinger

LCD-skærmen på Canon EOS R6, der viser indstillingerne i metoden Blændeprioritet.

Metoden Blændeprioritet giver dig mulighed for at indstille en stor blænde for en kort dybdeskarphed, hvilket er det, vi har brug for til en stærk baggrunds-bokeh.

En næroptagelse af en Airedale-terrier, perfekt i fokus med baggrunden bag den sløret ud.

Hvis du optager helt åbent ved f/1.8, betyder det, at dybdeskarpheden vil være meget lav, så fokuseringen skal være perfekt. Et kamera som EOS R10 hjælper virkelig her, fordi dets AF kan genkende mennesker, køretøjer og dyr – f.eks. katte, hunde og fugle. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/1.8 og ISO100.

Dit valg af blænde har stor indflydelse på bokehens udseende i dine fotos. Jo større blændeåbningen er (dvs. jo lavere f-tallet er), desto mindre er dybdeskarpheden, hvilket igen betyder, at baggrunden bliver mere sløret. Så prøv at optage med enten metoden Blændeprioritet (Av) eller manuel metode, og vælg en stor blænde (lavt f-tal).

I metoden Blændeprioritet (Av) kan du også indstille ISO til Auto, så det er et godt sted at starte for at se, om lukkertiden er hurtig nok til dine behov. Alternativt kan du med metoden Manuel (M) med Auto ISO indstille både blænde og lukkertid og derefter lade kameraet bestemme den korrekte ISO. Nøglen er at vælge en stor blænde og en lukkertid, der er hurtig nok til at sikre, at fokuserede områder på billedet er skarpe, når du holder kameraet i hånden (prøv noget omkring 1/200 sek.).

Justér din afstand for en bedre bokeh

Næroptagelse af en guldsmed, der sidder på et græsstrå, taget med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

De omkostningseffektive RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO ISSTM og RF 85mm F2 MACRO IS STM har alle en makro på 0,5x, så små genstande gengives i halv størrelse på kameraets sensor, når der optages med den kortest mulige brændvidde. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/250 sek., f/3.5 og ISO100.

En Jack Russell-terrier kigger til højre med et sløret kirsebærblomstertræ i baggrunden, taget med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv.

Alle disse objektiver giver også en lille dybdeskarphed, der muliggør jævn og cremet bokeh på ufokuserede områder, mens deres optiske billedstabilisatorer hjælper med at holde billedet fri for bevægelsessløring ved at modvirke kamerarystelser ved håndholdt optagelse. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/2 sek., f/2 og ISO400.

Øg afstanden mellem dit motiv og baggrunden. Det vil give en mere sløret baggrund. En anden faktor er afstanden mellem motivet og dit kamera. Jo tættere dit objektiv er på motivet, desto mindre er dybdeskarpheden. Det betyder, at baggrundsområder hurtigere vil komme ud af fokus. Hvis du vil sløre mere af billedet, skal du flytte motivet tættere på kameraet og længere væk fra baggrunden.

Indstil den bedste brændvidde til bokeh

Et portræt af en kvinde med en kraftig pink læbestift og håret redt tilbage i en fletning, hun står op mod en sløret baggrund.

Bokeh er ofte en vigtig bestanddel af effektiv portrætfotografering. Du vil typisk gerne give hele den visuelle opmærksomhed til det motiv, du fotograferer. At skabe en sløret, ufokuseret baggrund er den perfekte måde at isolere dem i scenen på ved at fjerne distraherende baggrundsrod og erstatte det med smuk bokeh. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/2500 sek., f/1.8 og ISO100.

En længere brændvidde giver en tættere dybdeskarphed, hvilket igen kan resultere i stærkere baggrundssløring. Det er grunden til, at telefoto-zoomobjektiver kan bruges til at isolere et motiv og forvandle baggrunden til sløring uden detaljer. Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet kan f.eks. give en fremragende bokeh-baggrund, hvis du bruger det i den lange ende af zoomområdet, selvom blænden er smallere ved den pågældende længde. Så hvis du vil gøre sløring kraftigere og forbedre bokehen, skal du gå et par skridt tilbage og zoome ind (eller skifte objektiver) til en længere brændvidde.

Sådan skaber du bokeh i forgrunden

En lille dreng i en beige vest, der står ved siden af en mur, der er dækket af efeu. Han holder en æske med ringe åben.

Hvis vi fotograferer tæt på efeuhegnet, kan vi optage slørede blade til venstre for billedet og forbedre dybdefornemmelsen. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek., f/1.8 og ISO100.

En lille dreng i en beige vest og lyseblå gummistøvler, der løber gennem en lysning i skoven.

En lav kameravinkel som denne giver os ikke blot mulighed for at sløre jorden foran motivet, men også at "skubbe" baggrunden længere væk for at få en stærkere baggrunds-bokeh. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/500 sek., f/1.8 og ISO100.

Vi har en tendens til at tænke på bokeh primært som baggrundsæstetik, men den kan også bruges til en stor effekt i forgrunden af billedet. Ved at komponere for at medtage ufokuserede detaljer i forgrunden kan du trække øjet ind mod dit skarpe motiv. Det kan betyde, at kameraet skal bringes helt tæt på løv eller helt ned til jorden for at indramme den slørede forgrund. Bløde detaljer som dette giver en fornemmelse af dybde i en scene og er en fantastisk måde, hvorpå du kan få dristige, slørede farver ind i din komposition.

Sådan opretter du bokeh i video

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Dybden er også vigtig i videosammensætningen, da den hjælper seeren med at orientere sig omkring scenen. Det er en god måde at forbedre dybdefornemmelsen og trække øjet ind i billedet, hvis du medtager detaljer, der ikke er i fokus, i forgrunden og baggrunden i en scene. Derudover ser bokeh-højlys lige så fantastiske ud på video, som de gør i stillbilleder, med den ekstra bonus, at de også kan bevæge sig. Bilforlygter, lyskæder og andre kraftige lyspunkter ser særligt smukke ud, når de er slørede til blinkende punkter i en dristig bokeh.

Sådan tilføjer du flotte bokeh-højlys

En mand, der fotograferer en rødstribet kat gennem et sæt klare julelys.

Denne enkle teknik kan også udføres med farvede lys eller endda med julepynt.

Et portræt af en kat med ufokuserede, farvede lys i baggrunden.

Prøv at sætte lyskæder i baggrunden af dine fotos for at få smukke bokeh-højlys.

En af de mest dristige måder at anvende bokeh på i din fotografering er at inkludere små, kraftige lyspunkter mod en ellers mørk baggrund eller i svagt lys. Det er en fængslende effekt, som du kan finde under alle mulige omstændigheder, f.eks. solen, der skinner gennem et træ, en travl gade efter mørkets frembrud, en farverig tur i en forlystelse eller stearinlys på en kage. Hvis du selv vil afprøve effekten, kan du prøve at bruge en lyskæde. Placér den i baggrunden af dit billede eller i forgrunden eller begge dele på én gang. Når lyskæden er ude af fokus, forvandles det til attraktive bokeh-cirkler.

Sådan skaber du dine egne bokeh-former

Når du optager med dit objektiv helt åbent (ved den maksimale blænde), bør du få en rund bokeh i dine billeder, fordi åbningen er rund. Ellers bestemmes bokeh-formen af antallet af blændelameller i objektivet – i almindelighed vil flere lameller gøre blænden mere cirkulær, når den åbnes, og derfor give en mere cirkulær bokeh. I praksis betyder det normalt, at bokeh-højlys er cirkulære eller sekskantede – hvis du vil se, hvilken form din bokeh vil få, skal du blot tage dit objektiv af kameraet, holde det op til et lys og se igennem det.

Men hvorfor ikke være kreativ og ændre formen på din bokeh? Du kan gøre dette ved at klippe en skabelon af en vilkårlig form ud og fastgøre den på forsiden af dit objektiv. I denne video forvandler et enkelt stykke karton bokehen til et væld af farverige stjerner og snefnug.

Prøv det nu: Optag et bokeh-stillbillede

En bordplade med et spejl omgivet af folie, med en lyskasse til den ene side og et Canon EOS R6, der er sat op til at fotografere en gul rose.

Det er en virkelig enkel og effektiv måde at eksperimentere med bokeh på derhjemme ved hjælp af alle de tips, der er i denne artikel.

En gul rose fotograferet på en spejlet overflade med ufokuserede højlys omkring den.

Den sammenkrøllede folie reflekterer lyset fra lampen som spredte højlys, hvilket giver en smuk, cirkulær bokeh, når det sløres. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/640 sek., f/1.8 og ISO100.

Vi har set, at ufokuserede lyspunkter skaber smuk bokeh, hvis du optager med de passende indstillinger. Her er en enkel opsætning, som du kan prøve derhjemme for at skabe et bokeh-fyldt stillbillede. Placér en genstand på en spejloverflade, og placér derefter et sammenkrøllet folieark i baggrunden (ikke for krøllet – et let krøllet ark bør gøre det, så det spreder lyset i stedet for blot at reflektere det). Ret en en almindelig lampe mod folien, og brug et andet lys til at oplyse motivet (vi brugte et LED-panel, men en enkel lampe vil kunne gøre det). Placér kameraet tæt på motivet, indstil det til metoden Blændeprioritet (Av), brug en stor blænde – ideelt omkring f/1.8 – og optag fra en lav vinkel for at fange den vidunderlige, slørede bokeh.


Skrevet af James Paterson og Matthew Richards

Relaterede produkter

 • Spejlløse kameraer

  EOS R7

  Udforsk naturen med et kamera, der byder på sensationel hastighed og billedkvalitet i et bærbart APS-C-hus, der er designet til fremtiden.
 • Spejlløse kameraer

  EOS R8

  Gå et niveau op til fullframe-fotografering og -video, og virkeliggør dine kreative ambitioner.
 • Spejlløse kameraer

  EOS R10

  Tag dine næste skridt inden for fotografering og video med et spejlløst EOS R-systemkamera, der er bygget op omkring en sensor i APS-C-størrelse.
 • Vidvinkelobjektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Et kompakt og prismæssigt overkommeligt 16mm fullframe-objektiv til EOS R-serien, designet til vloggere og kreative content creators.
 • Vidvinkelobjektiv med fast brændvidde

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Et kompakt, let 24mm objektiv med fast brændvidde, der er ideelt til landskabsfotografering, vlogging og interiør – samt fantastiske makrobilleder.
 • CANON-OBJEKTIV

  RF 28mm F2.8 STM

  Et slankt, let og fladt pancake-objektiv til rejse- og gadefotografering med en alsidig 28mm-brændvidde og hurtig maksimal blænde på f/2.8.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, støjsvagt og let 50mm RF-objektiv med fast brændvidde, med en stor f/1.8-blænde, perfekt til at opfylde din kreative vision.
 • RF-objektiver

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM tilbyder alsidig makrooptagelse med diskret telefotokomprimering og 5-stops billedstabilisering i et kompakt og let hus.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Et APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel-til-telefoto i EOS R-serien, der er perfekt til rejser, dyreliv, sport og livsstil.
 • Relaterede artikler

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Sådan styrer du eksponeringen

  Mestr blænde, lukkertid og ISO-indstillinger.

 • LYSTEKNIKKER

  Fotografering i svagt lys

  Lær, hvordan du finder og fanger det bedste lys for at forbedre, hvordan dine fotos ser ud.

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Sådan kommer du i gang med fotografering

  Vil du opgradere fra en smartphone til et kamera? Vores fotoguide til begyndere har alt, hvad du behøver for at komme i gang.

 • HJEMMEPROJEKTER

  Skab tilpasset bokeh

  En enkel, kreativ måde at tilføje tilpassede bokeh-former som f.eks. hjerter og stjerner til dine billeder på.