GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Tips til bokeh-fotografering: En vejledning for begyndere

Intet slår ægte bokeh! Følg disse tips og tricks for at skabe smuk baggrundssløring med vores bedste anbefalinger til objektiver, indstillinger og teknikker, du kan afprøve.
En næroptagelse af nogle stearinlys på en kage med slørede lys i baggrunden.

Udtrykket bokeh er et japansk ord, der betyder "sløring", og det bruges til at beskrive udseendet af ufokuserede områder på et foto. Bokeh – der ofte udtales, så det rimer med OK, selv om den anden stavelse på japansk er et kort e som i Let – er mest tydelig i fotos med masser af små, kraftige højlys, f.eks. gadelygter om natten. Men det handler ikke kun om dristige, cirkulære højlys, det henviser til kvaliteten af enhver sløret del af et billede.

Optagelse med disse slørede områder er en af de flotteste effekter, vi kan bruge i vores fotografering. Den lader os opløse distraherende rod, henlede opmærksomheden på de vigtige dele af billedet og omdanne unødvendige detaljer til dejligt cremede farver og toner.

En smilende, blond lille dreng i en kortærmet hvid skjorte, cremefarvet vest og butterfly, der står i skoven.

Det er ikke nok blot at sløre baggrunden – du skal vælge en baggrund, der vil se interessant ud, og helst mere dramatisk, når den sløres. Typisk vil pletvist højlys vil skabe en smuk bokeh, f.eks. som når solen skinner gennem blade. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/500 sek., f/1.8 og ISO100.

En kage på et bord med roser og en svaneformet kagetop. Slørede lyskæder oplyser baggrunden.

Når de ikke er i fokus, forvandles lyspunkter som f.eks. lyskæder til en smuk, cirkelformet bokeh. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/10 sek., f/1.8 og ISO100.

Derfor har bokeh længe været et af de mest potente, visuelle tricks i fotografens arsenal. I dag kan smartphones med to objektiver efterligne bokeh, men kun ved hjælp af software. De små objektiver og sensorer i smartphones gør det umuligt at opnå den lave dybdeskarphed, du har brug for til naturlig bokeh. Det er en optisk effekt, der virkelig kun kan opstå med de objektiver og sensorer, du får med større kameraer, og intet slår udseendet af den ægte vare. Fotografer plejede at tro, at man skal have et digitalt spejlreflekskamera for at opnå en god baggrundssløring, men et spejlløst kamera som Canon EOS R6, der bruges her, er ideelt, og spejlløse basismodeller som Canon M50 eller EOS M6 Mark II vil være lige så effektive. Objektivet er i højere grad det afgørende element i forhold til kameraet.

Her vil vi se på nogle af de nøgleteknikker, kamerafunktioner og udstyr, du skal bruge for at gøre dine fotos endnu mere iøjnefaldende ved at optage smuk bokeh. Der er mere ved det end blot at sløre baggrunden – det handler også om at indføre smukt højlys, finde den rette belysning eller komponere detaljer, der vil se fantastiske ud, når de opløses til sløring.

De bedste objektiver til bokeh

Et Canon EOS R6-kamera med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv.

Et objektiv med en stor maksimal blænde som Canon RF 50mm F1.8 STM kan forvandle baggrunde til en smuk, cremet bokeh. Bemærk også, hvordan bladene, der er synlige i objektivet i dette billede, giver en afrundet åbning – dette bestemmer i høj grad bokeh-formen.

For at fange en smuk bokeh skal du bruge et "hurtigt" objektiv – dvs. et med en stor maksimal blænde, ideelt f/2.8 eller større (lavere f-tal). Dette er en af de vigtigste grunde til at have et hurtigt objektiv med fast brændvidde (også kaldet fast objektiv) i din udstyrstaske, selv hvis brændvidden er en, der er dækket af din zoom, du måske købte sammen med dit kamera. Et fast objektiv med en stor maksimal blænde som Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivet, der bruges her, giver dig mulighed for nemt at sløre baggrunde og opløse detaljer i smukke lyspunkter. Et kit-objektiv med en maksimal blænde på f/4-5.6 eller mere giver dig mulighed for at sløre baggrunden, men det opnår ikke den samme bokeh-kvalitet. En stor maksimal blænde betyder naturligvis, at objektivet lukker mere lys ind, hvilket også er nyttigt ved svag belysning, hvor du virkelig kan blive kreativ med bokeh.

Der er også en anden faktor at overveje, selvom den ikke er så afgørende. Objektiver fanger sløring på forskellige måder, og nogle giver en mere behagelig bokeh end andre. Generelt resulterer et objektiv med flere blændelameller i en mere attraktiv, cirkulær bokeh, da hvert lyspunkt afspejler formen på blænden. Det betyder mindre, hvis du optager med objektivet helt åbent – dvs. ved den maksimale blænde (det laveste f-nummer), som objektivet understøtter, hvor åbningen alligevel er cirkulær – men det vil ikke altid være tilfældet. Du kan finde ud af, hvor mange lameller dit objektiv har i den manual, der fulgte med objektivet, eller finde det i specifikationerne for dit objektiv på Canons webside. Syv lameller er rigtig godt til en flot bokeh, men ni er endnu bedre.

Indstil den bedste blænde til bokeh-fotografering

En lille dreng med cremefarvet vest og butterfly, der står foran en sløret mur med efeu og holder en æske med ringe.

Lad os se på forskellen mellem optagelse med en blænde på f/1.8 og f/8. Ved den større blænde på f/1.8 opløses baggrunden i slør. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/1.8 og ISO100.

En lille dreng med cremefarvet vest og butterfly, der står foran en klart synlig mur med efeu og holder en æske med ringe.

Når du optager ved f/8, er baggrunden derimod meget mere detaljeret og distraherer snarere fra motivet. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/8 og ISO1250.

Dit valg af blænde har stor indflydelse på bokehens udseende i dine fotos. Jo større blændeåbningen er (dvs. jo lavere f-tallet er), desto mindre er dybdeskarpheden, hvilket igen betyder, at baggrunden bliver mere sløret. Så prøv at optage med enten metoden Blændeprioritet (Av) eller manuel metode, og vælg en stor blænde (lavt f-tal).

De bedste kameraindstillinger til bokeh

LCD-skærmen på Canon EOS R6, der viser indstillingerne i metoden Blændeprioritet.

Metoden Blændeprioritet giver dig mulighed for at indstille en stor blænde for en kort dybdeskarphed, hvilket er det, vi har brug for til en stærk baggrunds-bokeh.

En smilende, lille dreng med en beige vest og butterfly, der går mellem træerne i en skov.

Hvis du optager helt åbent ved f/1.8, betyder det, at dybdeskarpheden vil være meget lav, så fokuseringen skal være perfekt. Et kamera som EOS R6 hjælper virkelig her, fordi dets Eye Detection AF automatisk kan registrere og låse sig fast på det nærmeste øje. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/500 sek., f/1.8 og ISO320.

I metoden Blændeprioritet (Av) skal du også indstille ISO – prøv at starte med 100, og se, om lukkertiden er hurtig nok til dine behov. Alternativt kan du med metoden Manuel (M) med Auto ISO indstille både blænde og lukkertid og derefter lade kameraet bestemme den korrekte ISO. Nøglen er at vælge en stor blænde og en lukkertid, der er hurtig nok til at sikre, at fokuserede områder på billedet er skarpe, når du holder kameraet i hånden (prøv noget omkring 1/200 sek.).

Justér din afstand for en bedre bokeh

En vase med lyserøde blomster foran en sløret murstensvæg.

Motivet er ret tæt på baggrunden, så selvom baggrunden er sløret, kan du stadig ane murstenenes form. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/1.8 og ISO100.

En vase med lyserøde blomster med en meget sløret baggrund, der næsten ikke kan skelnes som en murstensvæg.

Hvis afstanden mellem motivet og baggrunden øges, bliver baggrunden endnu mere sløret. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/1.8 og ISO100.

Øg afstanden mellem dit motiv og baggrunden. Det vil give en mere sløret baggrund. En anden faktor er afstanden mellem motivet og dit kamera. Jo tættere dit objektiv er på motivet, desto mindre er dybdeskarpheden. Det betyder, at baggrundsområder hurtigere vil komme ud af fokus. Bemærk, hvordan de forreste blomster i vores blomsterfotos er i skarp fokus, mens blomsterne bagved allerede er ude af fokus. Så hvis du vil sløre mere af billedet, skal du flytte motivet tættere på kameraet og længere væk fra baggrunden.

Indstil den bedste brændvidde til bokeh

Havepynt i form af et hjerte lavet af glasperler foran en efterårshæk.

Se forskellen her mellem optagelse i begge ender af zoomområdet på et 24mm-zoomobjektiv. I den vide ende af zoomområdet (32mm i dette tilfælde) er mere af baggrunden i fokus, så scenen ser rodet ud. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 32mm, 1/200 sek., f/6.3 og ISO2000.

Havepynt i form af et hjerte, der er lavet af glasperler, med en sløret baggrund.

Hvis du træder tilbage og zoomer ind med den anden ende af objektivets brændvidde (105mm), komprimeres perspektivet, hvilket overdriver baggrundssløringen. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 105mm, 1/200 sek., f/7.1 og ISO3200.

En længere brændvidde kan resultere i kraftigere baggrundssløring. Dette skyldes, at synsvinklen bliver mere skarp, så en mindre del af baggrunden er med i billedet. Det er grunden til, at telefoto-zoomobjektiver kan bruges til at isolere et motiv og forvandle baggrunden til sløring uden detaljer. Så hvis du vil gøre sløring kraftigere og forbedre bokehen, skal du gå et par skridt tilbage og zoome ind (eller skifte objektiver) til en længere brændvidde.

Sådan skaber du bokeh i forgrunden

En lille dreng i en beige vest, der står ved siden af en mur, der er dækket af efeu. Han holder en æske med ringe åben.

Hvis vi fotograferer tæt på efeuhegnet, kan vi optage slørede blade til venstre for billedet og forbedre dybdefornemmelsen. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek., f/1.8 og ISO100.

En lille dreng i en beige vest og lyseblå gummistøvler, der løber gennem en lysning i skoven.

En lav kameravinkel som denne giver os ikke blot mulighed for at sløre jorden foran motivet, men også at "skubbe" baggrunden længere væk for at få en stærkere baggrunds-bokeh. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/500 sek., f/1.8 og ISO100.

Vi har en tendens til at tænke på bokeh primært som baggrundsæstetik, men den kan også bruges til en stor effekt i forgrunden af billedet. Ved at komponere for at medtage ufokuserede detaljer i forgrunden kan du trække øjet ind mod dit skarpe motiv. Det kan betyde, at kameraet skal bringes helt tæt på løv eller helt ned til jorden for at indramme den slørede forgrund. Bløde detaljer som dette giver en fornemmelse af dybde i en scene og er en fantastisk måde, hvorpå du kan få dristige, slørede farver ind i din komposition.

Sådan opretter du bokeh i video

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Dybden er også vigtig i videosammensætningen, da den hjælper seeren med at orientere sig omkring scenen. Det er en god måde at forbedre dybdefornemmelsen og trække øjet ind i billedet, hvis du medtager detaljer, der ikke er i fokus, i forgrunden og baggrunden i en scene. Derudover ser bokeh-højlys lige så fantastiske ud på video, som de gør i stillbilleder, med den ekstra bonus, at de også kan bevæge sig. Bilforlygter, lyskæder og andre kraftige lyspunkter ser særligt smukke ud, når de er slørede til blinkende punkter i en dristig bokeh.

Sådan tilføjer du flotte bokeh-højlys

En mand, der fotograferer en rødstribet kat gennem et sæt klare julelys.

Denne enkle teknik kan også udføres med farvede lys eller endda med julepynt.

Et portræt af en kat med ufokuserede, farvede lys i baggrunden.

Prøv at sætte lyskæder i baggrunden af dine fotos for at få smukke bokeh-højlys.

En af de mest dristige måder at anvende bokeh på i din fotografering er at inkludere små, kraftige lyspunkter mod en ellers mørk baggrund eller i svagt lys. Det er en fængslende effekt, som du kan finde under alle mulige omstændigheder, f.eks. solen, der skinner gennem et træ, en travl gade efter mørkets frembrud, en farverig tur i en forlystelse eller stearinlys på en kage. Hvis du selv vil afprøve effekten, kan du prøve at bruge en lyskæde. Placér den i baggrunden af dit billede eller i forgrunden eller begge dele på én gang. Når lyskæden er ude af fokus, forvandles det til attraktive bokeh-cirkler.

Sådan skaber du dine egne bokeh-former

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.

Når du optager med dit objektiv helt åbent (ved den maksimale blænde), bør du få en rund bokeh i dine billeder, fordi åbningen er rund. Ellers bestemmes bokeh-formen af antallet af blændelameller i objektivet – i almindelighed vil flere lameller gøre blænden mere cirkulær, når den åbnes, og derfor give en mere cirkulær bokeh. I praksis betyder det normalt, at bokeh-højlys er cirkulære eller sekskantede – hvis du vil se, hvilken form din bokeh vil få, skal du blot tage dit objektiv af kameraet, holde det op til et lys og se igennem det.

Men hvorfor ikke være kreativ og ændre formen på din bokeh? Du kan gøre dette ved at klippe en skabelon af en vilkårlig form ud og fastgøre den på forsiden af dit objektiv. I denne video forvandler et enkelt stykke karton bokehen til et væld af farverige stjerner og snefnug.

Prøv det nu: Optag et bokeh-stillbillede

En bordplade med et spejl omgivet af folie, med en lyskasse til den ene side og et Canon EOS R6, der er sat op til at fotografere en gul rose.

Det er en virkelig enkel og effektiv måde at eksperimentere med bokeh på derhjemme ved hjælp af alle de tips, der er i denne artikel.

En gul rose fotograferet på en spejlet overflade med ufokuserede højlys omkring den.

Den sammenkrøllede folie reflekterer lyset fra lampen som spredte højlys, hvilket giver en smuk, cirkulær bokeh, når det sløres. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/640 sek., f/1.8 og ISO100.

Vi har set, at ufokuserede lyspunkter skaber smuk bokeh, hvis du optager med de passende indstillinger. Her er en enkel opsætning, som du kan prøve derhjemme for at skabe et bokeh-fyldt stillbillede. Placér en genstand på en spejloverflade, og placér derefter et sammenkrøllet folieark i baggrunden (ikke for krøllet – et let krøllet ark bør gøre det, så det spreder lyset i stedet for blot at reflektere det). Ret en en almindelig lampe mod folien, og brug et andet lys til at oplyse motivet (vi brugte et LED-panel, men en enkel lampe vil kunne gøre det). Placér kameraet tæt på motivet, indstil det til metoden Blændeprioritet (Av), brug en stor blænde – ideelt omkring f/1.8 – og optag fra en lav vinkel for at fange den vidunderlige, slørede bokeh.

Skrevet af James Paterson

Tips til optagelse af bokeh

 • Brug et hurtigt objektiv (med en blænde på f/2.8 eller et lavere f/-tal) med flere blændelameller.
 • Optag helt åbent.
 • Optag i metoden Blændeprioritet (Av).
 • Øg afstanden for en bedre bokeh.
 • Længere brændvidder skaber kraftigere sløring.
 • Vær kreativ med bokeh i forgrunden.
 • Husk, at bokeh også fungerer i video.
 • Små, kraftige lys på en mørk baggrund skaber en dristig bokeh.
 • Lav skræddersyede bokeh-former ved at klippe dine egne skabeloner.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • Dråber skyder i en bue fra et vinglas, der holdes i en hævet hånd, i silhuet mod en orange himmel.

  KREATIV FOTOGRAFERING

  Kreative teknikker til sociale medier

  To TikTok-fotografer deler deres bedste tips til at skabe billeder, der skiller sig ud fra mængden.

 • Et portræt af fotografen og digteren Amaal Said med lukkede øjne og et flagrende rødt tørklæde trukket bredt over skuldrene.

  SELVPORTRÆTFOTOGRAFERING

  Billedskønne selvportrætter

  Opdag, hvordan du forvandler en almindelig selfie til et fantastisk selvportræt.

 • En person, der placerer hånden på den skinnende side af en CD med bokeh-stjerneformer omkring.

  HJEMMEPROJEKTER

  Skab tilpasset bokeh

  En enkel, kreativ måde at tilføje tilpassede bokeh-former som f.eks. hjerter og stjerner til dine billeder på.

 • HJEMMEPROJEKTER

  3 gør-det-selv-fototilbehør

  Lav din egen softbox, et spotlight-rør til fokuseret lys og en beanbag til at stabilisere dit kamera.