Udtrykket bokeh er et japansk ord, der betyder "sløring", og det bruges til at beskrive udseendet af ufokuserede områder på et foto. Bokeh – der ofte udtales, så det rimer med OK – er mest tydelig i fotos med masser af små, kraftige højlys, f.eks. gadelygter om natten. Men det handler ikke kun om dristige, cirkulære højlys, det henviser til kvaliteten af enhver sløret del af et billede.
Hvad er bokeh-fotografering så? Optagelse med disse slørede områder er en af de flotteste effekter, vi kan bruge i vores fotografering. Den lader os opløse distraherende rod, henlede opmærksomheden på de vigtige dele af billedet og omdanne unødvendige detaljer til dejligt cremede farver og toner.
GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING
Vær kreativ med bokeh-fotografering
Derfor har bokeh længe været et af de mest potente, visuelle tricks i fotografens arsenal. I dag kan smartphones med to objektiver efterligne bokeh, men kun ved hjælp af software. De små objektiver og sensorer i smartphones gør det umuligt at opnå den lave dybdeskarphed, du har brug for til naturlig bokeh. Det er en optisk effekt, der virkelig kun kan opstå med de hurtigere objektiver og større sensorer, du får med dedikerede kameraer, og intet slår udseendet af den ægte vare.
Fullframe-kameraer som f.eks. Canon EOS R8 og EOS R6 Mark II er ideelle til bokeh-fotografering, men kameraer med APS-C-format, f.eks. Canon EOS R100, EOS R50, EOS R10 og EOS R7 kan også være meget effektive.
Her vil vi se på nogle af de nøgleteknikker, kamerafunktioner og udstyr, du skal bruge for at gøre dine fotos endnu mere iøjnefaldende ved at optage smuk bokeh.
De bedste objektiver til bokeh
For at fange en smuk bokeh skal du bruge et "hurtigt" objektiv – dvs. et med en stor maksimal blænde, ideelt f/2.8 eller større (lavere f-tal). Dette er en af de vigtigste grunde til at have et hurtigt objektiv med fast brændvidde (også kaldet fast objektiv) i din udstyrstaske, selv hvis brændvidden er en, der er dækket af din zoom, du måske købte sammen med dit kamera.
Hurtige objektiver med en brændvidde på 50mm eller mere er generelt bedst til bokeh-fotografering, da sløring af baggrunden kan være mere udfordrende med vidvinkelobjektiver. Det skyldes, at kortere brændvidder giver en større dybdeskarphed ved en given fokusafstand og blænde, så mere af motivet fra forgrunden til baggrunden bliver gengivet skarpt, og du får mindre bokeh.
De bedste valg til omkostningseffektive bokeh-objektiver omfatter Canon RF 50mm F1.8 STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM. Men udeluk ikke vidvinkelobjektiver. Både RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 24mm F1.8 MACRO IS STM fungerer rigtig godt til at skabe en bokeh-baggrund i næroptagelser, da dybdeskarpheden formindskes med kortere fokusafstande.
For ekstreme næroptagelser giver en meget kort brændvidde en meget lille dybdeskarphed, der maksimerer bokeh-potentialet, så 0,5x-makrofunktionen på RF 85mm F2 MACRO IS STM-, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM- og RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiverne gør dem velegnede. Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet er også en god mulighed for at komme helt tæt på hovedmotivet i en scene og isolere det mod en sløret, men vidtstrakt baggrund, takket være det meget brede synsfelt. Dette kan tilføje endnu et kreativt element til mixet.
Generelt resulterer et objektiv med flere blændelameller i en mere attraktiv, cirkulær bokeh, da hvert ufokuserede lyspunkt afspejler formen på blænden. Dette er ikke et problem, hvis du optager med objektivet helt åbent – dvs. ved den maksimale blænde (det laveste f-nummer), hvor åbningen alligevel er cirkulær – men det vil ikke altid være tilfældet. Du kan finde ud af, hvor mange lameller dit objektiv har, ved at se specifikationerne på Canons webside. Syv lameller er rigtig godt til en flot bokeh, men ni er endnu bedre. Begge makroobjektiver nævnt ovenfor har ni blændelameller, mens de andre har syv.
Canons praktiske værktøj til valg af objektiv giver dig mulighed for at skræddersy objektivanbefalinger baseret på dit kamera og den genre, du vil optage.
De bedste bokeh-kameraindstillinger
Dit valg af blænde har stor indflydelse på bokehens udseende i dine fotos. Jo større blændeåbningen er (dvs. jo lavere f-tallet er), desto mindre er dybdeskarpheden, hvilket igen betyder, at baggrunden bliver mere sløret. Så prøv at optage med enten metoden Blændeprioritet (Av) eller manuel metode, og vælg en stor blænde (lavt f-tal).
I metoden Blændeprioritet (Av) kan du også indstille ISO til Auto, så det er et godt sted at starte for at se, om lukkertiden er hurtig nok til dine behov. Alternativt kan du med metoden Manuel (M) med Auto ISO indstille både blænde og lukkertid og derefter lade kameraet bestemme den korrekte ISO. Nøglen er at vælge en stor blænde og en lukkertid, der er hurtig nok til at sikre, at fokuserede områder på billedet er skarpe, når du holder kameraet i hånden (prøv noget omkring 1/200 sek.).
Justér din afstand for en bedre bokeh
Øg afstanden mellem dit motiv og baggrunden. Det vil give en mere sløret baggrund. En anden faktor er afstanden mellem motivet og dit kamera. Jo tættere dit objektiv er på motivet, desto mindre er dybdeskarpheden. Det betyder, at baggrundsområder hurtigere vil komme ud af fokus. Hvis du vil sløre mere af billedet, skal du flytte motivet tættere på kameraet og længere væk fra baggrunden.
Indstil den bedste brændvidde til bokeh
En længere brændvidde giver en tættere dybdeskarphed, hvilket igen kan resultere i stærkere baggrundssløring. Det er grunden til, at telefoto-zoomobjektiver kan bruges til at isolere et motiv og forvandle baggrunden til sløring uden detaljer. Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet kan f.eks. give en fremragende bokeh-baggrund, hvis du bruger det i den lange ende af zoomområdet, selvom blænden er smallere ved den pågældende længde. Så hvis du vil gøre sløring kraftigere og forbedre bokehen, skal du gå et par skridt tilbage og zoome ind (eller skifte objektiver) til en længere brændvidde.
Sådan skaber du bokeh i forgrunden
Vi har en tendens til at tænke på bokeh primært som baggrundsæstetik, men den kan også bruges til en stor effekt i forgrunden af billedet. Ved at komponere for at medtage ufokuserede detaljer i forgrunden kan du trække øjet ind mod dit skarpe motiv. Det kan betyde, at kameraet skal bringes helt tæt på løv eller helt ned til jorden for at indramme den slørede forgrund. Bløde detaljer som dette giver en fornemmelse af dybde i en scene og er en fantastisk måde, hvorpå du kan få dristige, slørede farver ind i din komposition.
Sådan opretter du bokeh i video
Dybden er også vigtig i videosammensætningen, da den hjælper seeren med at orientere sig omkring scenen. Det er en god måde at forbedre dybdefornemmelsen og trække øjet ind i billedet, hvis du medtager detaljer, der ikke er i fokus, i forgrunden og baggrunden i en scene. Derudover ser bokeh-højlys lige så fantastiske ud på video, som de gør i stillbilleder, med den ekstra bonus, at de også kan bevæge sig. Bilforlygter, lyskæder og andre kraftige lyspunkter ser særligt smukke ud, når de er slørede til blinkende punkter i en dristig bokeh.
Sådan tilføjer du flotte bokeh-højlys
En af de mest dristige måder at anvende bokeh på i din fotografering er at inkludere små, kraftige lyspunkter mod en ellers mørk baggrund eller i svagt lys. Det er en fængslende effekt, som du kan finde under alle mulige omstændigheder, f.eks. solen, der skinner gennem et træ, en travl gade efter mørkets frembrud, en farverig tur i en forlystelse eller stearinlys på en kage. Hvis du selv vil afprøve effekten, kan du prøve at bruge en lyskæde. Placér den i baggrunden af dit billede eller i forgrunden eller begge dele på én gang. Når lyskæden er ude af fokus, forvandles det til attraktive bokeh-cirkler.
Sådan skaber du dine egne bokeh-former
Når du optager med dit objektiv helt åbent (ved den maksimale blænde), bør du få en rund bokeh i dine billeder, fordi åbningen er rund. Ellers bestemmes bokeh-formen af antallet af blændelameller i objektivet – i almindelighed vil flere lameller gøre blænden mere cirkulær, når den åbnes, og derfor give en mere cirkulær bokeh. I praksis betyder det normalt, at bokeh-højlys er cirkulære eller sekskantede – hvis du vil se, hvilken form din bokeh vil få, skal du blot tage dit objektiv af kameraet, holde det op til et lys og se igennem det.
Men hvorfor ikke være kreativ og ændre formen på din bokeh? Du kan gøre dette ved at klippe en skabelon af en vilkårlig form ud og fastgøre den på forsiden af dit objektiv. I denne video forvandler et enkelt stykke karton bokehen til et væld af farverige stjerner og snefnug.
Prøv det nu: Optag et bokeh-stillbillede
Vi har set, at ufokuserede lyspunkter skaber smuk bokeh, hvis du optager med de passende indstillinger. Her er en enkel opsætning, som du kan prøve derhjemme for at skabe et bokeh-fyldt stillbillede. Placér en genstand på en spejloverflade, og placér derefter et sammenkrøllet folieark i baggrunden (ikke for krøllet – et let krøllet ark bør gøre det, så det spreder lyset i stedet for blot at reflektere det). Ret en en almindelig lampe mod folien, og brug et andet lys til at oplyse motivet (vi brugte et LED-panel, men en enkel lampe vil kunne gøre det). Placér kameraet tæt på motivet, indstil det til metoden Blændeprioritet (Av), brug en stor blænde – ideelt omkring f/1.8 – og optag fra en lav vinkel for at fange den vidunderlige, slørede bokeh.
Skrevet af James Paterson og Matthew Richards