PORTRÆTFOTOGRAFERING

Kreativ portrætfotografering

Fotograf Nina Collins har opbygget en imponerende følgerskare på TikTok med sine sjove selvportrætter. Her deler hun sine tips til at style en optagelse og få mest muligt ud af en enkel opsætning.
En kvinde med langt, lyst hår iført pink solbriller poserer op ad et pink gardin og perlesnore. Hendes billede er synligt på bagsiden af kameraet på bordet foran hende.

Nina Collins, der er TikToker og selvlært fotograf, troede, at en karriere inden for fotografering var uopnåelig, men hun var fast besluttet på at få succes. "Jeg var en fattig studerende, men selvom jeg studerede noget helt andet, vidste jeg, at jeg ville arbejde med fotografering, og derfor var jeg nødt til at sammensætte en portefølje," forklarer hun. "Jeg lærte det af mig selv gennem masser af research samt en masse forsøg og fejl."

I stedet for at slå indhold op på hendes sædvanlige platforme, hvor hun allerede havde en tilstedeværelse, besluttede Nina at starte fra bunden på TikTok. "Jeg var bange for dårlig feedback," forklarer hun. "Jeg følte, at folk ville være alt for kritiske og lægge mærke til fejl i mine redigeringsevner eller kameraindstillinger."

Responsen på hendes inspirerende TikTok-videoer var dog overvældende positiv, og hun udviklede hurtigt en følgerskare. "Jeg kom op på 20.000 inden for de første fire måneder. Folks kommentarer var så opløftende, og de havde ingen anelse om, hvem jeg var. De behøvede ikke sige pæne ting – de kommenterede, fordi de faktisk kunne lide det, de så, og det gav mig den tillid, jeg havde brug for."

Ninas serie af fotooptagelser af "Decades", hvor hun viser mode, frisurer og optagelsesstil gennem tiderne, har vist sig at være særligt populære. Hun giver også seeren adgang til sin forberedelse bag kulisserne, hvilket viser, hvordan alle kan have prøve at genskabe forskellige looks. Hendes mål er nu at inspirere andre til at tage et kamera og komme i gang. "Jeg laver mine TikTok-videoer for at dele idéer, metoder og løsninger i håbet om, at det kan gavne andre mennesker med en passion for fotografering," siger hun.

Her fortæller Nina os om enkelheden bag hendes opsætning, hvordan hun styler sine optagelser og deler nogle tips til at opbygge selvtillid, når du poserer til dine egne kreative selvportrætter.

1. Finpuds dine idéer

En kvinde med langt, lyst, bølget hår, der er iført en hvid t-shirt, hvide træningssko og khakifarvede jeans, holder et Canon-kamera og smiler til kameraet.

Nina har mere end 60.000 følgere på TikTok og hendes fotokurser med tips og teknikker til alt fra at style et foto til valentinsdag til at genskabe billeder af berømtheder, og hun får jævnligt mere end 20.000 visninger.

En kvinde med langt, lyst hår iført pink solbriller kigger opad og smiler, hendes hænder er på siderne af hendes ansigt, som om hun danser og løfter armene.

Hår og makeup er vigtigt for at genskabe det look, du ønsker. At sammensætte mood boards vil hjælpe dig med at komme på idéer og give inspiration til rekvisitter, der passer til tiden. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek., f/2.8 og ISO1250. © Nina Collins

"Jeg er interesseret i mode-, redaktions- og portrætfotografering, så jeg synes, at det er meget fascinerende at se, hvordan det har udviklet sig," forklarer Nina. "Der er tydelige ændringer i tøj, hår og makeup, men også hvordan billederne ser ud på grund af det udstyr og de ressourcer, der er til rådighed på det tidspunkt. "Decades" udsprang af mit ønske om at skabe en række billeder, der visualiserede denne udvikling.

"Jeg lærte en masse, især hvad jeg kunne lide og ikke kunne lide ved hvert portræt, f.eks. forskellige redigeringstyper og positurer, og det er noget, jeg vil indarbejde i fremtidige selfies."

Hvis du vil lave din egen konceptoptagelse, anbefaler Nina, at du laver et mood board af idéer. "Jeg lavede en Pinterest-tavle for hvert årti med tøj, positurer og redigeringsstile," forklarer hun. "Det hjalp mig med at tænke over, hvad jeg skulle gøre for at genskabe hvert enkelt look."

2. Baggrunde, rekvisitter og optagelsessteder

En kvinde knæler på gulvet og arrangerer et pink stykke stof og lange snore med lyserøde perler over en fritstående garderobestang. Bag hende er der et kamerastativ.

Baggrunde behøver ikke være dyre eller professionelle for at være effektive. Brug det, du allerede har derhjemme, til at skabe interessante effekter, f.eks. stoflagner eller strenge af perler.

Hvis du som de fleste andre ikke har adgang til et fotostudie, kan du sætte dit eget studie op derhjemme. Faktisk skaber Nina alle sine looks i sit hus, hvor hun bruger rekvisitter, styling og kvaliteten af sit Canon-kamera til at skabe det look, hun ønsker. "Alt i min opsætning er meget basic," siger hun.

Du har heller ikke brug for dyrt tilbehør. "Jeg har brugt alt som kulisse – håndklæder, sengetøj, tæpper. Du behøver ikke engang et rigtigt stativ. Jeg har placeret dem over stole, over gelændere og endda hængt dem over skabslåger. Du kan også bruge enkle husholdningsartikler, f.eks. planter, til at skabe en interessant baggrund."

For at sikre at hendes optagelser er så bæredygtige som muligt, vælger Nina som regel outfits fra sin egen garderobe. "Jeg prøver at finde billeder fra min valgte æra med tøj, jeg allerede har," siger hun.

3. Vælg de bedste værktøjer

En kvinde med langt, lyst hår sidder foran et pink stykke stof med perlesnore. Foran hende er der et Canon-kamera og -objektiv, en lukket flip-telefon dækket af pyntesten, pink-farvede solbriller og sommerfugleklemmer.

Et hybridkamera som Canon EOS R6 kombinerer hastighed, billedkvalitet og fleksibilitet, hvilket gør det til det ideelle værktøj til content creation. Hvis du parrer det med et objektiv med stor blænde som f.eks. Canon RF 50mm F1.8 STM, får dine portrætbilleder en flot sløret baggrund.

Nina anbefaler et alsidigt kamera som f.eks. Canon EOS R6, som hun parrer med sit foretrukne Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv. RF 50mm F1.8 STM er lille, let og prismæssigt overkommeligt og ideelt i svagt lys, og Nina kan godt lide den snævre dybdeskarphed, der hjælper med at skabe smukt slørede baggrunde – noget, der uventet har en ekstra fordel: "Det er virkelig praktisk, når du bruger en baggrund, der har brug for at blive strøget, da du ikke kan se folderne," siger hun. Få mere at vide om at vælge det perfekte objektiv til portrætter i vores udstyrsvejledning.

Nina nyder også billedkvaliteten på EOS R6. "Det er virkelig fantastisk, og det giver mine fotos, som er taget med meget basale materialer derhjemme, et professionelt udseende" siger hun. Hun synes, at flip-skærmen er nyttig til at tage billeder med en timer, og hun kan lide, hvor enkelt det er at oprette forbindelse til smartphonen ved hjælp af Canon Camera Connect-appen.

Du behøver heller ikke investere i dyrt belysningsudstyr. "Mine kurser er designet til at være så tilgængelige som muligt, hvilket betyder, at alle kan prøve det derhjemme," forklarer Nina. "Hvis jeg begyndte at bruge lyskasser og flash, ville det ligesom undergrave formålet. Jeg bruger altid godt oplyste områder ved store vinduer. Nogle gange, hvis jeg vil indarbejde skygger, bruger jeg enkle lamper og lommelygter – men generelt bruger jeg ikke noget."

Hvis du vil eksperimentere med belysning, kan du få mere at vide om at lave en hjemmelavet softbox til mere flatterende portrætter i vores guide til at lave dit eget fototilbehør.

4. Eksperimentér med indstillinger

En hånd holder et kamera med forskellige indstillinger, der er synlige på bagskærmen.

Leg med dine kameraindstillinger for at finde den bedste blænde, lukkertid og ISO til dine portrætter, så kan du koncentrere dig om at få dit look helt rigtigt.

En enkel tilgang er bedst, når det drejer sig om at tage selvportrætter, så du kan koncentrere dig om dine positurer og din komposition. "Jeg kan ikke lide at ændre mine indstillinger for meget, når jeg først er foran kameraet," siger Nina. "Jeg bruger altid autofokus. Til portrætter har EOS R6 en fantastisk ansigts- og øjenregistrering og sporing, så det er stort set fejlsikkert. Jeg optager normalt ved f/1.8 for en dejlig lille dybdeskarphed, omkring ISO800 og typisk en lukkertid på 1/125 sek."

5. Brug Canon Camera Connect-appen

En kvinde med langt, lyst hår sidder på gulvet i en stue, hun holder et par pink-farvede solbriller og smiler mod et kamera, der er placeret på et træbord.

Nina kan godt lide at holde sin opsætning enkel for at inspirere så mange af sine følgere som muligt til også at afprøve det. Når du placerer kameraet på en solid overflade, f.eks. et sofabord, kan du tage en selfie uden brug af et stativ.

Hænder holder en smartphone, der viser Canon Camera Connect-appen, med et Canon-kamera på et bord bagved.

Nina siger, at Canon Camera Connect-appen er afgørende for hendes proces – den giver dig mulighed for at komponere dit billede, justere indstillinger og affyre lukkeren på afstand.

Det er nemt at placere dig selv i billedet, ændre indstillinger og affyre lukkeren med Canon Camera Connect-appen, som giver dig mulighed for at fjernbetjene dit Wi-Fi-aktiverede kamera fra din smartphone, igen uden behov for ekstra eller dyrt tilbehør.

"Jeg ved ikke, om jeg kunne lave nogen af mine selvportrætter uden den, for at være ærlig," siger Nina. "Du får en så klar visning af, hvordan du komponerer dine fotos, og du kan bruge den til at justere indstillingerne og som udløser til lukkeren. Det er sådan, jeg laver alt mit indhold."

6. Øv dine poseringer

En kvinde med langt, lyst hår, der er trukket op for oven med flere små sommerfugleklemmer, holder en flip-telefon op til siden af ansigtet og surmuler mod kameraet.

Brug af rekvisitter er et af Ninas bedste tips til virkelig at definere det årti, hun forsøger at fremvise, f.eks. denne flip-telefon. Hvorfor ikke købe brugt tøj og rekvisitter fra en genbrugsbutik eller kigge gennem dine forældres garderobe for at holde dine optagelser overkommelige og bæredygtige? Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/2.8 og ISO1000. © Nina Collins

En kvinde med langt, lyst hår stirrer surt mod kameraet, mens hun trækker håret ud til siderne.

Eksperimentér med bevægelse for at tilføje interesse til dine billeder og forhindre dem i at se for ens ud. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/160 sek., f/2.8 og ISO1000. © Nina Collins

"Jeg ved, hvad der virker for mig, men jeg ved, at det er almindeligt, at det kan føles lidt akavet at stille sig foran kameraet. Du kan opleve, at du har en "bedste vinkel", men det kan betyde, at dine fotos alle bliver lidt ens," forklarer Nina.

"Ved at inkorporere rekvisitter får du noget at interagere med. Du kan se mig bruge solbriller eller en læbestift, eller som i det seneste årti, jeg har beskæftiget mig med – 00'erne – en funklende flip-telefon. Du kan også tilføje bevægelse – prøv at bevæge dit hår og flytte på dit outfit. Og husk, at ingen andre vil se de billeder, du ender med ikke at bruge, så prøv bare noget!"

7. Eksperimentér med redigering

Hvis du håber at opnå et bestemt udseende, skal du overveje, hvordan du vil redigere dine fotos, uanset om det er i software som f.eks. Canons gratis Digital Photo Professional (DPP) eller Adobe Lightroom. "Særligt i mine Decades-serier var jeg meget afhængig af redigering," siger Nina. "Jeg ville kigge på mit mood board og vælge forskellige ting fra hver æra – f.eks. korn, belysning og tone. Billeder fra f.eks. 60'erne og 70'erne var meget grønne eller gule i tonen. Jeg noterer mig disse vigtige variabler og fumler rundt med indstillingerne i Lightroom, indtil jeg er glad."

8. Husk at bruge de sociale medier

En kvinde med langt, lyst hår putter lipgloss på foran et spejl.

Nina har fundet ud af, at når hun deler sin proces, lige fra at samle humørcollager til at style sit hår og makeup, inspirerer hun sine seere til at lave deres egne selvportrætter.

Det bliver altid vel modtaget at vise, hvad der indgår i skabelsen af et billede på TikTok. "På andre sociale kanaler tænker du måske 'åh, det er et fantastisk billede', men du ved ikke nødvendigvis, hvad der skal til for at skabe det," forklarer Nina. "Med TikTok kommer du med om bag forhænget og ser, hvordan jeg producerer noget ud af ingenting. Folk kan godt lide det, fordi de synes, at "det kunne jeg også gøre".

Det er også værd at tænke på musik. Hver af Ninas "Decades"-optagelser er ledsaget af et lydbillede, der er passer til æraen, og som er omhyggeligt udvalgt med henblik på maksimal effekt. "Ud over at være relevant skal det være velkendt nok til at seerne genkender det. Det skal også være populært nok til, at andre også har brugt lyden – jo flere mennesker, der bruger en lyd, jo bedre er det for TikTok-algoritmen, hvilket fører til mere eksponering."

Se Nina sætte denne optagelse op på TikTok, og hvorfor ikke vælge en æra og prøve det selv med hjælp fra hendes tips? Del dine kreationer på TikTok med hashtagget @canonemea.


Adobe og Lightroom er enten registrerede varemærker eller varemærker tilhørende Adobe i USA og/eller andre lande.


Skrevet af Astrid Pitman

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • HJEMMEPROJEKTER

  Opret dit eget studie

  Opdag, hvordan du kan være kreativ med flash, og tag fantastiske portrætter på et budget.

 • PORTRÆT

  Queer-portrætter med følelse

  Den ikke-binære fotograf Louis Painter om at fotografere queer-fællesskabet.

 • KREATIV FOTOGRAFERING

  Eksperimentér med syv forskellige stilarter

  Tag din fotografering i nye retninger, og skab enestående billeder, hvor du afprøver en ny stil hver dag.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Eventyrlige portrætter

  Ti ekspertråd til at skabe mindeværdige mystiske billeder med Rosie Hardy.