FAMILIEFOTOGRAFERING

11 tips til familiefotografering

Opdag de bedste tips til at tage enestående familiebilleder med Canon-ambassadør Helen Bartlett.
To børn står i silhuet mod en skovbaggrund med den lave sol, der strømmer gennem træerne.

Helen Bartlett er en af Storbritanniens mest anerkendte familieportrætfotografer. I sit arbejde bruger hun kun naturligt lys uden flash. Helen laver alt arbejde i sort/hvid for at skabe tidsløse familiefotos.

Vi bad hende om at dele ud af sine erfaringer fra sin lange og prestigefyldte karriere. Læs videre, og find ud af, hvordan du tager smukke billeder af din egen familie.

1. Hav dit kamera ved hånden, ikke din telefon

"Det første skridt til at tage fantastiske fotos er at sørge for, at du altid har dit kamera med dig. Smartphones tager udmærkede billeder i dag, men et godt kamera giver dig meget mere kontrol over dine billeder. En anden ulempe ved telefoner er, at det er nemt at blive distraheret af e-mails eller arbejde. Et digitalt spejlreflekskamera eller godt kompaktkamera får dig til at koncentrere dig om at tage billeder. De fleste kameraer giver dig billeder af højere kvalitet, som du kan arbejde med, og det er især vigtigt, hvis du vil printe dine billeder. Jeg vil foreslå at have kameraet i tasken eller på køkkenbordet, så du altid har det ved hånden, når du skal bruge det."

En lille dreng, der leger i en sky af sæbebobler.

2. Fotografér særlige lejligheder

"Det er fantastisk at fange familiens rutiner og traditioner i julen eller påsken. Når dine børn bliver ældre, vil det at se på disse mindefyldte billeder føre dem tilbage til glade tider. Hvis vejret er godt til jul, kan I tage ud med kameraet og børnenes nye legetøj. Billeder af børn, der sparker til en ny fodbold eller kører på nye cykler, vil altid få dig til at smile, og disse øjeblikke giver dig en perfekt mulighed for at fotografere din familie på en naturlig måde."

3. Start tidligt

”Jeg plejer at starte ved 8-tiden om morgenen. Det er bedst at fotografere børn om morgenen, når de er veludhvilede og har fået en god morgenmad. Efterhånden som dagen skrider frem, bliver de trætte og begynder at slås om legesagerne, og så kan den gode stemning hurtigt forsvinde. Så prøv at tage formelle billeder eller gruppebilleder tidligt på dagen. Resten af dagen kan du slappe af og tage sjove, naturlige billeder uden at bekymre dig om, hvordan du får barnet til at smile til kameraet. Arbejd ud fra børnenes præmisser for at få de bedste chancer for gode fotos. Tag masser af billeder, fotografér hver dag, og ved slutningen af julen kan du lave en bog med dine familieoplevelser, som du med glæde kan se tilbage på."

Et barn, der står på en bro og rækker high-five til sin mor, som står i vand til knæene.

Opstillede portrætter bliver bedre, hvis de tages tidligt på dagen, når børnene er mindre trætte, men du kan tage ærlige billeder når som helst. Fotografering i det sene eftermiddagslys har fanget denne mor og hendes barn i silhuet, mens deres konturer afspejles i vandets overflade. Taget med et Canon EOS-1D X Mark II med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 24mm, 1/8000 sek., f/2.8 og ISO1600. © Helen Bartlett

4. Inddrag hele familien

"De fleste familier har nok en person, som altid er bag kameraet. I min barndom var det min far. Sørg for, at I skiftes, så alle familiemedlemmer er med i de forskellige fotos, da disse billeder vil få stor betydning for dine børn, når de vokser op. For at få et helt familieportræt skal du placere kameraet på et stativ (eller et andet stabilt sted som et bord eller en parkbænk) og brug selvudløserindstillingen. Du kan også give kameraet til dine børn og få dem til at tage billederne. Børn er naturligt kreative, og vi kan lære meget af deres ofte uventede kompositioner. At få børnene involveret i den kreative proces vil gøre det til en sjov familieaktivitet, og de kan have vidunderlige idéer, du ikke har tænkt på. Det har også den fordel, at det kan sætte skub under interessen for fotografering. Det kan blive en hobby, I kan dyrke sammen i løbet af deres barndom og teenageår, eller det kan endda blive deres fremtidige karriere."

En lille pige smiler med armene strakt ud for enden af en rutsjebane.

Tag dit kamera med overalt, så du aldrig går glip af en mulighed – du bliver måske overrasket over belønningen ved at optage hverdagsaktiviteter, f.eks. en tur i parken. Taget med et Canon EOS-1D X Mark II med et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ved 1/1000 sek., f/3.2 og ISO1000. © Helen Bartlett

5. Fotografér hverdagen

"Det er en svunden tid, hvor man kun tog kameraet frem til særlige lejligheder og til helligdage og ferier. I dag kan vi få mange flere billeder af almindelige aktiviteter. Tag et foto af din familie, når de hygger sig i sofaen efter en lang dag. Fang dine børns glæde, når de hopper morgenfriske op i din seng, klar til at lege klokken 5 om morgenen. Træd nogle skridt tilbage, og brug et større objektiv eller dit kameras zoomfunktion, når du fotograferer dine børn, der leger, så får du nogle dejlige, naturlige billeder."

6. Brug stederne til at fortælle en historie

"Prøv at skabe en fortælling i nogle af dine billeder. Det er rigtig godt at få det perfekte portrætbillede, men det kan være lige så fordelagtigt at vælge et større perspektiv. Fotografér dine børn på deres værelse med deres legetøj. Du kan give en fornemmelse af størrelsesforhold i et billede, hvor børnene leger i en park eller i den lokale skov, ved at fotografere dem nedefra og op, så du også får træernes højde med. Brug omgivelserne kreativt, kig efter former og skygger, refleksioner og elementer, der kan indramme billedet for at give dine billeder et ekstra pift."

Et sort/hvidt billede taget fra reposen ovenfor af to børn, der ligger på et tæppe, der er indrammet af trappetrinenes tremmer.

Ved at eksperimentere med vinkler og komposition får du mulighed for at skabe iøjnefaldende billeder, uanset hvor du er. Taget med et Canon EOS-1D X med et Canon EF 24mm f/1.4L USM-objektiv (nu efterfulgt af Canon EF 24mm f/1.4L II USM) ved 1/60 sek., f/3.5 og ISO3200. © Helen Bartlett

En lille dreng, der leger med et legetøjsfly i et mørkt rum. Skyggen af flyet reflekteres på loftet af et spotlight.

At lege lidt med belysningen kan hjælpe med at skabe flotte billeder. Her har Helen brugt silhuetter og et spotlight til at fremhæve sit motiv og gjort det, der kunne have været et ganske almindeligt billede, til noget meget mere interessant. Taget med et Canon EOS-1D X Mark II med et Canon EF 35mm f/1.4L USM-objektiv (nu efterfulgt af Canon EF 35mm f/1.4L II USM) ved 1/250 sek., f/1.4 og ISO8000. © Helen Bartlett

7. Led efter interessante vinkler og kompositioner

"Nogle gange kan du fange essensen af en person uden at vise ansigtet. Spændende vinkler og perspektiver kan frembringe nogle virkelig interessante billeder. Måske kan du fange detaljerne på din babys små hænder eller den situation, hvor din lille purk insisterer på at have gummistøvlerne forkert på. Eksperimentér med dit kameras indstillinger. Brug hurtige lukkertider til at fastfryse alle detaljer i en bevægelse. Eller vis dit barn med slørede bevægelser ved at sætte lukkertiden helt ned, og husk at bruge et stativ til at holde kameraet stille, når dit barn løber forbi. Vær ikke bange for at bruge en højere ISO, når du fotograferer indendørs. Jeg bruger aldrig flash, men foretrækker at bruge det tilgængelige lys, så mine fotos får en naturlig fremtoning. Prøv at fotografere sort/hvid-billeder, fordi de ser tidsløse ud og forhåbentlig vil blive værdsat af kommende generationer."

8. Hold øje med lyset

"Identificér din lyskilde – hvis du arbejder indendørs, skal du bruge naturligt lys fra et vindue og vende dit motiv mod det for at få et smukt oplyst portræt. Hvis du er udenfor, skal du se efter åben skygge for at sikre et blødt og jævnt lys på dit motivs ansigt. Den lave vintersol kan være fantastisk til at skabe stemningsfulde portrætter. Se efter lange skygger, som kan tilføje interessante kompositionselementer i dine billeder.

"Et hurtigt objektiv med fast brændvidde er en fantastisk investering til dit digitale spejlreflekskamera eller spejlløse kamera. Jeg anbefaler altid Canon EF 50mm f1.8 STM til fotografer, der arbejder med Canons digitale spejlreflekskameraer. Det er et prisbilligt objektiv i høj kvalitet med en fast brændvidde og en større blænde. Canon RF 50mm F1.8 STM ville være det samme for dem, der bruger Canons spejlløse fullframe-system. Disse objektiver med stor blænde lukker en masse ekstra lys ind, så de er ideelle til indendørs fotografering af børn."

Et sort/hvidt nærbillede af et lille barn, der kigger ned mod gulvet.

Hvis du sætter dig på hug for at fange dit motiv i øjenhøjde, får dine billeder en fornemmelse af intimitet. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 1/1000 sek., f/1.2 og ISO100. © Helen Bartlett

9. Kom ned på deres niveau

"Kom ned i børnenes øjenhøjde for at se verden fra deres synspunkt. Prøv at sætte dig eller lægge dig på gulvet. Denne fremgangsmåde kan også mindske rod i baggrunden og distraherende elementer i dit billede. Du kan ofte udfylde baggrunden med himmel eller træer eller vægge i stedet for hele indholdet af legetøjskassen spredt ud på gulvet – selvom det også er en god idé at få et billede af et barn, der morer sig med det rod, det lige har lavet!"

10. Print dine billeder

"Uanset om du har en printer derhjemme eller får printet online eller i en butik, så sørg for at få printet billederne. Du kan endda få dine billeder på krus, plakater og meget andet. På den måde kan du nyde dem hver dag. Papirprint kan opbevares og gemmes, så de ikke går tabt på en computer eller et hukommelseskort."

Et sort/hvidt billede af en lille dreng, der griner, mens han hopper på en seng.

Kvaliteten af dine endelige billeder forbedres, hvis dine motiver morer sig, så husk at have det sjovt. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 38mm, 1/1000 sek., f/2.8 og ISO2500. © Helen Bartlett

11. Gør det sjovt

"Sørg for, at dine børn synes, at det er sjovt at blive fotograferet, for så er det mere sandsynligt, at de samarbejder. Forvent ikke for meget af dem, især når de er trætte, og sørg for at få dem involveret i hele processen. Tag billeder af deres favoritting, deres dejlige legetøj, billedet, de lige har malet. Leg med dem, syng sammen med dem, kravl i træer."

"Husk: At fotografere sin familie er det sjoveste, som man kan opleve med et kamera, og jeg håber, at disse tips vil opmuntre dig til at tage dit kamera frem oftere denne årstid og tage billeder, som du vil værdsætte i årene, der kommer."

Relaterede produkter

Relaterede artikler