MODEFOTOGRAFERING

Sådan fotograferer du dine venner som fotomodeller

Mode- og skønhedsfotograf Jade Keshia Gordon tilbyder 6 enkle tips til at lave stilfulde billeder til dine sociale feeds eller shoppingsites.
En kvinde med lange fletninger, der fotograferes på gaden af sin ven, som holder et Canon EOS R6.

Hvor skal du begynde, hvis du vil slå mere fængslende modebilleder op på dit Instagram feed eller give dine billeder et mere elegant udseende på modeshoppingsider? "Styling er afgørende," siger den professionelle modefotograf Jade Keshia Gordon. "Alt lige fra tøjet og location til hår og makeup skal gå hånd i hånd. Det handler om at skabe en følelse. De fleste af de modelfotos, du ser online, er lavet til at få dig i en købestemning, så tænk over, hvordan fotograferne har opnået dette ved hjælp af lys, location, farver og positurer."

Den Londonbaserede mode- og skønhedsfotograf Jade har fotograferet professionelt i 10 år og har fået ry for at levere seje, moderne koncepter. Som med mange professionelle lærte hun sit håndværk gennem at lave fotoshoots sammen med vennerne.

Her deler hun seks enkle tips, der kan føje noget modelæstetik til dine portrætter, uanset om du optager med et EOS-kamera, et Canon PowerShot eller en smartphone.

1. Vælg en location, der passer til looket

Et portræt af en smilende kvinde med lange fletninger, iført en blå, batikfarvet T-shirt.

Din location kan være lige så vigtig som dit motiv. Hvis baggrunden er rodet, kan du sløre den ved at optage med en lav blænde på et objektiv med fast brændvidde. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/320 sek., f/2 og ISO 320. © Jade Keshia Gordon

"Det er vigtigt at vælge et sted, der ikke tager opmærksomheden fra den stil, der vises, og ideelt set kompletterer det overordnede look," siger Jade. "Hvis de outfits, du fotograferer, springer i øjnene og er farverige, ville jeg sandsynligvis vælge en dæmpet baggrund.

"Det vigtigste er at sikre, at din ven føler sig godt tilpas i rummet. Hvis de er lidt generte, har du ikke lyst til at tage dem et sted hen, hvor der er travlt, og hvor alle vil stirre på dem. Tag i stedet til et stille åbent område eller en parkeringsplads.

Hvis du har nok plads, kan du endda optage i dit soveværelse eller din stue. Der er meget, du kan gøre op ad en simpel, hvid væg." Få mere at vide om enkle studieopsætninger til hjemmefotografering i denne artikel.

2. Find en rækkefølge

En kvinde med lange fletninger, der er iført en pink cardigan.

Vælg dit tøj på forhånd, og hav en rækkefølge for, hvornår dit motiv skal bære det. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/640 sek., f/1.4 og ISO 320. © Jade Keshia Gordon

En kvinde med lange fletninger sidder med ryggen til kameraet og vender hovedet mod det. Hun har en top og leggings i matchende farver på.

Det kan være en god idé at planlægge rækkefølgen af optagelserne, afhængigt af frisurerne, og starte med den enkleste først. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/200 sek., f/1.2 og ISO 320. © Jade Keshia Gordon

Hår og makeup er lige så afgørende for en modeoptagelse som selve tøjet. Jade anbefaler, at du først vælger dit outfit og derefter frisuren. "Hvis du planlægger at vise et par outfits, skal du tænke på rækkefølgen. Du vil gøre det nemt for din model at skifte fra én frisure til den næste. Beslut, hvilken frisure der passer til hvert outfit, og find derefter frem til en rækkefølge. Begynd med den enkleste frisure først."

3. Find ud af nogle idéer til modepositurer

En kvinde med lange fletninger poserer på et fortov iført en kort, pink cardigan og grå jeans med høj talje.

Dit motiv kan måske være lidt akavet i starten, så start med naturlige positioner, som de har det godt med. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/640 sek., f/1.4 og ISO 320. © Jade Keshia Gordon

En kvinde, der har et blåt batikfarvet sæt på, svinger sine lange fletninger om bag sig.

Hav det sjovt med dine poseringer. Jade bad sin ven om at svinge sine fletninger her, hvilket tilfører bevægelse og hjælper med at skabe et iøjnefaldende modeportræt. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/320 sek., f/2 og ISO 320. © Jade Keshia Gordon

Jade anbefaler, at du forbereder et moodboard, så din ven får en fornemmelse af det look, du sigter efter. "Ikke noget, der er for overvældende," siger hun. "Måske en Pinterest-collage eller et par magasinudklip, der viser et par idéer til positurer, hår- og makeup-forslag og mulige locations.

"Hvis nogen ikke er vant til at posere som model, så bed dem om at forestille sig, at de prøver tøj på foran et spejl. Det er ofte nemmere at indtage posituren selv for at vise, hvad du ønsker. Det kan også være effektivt at bede nogen om at gå hen imod dig. Det vil hjælpe dem med at slappe af, og du vil være i stand til at få nogle ærlige billeder af bevægelse på samme tid."

4. Brug rekvisitter til at give din model noget at fokusere på

En kvinde med lange fletninger og briller, der er iført en lilla trøje og en lille blå skuldertaske hen over kroppen.

Crossbody-tasken giver modellen et sted at lægge hænderne. Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektiv ved 1/125 sek., f/1.8 og ISO 50. © Jade Keshia Gordon

En kvinde i en batikfarvet T-shirt drikker af en takeaway-kop.

Brug af hverdagsgenstande som rekvisitter kan hjælpe med at få positurer til at virke mere naturlige. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/400 sek., f/2 og ISO 320. © Jade Keshia Gordon

"Find en rekvisit – det kan være en taske, en telefon eller endda en kop kaffe – for at give hænderne noget at lave. Når din model er varmet op, kan du bede dem om at gøre det samme igen, men uden rekvisitten. Nogle gange beder jeg modellen om at sætte sig ned i en enkel, afslappet stilling. Det handler om at distrahere og give modellen noget at fokusere på."

5. Eksperimentér med forskellige objektiver og optagepositioner

En kvinde iført matchende batikfarvet, blå top og leggings og hvide træningssko sidder på hug.

Justér din optageposition, og eksperimentér med forskellige vinkler for at skabe dynamiske og forskelligartede portrætter. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/320 sek., f/2 og ISO 320. © Jade Keshia Gordon

En kvinde, som er iført matchende batikfarvet, blå top og leggings, der læner sig op ad en væg.

Hvis du sætter dig på hug for at optage fra en lavere vinkel, er det en god måde at få dit motiv til at fremstå højere. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/250 sek., f/2 og ISO320. © Jade Keshia Gordon

Jade siger, at du faktisk ikke har brug for en masse udstyr, når du starter på modeportrætter. Med et standardobjektiv fra et EOS-kamerakit får du masser af muligheder for forskellige looks. "Et 18-55mm-objektiv som EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM er godt, fordi du kan beskære detaljerne og derefter zoome ud for at vise hele outfittet, også skoene. Hvis du vil op på næste niveau, er en god opgradering et prismæssigt overkommeligt portrætobjektiv som Canon EF 50mm f/1.8 STM med den store maksimale blænde, der gør det nemt at sløre baggrunde."

Hvis du foretrækker spejlløst, er det alsidige Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv til EOS R-systemkameraer som Canon EOS RP også ideelt til gadearbejde og næroptagelser. Canon RF 50mm F1.8 STM- og Canon RF 85mm F2 Macro IS STM-objektiverne er også gode alternativer til portrætter, mens Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er et kompakt og let zoomobjektiv til hverdagsbrug.

Hvis du går bagud og zoomer ind på din ven, får du et mere flatterende portræt, end hvis du står tæt på og zoomer bredere ud. Dit valg af kameravinkel gør også en forskel. "Medmindre de allerede er ret høje, vil de fleste mennesker gerne se højere ud," siger Jade. "Du kan gøre dette ved at optage fra en lav vinkel, hvilket får dine venners ben til at se længere ud. Så vær ikke bange for at gå ned på hug og tage nogle få billeder!"

Uanset hvilket objektiv du arbejder med, anbefaler Jade, at du starter med optagelser i fuld længde, før du beskærer længere ind. "Vis dem de første par billeder, så du kan forsikre dem om, at de ser rigtig godt ud. Derefter kan du foreslå nærbilleder. Bed dem om at lave sjove ansigter eller lege med et tørklæde eller en hat. Det vil hjælpe dit motiv med at slappe mere af.

Optag videoer ved siden af dine fotos

The back of a Canon EOS R6 showing a portrait of a woman on the touchscreen.

Hvorfor ikke også optage nogle modeportrætvideoer, mens du tager billeder? En af de store forskelle mellem at optage videoer og fotos er, at du skal tænke over dine "skæringspunkter" – hvor dit videoklip starter og slutter, eller hvor det skifter til et andet klip. Start optagelse før og efter disse punkter for at gøre det nemmere at redigere videoklip sammen i videosoftware.

Jade anbefaler, at du optager video af hvert outfit-billede. "Din model vil vide, hvordan tøjet bevæger sig, hvilket igen vil hjælpe dem med at vide, hvordan de skal bevæge sig," siger hun. "Når det drejer sig om at instruere modevideoer, vil jeg gerne have, at alle har det sjovt. Jeg bad vores model om at sno rundt, gå hen imod mig, række hånden ud mod kameraet og bevæge sig væk – hun gav mig endda nogle virkelig seje, høje spark. Det viser bare, hvor sjovt vi havde det på optagelsen."


Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Opgradér din selfie

  TikToker Nina Collins forklarer, hvordan man tager kreative selvportrætter derhjemme.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Sådan får du perfekte hudtoner i dine portrætter

  Lær at mestre den vanskelige kunst at fange naturlige hudtoner med den professionelle modefotograf Jade Keshia Gordon.

 • PORTRÆT

  Queer-portrætter med følelse

  Den ikke-binære fotograf Louis Painter om at fotografere queer-fællesskabet.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Tips til portrætfotografering

  Gør din portrætfotografering bedre med disse bedste tips og teknikker.