SELVPORTRÆTFOTOGRAFERING

8 tips til fantastiske selvportrætter

Fotograf Amaal Said deler sine ekspertteknikker til at forvandle en almindelig selfie til et kreativt selvportræt.
Et portræt af fotografen og digteren Amaal Said med lukkede øjne og et flagrende rødt tørklæde trukket bredt over skuldrene.

Selfies er blevet en instinktiv og kreativ måde at optage vores liv på, uanset om det er et vigtigt øjeblik, der er værd at fejre, eller som en form for selvudtryk. Men hvordan kan du gøre en almindelig selfie til et selvportræt i professionel kvalitet?

Selvportrætfotograf og digter Amaal Said, der er bosat i London, har tiltrukket mere end 23.000 følgere på sociale medier og siger, at hendes kunstneriske selfies har været en fantastisk måde at gøre hendes rejse til en historie – både personligt og fotografisk. "Selvportrætter har altid været en portal til mit tidligere selv," siger hun. "Jeg kan se, hvordan jeg følte mig på et bestemt tidspunkt i mit liv – og jeg elsker, at jeg i årenes løb er blevet bedre til at fotografere mig selv."

Her deler Amaal sine ekspertteknikker om, hvordan man skaber selvportrætter, som man gerne vil dele, printe og beholde for evigt. Hun viser også, hvor nemt det kan være at fange personlige, særlige øjeblikke ved at give kameraet til sin søster og vejlede hende og hendes mand gennem opsætningen af et uformelt selvportræt i en park.

1. Start på Auto, og arbejd dig op

Fotograf og digter Amaal Said iført et rødt, mønstret tørklæde. En vase af røde blomster skjuler delvist hendes ansigt.

De fleste basismodeller af kameraer har en portræt-funktion – resultaterne afhænger af kameraet, men billederne er generelt mindre skarpe for at holde hudens struktur pæn og blød. Taget med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/60 sek., f/1.4 og ISO200. © Amaal Said

Auto-metoden er et godt sted at starte, siger Amaal. "Hvis du er nybegynder, skal du ikke være flov over at bruge de automatiske indstillinger på dit kamera," siger hun.

Nyttige kameraindstillinger, f.eks. selvportræt- og portrætfunktioner, som begge findes på Canon EOS M6 Mark II og andre basismodeller som Canon EOS 250D, hjælper med at sløre baggrunde, fremhæve hudtoner og blødgøre hår.

Du kan få mere kontrol over dybdeskarpheden ved at prøve at optage med funktionen Blændeprioritet (Av). Denne halvautomatiske funktion giver dig mulighed for at vælge blænden – størrelsen af åbningen i et objektiv, hvorigennem lyset passerer – hvor lavere blændeindstillinger lader mere lys komme ind. Hvis du vil have en baggrund, der ikke er i fokus, skal du vælge en stor blænde, f.eks. f/1.4.

Hvis du vælger et objektiv med en stor blænde, der er designet til portrætter, vil det også hjælpe dig med at opnå et unikt udseende. Amaal elskede især at arbejde med Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektivet. "Jeg elsker en sløret baggrund, og det kan du opnå med en stor blænde. At lade mere lys ind hjælper med at isolere motivet fra baggrunden," forklarer hun.

Hun bruger også ofte et Canon EF 50mm f/1.8 II-objektiv (nu efterfulgt af Canon EF 50mm f/1.8 STM), fordi hun foretrækker selvportrætter, der fokuserer på hendes ansigt. "Det føles bare tættere på," siger hun. Du kan montere ethvert objektiv fra Canons enorme udvalg af EF- og EF-S-objektiver på Canon EOS M6 Mark II ved hjælp af den lille, lette Canon-objektivadapter EF-EOS M.

2. Location, location, location

To hænder, der justerer indstillingerne bag på et Canon EOS M6 Mark II-kamera, der er monteret på et stativ.

Amaal guidede sin søster gennem brugen af Canon EOS M6 Mark II til en uformel portrætfotografering i en lokal park. © Amaal Said

Et portræt af en mand, der står i en park og er indrammet af efterårsblade.

Uanset om du er udenfor i en frodig park eller arbejder i en interimistisk studieopsætning, kan din baggrund forbedre stemningen i dine endelige billeder. Taget med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/1.6 og ISO100. © Amaal Said

"Det er vigtigt at vide, hvilken baggrund du ønsker, og at finde den rigtige placering er afgørende for at opnå stemningen," siger Amaal. "Jeg elsker at tage portrætter i parker for at fange en række billeder i forskellige scener. Det er vigtigt at finde et sted, der er mere stille, så du ikke bliver afbrudt af andre, mens du tager billedet."

Et miljø kan ændre stemningen i et selvportræt, men nogle gange kan et tomt lærred hjælpe, siger hun. "Jeg har en hvid væg i mit soveværelse, så jeg plejer at bruge det som baggrund og bære noget farverigt for at skille mig ud. Men du har måske et hjørne i din have, eller et sted i huset, hvor du kan sætte et stativ op. Det er vigtigt, at din baggrund ikke er for travl eller rodet."

3. Spil med lys og komposition

Et nærportræt af en kvinde i et rødt tørklæde, der holder en plante op mod sit ansigt.

Amaal ynder ofte at tage sine selvportrætter mod en almindelig hvid baggrund, så der ikke er distraktioner i billedet, og at placere sig selv lidt væk fra midten. Hun anbefaler også, at der er plads nok omkring ansigtet, så du kan lege med beskæringen. Taget med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/160 sek., f/1.4 og ISO200. © Amaal Said

"Jeg elsker virkelig de varme toner i den gyldne time," siger Amaal. Den gyldne time er tidsrummet omkring solopgang eller solnedgang. "En blødere sol er altid god. Det kan være en god idé at undgå at optage i stærkt sollys, fordi det skaber en masse skygge. Jeg har også fotograferet på overskyede dage, og du kan stadig få det til at virke – bare sørg for at justere dine indstillinger, så de passer til lyset."

Når det drejer sig om komposition, anbefaler Amaal at fjerne alle distraktioner i billedet. "Justér hen ad vejen, og eksperimentér med at placere dig selv i forskellige vinkler," siger hun. "Fotografiet ændres fuldstændigt, når du er lidt væk fra midten, så kan du lege med det."

Når du giver plads omkring dit billede, får du også ekstra muligheder, når du beskærer det til Instagram. "Jeg tager normalt mine selvportrætter liggende, fordi jeg kan lide at have ekstra plads på begge sider at lege med," tilføjer hun.

4. Visualisér i farve

Et lagdelt portrætbillede, der viser Amaal Said i et lyserødt tørklæde, hvor hun ser i to retninger.

At eksperimentere med farver og materialer er en god måde at lave iøjnefaldende portrætter på – Amaal har valgt en palet af bløde lyserøde og lilla farver til dette selvportræt med multieksponering. Taget med et Canon EOS M6 Mark II med en Canon-objektivadapter EF-EOS M og et Canon EF 50mm f/1.8 II-objektiv ved f/1.8, 1/30 sek. og ISO600. © Amaal Said

Eksperimenter med farvepaletter kan hjælpe dig med at udtrykke din personlighed. "Jeg starter altid med, hvordan jeg har det, og fortsætter så derfra," forklarer Amaal. "Nogle gange vil jeg have noget stemningsfuldt, og så klæder jeg mig i henhold til det, eller jeg kan være begejstret for en ny læbestift, som jeg vil have på til et selvportræt.

Jeg elsker farver. Jeg præsenterer det i mine selvportrætter hovedsageligt gennem min hijab og min læbestift, men du kan bruge farver på så mange måder." Eksperimentér ved at sætte stof på en væg eller hænge det over noget højt. Du kan også få farver ind gennem blomster.

"Planlægning af farver på forhånd er altid en god måde at sikre, at du får et stærkt selvportræt. Tænk over, om de farver, du har på, passer ind i baggrunden – eller om de ikke adskiller dig tilstrækkeligt. Farver er især vigtigt i forbindelse med forlovelses- eller bryllupsselvportrætter, fordi du gerne vil have, at du og din partner skal være hovedelementet i billedet."

5. Lær at slappe af

Et selvportræt af fotografen og digteren Amaal Said i et lyserødt tørklæde. Hendes ansigt afspejles i et lille rundt spejl, hun holder.

Hvis du holder et lille spejl ved siden af ansigtet, kan dine hænder foretage sig noget andet, og du kan også eksperimentere med nogle kreative kompositioner. Taget med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/80 sek., f/1.4 og ISO320. © Amaal Said

"Det gode ved selvportrætter er, at der ikke er nogen bag kameraet, der holder øje med dit ansigt," siger Amaal, der tilføjer, at rekvisitter, f.eks. blomster og spejle, kan hjælpe folk til at føle sig godt tilpas foran objektivet og give mulighed for nogle kreative eksperimenter.

"Normalt siger folk, at de ikke ved, hvad de skal gøre med deres hænder, og det er helt normalt. Derfor anbefaler jeg, at du holder noget til at starte med." Det kan være nyttigt at bære smarte øreringe eller en stor halskæde, fordi det giver dine hænder noget at holde fast i.

6. Brug et stativ og en selvudløser

Et par, der står i skoven, fanget på touchscreenen på et Canon EOS M6 Mark II, der er monteret på et stativ.

Amaal rådede sin søster til at montere Canon EOS M6 Mark II på et stativ og bruge den vipbare touchscreen til at komponere billederne. © Amaal Said

Et par, der står i et skovområde indrammet af et træs efterårsblade.

Hun anbefalede også at indstille en timer, så parret havde et par sekunder til at komme på plads og stille sig til rette. Taget med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/200 sek., f/1.6 og ISO100. © Amaal Said

Amaal brugte det kompakte, lette Canon EOS M6 Mark II med 32,5 Megapixel opløsning og dets 180° touchscreen, der kan vippes, og indbygget Wi-Fi til at tage sine selvportrætter, og hun anbefaler, at du sætter det på et stativ og bruger selvudløseren.

"Canon EOS M6 Mark II er et vidunderligt kamera at eksperimentere med, og det er supernemt at konfigurere selvudløseren", forklarer hun. "Du kan vælge en timer på to eller 10 sekunder, men jeg vælger timeren på 10 sekunder, fordi jeg gerne vil have tid nok til at forberede mig," tilføjer hun.

Hvis du vipper touchscreenen, så den vender mod dig, er det også en virkelig nyttig måde at komponere dine billeder på, mens du står foran kameraet.

7. Tag portrætter på afstand

En hånd, der justerer den vipbare touchscreen på et Canon EOS M6 Mark II, som er fastgjort på et stativ.

Den vipbare touchscreen på Canon EOS M6 Mark II betyder, at du kan komponere dine billeder fra enhver vinkel eller vippe skærmen, så den vender mod dig, mens du står foran kameraet. © Amaal Said

En kvinde smiler til kameraet med lukkede øjne. Den blomsterbuket, hun holder, skjuler delvist hendes ansigt.

Hvis dit kamera ikke har en touchscreen, der kan vippes op, kan du prøve at justere fokus, mens du holder et objekt foran objektivet og derefter bevæger dig til den samme position. Taget med et Canon EOS M6 Mark II med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv ved 1/160 sek., f/1.4 og ISO250. © Amaal Said

Med Canon Camera Connect-app'en kan du tilslutte et Wi-Fi-aktiveret Canon-kamera til en Apple- eller Android-enhed til fjernoptagelse. At kunne bruge din smartphone til at se billedet og udløse lukkeren gør det meget nemmere at tage smukke, skarpe portrætter. "Hvis du ikke gider blive ved med at gå tilbage til dit kamera for at kontrollere, om dine billeder er i fokus, er Camera Connect-app'en en livredder," siger Amaal. "Det er også virkelig nyttigt, hvis du skifter positioner."

Den vipbare touchscreen på Canon EOS M6 Mark II er også praktisk til at sikre, at ansigter er i fokus. "Det er utroligt at kunne vende skærmen for at se, hvordan du ser ud – og det sparer så meget tid," siger Amaal.

Amaal kan godt lide, at hendes billeder er knivskarpe og flyder med farver, så hun bruger en blanding af metoder til at sikre, at alt er skarpt fokuseret. "En metode, jeg tidligere har brugt, da jeg ikke havde et kamera med en vipbar skærm eller fjernoptagelse, var at holde en genstand foran kameraet – som regel blomster – fokusere på den og derefter placere mig i den samme position," forklarer hun. "Jeg kan også godt lide at bruge autofokus med ansigtssporing, men det er ikke altid velegnet, hvis du har genstande i forgrunden."

8. Redigér og print selvportrætter, der ser professionelle ud

Hvis du tilpasser dine indstillinger til optagelse i både RAW og JPEG, får du flere muligheder, når du skal redigere dine fotos. Du kan bruge Canons gratis Digital Photo Professional-redigeringssoftware (DPP) til at forbedre dine RAW-billeder med værktøjer til justering af hvidbalance, mætning, eksponering og meget mere.

"Du behøver ikke være professionel for at redigere dine billeder," siger Amaal. "Det vigtigste for mig er eksponering, fordi billedet nogle gange ikke er så lyst, som jeg gerne vil have det. Jeg leger med kontrast og skygge for at opnå det udseende, jeg ønsker – og jeg kan også godt lide at se, hvad der sker, hvis jeg roterer billedet under redigering. Jeg elsker også sort/hvid-selvportrætter."

Når du er færdig med at redigere, kan du prøve at printe dine fotos direkte fra din telefon til den kompakte Canon SELPHY Square QX10. Den er perfekt til scrapbøger, opslagstavler og album, og den giver dig en hurtig og sjov måde at bevare dine foretrukne selvportrætter på. En printer i Canon PIXMA G-serien giver print i professionel kvalitet, så dine billeder bliver levende.


Skrevet af Lorna Dockerill

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Tag æstetiske fotos

  Influenceren Steffi Marla, deler, hvordan hun sikrer, at hendes billeder skiller sig ud online.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Eventyrlige portrætter

  Ti ekspertråd til at skabe mindeværdige mystiske billeder med Rosie Hardy.

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Sådan skaber du imponerende bokeh

  Følg disse tips og tricks for at give dine baggrunde en smuk sløring.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Optag abstrakte portrætter

  Eksperimentér med multieksponering, lysmaling, skyggespil og meget mere.