FOTOGRAFERING AF KÆLEDYR

De bedste tips til nuttede fotos af kæledyr

Når det er professionelt udført, kan fotografering virkelig indhylle dit kæledyrs personlighed – uanset om det er legende, nysgerrigt eller kærligt. Her besøger den professionelle fotograf Cat Race et dyreinternat for at tage spændende billeder, og hun har forslag til, hvordan kæledyrsejere kan prøve det derhjemme.
En gravhund står bag et boldbassin, som er sløret i forgrunden. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon EF 35mm f/1.4L IS II USM-objektiv af fotografen Cat Race.

Fotografduoen Cat og Michael, der driver CatsDog Photography, arbejder sammen om at producere mindeværdige billeder af hunde, katte, kaniner og andre dyr. Cat er bag objektivet, mens Michael fungerer som dyrehvisker, og de arbejder sammen om at planlægge optagelser og kompositioner.

Fotografering kan have en indvirkning på resultatet af kæledyrsadoptioner, især for dyr, der er mindre fotogene, eller som ikke er nemme at fotografere. Til denne optagelse tog Cat og Michael til RSPCA Rehoming Centre i Preston i England for at tage flotte portrætter i et forsøg på at hjælpe nogle dyr med at finde deres nye hjem.

Under optagelserne bad vi Cat om at dele sine tips til, hvordan man virkelig fanger essensen af et kæledyr, lige fra at bruge det rigtige kit og de rigtige kameraindstillinger til at få frække dyr til at posere.

1. Tag den tid, der skal til

Kæledyrsfotografen Cat Race sidder på gulvet og giver godbidder til en gravhund.

Det er vigtigt at lære dyret at kende og lade det vænne sig til din tilstedeværelse, før du begynder at fotografere. Dette gælder især for generte dyr som gravhunden Eva (på billedet). "Før du begynder at fotografere, skal du prøve at få dit motiv til at lave et lille trick, f.eks. bede det om at sidde og derefter give det en godbid, når det gør det," foreslår kæledyrsfotografen Cat Race. "Dit kæledyr vil få den idé, at når de gør, som du beder dem om, bliver de belønnet og forbinder optagelserne med sjov."

En gravhund kigger direkte på kameraet. Hunden er i skarpt fokus, mens baggrunden er sløret. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv af Cat Race.

Canon EOS R6's elektroniske lukkerfunktion giver dig mulighed for at optage lydløst, hvilket er utroligt nyttigt, når du fotograferer ængstelige dyr som Eva. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv (nu efterfulgt af Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) ved 110mm, 1/500 sek., f/3.5 og ISO1600. © CatsDog Photography

Fotografering af et hvilket som helst dyr kan være uforudsigeligt, da det ofte er på deres præmisser, men det er især tilfældet, når der arbejdes med internatdyr. Cat mener, at det er vigtigt, at dyret vænner sig til din tilstedeværelse. Denne tilknytningstid giver dig også mulighed for at finde ud af, hvordan du vil fotografere.

For at komme i gang kan du fotografere dem, mens de sover. Dette giver dig mulighed for at afprøve forskellige vinkler og få indstillingerne i orden uden at skulle bekymre dig om at holde deres opmærksomhed. Hvis dit kamera har en lydløs lukker eller lydløs funktion, er det en god idé at aktivere den.

Når du er klar, kan du prøve at lege med dit kæledyr eller friste dem med godbidder for at holde dem interesserede, mens du tager billeder. Men sørg for, at du har brugt nok tid på at justere dine kameraindstillinger. "Du ser folk, der bruger lyde eller pibelegetøj, før de overhovedet har den rette belysning eller komposition. Kæledyret falder ikke for det ret mange gange," siger Michael.

Men tålmodighed er afgørende her. Et dyr kan lade til at være overspændt, fordi det føler sig ængsteligt. Der er en potentiel risiko for, at dyret stresses, hvis du bliver ved med at beordre det til at sidde eller bliver ved i timevis, hvilket får dyret til at ville forlade rummet. "Til sidst får hunden nok," siger Cat. "Vi lærte af vores oplevelse, at det ikke er den rette vej at gå. Selv hvis du er nødt til at miste det billede og gå videre til noget andet, skal du gøre det, så vil de se mere afslappede ud. At fange deres personlighed sker ved, at de har det rart."

Det er også vigtigt at være opmærksom på forskellene mellem hunde, katte og andre typer kæledyr. Hvert dyr er unikt, så du bliver nødt til at tilpasse din optagestil til dem. "Generelt vil en hundefotografering gå lettere, hvis en hund tror, at det er den, der træffer beslutninger, men det er endnu mere ekstremt med katte," siger Michael. "Hvis du stiller en kasse ned, så går katten ind i den, men hvis du lægger katten ned i en kasse, vil den hoppe ud med det samme.

"Når det drejer sig om kaniner, vil de slet ikke lytte til dig, så det skal du arbejde ud fra. Du kan f.eks. fotografere dem, mens de holdes over en persons skulder. Når vi fotograferer i et internat, kan det give en god fornemmelse af tilknytning for nogen, der måske gerne vil adoptere."

2. Det bedste kit til fotografering af kæledyr

En stribet kat sidder i en blød kæledyrsseng og kigger direkte på kameraet. Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv af fotografen Cat Race.

Når du fotograferer katte, skal du hele tiden være opmærksom på grund af deres uforudsigelige natur. Lad dem vandre ind i billedet, og vær forberedt på at optage, når de er klar. Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv ved 1/200 sek., f/4 og ISO125. © CatsDog Photography

Kæledyrsfotografen Cat Race sætter et EF-objektiv på sit Canon EOS R6-kamera via en Canon-objektivadapter EF-EOS R.

Takket være Canon-objektivadapteren EF-EOS R kunne Kat uden problemer bruge sit foretrukne sæt EF-objektiver med det EOS R6, hun brugte til denne optagelse. Selvom hun har tendens til at "blande tingene", når det kommer til udstyrstasken, har hun næsten altid Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM og Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektivet (nu efterfulgt af Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM) med sig.

Cat og Michael mener, at det er vigtigt at have masser af muligheder. Cat har altid Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM- og Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektiverne i sin udstyrstaske for at sikre, at hun kan tage en række forskellige billeder. Men hun understreger også vigtigheden af at bruge forskellige objektiver. "Jeg har så mange objektiver, at jeg ikke altid tager de samme med mig på en given optagelse," siger hun. "Hvis du altid bruger ét objektiv – f.eks. et 135mm – så får du kun ét bestemt look."

Til dette besøg på internatet brugte Cat Canon EOS R6. Da hun tidligere havde brugt et EOS 5D Mark III, havde hun allerede masser af EF-objektiver, som hun brugte på EOS R6 via Canon-objektivadapteren EF-EOS R. "Jeg lagde slet ikke mærke til, at jeg brugte adapteren, hvilket viser, hvor problemfrit den fungerer," siger hun. "Jeg kunne også rigtig godt lide EOS R6's touchscreen, fordi den er så intuitiv og giver dig mulighed for at ændre indstillinger hurtigt, hvilket er nyttigt i det øjeblik, hvor jeg fotograferer dyr, f.eks. at kunne trykke hurtigt på skærmen for at fokusere."

En bevægelig skærm er også praktisk, når du fotograferer fra vanskelige vinkler, og EOS R6's touchscreen kan vippes og drejes 270 grader, så du kan optage kreativt. Desuden kan dets imponerende autofokus udvælge et dyrs øjne og følge dem rundt omkring i billedet.

3. Bedste kameraindstillinger til fotografering af kæledyr

En blød rødpelset kat ligger i et hjørne og ser på kameraet. Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv af fotografen Cat Race.

Hvis din kat ikke vil posere, kan du prøve at fotografere dem, når de slapper af i deres naturlige omgivelser og i et veloplyst område. Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv ved 1/200 sek., f/3.2 og ISO100. © CatsDog Photography

En sort/hvid kat med en stor sort plet under næsen kigger op på kameraet. Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv af fotografen Cat Race.

Hold godbidder i nærheden af dit kamera for at fange din hunds opmærksomhed. Det virker også på katte, og det vil hjælpe dig med at tage næroptagelser af dem. "Du vil have folk til at se på billedet og virkelig få forbindelse til dyret," siger Cat. Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 50mm f/1.4 USM-objektiv ved 1/200 sek., f/3.2 og ISO100. © CatsDog Photography

De indstillinger, du skal bruge til fotografering af kæledyr, afhænger af det look, du forsøger at opnå. "Jeg tror, at vi er langt mere varierede end mange andre dyrefotografer," forklarer Michael. "Mange kan godt lide at vælge det lange objektiv og den store blændeåbning, som skaber en drømmende stil. Det er fantastisk, men vi kan også godt lide at indføre så mange detaljer som muligt."

Cat er enig: "For mig er det, der gør et fotografi specielt, når du får en ægte følelse af plads og dyrets miljø," siger hun.

Hvis du vil tage action-billeder af et dyr i bevægelse og er tryg ved at arbejde med Manuel (M) metode, kan du prøve indstillinger med en lukkertid på mindst 1/1000 sek., en mellemblænde, f.eks. f/5.6 eller f/8, og en ISO på ca. 400-800 afhængigt af lysforholdene. Til dyreportrætter er en typisk lukkertid på 1/200 sek. dog mere passende, normalt med en større blænde på f/2.8 eller f/1.8, og en lavere ISO, hvis belysningen tillader det.

Hvis du lige er startet eller stadig er ved at lære dit kamera at kende, er metoden Lukkerprioritet (Tv), hvor du vælger lukkertiden, og kameraet vælger blænden, ideel til action-billeder, mens metoden Blændeprioritet (Av), hvor du bestemmer blænden, og kameraet vælger lukkertiden, fungerer godt til mere statiske portrætter.

I sidste ende betaler det sig at eksperimentere med forskellige kombinationer af indstillinger for at få det look, du ønsker. Det kan hjælpe at bruge noget, f.eks. legetøj, som en stand-in, hvis du ikke har et tålmodigt kæledyr at øve dig på.

Det er også vigtigt at arbejde med den baggrund, du har, og hvis du ikke kan komme til et særligt smukt sted, kan brug af lange objektiver til at sætte baggrunden ud af fokus fungere godt.

4. Optagelse af naturlige kæledyrspositurer

En schæferhund kigger gennem en legetunnel og direkte på kameraet. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektiv af fotografen Cat Race.

Det kan være nyttigt at bruge rekvisitter, hvis du ikke kan tage dyrene med til et mere malerisk sted. En kanvastunnel kan f.eks. tilføje mere kreativitet til dit billede, især hvis dit motiv ligesom Zeus har en legende og nysgerrig personlighed. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektiv ved 33mm, 1/320 sek., f/2.8 og ISO1250. © CatsDog Photography

Kæledyrsfotografen Cat Race peger sit kamera gennem en legetunnel for at tage et billede af en schæferhund.

Hvis du er ledsaget af en person, der optræder som hvisker, skal du sørge for at give dem klare instruktioner for at få det billede, du ønsker. Hviskeren kan bruge godbidder og legetøj til at sætte dyret op til optagelsen. "At fange et kæledyrs personlighed er noget, jeg altid forsøger at opnå gennem mit arbejde," siger Cat. "Det gør vi ved at sørge for, at de er afslappede."

I internatet valgte Cat og Michael ikke at fotografere dyrene i deres bure. "Du bør undgå at fotografere dem "bag tremmer"", siger Michael. "Hvis du vælger et bestemt dyrs historie, kan du få folk til at engagere sig i dette redningsarbejde og potentielt skabe interesse for alle dyrene i internatet."

Det er også en god idé at vælge en vinkel, der fremhæver indtagende karaktertræk. Dette gælder især for internatdyr, da det kan hjælpe dem med at finde et permanent hjem. "Sæt dem i en lille vinkel, og få dem til at kigge over skulderen, hvis du kan," fortsætter Michael.

Den positur, du vil fange kæledyret i, afhænger helt af dyrets størrelse. "Hvis du f.eks. arbejder med en lille hund, kan du prøve at løfte den op på noget," siger hun. "Hvis det er en virkelig aktiv hund, der ikke kan sidde stille, får du måske et par action-billeder, men jeg fotograferer normalt den slags hunde i snor." Det anbefales kun at fotografere hunde uden snor, hvis de kan adlyde kommandoer og sidde stille. 

At komme helt tæt på kan også skabe flotte billeder. Cat opmuntrer til at fotografere fra et lavt niveau på gulvet, så du er i øjenhøjde og undgår at intimidere kæledyret. Hvis det er muligt, kan du prøve at få deres øjne i fokus, da det vil give dine billeder følelser. Eye AFCanon EOS R6 er fantastisk til dette.

Hvis du sigter efter et dynamisk billede, kan du også optage fra en høj vinkel over dyret. Dette anbefales ikke altid til internatdyr, der kan være lidt nervøse over at blive fotograferet ovenfra, men det er ideelt til dine egne kæledyr, hvis de er selvsikre af natur.

"Når du har opbygget noget god kontakt, kan du læne dig hen over dem og fotografere dem, mens de kigger op på dig, mens du holder en godbid tæt på dit objektiv, eller nogen bevæger en bold rundt. Det kan skabe et virkelig spændende billede," siger Cat.

Hvis du ikke har en hjælper, eller en vinkel er særlig vanskelig, kan du prøve at tage billedet på afstand, men du bør aldrig fremtvinge billedet, hvis du fornemmer, at dit motiv bliver rastløst eller ophidset. "Hvis de bliver for begejstrede eller stressede, skal du ikke fortsætte", uddyber Cat. "Selvom du går glip af billedet, skal du bare gå videre med noget andet. Et dyr skal føle sig afslappet for at du kan få deres personlighed frem."

5. Fotografering af sorte dyr

En kat med overvejende sort pels kigger direkte på kameraet. Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv af fotografen Cat Race.

Statistisk set tager det længere tid for sorte katte til at blive adopteret end katte med andre farver, ofte på grund af den måde, de fotograferes på. Men med det rette lys kan du skabe et indtagende og personligt billede. Taget med et Canon EOS 5D Mark III med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 47mm, 1/320 sek., f/7.1 og ISO320. © CatsDog Photography

En schæferhund sidder i et boldbassin og kigger op på kameraet. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektiv af fotografen Cat Race.

Mere selvsikre dyr, som schæferhunden Zeus, kan fotograferes ovenfra for at skabe et dynamisk billede. Hold en lækkerbisken eller et stykke legetøj i nærheden af dit objektiv for at få den fantastiske øjenkontakt. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM-objektiv ved 35mm, 1/320 sek., f/2.8 og ISO1600. © CatsDog Photography

Dyr med mørk pels kan narre dit kamera til at undereksponere billedet, og forskning har endda vist, at sorte dyr, især katte, er mindre tilbøjelige til at blive adopteret, blandt andet på grund af den måde de ser ud på i fotografier. Det er meget nemmere at fotografere dyr med lysere farver. Michael bemærker, at selvom belysningen ikke er rigtig på et dyr med en anden farve, vil de stadig kunne fotograferes pænt i modsætning til dyr med mørk pels. Men fortvivl ikke. "Hvis du har det rette lys på et hvilket som helst motiv, vil det se godt ud," opfordrer han.

Cat tilføjer: "Vær ekstra opmærksom på, hvor din lyskilde er. Hvis det er en kraftig lyskilde, skal du vende dyret hen mod den, så du har mindre kontrast."

Derudover er det vigtigt at overveje din baggrund. "De er mere tilbøjelige til at falde i ét, hvis baggrunden er for mørk," siger Michael. "Brug af en reflektor til at løfte lyset under hagen kan også være en god måde at skabe skarphed på." Hvis du ikke har en reflektor, er det ikke noget problem. Du kan nemt genskabe det derhjemme ved at lave din egen med pap og alufolie – og andet tilbehør.

Cats råd om fotografering af dine kæledyr og internatdyr kan hjælpe med at fange deres personlighed. "Du vil gerne have, at folk skal se på dyret og skabe forbindelse til det, uanset om det er fordi, de vil have et portræt, der kan minde dem om deres kæledyr i mange år fremover. Eller de ser på et dyr og tænker: "Den hund skal med i vores familie for at fuldende den", siger hun.

Cat og Michaels tid i internatet sammen med dyrene har hjulpet dem med at finde deres perfekte familier. Gravhunden Eva er nu blevet adopteret, mens schæferhunden Zeus venter på at møde sine potentielle ejere. Før Zeus kom til internatet, var han en del af en husstand med mange dyr, hvor der var tegn på misrøgt. Han har været i forskellige kenneler, hvilket ikke er ideelt for schæferhunde, men forhåbentlig vil han finde et hjem, hvor han kan komme på gåture og få masser af berigelse. 

Næste gang du vil fange dit kæledyrs vidunderlige narrestreger, kan du eksperimentere med disse tips. Eller hvorfor ikke gøre noget samfundsgavnligt ved frivilligt at tage til dit lokale internat og fotografere dyrene for at øge deres chancer for at blive adopteret? Del dine billeder med #LiveForTheStory, hvor du tagger @canonemea. 

Skrevet af Astrid Pitman

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • PORTRÆTTER AF KÆLEDYR

  Sjove og festlige portrætter af kæledyr

  Enkle tips, tricks og teknikker til at tage flotte fotos af kæledyr til jul.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Det bedste basiskit til portrætter

  Kameraer og objektiver til alle typer portrætfotografering.

 • HJEMMEPROJEKTER

  3 gør-det-selv-fototilbehør

  Lav din egen softbox, et spotlight-rør til fokuseret lys og en beanbag til at stabilisere dit kamera.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Tips til portrætfotografering

  Gør din portrætfotografering bedre med disse bedste tips og teknikker.