GADEFOTOGRAFERING

Portrætfotografering i gaderne

Fotograf Kym Moseley forklarer vigtigheden af forberedelse, professionalisme og print, når man vil tage portrætter af fremmede.
En smartphone, der viser SELPHY Photo Layout-appen, en hvid Canon SELPHY Square QX10-printer, en pakke printerpapir og flere printede portrætfotos, der er placeret på et træbord, optaget ovenfra.

Det kan være en overvældende oplevelse at fotografere mennesker, du møder på gaden, men det behøver ikke være det, siger den populære TikToker og fotograf/videofotograf Kym Moseley, som har samlet mere end 180.000 følgere på den sociale platform.

Kym er ikke fremmed inden for gadeportrætter. Faktisk har det at henvende sig til folk, som han ikke har mødt før, og spørge, om han må tage deres portræt, bidraget enormt til hans online succes. Han har fundet ud af, at mens nogle mennesker måske er generte over at få taget et foto, bliver andre smigret over at blive spurgt og vil med glæde posere for ham, især hvis han tilbyder at dele billedet med dem bagefter, så de får noget til gengæld.

Her diskuterer Kym, der bruger et Canon EOS R6, hvordan han udviklede modet til at henvende sig til folk, fordelene ved at omfavne uforudsigelighed og værdien af ærlig feedback. Han viser også, hvordan det med hjælp fra en Canon SELPHY Square QX10 er muligt at gå videre end at vise dine motiver et foto på kameraets LCD-skærm og i stedet præsentere personer med et print, som de kan beholde og bevare oplevelsen.

Udstyrstaske og indstillinger

Et Canon EOS R6 står på låget af en beholder, der er har stænk af farverig maling.

Ved optagelse af gadeportrætter bruger TikTok-stjernen Kym Moseley Canon EOS R6 og både zoomobjektiver og objektiver med fast brændvidde, herunder Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM og Canon RF 16mm F2.8 STM. "At gå glip af et billede, fordi du ikke har det rigtige kit, det er bare for smertefuldt at bære," siger han.

Mange fotografer, der lige er startet på deres fotografiske eventyr, vil gerne rejse let, og for at gøre dette, anbefaler Kym nogle af sine yndlingsobjektiver, f.eks. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Kym fotograferer med et Canon EOS R6, som han valgte for dets 4K-funktioner, hurtig lukkertid og fremragende autofokusering – vigtige egenskaber for portrætfotografering. Når det drejer sig om portrætter, kan Kym godt lide at sløre baggrunden for at henlede opmærksomheden på motivet.

"Uanset hvilket objektiv jeg bruger, vil jeg altid bruge den korteste dybdeskarphed og indstille resten af mine indstillinger ud fra den," forklarer han. "Blænden forbliver altid på f/2.8 eller f/1.8, afhængigt af objektivet. Den næste prioritet er ISO, som jeg forsøger at beholde ved 100, og jeg justerer lukkertiden tilsvarende. I klart dagslys bruger jeg sandsynligvis en lukkertid på 1/2000 sek. med ISO100 og f/2.8, og når dagen bliver mørkere og mørkere, bliver lukkertiden langsommere."

Kym tilføjede det bærbare Canon SELPHY Square QX10 til sin udstyrstaske for at fuldende sit gadeportrætkit, så han kunne fotografere, printe og dele på farten.

Sådan vælger du dine motiver

En mand med et pænt hvidt skæg, iført en læderjakke, tonede briller og en ulden hat, sidder på en bænk med siden til kameraet.

Da Kym gav denne mand sit printede foto, svarede han med et enkelt "Godt. Fint!", hvilket Kym syntes var sjovt. "Jeg blev tiltrukket af manden på grund af hans skæg og hat," siger han. "Han så bare mystisk ud, som om han havde historier at fortælle. Jeg vil meget gerne lave dette billede i sort/hvid." Canon SELPHY Photo Layout-appen giver dig mulighed for at konvertere et foto til sort/hvid før print. Taget med et Canon EOS R6 ved 51mm, 1/250 sek., f/2.8 og ISO1250. © Kym Moseley

En kvinde med langt, lyst hår, der er iført en klar, rød frakke over en sort kittel, står ved siden af et sort jernhegn og kigger på kameraet.

Kym husker, at han lagde mærke til denne kvindes kittel først, hvorefter han observerede hende, mens hun talte med sin ven. "Hun virkede meget snakkesalig og livlig," siger han. "Det var interessant at se hendes reaktion – du kunne se, at hun ikke følte sig klar til at blive fotograferet i sin arbejdskittel." Taget med et Canon EOS R6 ved 40mm, 1/320 sek., f/2.8 og ISO1250. © Kym Moseley

Gå ind i et hvilket som helst bycentrum, så vil du straks bemærke, at der er masser af muligheder, når du vil fotografere mennesker. Uanset hvad det er, der tiltrækker dig ved en bestemt person, er det unikt for dig. At vælge et motiv er utroligt subjektivt.

Kym starter med at lede efter personer, der ser ud til at stoppe op. "Folk, der tydeligvis skynder sig eller har hovedtelefoner på, er normalt et nej for mig," siger han. "Jeg vil ikke forstyrre folk.

"Da jeg startede, prøvede jeg alle, så jeg har fundet ud af, hvordan folk ser ud, når de sandsynligvis vil stoppe op," fortsætter han. "Det andet er, at de skal have en slags unikt fysisk træk. De skal se interessante ud for mig – der skal være noget, der stikker ud. Jeg fik øje på denne hvide fyr med rødt afrohår, og han nærmede sig et mørkegrønt træ, og jeg var bare nødt til at stoppe ham. Jeg vidste, at det mørkegrønne og hans hår ville poppe ud, og jeg havde ret. Den video fik omkring 300.000 visninger."

I bund og grund er du nødt til at finde ud af, hvad der interesserer dig. For Kym betyder dette "ikke konventionelt attraktivt, det skal få mig til at føle noget".

Sådan henvender du dig til fremmede

En mand i en iøjnefaldende mønstret jakke og sit mørke hår sat op i en knold med hænderne i frakkelommerne, og hans hoved vender til siden.

Kym er konstant på udkig efter portrætmuligheder. "Jeg elskede denne fyrs jakke og hans hår," siger han. "Han så imødekommende ud, og han så nærmere ud, som om han ventede på nogen, så han kunne ikke sige, at han måtte skynde sig et eller andet sted hen." Taget med et Canon EOS R6 ved 70mm, 1/400 sek., f/2.8 og ISO500. © Kym Moseley

En ung kvinde med langt brunt hår, der er iført en kraftig overfrakke og med store hovedtelefoner omkring halsen smiler forsigtigt til kameraet.

"Det, der fik mig til at stoppe, var denne piges adfærd," siger Kym. "Hun virkede meget imødekommende, og jeg tror, at hun så genert og sky ud, og det blev jeg tiltrukket af. Jeg ville tage hende ud af hendes skal." Taget med et Canon EOS R6 ved 67mm, 1/320 sek., f/2.8 og ISO1250. © Kym Moseley

Før man nærmer sig folk, foreslår han, at man bliver mentalt forberedt ved at fortælle sig selv: "Det er ikke en kæmpe ting for andre end dig. Ingen synes, at du er så underlig, som du selv tror, du ser ud!"

Efter at have identificeret et potentielt motiv, introducerer han sig normalt ved at sige: "Hej, jeg arbejder på et projekt, der handler om at fotografere fremmede. Har du to minutter til at tage et hurtigt portræt?"

"Jeg ved, at den sætning er den bedste måde at få nogen til at slappe af på med det samme og få dem til at være interesserede nok til at hjælpe dig," forklarer han. "Hvis du stopper nogen, og du snubler over dine ord, mister de tålmodigheden og går videre. Hvis du er genert, skal du arbejde på at gøre som om, du ikke er det. Det var noget, jeg gjorde i starten, og nu er jeg meget mere selvsikker. Det bliver mere naturligt at nærme sig folk. Hvis de tøver, siger jeg: "Jeg kan sende dig billederne i en e-mail bagefter," tilføjer han.

Sådan interagerer du med dine motiver

En smartphone, der viser SELPHY Photo Layout-appen, og et printet portrætfoto er placeret på et træbord, der er optaget ovenfra.

Canon SELPHY Photo Layout-appen er kompatibel med Canon SELPHY Square QX10 og de bærbare SELPHY CP1300-printere og giver dig mulighed for at printe direkte fra din smartphone. Den har også flere layoutindstillinger, så du kan tilføje mere end ét portræt til det samme ark papir.

Nogle gadefotografer vil rette på deres motiver, mens andre foretrækker en mere ærlig tilgang. Kym foretrækker at holde instruktionerne på et minimum. "Jeg forsøger ikke at give for meget vejledning, da jeg ikke vil tage for meget af personens tid," siger Kym. "Jeg giver noget feedback, men har en tendens til ikke at være for specifik. Jeg kan finde på at sige: "Lad os prøve noget andet", hvis det ikke virker, men jeg beder ikke om bestemte ting, f.eks. "læg en hånd her". Jeg beder blot en person om at gå fra A til B og bruger burst-funktion, eller jeg laver en knytnæve og bede dem om at følge den, så jeg kan få dem til vende en bestemt vej uden at røre dem. Det lærte jeg, da jeg lavede bryllupsfotografering."

Det indtryk, du gør, er meget vigtigt og kan endda føre til fremtidige muligheder. Kym husker engang, hvor han landede et job, efter han gik hen til en fremmed for at fotografere vedkommende. "Jeg standsede engang en mand, der havde et fantastisk jakkesæt på, og det viste sig, at han havde sin egen skrædderforretning og havde brug for en videofotograf. Han fik mine oplysninger, fordi han kunne lide den måde, vi havde interageret på i den korte tid, vi tilbragte sammen."

Print og deling af fotos

En SELPHY Square QX10 står på en træoverflade, et fotoprint stikker halvvejs ud af den.

Den bærbare Canon SELPHY Square QX10 leveres med en praktisk USB-oplader og printer holdbare 68 x 68 mm fotos i flotte og levende farver.

En hånd holder et lille printet portræt af en ung mand iført en iøjnefaldende mønstret jakke med hovedet drejet til siden.

Du kan printe 20 ark pr. fuld opladning, så hvis dit motiv virker utilfreds med det første forsøg, kan du altid prøve igen. "Hvis jeg kan se, at de ikke kan lide det, vil jeg se, om vi kan tage et til," siger Kym.

Når du har taget et foto, ved du aldrig helt, hvordan nogen vil reagere. Kym har haft en rimelig andel af både positive og negative reaktioner. "Jeg viser altid personerne billedet på kameraets skærm først, og så tilbyder jeg at sende dem fotoet," siger han. "Jeg beder også om feedback. Det handler om ærlighed for mig."

At have SELPHY Square QX10 med har tilføjet en anden dimension til Kyms pitch, fordi han kan give sit motiv noget at tage med sig. "SELPHY Square QX10-printeren var virkelig hurtig, når man tænker på, at den printer et foto," siger han.

Kym overførte fotoet fra sit EOS R6 til sin smartphone ved hjælp af kameraets indbyggede Wi-Fi og overførte det derefter til SELPHY Photo Layout-appen til print. "Hele processen tager ca. 60 sekunder," siger han. "Det er fantastisk at tænke på, at jeg kan printe et billede i god kvalitet uden kabler eller et kontor, eller uden at bede folk om at mødes med mig senere for at give dem et foto," siger han.

Forhåbentlig har Kyms tips og råd givet dig selvtillid til at komme ud og prøve det af med at skabe dine egne gadeportrætter – du ved aldrig, hvad du kan opnå. Glem ikke at dele dine resultater med hashtagget #FreeYourStory, hvor du tagger @canonemea.

Skrevet af Natalya Paul

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • GADEFOTOGRAFERING

  Tips til gadeportrætter

  De bedste råd til enestående gadeportrætter fra den professionelle fotograf Julian Love.

 • MODEFOTOGRAFERING

  Sådan fotograferer du dine venner som fotomodeller

  Den Londonbaserede mode- og skønhedsfotograf Jade Keshia Gordon tilbyder 6 enkle tips til at skabe mere stilfulde billeder til sociale medier.

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Det perfekte objektiv til portrætter

  Hvad du skal overveje, når du vælger et objektiv til portrætfotografering.

 • PORTRÆT

  Queer-portrætter med følelse

  Den ikke-binære fotograf Louis Painter om at fotografere queer-fællesskabet.