PORTRÆTTER

Et portrætobjektiv gør en forskel

Fra nærportrætter, der fylder hele billedet, til gadeportrætter i vidvinkel – ved at vælge et specialobjektiv kan du tage dine portrætter til næste niveau.
En fotograf, der tager et billede af en model, der er badet i lilla lys og holder en plantestilk.

De fleste EOS-kameraer leveres med et allround-objektiv, der fungerer til de fleste typer fotografering. Men for at bringe din fotografering op på et højere niveau er det værd at investere i en række objektiver, der er nyttige for din foretrukne genre, f.eks. portrætfotografering. Fra brændvidde og maksimal blænde til vægt og størrelse kan det objektiv, du vælger, gøre en stor forskel for dine fotos.

Hvad kendetegner et godt objektiv til portrætfotografering?

Det, der primært adskiller et portrætobjektiv, er brændvidden og den maksimale blænde, men der er mere at overveje, når du skal finde det bedste Canon-portrætobjektiv til dine behov.

Objektivernes kompatibilitet

For det første er det værd at overveje det kamera, du har, og de objektiver, der er kompatible med det. Ved at bruge et Canon EOS R-systemkamera har du friheden til at vælge, når det kommer til objektiver. Takket være RF-objektivadaptere kan du tage dine billeder med både RF- og EF-objektiver.

Canons RF-fatning er et fantastisk udgangspunkt, når du skal finde et objektiv til portrætfotografering. RF-objektiver, der findes til spejlløse Canon-kameraer som Canon EOS R6 og EOS RP, omfatter en 12-benet forbindelse mellem objektiv og kamera for utrolig hurtig autofokuseringshastighed og driftssikkerhed. De kreative muligheder, der tilbydes af spejlløs teknologi, gør også RF-fatningen til en rigtig god investering, når du tænker på fremtidig hardware senere på din fotografiske rejse.

Flere farverige lysspor snor sig rundt om hovedet og overkroppen på en model, der står op mod en sort baggrund.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet med billedstabilisering, der kun måler 88,8 mm, er et alsidigt valg til portrætfotografering. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 44mm, 8 sek., f/16 og ISO 100.

Billedstabilisering

Husk også, at du måske ikke altid vil have lyst til eller være i stand til at bruge et stativ, når du tager iøjnefaldende portrætter. Det er her, billedstabilisering kommer ind. Objektiver som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM og RF 24-105mm F4-7.1 IS STM har alle billedstabilisering, hvilket sikrer, at dine billeder er superskarpe, når du optager håndholdt. Øget stabilisering giver dig mulighed for at sænke lukkertiden for at presse hver eneste smule lys ind i dine billeder, så du får fleksibilitet til at optage i alle former for lysscenarier. Effekten multipliceres ved at parre et stabiliseret objektiv med et kamera med indbygget billedstabilisering (IBIS), f.eks. Canon EOS R6, hvor op til 8-stops stabilisering er mulig.

Mål og vægt

Der skal også tages højde for størrelse, vægt og alsidighed. For portrætfotografer, der ønsker at være fleksible eller bruge deres objektiver i flere genrer, er et lille, let objektiv et godt valg. Canon RF 50mm F1.8 STM og RF 35mm F1.8 MACRO IS STM er begge utroligt kompakte objektiver, hvilket gør dem perfekte, prisbillige kitbag-tilføjelser til gadeportrætfotografer. Dette er helt uden at gå på kompromis med deres klassiske portrætpotentiale takket være den store maksimale blænde på f/1.8, der giver en smuk baggrundssløring og fleksibilitet med dybdeskarphed. Men hvis du vil have den største alsidighed, behøver du ikke lede længere end Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Med sit omfattende fokusområde er dette objektiv det perfekte allround-objektiv til hverdagsbrug, ideelt til næsten alle genrer inden for fotografering fra ultrabrede 24mm arkitektoniske billeder til 85mm studieportrætter og 105mm portrætter med telefoto.

Maksimal blænde

En anden vigtig faktor ved valg af et objektiv, der er velegnet til at tage portrætter, er den maksimale blænde. Blænden henviser til størrelsen af objektivåbningen, der lader lyset komme ind i din kamerasensor.

Hvert objektiv har et blændetal, f.eks. f/2.8 eller f/4. Nogle zoomobjektiver har et blændetal, som afhænger af, hvilken brændvidde der er valgt. Disse vil vise et blændeområde som f.eks. f/4-7.1. Andre zoomobjektiver, herunder Canon RF 24-105mm F4L IS USM og RF 24-70mm F2.8L IS USM, tilbyder i stedet en fast maksimal blænde, hvilket giver en ensartet eksponering i hele zoomområdet. Disse objektiver med deres konstante maksimale blænder og vejrbestandige L-serie-konstruktionskvalitet er perfekte til fotografer, der ønsker at opgradere fra RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, eller til dem, der blot kræver et professionelt objektiv.

En sideprofil af en model med mørkerød læbestift, der vender sit ansigt mod kameraet med snore af sløret lys i baggrunden.

50mm-brændvidden kan anvendes til mange genrer inden for fotografering, mens den store maksimale blænde gør det perfekt til at opnå blød baggrundssløring i portrætbilleder. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/125 sek., f/1.8 og ISO1250. © Ejiro Dafé

Jo mindre blændetallet er, desto større er den maksimale åbning, og der er fordele ved at tage portrætter med et objektiv med en større maksimal blænde.

En større blænde lukker mere lys ind gennem objektivet og ind i kameraet, så objektiver med stor blænde som Canon RF 50mm F1.8 STM og RF 85mm F2 MACRO IS STM er fantastiske til optagelse i svagt lys (f.eks. indendørs portrætter), og til når du har brug for fleksibilitet til at lege med lys, som i sort/hvid- eller abstrakt portrætfotografering. En anden fordel er, at optagelse med blænden indstillet til den maksimale værdi, ofte kaldet "helt åben", giver mere baggrundssløring, hvilket portrætfotografer ofte foretrækker.

Lad os se på nogle eksempler på portrætfotografering ved forskellige blænder.

En sammensætning af tre nærportrætter af en figur med en klar rød læbestift og en gul turtleneck-trøje. Det venstre har et klart motiv og sløret baggrund, midten er mellem, og højre har et klart motiv og klar baggrund.

Disse tre billeder, der alle er optaget med samme brændvidde med et Canon RF 50mm f/1.8 STM-objektiv, viser blændestørrelsen, der varierer fra vidvinkel (lavt f-nummer) i den første optagelse til et mere snævert (højere f-nummer) i den tredje optagelse. Når du forsøger at eliminere eller sløre distraherende baggrunde ved portrætfotografering, er det vigtigt at have et objektiv med stor blænde. I det første billede ledes betragterens opmærksomhed væk fra den distraherende baggrund og mod motivets ansigt, og det er et langt mere effektivt portræt. © Ejiro Dafé

Det betyder dog ikke, at et objektiv med en lidt mindre maksimal blænde, f.eks. f/4-blænden på Canon RF 24-105mm F4L IS USM, ikke kan skabe smuk sløring, især ved telefotobrændvidder. Dette skyldes billedkomprimering – større ved længere brændvidder – hvor objektivet komprimerer afstanden og effektivt trækker ufokuserede baggrunde tættere på motivet for at skabe effekten af en tæt sløring bag dem.

Bedste Canon-objektiver til ansigtsbilleder og traditionelle portrætter

En skægget figur, der står i højt græs og holder et lille barn.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM er en prisbillig løsning til spejlløse fotografer, der ønsker et dedikeret portrætobjektiv. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/800 sek., f/2 og ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Portræt af en ældre person med kort hår, iført et lyst, blågrønt outfit.

RF 85mm F2 MACRO IS STM kan levere smukke portrætter med sin telefotobrændvidde. Det har også hurtig og driftssikker autofokusering, selv ved svagt lys. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/800 sek., f/2 og ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Brændvidde er afstanden mellem objektivet og kameraets sensor, når motivet er i fokus, og angives i mm. Zoomobjektiver har et fokusområde, der angives som minimum og maksimum, f.eks. 24-105 mm. Et portrætobjektiv refererer typisk til et objektiv med en brændvidde på over 85mm, f.eks. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, som har en letvægtskonstruktion og 5-stops billedstabilisering til helt perfekt håndholdt portrætfotografering.

I den klassiske komposition med hoved og skuldre har et 85mm-portrætobjektiv en større brændvidde, så du får et naturligt look og adskiller modellen fra baggrunden. På et kamera med en APS-C-sensor vil et 50mm-objektiv producere omtrent det samme synsfelt som et 85mm-objektiv på et fullframe-kamera.

Til sammenligning vil brug af en kortere brændvidde som f.eks. 24mm forvrænge motivets ansigt ved tilsyneladende at ændre dets proportioner. Baggrunde er også som regel mere synlige ved kortere brændvidder.

Et ufokuseret nærbillede af en figur med kort, krøllet, blond hår set gennem glas, der er dækket af vanddråber.

Canon RF 50mm F1.8 STM er et fantastisk objektiv til dem, der ønsker at gå væk fra kitobjektiver til deres første objektiv med fast brændvidde. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 50mm, 1/200 sek., f/2.8 og ISO320.

Objektiver i midten af brændvidden, f.eks. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM og RF 50mm F1.8 STM, kan stadig være fantastiske til portrætter. Disse brændvidder forvrænger billeder mindre end vidvinkelobjektiver, og de giver naturlige billeder, hvilket gør dem fantastiske som helkrops-portrætobjektiver – hvilket er især nyttigt for modefotografer.

Bedste Canon-objektiver til gruppeportrætter og gadeportrætter

Portræt af en smilende blomstersælger, der holder en buket røde roser.

Med en maksimal brændvidde på 105mm giver Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM masser af telefotomuligheder til gadeportrætter eller gruppebilleder. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 54mm, 1/160 sek., f/5,6 og ISO400.

Brug af et alsidigt zoomobjektiv som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM giver dig det bedste fra både vidvinkel- og telefotobrændvidder og alt imellem. Ved de videste 24mm passer dette objektivs synsfelt ind i selv de største gruppeportrætter, og det kan tage en lang række kontekster i situationsbestemte gadeportrætter, mens det øverste område er ideelt til klassiske portrætter og nærportrætter.

Vidvinkel kan bruges til at få stor effekt i situationsportrætter, hvor et motivs omgivelser spiller en afgørende rolle i at fortælle en historie, og i gruppeportrætter, hvor flere motiver skal passe ind i billedet.

Hvis du vil tage gruppeportrætter, er Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet ideelt. Hvis du skal fotografere en stor gruppe i et relativt lille område, kan du opnå et godt billede med dette objektiv med ultravidvinkel.

Bedste Canon-objektiver til skønhedsbilleder

Næroptagelse af en model med blank læbestift og pink makeup, ansigtet er i sideprofil.

Kom helt tæt på, og opdag smukke detaljer i dine portrætter med Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-vidvinkelobjektivet. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/200, f/2.8 og ISO200. © Guia Besana

Selvom du måske forbinder makroobjektiver med næroptagelser af fascinerende insekter eller mad, der får tænderne til at løbe i vand, er de utrolige detaljer, de bringer frem, også perfekte til portrætfotografering. Faktisk bruges makroobjektiver ofte i modeportrætter og skønhedsportrætter for at fremhæve individuelle ansigtstræk og fremhæve specifikke skønhedsprodukter.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM har en mindste fokuseringsafstand på 35 cm, mens RF 35mm F1.8 MACRO IS STM kan opnå fokus så tæt på 17 cm fra motivet. Ved at bruge et makroobjektiv og komme tæt på dit motiv kan du fremhæve flotte detaljer, der viser og hylder dine motivers individuelle skønhed.

Skrevet af Peter Wolinski

Relaterede produkter

 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle hverdagsobjektiv til spejlløse fullframe-entusiaster. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er let, kompakt og parat til at tage dine billeder til det næste niveau.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med hurtig blænde til vidvinkelperspektiv, nærfokusering og Hybrid IS.
 • RF-objektiver

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM tilbyder alsidig makrooptagelse med diskret telefotokomprimering og 5-stops billedstabilisering i et kompakt og let hus.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, støjsvagt og let 50mm RF-objektiv med fast brændvidde, med en stor f/1.8-blænde, perfekt til at opfylde din kreative vision.
 • Objektiver til EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Let og alsidig 24-105mm f/4-zoom fra L-serien med hurtig og lydløs autofokus og 5-stops billedstabilisering.
 • RF-objektiver

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Giv din spejlløse fullformat-fotografering en professionel kant med en 24-70mm zoom med en hurtig blænde og 5-stops billedstabilisering.
 • Relaterede artikler

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  Tips til portrætfotografering

  Gør din portrætfotografering bedre med disse bedste tips og teknikker.

 • HJEMMEPROJEKTER

  Inspirerende billeder derhjemme

  Forvandl dit hjem til et studie med tips fra TikTok-stjernen Michaela Efford.

 • HJEMMEPROJEKTER

  Opret dit eget studie

  Opdag, hvordan du kan være kreativ med flash, og tag fantastiske portrætter på et budget.

 • GADEFOTOGRAFERING

  Tips til gadeportrætter

  De bedste råd til enestående gadeportrætter fra den professionelle fotograf Julian Love.