A baby sits upright, playing with coloured beads on an abacus.

BABYFOTOGRAFERING

12 tips til babyfotografering, du kan bruge allerede i dag

Fotografering af babyer er en fornøjelse, som mange stolte forældre, familiemedlemmer og venner får travlt med, så snart de møder den nyankomne – og det er let at se hvorfor: De er utroligt nuttede og, efterhånden som de vokser, begynder flere og flere tegn på deres personlighed at skinne igennem. Uanset om de er fnisende, nysgerrige, eftertænksomme eller livlige, er fotografering en af de bedste måder til at opfange og bevare denne enestående og hurtige udvikling.

Alle kan tage et hurtigt billede, men med disse teknikker kan du tage fantastiske billeder, der virkelig indfanger de dyrebare øjeblikke, og er klar til at dele med familie og venner fra nær og fjern.

1. Vælg det bedste tidspunkt

Bortset fra helt nyfødte er spædbørn vanemennesker. Næsten alle babyer vil blive vant til at gøre bestemte ting på bestemte tidspunkter af dagen. Du vil kunne se, hvornår din baby er gladest, så forsøg at optage i disse øjeblikke. Din baby er måske mest rolig, når den lige har fået mad. Eller lige efter en formiddagslur.

2. Optag i øjenhøjde

Klassiske billeder af nyfødte omfatter nærbilleder af deres små fødder og hænder, eller når de sover på mors eller fars skulder. Når det gælder småbørn og større børn er billeder, der indeholder bevægelse, viser dem i leg eller i deres daglige liv, uforglemmelige minder. Den gyldne regel for denne type billeder er at optage fra deres øjenhøjde for at sikre en følelse af intimitet.

Det er altid en god idé at planlægge de optagelser, du gerne vil tage. Man ved aldrig, hvor længe dit barns gode humør kommer til at holde, så vær forberedt på at springe mindre vigtige optagelser over, hvis tiden er ved at løbe ud.

3. Indstil kameraet, før du optager

Tiden er altafgørende, når du fotograferer babyer. På rolige tidspunkter kan du opleve, at du får 10 minutters optagelsestid. Sørg for, at dit udstyr er klar, når dette tidspunkt begynder, så du har den maksimale tid med din glade baby. Selvfølgelig ændres lysforholdene, og babyer bevæger sig, så det er uundgåeligt, at du skal justere indstillingerne undervejs. Men når det grundlæggende – såsom dit objektiv, eksponering, hvidbalance, fremføringsmetode og andre grundlæggende funktioner – indstilles på forhånd, sikrer du, at du har mere tid til at fotografere.

4. Arbejd med naturligt lys

En flatterende og intim måde til at kaste lys over dine babyfotos er ved at få mest muligt ud af naturligt lys. En enkel teknik er at bruge en reflektor til at reflektere noget lys fra vinduet rundt. Du behøver ikke en professionel fotoreflektor, bare et hvidt ark eller et stort stykke hvidt papir eller karton. Placér barnet ved siden af et vindue, og få en anden person til at vinkle reflektoren, så lyset fra vinduet oplyser skyggerne på den side af babyens ansigt, der vender væk fra vinduet.

5. Forbered dine objektiver

Hvilke objektiver du bruger, afhænger af hvilken type foto du vil tage. Til dagligdags optagelser kan du prøve et objektiv med fast brændvidde som f.eks. Canon EF 50mm f/1.8 STM, der enkelt håndterer situationer med lav belysning, f.eks. soveværelser, eller et portrætobjektiv som f.eks. Canon EF 85mm f/1.8 USM, der har en hurtig autofokusering, som kan være praktisk til at indfange babyens bevægelser, når han eller hun f.eks., kravler eller spiser.

Hvis du gerne vil have klare nærbilleder af f.eks. babyens små hænder, tæer og øjenvipper – så er et makroobjektiv som f.eks. Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM til digitale spejlreflekskameraer eller Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM til spejlløse kameraer et rigtig godt valg.

Generelt er objektiver med fast brændvidde, f.eks. 50mm eller 85mm, fantastiske i mørke omgivelser, fordi de lukker en stor mængde lys ind. Men måske vil du gerne bruge et zoomobjektiv i situationer, hvor babyen er aktiv. Et zoomobjektiv som f.eks. Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM giver dig mulighed for at komponere billederne, mens din baby bevæger sig rundt, og giver dig en større chance for at taget billedet inden for en kort tidsramme.

6. Shh! Optag lydløst

Relaterede artikler
11 tips for family photography

FAMILIEFOTOGRAFERING

11 tips til familiefotografering

Opdag tips og tricks til at tage fantastiske familieportrætter med Canon-ambassadøren Helen Bartlett.

Portrait lenses tips tricks

PORTRÆTFOTOGRAFERING

Det perfekte objektiv til portrætter

Hvad du skal overveje, når du vælger et objektiv til portrætfotografering.

Print your family's life story

KREATIVT PRINT

Print din families livshistorie

Print og skab med billeder af dyrebare familieøjeblikke.

Babyer bliver nemt distraherede og kan blive skræmt af høje biptoner og lukkerlyde. Det er her stille eller lydløs optagelse er praktisk. Hvis du har et Canon EOS M50, kan du vælge lydløs optagelse under scenemetoderne. Hvis du har et Canon PowerShot-kamera, er lukkeren allerede mere stille end på mange andre kameramodeller. En anden mulighed er at camouflere lukkerstøjen med beroligende eller munter musik, afhængigt af hvilken stemning du ønsker at opnå.

7. Optag i Lukkerprioriteret-metode

I metoden Tv (Lukkerprioritet) kan du indstille den ønskede lukkertid, og kameraet beregner den tilsvarende bedste blænde. Denne metode giver dig friheden til at arbejde hurtigere og mere kreativt uden at skulle beskæftige dig med at foretage en masse justeringer undervejs. Lukkertiden skal f.eks. være hurtig nok til at undgå, at bevægelser bliver slørede, så når du fotograferer en livlig baby, er 1/250 sekund et godt udgangspunkt. Du kan starte der og justere afhængigt af aktiviteten.

Du vil normalt gerne have, at hele babyens ansigt er i fokus, så det er vigtigt at tjekke, at dybdeskarpheden ikke er for lav. Hvis du indstiller ISO til Auto, kan du opnå de ønskede indstillinger for lukkertid og blænde, men husk, at jo lavere ISO, desto højere billedkvalitet.

8. Brug kontinuerlig optagelse

Ved de fleste andre motiver optager du sikkert et billede ad gangen. Men til babyportrætter bør du prøve at skifte kameraets fremføringsmetode til kontinuerlig optagelse. Kontinuerlig optagelse (også kendt som burst-funktion) er især nyttigt, hvis du har en aktiv baby! Det kan hjælpe dig med at følge alle barnets pludselige bevægelser og giver dig den bedst mulige chance for at indfange det perfekte øjeblik, fordi ingen baby sandsynligvis vil blive længe i den ønskede position.

9. Eksperimentér med fokuspunkter

I portrætter vil du normalt fokusere på motivets øjne. Men med babyportrætter kan du skabe nogle bemærkelsesværdige billeder ved at bryde denne regel en gang imellem.

Fordi babyer er så små, kan dele af kroppen, såsom hænder og fødder, skabe interessante temaer. Hvis dit kamera har en touchscreen, handler det ganske enkelt om at røre den del af skærmen, hvor du ser fingre eller tæer for at fokusere. Hvis du bruger en stor blænde, vil alt andet i billedet blive sløret, mens du fokuserer på den ting, du vil fremhæve.

10. Reflektér flashen

I situationer, hvor du vil styre lyset med en flash, er det vigtigt ikke at rette flashen direkte mod babyens øjne, da lyset fra flashen kan være meget voldsomt både for store og små babyer. I stedet skal du bruge en ekstern flash og reflektere lyset fra loftet eller en modsat væg. Dette er nemt med Canon Speedlite 470EX-AI*, som har et motoriseret reflektions- og svinghoved (også kaldt bounce-and-swivel-hoved), der automatisk finder den korrekte vinkel til flatterende belysning. Ikke alene vil resultaterne se mere naturlige ud, men det motoriserede hoved kan i sig selv være en kilde til interesse og tiltrække babyens opmærksomhed.

11. Brug et stativ

Babyer foretager med stor sandsynlighed pludselige bevægelser, så et stativ virker måske ikke som det ideelle tilbehør, men du får hænderne frie til at placere eller distrahere babyen og fremkalde de udtryk, du gerne vil have.

Brug af et stativ giver dig også mulighed for at få dig selv med på billedet og skabe tidløse, klassiske optagelser f.eks. med dine hænder omkring babyens hænder eller fødder. Med kameraet på et stativ kan du skifte fremføringsmetoden til selvudløser. Du har normalt mulighed for at vælge 2 eller 10 sekunder. Vælg 10 sekunder. Du kan enten tage et testbillede af dig selv først eller få en anden person til at stå der, hvor du regner med at stå, så du kan få de rigtige fokuserings- og eksponeringsindstillinger. Når du er tilfreds, skal du trykke på udløserknappen, og så på plads!

12. Gør brug af apps

Der er mange nyttige apps, som gør optagelse, læring og deling både nemmere og sjovere.

Hvis du har et Wi-Fi-aktiveret kamera, kan du bruge den gratis Canon Camera Connect-app til at styre kameraet fra din Android- eller iOS-enhed, så du undgår risikoen for kamerarystelser. Med kameraet monteret på et stativ kan du have direkte kontakt med babyen, overvåge kameraets Live View på din telefon og udløse lukkeren, når det afgørende øjeblik kommer. Du kan også bruge app'en til hurtigt at importere dine fotos direkte på din telefon til nem deling.


Canon Photo Companion-app'en tilbyder personlige tips og øvelser, som er tilpasset til din specifikke kameramodel. Du skal blot vælge dit EOS-kamera, når du bliver bedt om det, så vil et væld af videokurser, inspirerende artikler og tips om forskellige emner, som f.eks. fotografering af børn, blive tilgængelige lige ved hånden, så du hele tiden kan forbedre din fotografering og lære undervejs.

Skrevet af Jeff Meyer

** Bemærk: Fuldautomatisk bounce-flash er kun muligt med EOS-kameraer lanceret i anden halvdel af 2014 eller senere, bortset fra EOS 1300D, EOS 2000D, EOS 4000D, EOS M10, EOS M3, EOS M5, EOS M6 og EOS M100.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker