BABYFOTOGRAFERING

12 tips til babyfotografering, du kan bruge allerede i dag

Bevar de dyrebare øjeblikke og tag barnets udvikling med vores kloge måder at gøre babyfotografering sjov og få gode resultater.
En baby, der holder en bamse, sidder på et patchworktæppe i sengen og smiler direkte til kameraet. © Tomsickova Tatyana / Shutterstock

Fotografering af babyer er en fornøjelse, som mange stolte forældre, familiemedlemmer og venner får travlt med, så snart de møder den nyankomne – og det er let at se hvorfor: De er utroligt nuttede, og efterhånden som de vokser, begynder flere og flere tegn på deres personlighed at skinne igennem. Uanset om de er fnisende, nysgerrige, eftertænksomme eller livlige, er fotografering en af de bedste måder til at opfange og bevare denne enestående og hurtige udvikling.

Alle kan tage et hurtigt billede, men med disse teknikker kan du tage fantastiske billeder, der virkelig fanger de dyrebare øjeblikke – klar til at dele dem med familie og venner fra nær og fjern.

1. Vælg det bedste tidspunkt

En baby med lyserød hue og grå/brun sweater, der ligger på siden på et brunt tæppe og ser på og smiler til kameraet.

Jo gladere babyen er, jo bedre bliver det billede, du tager af den, så sørg for at vælge det bedste tidspunkt til at fange øjeblikket, og anvend et brugervenligt kamera, så du ikke behøver spilde tid på at prøve dig frem med indstillingerne. © Samuel Borges Photography / Shutterstock

Bortset fra helt nyfødte er spædbørn vanemennesker. Næsten alle babyer vil blive vant til at gøre bestemte ting på bestemte tidspunkter af dagen. Du vil kunne se, hvornår din baby er gladest, så forsøg at optage i disse øjeblikke. Din baby er måske mest rolig, når den lige har fået mad. Eller lige efter en formiddagslur.

2. Optag i øjenhøjde

Et spædbarn, der har en lys pink overdel på, og som ligger på siden på et uldent beige tæppe.

Kom ned på øjenhøjde med din baby for at tage et billede, der viser det tætte bånd mellem dig og dit barn. Sørg for, at autofokus er indstillet til enkeltpunkts- eller Ansigt+-sporing, hvis det er tilgængeligt på dit kamera, så babyens øjne står skarpt og er i fokus. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/100 sek., f/2.8 og ISO640. © Mark Fensome

Klassiske billeder af nyfødte omfatter nærbilleder af deres små fødder og hænder, eller når de sover på mors eller fars skulder. Når det gælder småbørn og større børn er billeder, der indeholder bevægelse, viser dem i leg eller i deres daglige liv, uforglemmelige minder. Den gyldne regel for denne type billeder er at optage fra deres øjenhøjde for at sikre en følelse af intimitet.

Det er altid en god idé at planlægge de optagelser, du gerne vil tage. Man ved aldrig, hvor længe dit barns gode humør kommer til at holde, så vær forberedt på at springe mindre vigtige optagelser over, hvis tiden er ved at løbe ud.

3. Indstil kameraet, før du optager

En bedstefar, der tager et billede med Canon EOS R100 af sit barnebarn, der kører på cykel. Bedstemor sidder i nærheden og smiler.

Sørg for at have dit kamera ved hånden, når du ved, at dit barn eller barnebarn er ved at lære noget nyt. Det er vigtigt at fange de enestående øjeblikke i den bedst mulige kvalitet, så du kan glædes ved at kigge på dem i fremtiden. © Gary Morrisroe

Tiden er altafgørende, når du fotograferer babyer. På rolige tidspunkter kan du opleve, at du får 10 minutters optagelsestid. Sørg for, at dit udstyr er klar, når dette tidspunkt begynder, så du har den maksimale tid med din glade baby. Selvfølgelig ændres lysforholdene, og babyer bevæger sig, så det er uundgåeligt, at du skal justere indstillingerne undervejs. Men når det grundlæggende – såsom objektiv, eksponering, fremføringsmetode og andre grundlæggende funktioner – indstilles på forhånd, sikrer du dig mere tid til at fotografere.

Med kameraer som Canon EOS R100 er det nemt bare at snuppe kameraet og fotografere. De automatiserede metoder og guidede menuer og skærme hjælper dig med indstillingerne, så du kan koncentrere dig om det, der er vigtigt – det dyrebare øjeblik, du vil fange og bevare i mange år fremover.

4. Arbejd med naturligt lys

En sort babypige med en lyserød sløjfe på hovedet smiler direkte til kameraet. Det naturlige lys, der kommer ind igennem et vindue fra siden, fordeles jævnt over hendes ansigt.

Hvis du overvejer en reflektor, skal du sørge for at teste, hvilken farve der passer til babyens hudtone. Du kan opleve, at den gyldne side faktisk er mere flatterende end den sølvfarvede. © pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Et lille barn, der sidder i en skråstol og kigger på vinduet, hvorfra der kommer naturligt lys.

Nogle gange dukker de bedste øjeblikke til et billede op, mens du laver noget hverdagsagtigt, f.eks. tilbereder babymad i køkkenet. Derfor er det vigtigt, at kameraet er klar til at fotografere. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/400 sek., f/2.0 og ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

En flatterende og intim måde at kaste lys over dine babyfotos er ved at få mest muligt ud af naturligt lys. En enkel teknik er at bruge en reflektor til at reflektere noget lys fra vinduet rundt. Du behøver ikke en professionel fotoreflektor, bare et hvidt ark eller et stort stykke hvidt papir eller karton. Placér barnet ved siden af et vindue, og få en anden person til at vinkle reflektoren, så lyset fra vinduet oplyser skyggerne på den side af babyens ansigt, der vender væk fra vinduet.

Nogle gange er det lyset, der gør forskellen i et billede, og din eneste opgave er at fange det øjeblik. Sørg for, at fokus er på babyens øje, og at kompositionen ser god ud, og tryk så hurtigt på udløserknappen for at bevare det flygtige minde.

5. Forbered dine objektiver

Et lille barn, der ser tankefuldt ud i luften, mens det tilsyneladende rører ved sin helt nye tand med fingeren.

Objektiver med fast brændvidde, også kendt som prime-objektiver, er fantastiske til portrætter i svagt lys. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/1600 sek., f/2.0 og ISO2500. © Ilvy Njiokiktjien

Et billede taget oppefra i sort/hvid, der viser babyens ansigt med lukkede øjne og de lange øjenvipper i fokus.

Nogle gange kan farver være distraherende, og detaljerne fremhæves, når de fotograferes i sort/hvid. Du kan tjekke, om det foto, du har taget af din baby, ser bedre ud i sort/hvid inde i kameraet, ved at gå til Picture Styles, eller du kan ændre det i efterbehandling, hvis du optager i RAW-format. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/160 sek., f/2.8 og ISO200. © Helen Bartlett

Hvilke objektiver du bruger, afhænger af hvilken type foto du vil tage. Til dagligdags fotografering kan du prøve et objektiv med fast brændvidde som f.eks. Canon RF 50mm F1.8 STM, der enkelt håndterer situationer med lav belysning, f.eks. soveværelser, eller et portrætobjektiv som f.eks. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, der har en hurtig autofokusering, som kan være praktisk til at fange babyens bevægelser, når han eller hun f.eks., kravler eller spiser.

Hvis du gerne vil have klare nærbilleder af babyens små hænder, tæer og øjenvipper – så er makroobjektiver som ovennævnte Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM eller Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM fremragende valg.

Generelt er objektiver med fast brændvidde, f.eks. 50mm eller 85mm, fantastiske i mørke omgivelser, fordi de lukker en stor mængde lys ind, takket være deres store blændeåbning. Men måske vil du gerne bruge et zoomobjektiv i situationer, hvor babyen er aktiv. En zoom som f.eks. Canon RF 18-150mm F3.5-6.3 IS STM giver dig mulighed for at komponere billederne, mens din baby bevæger sig rundt, og giver dig en større chance for at tage billedet inden for en kort tidsramme.

6. Shh! Optag lydløst

En lille, sort babypige, der har en off-white, ulden onesie på, smiler i søvne.

Babyens sovetid er dyrebar, så pas på ikke at vække dem med lukkerlyden, når du forsøger at fange deres lykkelige ansigtsudtryk. Taget med et Canon EOS 5D Mark II (nu efterfulgt af 5D Mark IV) og et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM © Mellz Photography Ltd

Babyer bliver nemt distraherede og kan blive skræmt af høje biptoner og lukkerlyde. Det er her stille eller lydløs optagelse er praktisk. Hvis du har et EOS-kamera som Canon EOS R100, kan du vælge lydløs metode under scenemetoderne. En anden mulighed er at camouflere lukkerstøjen med beroligende eller munter musik, afhængigt af hvilken stemning du ønsker at opnå.

7. Optag i Lukkerprioriteret-metode

Et lille, sort barn går hen mod kameraet med løftet hånd, som om det rækker ud efter noget.

Hvis du fotograferer et lille barn, skal du sørge for, at dit kamera er konfigureret til et motiv i bevægelse, ved at ændre metoden til Tv. Taget med et Canon EOS R100 med et Canon RF 16mm F2.8 STM ved 1/100 sek., f/3.5 og ISO1600 © Gary Morrisroe

I metoden Tv (Lukkerprioritet) kan du indstille den ønskede lukkertid, og kameraet beregner den tilsvarende bedste blænde. Denne metode giver dig friheden til at arbejde hurtigere og mere kreativt uden at skulle beskæftige dig med at foretage en masse justeringer undervejs. Lukkertiden skal f.eks. være hurtig nok til at undgå, at bevægelser bliver slørede, så når du fotograferer en livlig baby, er 1/250 sekund et godt udgangspunkt. Du kan starte der og justere afhængigt af aktiviteten.

Du vil normalt gerne have, at hele babyens ansigt er i fokus, så det er vigtigt at tjekke, at dybdeskarpheden ikke er for lav. Hvis du indstiller ISO til Auto, kan du opnå de ønskede indstillinger for lukkertid og blænde, men husk, at jo lavere ISO, desto højere billedkvalitet.

8. Brug kontinuerlig optagelse, eller optag videoer

En video, der er optaget med Canon EOS R100, af et lille barn, som holder hænderne op og går hen mod kameraet.

Ved de fleste andre motiver optager du sikkert et billede ad gangen. Men til babyportrætter bør du prøve at skifte kameraets fremføringsmetode til kontinuerlig optagelse. Kontinuerlig optagelse (også kendt som burst-funktion) er især nyttigt, hvis du har en aktiv baby! Det kan hjælpe dig med at optage alle babyens pludselige bevægelser og giver dig den bedst mulige chance for at fange det perfekte øjeblik, fordi de fleste babyer sandsynligvis ikke vil blive længe i den ønskede position.

Endnu bedre – lav en video! Kameraer som Canon EOS R100 har fantastisk billedstabilisering og autofokus, der hjælper dig med at holde din babys ansigt skarpt, mens den tager sine første skridt mod dig. Øjeblikke som disse fortjener den bedste kvalitet, og hvis du optager i 4K, kan du endda tage et snapshot fra videooptagelserne til at printe ud til din babys fotoalbum.

9. Eksperimentér med fokuspunkter

Et spædbarn, svøbt i et blåt tæppe, der ligger på en seng, med de små, lyserøde fødder i fokus.

Skift kameraindstillingen til Motivtilstand makro eller Næroptagelse, hvis du vil tage billeder af din babys bedårende træk, f.eks. de små fødder og hænder, hvor alt andet bliver sløret i baggrunden. © James Paterson

I portrætter vil du normalt fokusere på motivets øjne. Men med babyportrætter kan du skabe nogle bemærkelsesværdige billeder ved at bryde denne regel en gang imellem.

Fordi babyer er så små, kan dele af kroppen, såsom hænder og fødder, skabe interessante temaer. Hvis dit kamera har en touchscreen, som Canon EOS R10, handler det ganske enkelt om at røre den del af skærmen, hvor du ser fingre eller tæer, for at fokusere. Hvis du bruger en stor blænde, vil alt andet i billedet blive sløret, mens du fokuserer på den ting, du vil fremhæve.

10. Reflektér flashen

En ung kvinde tager et foto mod siden og opad med et kamera og en Speedlite-flash af et lille barn, der sidder ved bordet omgivet af familien.

Du kan blive mere kreativ med dine børns fotos, og eksperimentere med en ekstern flash for at tilføje mere retningsbestemt lys. © Tom Martin

I situationer, hvor du vil styre lyset med en flash, er det vigtigt ikke at rette flashen direkte mod babyens øjne, da lyset fra flashen kan være meget voldsomt både for store og små babyer. I stedet skal du bruge en ekstern flash og reflektere lyset fra loftet eller en modsat væg. Hvis du bare vil eksperimentere med brug af flash, kan Speedlite EL-100 bruges på og uden for kameraet og er en fantastisk og prisbillig løsning at starte med. Hvis du vil investere i en flash i en højere klasse, er Speedlite EL-5 det rigtige valg.

11. Brug et stativ

En bedstemor, der holder sit barnebarn i armene og taler med det.

Hvis du vil have dig selv med i billedet, kan det være nemmest at bruge et stativ. Taget med et Canon EOS R100 med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ved 1/320 sek., f/4.0 og ISO640 © Gary Morrisroe

Et portræt af en familie med forældre og 3 børn, der alle sidder på en sofa med balloner, der staver tillykke med fødselsdagen på væggen bag dem.

Når du vil have hele familien med på et billede ved de særlige lejligheder, er et stativ og en fjernoptagelsesfunktion det bedste valg. Taget med et Canon EOS 800D (nu efterfulgt af EOS 850D) med et Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv ved 1/200 sek., f/5.6 og ISO400 © Tom Martin

Babyer foretager med stor sandsynlighed pludselige bevægelser, så et stativ virker måske ikke som det ideelle tilbehør, men du får hænderne frie til at placere eller distrahere babyen og fremkalde de udtryk, du gerne vil have.

Brug af et stativ giver dig også mulighed for at få dig selv med på billedet og skabe tidløse, klassiske optagelser f.eks. med dine hænder omkring babyens hænder eller fødder. Med kameraet på et stativ kan du skifte fremføringsmetoden til selvudløser. Du har normalt mulighed for at vælge 2 eller 10 sekunder. Vælg 10 sekunder. Du kan også bruge et stativ med en Bluetooth-controller, f.eks. Canon stativgreb HG-100TBR, for at gøre det supernemt at tage billeder på afstand. Du kan tage et testbillede af dig selv først eller få en anden person til at stå der, hvor du regner med at stå, så du kan få de rigtige fokuserings- og eksponeringsindstillinger. Eller du kan bare gå i position og begynde at fotografere for at få mest muligt ud af øjeblikket, hvor din baby er i godt humør.

12. Gør brug af apps

En skikkelse holder et Canon EOS R100-kamera ved siden af en smartphone, og det samme billede vises på kameraets skærm og Canon Camera Connect-appen på telefonen.

Du kan bruge Canon Camera Connect-appen ikke blot til at fjernoptage fra din enhed, men også til at overføre fotos og videoer, så du hurtigt kan dele dem med familie og venner.

Der er mange nyttige Canon-apps, som gør optagelse, læring og deling både nemmere og sjovere.

Hvis du har et Wi-Fi-aktiveret kamera, kan du bruge den gratis Canon Camera Connect-app til at fjernbetjene kameraet fra din Android- eller iOS-enhed, så du undgår risikoen for, at du selv kommer ind i billedet, og undgår kamerarystelser. Med kameraet monteret på et stativ kan du have direkte kontakt med babyen, overvåge kameraets Live View på din telefon og udløse lukkeren, når det afgørende øjeblik kommer. Du kan også bruge appen til hurtigt at importere dine fotos direkte til din telefon til nem deling. Selv nogle begynderkameraer, f.eks. Canon EOS R100, understøtter automatisk overførsel, så du kan gennemse og dele dine billeder fra din mobile enhed lige efter fotograferingen! Tjenester som f.eks. image.canon er også et godt alternativ til overførsel og lagring af dine billeder i clouden til yderligere behandling og deling på et senere tidspunkt.

Canon Photo Companion-appen tilbyder personlige tips og øvelser, som er tilpasset til din specifikke kameramodel. Du skal blot vælge dit EOS-kamera, når du bliver bedt om det, så vil et væld af videokurser, inspirerende artikler og tips om forskellige emner, som f.eks. fotografering af børn, blive tilgængelige lige ved hånden, så du hele tiden kan forbedre din fotografering og lære undervejs.

Hvis du har en baby i familien, så tag dit kamera, og begynd at optage alle de dyrebare minder. Og husk, at i stedet for at lade dem ligge på SD-kortet, er det værd at printe dem ud, så de kan leve videre sammen med dig og hele tiden føre dig tilbage til de særlige øjeblikke i livet.

Skrevet af Jeff Meyer og Agi Wojcik

Relaterede produkter

 • Spejlløse kameraer

  EOS R100

  Skab perfekte minder i enestående kvalitet med dette intuitive EOS R-kamera, der altid er klar.
 • Spejlløse kameraer

  EOS R10

  Tag dine næste skridt inden for fotografering og video med et spejlløst EOS R-systemkamera, der er bygget op omkring en sensor i APS-C-størrelse.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med hurtig blænde til vidvinkelperspektiv, nærfokusering og Hybrid IS.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, støjsvagt og let 50mm RF-objektiv med fast brændvidde, med en stor f/1.8-blænde, perfekt til at opfylde din kreative vision.
 • RF-objektiver

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM tilbyder alsidig makrooptagelse med diskret telefotokomprimering og 5-stops billedstabilisering i et kompakt og let hus.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Et APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel-til-telefoto i EOS R-serien, der er perfekt til rejser, dyreliv, sport og livsstil.
 • Relaterede artikler

 • FAMILIEFOTOGRAFERING

  11 tips til familiefotografering

  Opdag tips og tricks til at tage fantastiske familieportrætter med Canon-ambassadøren Helen Bartlett.

 • KREATIVT PRINT

  Mit første år på print

  Portrætfotograf Jemella Ukaegbu deler sine bedste tips til at fange og bevare dit barns første år.

 • FAMILIEFOTOGRAFERING

  Fang minder uden besvær

  Fang hverdagens minder uden besvær med Canon PowerShot PX.

 • DET GRUNDLÆGGENDE

  Optagelse til print

  De syv bedste tips til at fange minder, der kan bevares på print.