A girl playing in a park holds a yellow frisbee in front of her, framing her face. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Tag bedre portrætter: 5 sjove udfordringer til bedre familiefotos

For rejsebloggeren Katja Gaskell er der ikke noget bedre end at rejse med sin familie og fotografere deres særlige øjeblikke over hele verden. Katja, hendes mand og deres tre børn er for nylig vendt tilbage til Storbritannien efter 12 år i udlandet i Australien, Indien og Mexico. I løbet af den tid dokumenterede hun deres eventyr online på sin rejseblog Globetotting – med en lidt dyrere smartphone – og hun delte billederne med sine 164.000 følgere på Instagram.

Hendes børn er vokset op på fire kontinenter – Alfie (nu 11 år) blev født i Sydney, Tess (9) i Delhi og Sam (4) i Mexico City. "Jeg er stor tilhænger af familierejser og mener, at rejser er den bedste uddannelse", siger hun. Fotografering er en stor del af deres liv. "Jeg kan virkelig godt lide at tage billeder både til mit arbejde og til at dokumentere familieliv og rejser.

"Lige siden jeg startede Globetottting, har jeg taget billeder med en telefon", siger Katja. "Men jeg ville gerne forbedre min fotografering, og jeg har indset, at et telefonkamera har nogle begrænsninger."

Hun vil gerne have de zoomfunktioner, som kameraet i en almindelig telefon ikke tilbyder i øjeblikket, og også gerne filer i højere kvalitet, så hun kan zoome ind på detaljer og printe sine familiebilleder i forskellige størrelser. "Hvert år laver jeg et årligt fotoalbum, men nogle gange kan jeg ikke bruge de billeder, jeg har taget med min telefon, fordi kvaliteten er for dårlig efter min mening."

Katja er nu tilbage i London og arbejder på nye måder at fotografere sin familie. Med det begyndervenlige Canon EOS M50 og et Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv og Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv udforsker hun manuelle funktioner som f.eks. dybdeskarphed og lukkertid.

"Det fantastiske ved Canon EOS M50 er, at det er virkelig bærbart", siger hun. "Du kan bare slynge det over skulderen og tage af sted. Og selvom det er lille, kan du bruge forskellige objektiver til forskellige situationer. Så det er virkelig nemt at tage billeder af børnene, når vi er sammen som familie."

Relaterede artikler
A baby plays with an abacus.

BABYFOTOGRAFERING

12 tips til babyfotografering, du kan bruge allerede i dag

Bevar de dyrebare øjeblikke, og indfang dit barns udvikling med vores smarte måder til at gøre babyfotografering sjov og få fantastiske resultater.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Sådan tager du naturlige, kreative familieportrætter

Den professionelle portrætfotograf Christian Anderl fortæller, hvordan du kan bruge dit Canon-kamera til at tage naturlige billeder af familiens sjove stunder.

Print your family's life story

KREATIVT PRINT

Print din families livshistorie

Print og skab med billeder af dyrebare familieøjeblikke.

Som en hjælp til at blive mere kreativ ved fotografering med Canon EOS M50 stillede den østrigske portrætfotograf og Canon-ambassadør Christian Anderl Katja over for en række fotografiske udfordringer med brug af teknikker, der vil løfte hendes fotografering til et mere kreativt og imponerende niveau.

1. Brug en snæver dybdeskarphed

A portrait of a girl smiling, the background blurred. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Katja skal gøre blænden større og prøve at tage portrætter med en snæver dybdeskarphed, hvor motivet er i skarpt fokus, og alt andet er ude af fokus. Christian udfordrede hende med følgende: "Tag et portræt meget tæt på med den størst mulige blænde [mindste f-nummer], og leg med det, mens du gradvist indsnævrer blænden". "Fokusér på øjnene, og sørg for, at hvis ét af øjnene er tættere på dig – hvis motivet ikke kigger direkte mod dig – så er det nærmeste øje i fokus." Selv om nogle smartphone-kameraer kan simulere kort dybdeskarphed med motiver som f.eks. personer, og selv om apps giver dig mulighed for at tilføje lignende effekter til billeder, efter du har taget dem, er det ikke en reel justering af dybdeskarpheden. Christian siger: "Du vil se, hvor meget mere du kan få ud af et kamera, hvis du tager dig tid til det."

Katja brugte Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektivet til at tage portrætter af sine børn i parken, i haven og i deres hjem. Ved optagelse i metoden blændeprioritet (Av) prøvede hun begge yderpunkter af blænden for at eksperimentere med, hvad indstillingen kunne byde på. "Det gode ved dette objektiv er, at det har en blænde på f/1.4, så du får en meget snæver dybdeskarphed", siger hun. "Jeg kan sagtens forestille mig at bruge det på mine rejser for at have børnene i forgrunden, og hvor selve stedet er lidt sløret bag dem. Det vil også gøre mine Instagram-nyheder meget mere interessante."Jeg er virkelig glad for resultaterne – jeg har ikke kunnet få noget tilsvarende ud af min telefon uden at bruge et filter. Jeg kan virkelig godt lide effekten af, at øjnene er i fokus med en blødere baggrund, og hvordan det får folk til at skille sig ud."

2. Fotografér dine børn, der har det sjovt med vand

Three pictures show a young boy playing with a cup of water. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Christian foreslog, at Katja kunne afprøve Canon EOS M50's hurtige kontinuerlige optagelsesmetode ved at fotografere sine børn, mens de leger med vand. "Brug en hurtig lukkertid, find noget godt lys, og brug den hurtige kontinuerlige optagelsesmetode i kameraet til at tage så mange billeder, du kan", tilrådede Christian. Det betyder, at du senere kan vælge de billeder, hvor vandets bevægelse og position er mest interessant og visuelt tiltalende. "Se, om du kan placere dig, så du vender mod solen, så den fungerer som baggrundsbelysning for vanddråberne. En mørk baggrund kan også fremhæve vandet. Se, om du kan indfange regnbuefarverne i reflektionen på vandet."

Ved at bruge metoden lukkerprioritet (Tv) kunne Katja få en fornemmelse af, hvordan manuel indstilling af lukkertiden på Canon EOS M50 kan fastfryse bevægelser. Med Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektivet fotograferede hun sit yngste barn Sam, der hældte vand op i en kop og kastede det ud igen. Katja fik mest muligt ud af kameraets evne til at tage til 10 billeder pr. sekund og f/1.4-blænde, så det lykkedes hende at tage et billede, der fastfrøs vandstrålen.

"Jeg legede med en hurtig lukkertid", siger Katja. "Det var sjovt at prøve at indfange bevægelsen i vandet. Det har været meget ligetil at fokusere på forskellige ting – så i stedet for at fokusere manuelt på bestemte områder kan jeg se, hvilke effekter jeg får bare ved at ændre lukkertiden."

3. Indfang latter

A brother and sister play in a huge tree, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

"Med et kamera har du en metode til hurtig kontinuerlig optagelse, så du vil kunne indfange øjeblikke, hvor dine børn griner og bevæger sig", siger Christian. "Prøv at se, hvor mange skarpe, leende ansigter du kan nå at indfange! Du har ikke særlig lang tid, når du fotograferer børn, så lav en opsætning, og prøv den af i fem minutter, indtil det ikke er sjovt mere."

Katja og hendes børn begav sig til den lokale park om eftermiddagen, så hun kunne fotografere dem, mens de hyggede sig. "Jeg synes, den bedste måde at få børnene med på idéen er at gøre det kort og belønne dem bagefter", siger hun. "Jeg fik billeder af dem, mens de legede på gyngerne, løb rundt og klatrede i træer. Der er masser af smil og grin, og til nogle af optagelserne brugte jeg også en kort dybdeskarphed."

4. Optag sjove bevægelser

A young boy swings on a swing, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Børn sidder sjældent stille, og det giver levende familiebilleder, når det lykkes at indfange deres dynamik. "Du skal bare være opmærksom på bevægelserne omkring dig – om det går hurtigt eller langsomt", siger Christian.

Katja skiftede til Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-objektivet for at kunne optage sine børn, når de hoppede, dansede og legede på gyngerne. "Jeg brugte zoomobjektivet og en hurtig lukkertid for at sikre, at jeg ikke gik glip af noget. Objektivet er superalsidigt og giver dig masser af muligheder for at indfange børn i bevægelse."

For at tage dette billede brugte Katja indstillingerne 1/640 sek., f/3.5 og ISO 100. "Det var fantastisk, fordi jeg virkelig fik indfanget nogle øjeblikke, det ikke er lykkedes mig at nå før, som f.eks. Sam på gyngen. Det gør mine fotos meget mere interessante, fordi der er meget mere variation."

5. Komponér en timelapse

Optagelse af korte timelapse-videoer af din familie er en god måde at tilføje lidt variation på. Det bedste er at finde spændende familiebegivenheder i stedet for langsomme motiver, når du vil skabe dynamiske, sjove klip, siger Christian. "Alle, der forsøger sig med timelapse-fotografering første gang, er tilbøjelige til at begå den fejl at fotografere skyerne og tage et billede hvert 10. sekund. Skyer bevæger sig meget langsomt, så timelapset bliver meget langsomt. Det handler om at få fat en følelse af bevægelse omkring dig og se, hvad der virker, hvis der er børn der bevæger sig rundt."

Katja fandt ud af, at optagelse af et timelapse på Canon EOS M50 var sjov og ligetil. "Det er virkelig så enkelt, at man bare skal aktivere timelapse-indstillingen, få børnene med på idéen og trykke på optag", siger hun. "Det er en sjov funktion, som jeg oprindeligt ikke troede, at jeg ville komme til at bruge særlig meget, men nu hvor jeg har fået styr på den, kan jeg helt sikkert forestille mig at bruge den mere til Globetottting."

A boy looks into a yellow bowl on the table in front of him. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Alt i alt har Canon EOS M50 inspireret Katja til at være mere ambitiøs med sin fotografering. Med hensyn til kompositionen har det også introduceret en helt ny måde at tænke på i forbindelse med fotografering af hendes familie. "Før var det bare peg-og-skyd", siger hun. "Jeg sagde simpelthen "stop" og tog masser af billeder, og nogen gange fungerede det fint. Det er sjovt at være mere kreativ, når jeg overvejer den type billede, jeg gerne vil skabe, frem for de billeder, jeg lige kunne nå at tage i farten før.

"Overgangen fra min telefon til EOS M50 har været overraskende nem. Det er virkelig nemt at bruge, indstillingerne giver dig fuld kontrol, og der er plads til hele tiden at finde på nye ting, så du virkelig kan forbedre dine evner som fotograf. Der er meget mere plads til at optage tingene på en anden måde."

Skrevet af Lucy Fulford

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker