FAMILIEFOTOGRAFERING

Bag objektivet: Helen Bartlett - forvandlede en passion for fotografering til en karriere

Helen Bartlett deler historien om sin karriere inden for familieportrætfotografering og sit foretrukne kit og giver råd til nye fotografer.
Et sort/hvidt billede af en baby, der rører ved en bog.

Helen Bartlett begyndte at fotografere børn, da hun var teenager, i sin mors børnehave i det sydlige London. Hun startede sin professionelle karriere i 2003 og er i dag en af Storbritanniens dygtigste og mest respekterede familieportrætfotografer. I hendes sort/hvid-billeder er der gjort brug af det tilgængelige lys, og de udtrykker det følelsesmæssige spektrum i et familieliv. Vi fangede hende for at få mere at vide om udfordringerne ved at gøre en interesse for fotografering til et fuldtidsjob.

Hvornår blev du første gang interesseret i at fotografere?

Min far var en ivrig fotograf, da jeg voksede op, så vi havde et mørkekammer derhjemme. Mine brødre og jeg havde alle manuelle kameraer, tog masser af sort/hvid-billeder, fremkaldte dem derefter og trykte vores egne billeder. Samtidig drev min mor en børnehave i vores hjem. Da jeg blev teenager, begyndte jeg at fotografere børnehavebørnene og sælge fotos til deres forældre for at tjene lidt lommepenge. Det fortsatte jeg med, da jeg læste på universitetet, fordi jeg altid har villet være fotograf. Jeg troede dog, at det mest af alt bare var en drøm, og at jeg nok ville ende med at lave noget andet.

Et sort/hvidt billede af et grinende barn, der leger med sæbebobler.

Når Helen fotograferer børn, sigter hun altid efter at indarbejde et sjovt element i sine billeder, hvilket er en fantastisk måde at sikre naturlige billeder på. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 85mm F1.2L USM DS-objektiv ved 1/2000 sek., f/1.2 og ISO320. © Helen Bartlett

Hvordan fik du gjort det til en karriere?

Efter jeg havde prøvet et par andre job og stadig ville være fotograf, lånte min bror mig lidt penge til at stifte en fotovirksomhed til børn, og alt skete tilsyneladende på rette tidspunkt. Digital fotografering blev billigere, så jeg fik et Canon EOS 10D, købte en computer og boede hos mine forældre, mens jeg etablerede mig.

Hvilke udfordringer skulle du overvinde?

De vigtigste udfordringer ved at etablere sig var de samme dengang, som de er nu. Den største udfordring er at få kunder. Du kan tage de bedste fotos i verden, men hvis folk ikke kender til dig, så er det svært at få flere kunder ind i butikken. Når man er i gang med at starte op, tager det tid og kræver erfaring at arbejde med børn. Jeg kan huske, at jeg fotograferede fire små drenge i en kælderlejlighed på en regnvejrsdag, og jeg tænkte, at det ville være spændende, sjovt og udfordrende at have dette som job. Jo længere tid man arbejder med børn, jo bedre lærer du at få det bedste ud af dem og samtidig sørge for, at alle morer sig undervejs.

Et sort/hvidt side-profilportræt af en baby.

Et special-makroobjektiv giver dig mulighed for at fokusere meget tættere på end med et almindeligt objektiv, hvilket gør det ideelt til fotografering af nyfødte og babyer. Taget med et Canon EOS-1D X Mark II med et Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/500 sek., f/2.8 og ISO1000. © Helen Bartlett

Et sort/hvidt billede af et lille barn, der sidder på skuldrene af sin far.

Ved at opfordre forældre til at deltage i optagelsen kan dine motiver slappe af og gøre det nemmere at fange ærlige øjeblikke. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 1/1000 sek., f/2 og ISO400. © Helen Bartlett

Hvilke tips vil du give til kommende professionelle fotografer?

En af de ting, man skal huske på, er at man ikke bliver rig som fotograf. Det er hårdt arbejde, så før man opgiver sit job, er det vigtigt at huske på, at ting ikke sker med et fingerknips. Jeg vil sige: Lær så meget som muligt. Internettet er en rigtig god kilde, hvor man kan få praktisk hjælp og lære teknikkerne. Men det vigtigste er at øve sig. Der er intet bedre end at tage rigtige fotos. Det er en god idé bare at tage fotos af sine venner og familie, før man begynder at tage imod betalte opgaver. Jo mere man fotograferer, jo mere lærer man, og jo tættere kommer man på sin egen stil.

Et sort/hvidt billede i et skovområde, der viser et barn i silhuet, der står på grenen af et væltet træ.

Ved at inkorporere skygger i dine billeder kan du skabe en stemning og tilføje en fornemmelse af atmosfære. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 1/400 sek., f/1.8 og ISO800. © Helen Bartlett

Hvilket udstyr bruger du i øjeblikket?

Jeg arbejder med to kamerasystemer i øjeblikket, nu hvor jeg bevæger mig mod spejlløst. Jeg har stadig mit elskede Canon EOS-1D X Mark II, som jeg buger sammen med et Canon EF 85mm f/1.4L IS USM-, et Canon EF 35mm f/1.4L II USM- og et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv. Børn bevæger sig hurtigt, og EOS-1 D X-seriens enestående autofokus og robuste konstruktionskvalitet er fantastisk, når du ikke ved, hvad en session vil udsætte dig for – sand, boblesæbe, krammedyr – med begejstrede småbørn kan alt ske.

I 2020 føjede jeg et Canon EOS R5 til min udstyrstaske, hvilket er fantastisk. Jeg er virkelig glad for ansigts- og øjensporing, min touchscreen, der kan vippes og drejes, og de 5.940 autofokuspositioner, som gør det muligt for mig at skabe nye og interessante kompositioner for mine kunder. Jeg bruger det sammen med det sublime Canon RF 50mm F1.2L USM, som jeg gerne vil tænke på som det objektiv, jeg ville tage med på en øde ø. Jeg bruger også det vidunderligt alsidige Canon RF 35 mm F1.8 Macro IS STM, som jeg især elsker for makrofunktionen, hvilket gør det til det perfekte objektiv til fotografering af nyfødte. Jeg vil tilføje et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv til min udstyrstaske i 2021. Kvaliteten af de nye RF-objektiver er forbløffende.

Jeg anbefaler altid at investere i et hurtigt objektiv med fast brændvidde, da det giver dig mulighed for at optage indendørs ved hjælp af naturligt lys, hvilket er en fantastisk måde at lære om blænde og lukkertid. Det prisbillige Canon EF 50mm f/1.8 STM i høj kvalitet er et fantastisk objektiv at eksperimentere med. Ækvivalenten til dem, der bruger Canons spejlløse fullframe-system, er Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivet.

Relaterede produkter

 • Spejlløse kameraer

  EOS R5

  Glem alt, hvad du har lært om spejlløse kameraer. EOS R5's kompromisløse ydeevne vil revolutionere din fotografering og filmproduktion.
 • Objektiver til spejlreflekskameraer

  EF 50mm f/1.8 STM

  Prismæssigt overkommeligt STM-objektiv med en hurtig f/1.8-blænde til almindelig fotografering, portrætfotografering og fotografering i svagt lys.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, støjsvagt og let 50mm RF-objektiv med fast brændvidde, med en stor f/1.8-blænde, perfekt til at opfylde din kreative vision.
 • Relaterede artikler

 • FAMILIEFOTOGRAFERING

  11 tips til familiefotografering

  Opdag tips og tricks til at tage fantastiske familieportrætter med Canon-ambassadøren Helen Bartlett.

 • KREATIVT PRINT

  De bedste tips til at fremvise dine print

  Opdag, hvordan du kan forvandle dit hjem med smukke familiefotoprint i galleristil.

 • BABYFOTOGRAFERING

  Tips til fotografering af babyer

  Gør babyfotografering sjovt, og få fantastiske resultater.

 • FAMILIEFOTOGRAFERING

  Tag bedre portrætter

  5 sjove familiefotografiske udfordringer med blogger Katja Gaskell.