FAMILIEFOTOGRAFERING

Generationer i profil: Print et familieportræt, I kan værdsætte

Lær, hvordan du fotograferer og printer et smukt sort/hvid-portræt af dine kære, og skaber vægkunst, der vil blive nydt i mange år fremover.
Et sort/hvid-billede af tre generationer af én familie, der er arrangeret i en række, fra yngste til ældste, alle sammen i profil.

Under Covid-19-pandemien kunne mange familier ikke se så meget til hinanden, som de ønskede, og besøg til bedsteforældre blev f.eks. reduceret meget. Deling af printede familiefotos blev mere værdifuldt end nogensinde før. Spontane billeder af særlige øjeblikke kan give en masse glæde, men en mere planlagt fotooptagelse vil altid være den ekstra indsats værd.

Her deler vi en teknik til at fange iøjnefaldende portrætfotografering på tværs af generationer og forberede det til print for at skabe et unikt og langtidsholdbart stykke vægkunst eller en gave. Ved at fotografere hver enkelt person individuelt og derefter samle portrætter til et enkelt billede kan du skabe et elegant gruppefoto, som kan printes – og som på fremragende vis viser ligheder og forskelle mellem ansigter i din familie – og som endda kan udvides i fremtiden for at tilføje nye generationer, f.eks. noget arveligt, der vokser med din familie.

1. Kittet, du skal bruge

Hænder, der holder et Canon EOS R6-kamera.

Med den banebrydende Eye-Detection AF og en enestående sensor med 20 Megapixel opløsning er Canon EOS R6 et godt valg til portrætfotografering som dette.

Næroptagelse af en sølvfarvet paraply og en Speedlite.

En Speedlite-flash og en sølvfarvet paraply er ideelle til belysning af ansigter på dine motiver.

Du skal blot bruge et par enkle ting til denne optagelse: En Speedlite-flash eller andet eksternt lys til belysningen, en lysstander og en sølvfarvet paraply eller softbox. En trådløs udløser til flashen kan også være praktisk. Et kamera som Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv giver dig fantastisk kontrol over eksponering og andre indstillinger og leverer gode detaljer i både skygger og højlys.

Når det kommer til print, er en printer som Canon PIXMA TS7450a-serien ideel med dens økonomiske FINE Cartridge-blæk og brugervenlige trådløse tilslutning, som gør det nemt at printe direkte fra din computer eller smartphone. Systemet med seks blæktanke i Canon PIXMA TS8350a-serien, som omfatter Canons enestående ChromaLife 100-teknologi, giver endnu mere holdbare print og er perfekt til at skabe flotte, skarpe fotos med fyldige sorte nuancer.

Dedikeret Canon-fotopapir sikrer smukke, holdbare print.

2. Individuel posering

Et barn, der sidder i mørke med en flash og en sølvfarvet paraply, der oplyser ansigtet.

Eksperimentér med placeringen af din lyskilde. Jo længere tilbage du placerer den, jo hårdere bliver lyset, og jo dybere bliver skyggerne. Som en tommelfingerregel skal du forsøge at forhindre lys i at falde ned over øret, der vender mod kameraet.

En mand set i profil, hvor kun hans ansigt er oplyst. Bagsiden af hans hoved og resten af rammen er i skygge.

Fotografér hvert familiemedlem fra siden med deres ansigt i profil. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv og en Canon Speedlite 430EX II ved 1/200 sek., f/11 og ISO100.

At fotografere familiemedlemmer hver for sig betyder, at du ikke kun kan vælge det bedste billede af hver person, men også sætte folk op, præcis som du foretrækker til dit endelige print. Det betyder også, at du ikke har brug for alle på samme sted på samme tid.

Hæng et mørkt tæppe eller en plade op som baggrund. Bed hvert motiv om at sidde side om side med skuldrene tilbage og ansigtet vippet en smule op. Når du fotograferer mindre børn, kan du få et familiemedlem til at hjælpe ved at tiltrække deres opmærksomhed fra siden eller endda holde dem på plads, mens de sørger for at være ude af billedet.

En flash hjælper med at sikre ensartethed i belysningen. Fastgør flashen til en softbox eller en sølvfarvet paraply. Dette giver en blødere, mere spredt belysning, der er mere flatterende til portrætter. Placér flashen på et stativ i den ene side og lidt bag det sted, hvor motivet sidder, så det fanger kanten af ansigtet i profilen.

Hvis du ikke kan anvende en flash, kan du også bruge en kraftig lampe i hjemmet eller en tynd stribe af lys fra et vindue i et mørklagt rum, hvor motivet er placeret, så lyset er lidt bag ansigtet.

3. Kamera- og flashindstillinger

Bagsiden af et Canon EOS R6-kamera, der viser eksponeringsindstillinger, en mand sidder foran en flash i baggrunden.

Når du bruger en ekstern flash, er det ofte bedst at vælge din manuelle eksponering først og derefter justere flash-effekten, så den fungerer med de valgte indstillinger.

Hvis du kan, skal du affyre din flash trådløst ved hjælp af et kompatibelt kamera og flash eller en trådløs udløser og modtager. Hvad angår kameraindstillinger, er det et godt udgangspunkt at indstille kameraet til manuel (M) eksponeringsmetode med en lukkertid på 1/200 sek., blænde f/11 og ISO 100 og derefter justere efter behov. Hvis dit kamera har mulighed for det, skal du indstille det til at gemme billeder i RAW+JPEG-format – det giver dig en håndterbar JPEG-fil, som du hurtigt kan dele, samt en RAW-fil med maksimale billedoplysninger, så du opnår fleksibel redigering.

Indstil Speedlite-flashen til manuel strømfunktion med fuld 1/1-effekt. Tag et testbillede, og justér derefter flasheffekten efter behov, indtil eksponeringen af ansigtet er helt korrekt. Du kan også finjustere lysstyrken ved at flytte lyset tættere på motivets ansigt eller længere væk.

4. Justering og kombination af billeder

Et billede af en mands ansigt i en profil, der redigeres i Canons Digital Photo Professional med farvejusteringsværktøjerne.

Brug værktøjerne i panelet Justeringsområde (Adjustment Area) i Canons Digital Photo Professional-software (DPP) til selektivt at gøre lyse dele af billedet mørkere end ansigtet, og konvertér derefter billedet til sort/hvid.

Når du har fået de billeder, du ønsker, er det tid til at forberede dem. Hvis du ikke er vant til at redigere billeder, kan du forvandle dine billeder til sort/hvid, beskære dine billeder, som du vil, og arrangere billeder på papiret, når du printer, ved hjælp af de brugervenlige indstillinger i Canons Easy-PhotoPrint Editor – se næste afsnit.

Hvis du har det fint med at redigere billeder, kan du dog tage mere kontrol over disse trin manuelt. Start Canons gratis Digital Photo Professional-software (DPP), og åbn dine valgte billeder. Først skal du sørge for, at kun ansigterne er synlige, og at resten af hvert billede er helt sort. Hvis der er lys et andet sted, skal du gå til panelet Justeringsområde (Adjustment Area), male over de områder, du vil fjerne, og derefter trække lysstyrkeskyderne ned for at gøre disse områder mørkere.

For at understrege den høje kontrast i vores billeder valgte vi at konvertere dem til sort/hvid. For at gøre dette skal du gå til panelet Billedfarver (Image Colours) og klikke på knappen Monokrom (Monochrome). Brug skyderne til at finjustere konverteringen, indtil du har et komplet sæt slagkraftige sort/hvid-portrætter. Hvis du foretrækker det, kan du springe dette trin over og beholde dem i farver.

Derefter kan du sammensætte dine billeder, så de lyse dele af et portræt vises gennem de mørke dele af et andet. Åbn billedsættet i DPP, og vælg det første portræt. Gå derefter til Værktøjer (Tools), og vælg værktøjet Start komposition (Start Compositing).

Vælg et andet portræt på listen Forgrundsbillede (Foreground Image), og indstil derefter Kompositionsmetoden (Composite Method) til lysere (Lighten). Brug pilene til at skubbe det andet ansigt til siden af det første. Tryk på Gem (Save), og indlæs derefter det gemte billede, og gentag processen med et andet ansigt, indtil de alle er kombineret.

5. Forbered til print

Et billede af to sort/hvid-portrætter i en profil, der redigeres ved hjælp af kompositionsværktøjet i Canons Digital Photo Professional-software.

Brug kompositionsværktøjet (Compositing) i DPP til at blande de lyse dele af dine portrætter sammen.

Et billede af en række sorte og hvide ansigter i profil, der ændres i størrelse og printes i Canon DPP.

Når du er klar til at printe dit portræt, skal du gå til Filer > Print (File > Print) med detaljerede indstillinger.

Hvis du bruger DPP, skal du klikke på advarselsikonet Vis højlys/skygger (Show Highlights/Shadows) nederst i vinduet og bruge toneskyderene til at sikre, at baggrunden er helt sort, og at ansigterne ikke har nogen overbelyste områder. Brug derefter panelet Billeddetaljer (Image Detail) til at gøre fotoet skarpere. Til sidst skal du gå til Filer > Print (File > Print) med detaljerede indstillinger. Ud over at vælge dine printindstillinger kan du her ændre formatet på billedet, så det passer til din foretrukne printstørrelse.

Som et alternativ til al denne redigering kan du bruge Easy-PhotoPrint Editor på din smartphone, tablet eller computer. På skærmen Ny (New) skal du vælge Fotolayout (Photo Layouts), vælge en skabelon, du vil starte med, og bruge frilayouteditoren til at arrangere dine separate portrætter side om side. Angiv papirformatet, og vælg derefter de fotos, du vil medtage.

Fra redigeringsværktøjerne (Editing) skal du vælge beskæringsværktøjet (Crop) for at fjerne uønskede dele af hvert billede, så du kun efterlader ansigtet i hvert billede. Brug indstillingerne Redigér element (Edit Item) til at justere placeringen og størrelsen af hvert ansigt, og tilføj eller redigér efter behov. Hvis du vælger at konvertere dine billeder til sort/hvid, skal du bruge indstillingerne under kreative filtre (Creative Filters) til at gøre det eller tilføje en antik toneeffekt.

6. Print og hæng op

En printer i Canon PIXMA TS8350-serien, der printer et gruppeportræt i sort/hvid med et Canon-kamera og fotopapir på skrivebordet ved siden af.

Lav familiefotoprint i professionel kvalitet med Canon PIXMA TS8350a-seriens printer kombineret med Canon Photo Paper Plus Glossy II. Canons blæk og papir er udviklet til at arbejde sammen for perfekte resultater.

Et sort/hvidt familieportræt af ansigter i profil, indrammet og hængt op på en væg.

Takket være udviklinger som Canons ChromaLife 100-blækteknologi vil dine dyrebare familiefotos ikke kun se fantastiske ud på væggen, de vil også kunne klare tidens tand.

Når du printer sort/hvid-fotos, skal du vælge forudindstillingen Sort/hvid-print (Black and White Print), vælge den korrekte papirtype og indstille kvaliteten til Bedst (Best). Dette vil hjælpe med at sikre, at dine print leverer detaljerige skygger og fine højlys.

Dit sammensatte familieportræt vil blive en flot vægudstilling eller en fantastisk gave, som kan sendes til fjerne familiemedlemmer. Det er dog kun begyndelsen. Du kan printe individuelle portrætter eller udvalgte grupper på en kompakt Canon SELPHY-printer eller lave dine egne personlige lykønskningskort til fødselsdage, jubilæer eller andre familiebegivenheder. Easy-PhotoPrint Editor gør det nemt at oprette endnu flere personlige ting som f.eks. skræddersyede kalendere, som hele familien kan bruge og nyde hele året rundt.


Skrevet af James Paterson

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • PORTRÆTFOTOGRAFERING

  High key- og low key-portrætbelysning

  Skab klassiske belysningsopsætninger til stemningsfyldte portrætter i høj kvalitet.

 • KREATIVT PRINT

  De bedste tips til at fremvise dine print

  Opdag, hvordan du kan forvandle dit hjem med smukke familiefotoprint i galleristil.

 • RESTAURERING AF FOTOS

  Restaurering af dyrebare fotominder

  Oplev projektet, der hjælper ofrene for oversvømmelserne i Belgien ved at reparere deres billeder, der er beskadiget af vand.

 • PRINT

  De bedste Canon-printere til fotos

  Uanset om du vil vise dine fotos i en ramme, i en scrapbog eller på et klistermærke, skal du finde den printer, der passer bedst til dine kreative behov.