KREATIVT PRINT

De bedste tips til at fremvise familiefotografier

Familieportrætfotograf og Canon-ambassadør Helen Bartlett afslører, hvordan man viser smukke familieportrætter frem derhjemme.
Sort/hvid-print af børn og familier arrangeret i gitterstil på tre rammer på gulvet.

Print og fremvisning af minder om familie, venner og kæledyr er en fantastisk måde at skabe et kunstværk om dit liv på, der konstant udvikler sig – og det giver dit hjem personlighed og omringer dig med glade minder. For den London-baserede familieportrætfotograf og Canon-ambassadør Helen Bartlett giver familiebilleder hende mulighed for, at hun kan være virkelig udtryksfuld bag objektivet – men print og fremvisning af disse billeder kan være en lige så kreativ proces.

"En af de helt store fordele ved print er, at det er en fysisk ting, som du kan beholde, og som ikke forsvinder, hvis du glemmer at sikkerhedskopiere din telefon eller noget bliver ødelagt," siger Helen. "Det er noget, du og børnene kan røre ved og gemme. Jeg tror, at print af billeder er helt afgørende for at indprente billederne i hukommelsen."

Her deler Helen sine råd om print, indramning og placering af dine yndlingsfotos i dit hjem.

1. Print billeder, der får dig til at smile

Et canvasprint af en pige, der leger med bobler, hængt op på en væg i et stort badeværelse med hvide vægge og ternet gulv.

Når du fotograferer din familie, skal du prøve at tage sjove eller naturlige billeder i stedet for at tænke på, hvad der fungerer godt som et print. Du kan udvælge dine favoritter senere. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 50mm, 1/400 sek., f/4.5 og ISO500. © Helen Bartlett

Der er så mange muligheder for at printe og fremvise dine billeder, og det fantastiske er, at du faktisk ikke behøver tænke på at fotografere med dit kamera på en anden måde, siger Helen.

"Tænk ikke på at du tager billeder til print, for det er her, du begynder at lægge hindringer frem," forklarer hun. "Print de billeder, der får dig til at smile, og hvis de ikke er teknisk perfekte, er det ikke så vigtigt. Det er vigtigere at have de øjeblikke, der giver dig glæde, hængende på væggen."

Hvis du planlægger at printe dine billeder i stort format, er det vigtigt at bruge et passende kamera. Blækdråberne, som en fotoprinter lægger på papir, svarer ikke til en-til-en med pixel i billedet, men en god tommelfingerregel er at tillade mindst 300 pixel pr. tomme for et 300 dpi-print i fotokvalitet. Så for et A3-print (16,54 x 11,69 tommer) skal du bruge et billede på mindst omkring 4.962 x 3.507 pixels eller 17 Megapixel. Generelt giver en højere Megapixel print i finere kvalitet.

"Hvis du ved, at du vil printe noget stort, så brug det bedste kamera, du har ved hånden, fordi det giver det bedste spillerum med hensyn til forstørrelse og billeder af højeste kvalitet," siger Helen. Sørg for at indstille det til den højeste kvalitetsindstilling. "Prøv også at fotografere, når lyset er godt, fordi dårlig belysning vil være mere synlig på print."

2. Tænk på hvor du fremviser

Et sort/hvid-nærportræt af et lille barn. Hun stirrer opmærksomt ind i kameraet og smiler.

Det er vigtigt at overveje kompositionen og skalaen af dit print, når du vælger et sted til det i et rum. "Hvis du f.eks. har et nærportræt af et barns hoved, og det er 152 cm bredt, og du ser det fra en meters afstand – kan det godt være lidt i overkanten. Men hvis du ser det for enden af en lang korridor, kan det se helt fantastisk ud," siger Helen. © Helen Bartlett

Sort/hvid-billede af 3 indrammede print på en væg over en sofa med en hvid orkidé på bordet foran.

De rammer, du vælger til dine print, bør fungere med rummets stemning og din indretning. Enkle hvide rammer fungerer godt med sort/hvid-billeder. © Helen Bartlett

Uanset hvor du planlægger at vise dine print frem, bør du vælge komplementære farver, der passer til din indretning, og overveje pladsen omkring dem. "Du har brug for en ramme, der passer til dit hjem," forklarer Helen. "Jeg kan godt lide en almindelig sort eller hvid ramme, den stil, du ville se i en fotografs galleri – noget enkelt og tidløst. En egetræsramme ville fungere rigtig godt i et rum med varme nuancer, men i et stort og lyst moderne rum ville en sort eller hvid ramme måske være bedre."

Helens portrætter er hovedsageligt i sort/hvid, hvilket skaber et tidløst look til hendes kunders hjem – noget, du kan vælge at gøre, hvis du blander familiefotografier fra forskellige generationer. "Jeg synes, at familiebilleder fungerer særligt godt i sort/hvid, fordi de er langtidsholdbare, og det er virkelig rart at blande generationsprint sammen, når du hænger ting på væggen. Sort/hvid-billeder fra nu fungerer godt med sort/hvid-billeder fra det tidspunkt, hvor dine forældre og bedsteforældre var unge."

Det er også værd at overveje det miljø, som printene vil blive fremvist i, og hvad der kan ske med dem over tid, så du kan vælge et passende materiale. Canons udvalg af fotopapir omfatter produkter til en lang række omgivelser og med forskellige overflader. Canons Glossy GP-501-papir til daglig brug – et prismæssigt overkommeligt universalpapir til print i fotolab-kvalitet – er ideelt til de fleste rum i hjemmet. Hvis du vil fremvise dine print i fugtige områder, f.eks. på badeværelser, kan det være nødvendigt at besøge en printspecialist for at få dine billeder printet på akrylpapir.

3. Gør indtryk med dine print

Et sort/hvid-billede af en ung pige fanget i skygge, der holder to blade mod en himmel, der er fyldt med bløde skyer.

Uanset om det er et stort print eller en udstilling af små, der er arrangeret i en figur, kan du virkelig gøre indtryk med dine fotos. "Nogle gange kan noget grafisk og meget enkelt se fantastisk ud i en stor ramme," siger Helen. © Helen Bartlett

Print i stor skala kan se fantastiske ud i dit hjem, men det er en god idé at tænke over skalaen, før du trykker på Print-knappen. "Du skal vælge det rigtige billede, for ikke alle billeder vil kunne klare at blive så store," siger Helen. "Så er det også en god idé at få fat i et par avissider og sætte dem op på væggen, for ellers er det virkelig svært at forestille sig, hvordan et stort billede vil se ud. Det er et spørgsmål om at få den rette størrelse til rummet og gøre det ved rent faktisk at måle og sætte noget derop på væggen."

Fotografier, der har tilstrækkelig slagkraft til store print, er dem, der omfatter miljøet omkring et motiv, forklarer Helen. "Det fungerer rigtig godt med udtryksfulde billeder. Ofte vil de billeder, jeg sælger i de største størrelser, være dem, hvor der er arkitektur, miljø eller skov omkring motivet. Det får det til at føles som et kunstværk."

Ved hjælp af en printer som Canon imagePROGRAF PRO-300 kan du skabe print i professionel kvalitet hjemme hos dig selv. Helen bruger Canon imagePROGRAF PRO-1000-printeren i sin virksomhed. Denne Wi-Fi-aktiverede model kan lave print uden kant og er ideel til monokrome billeder med Matte Black-blæk, som leverer dybe toner, der er perfekte til kunstfotos. Hvis du vil have en fantastisk finish i monokrom, skal du parre din Canon-printer med Canon Pro Premium Matte PM-101-papir, der er designet til smukt at udtrykke varme hvide og grå toner i størrelserne A4 til A2.

4. Vær kreativ med galleri- og gitterlayout

Sort/hvid-print af børn og familier arrangeret i gitterstil på tre rammer på en murstensvæg.

Når du opretter en gallerivæg, kan det være nyttigt at skitsere det ønskede design i software som f.eks. Adobe® Photoshop®. På denne måde kan du kontrollere, om dine billeder passer sammen, er afbalancerede og har en passende tonalitet, når de placeres ved siden af hinanden. © Helen Bartlett

Når du fremviser en række fotoprint, kan gallerivægge og gitre føje karakter til entréer, gange og trapper. Hvis du printer mindre størrelser, er det muligt at lave print i høj kvalitet derhjemme på din Canon PIXMA-printer. Canon PIXMA G550 kan printe fra Wi-Fi-aktiverede enheder og skabe strålende, levende print i op til A4-format og til en lav pris.

Helen påpeger, at fordelen ved en gallerivæg er, at du kan tilføje flere eller ændre billeder, når du har lyst. "Det er meget nemt at skifte, tilføje og ændre billederne, så galleriet vokser og udvikler sig over tid, ligesom familier gør. Jeg har en kunde med en rigtig god gallerivæg i deres køkken. Det startede med tre print, derefter seks, derefter ni og derefter 12 – og jeg tror, det nu er 16. Med et gittersystem kan det være meget nemt at forlænge hvert år," siger hun.

"Tænk på at kunne tilføje ting i fremtiden. Så hvis du nu har en lille baby, og du fylder hver eneste smule vægplads op, når de er seks måneder gamle, har du ikke plads til, når de vokser, og din familie kan udvide sig. Giv dig selv noget fleksibilitet."

5. Eksperimentér med og uden rammer

Akrylprint af to børn, der holder nogle store pinde, udstillet på en væg over en pejs.

Du behøver ikke rammer for at vise dine print frem. Hvis du vil have et mere elegant og moderne look, hvorfor så ikke prøve canvasprint uden rammer? En anden mulighed er en bakkeramme, også kaldt en flydende ramme, hvor et mellemrum omgiver kanten af et fotografi, så det ser ud til at være svævende. Det giver en fin kunsteffekt og er fantastisk til både vægophæng og stående rammer. © Helen Bartlett

Billeder behøver ikke altid være i en ramme. I modsætning til professionelt optagede portrætbilleder, som du vil udstille og beskytte, vil du, når du printer dine egne unikke billeder af din familie, måske blot have lyst til at hænge dem op, så du er omgivet af dine yndlingsfamiliestunder. "Jeg er helt vild med et print uden ramme. Jeg sætter dem på reoler og sætter dem fast på mit køleskab," siger Helen. "Jeg har set kunder gøre fantastiske ting med wirer og små klemmer. Jeg kan godt lide tanken om, at et billede har sit eget liv, og når det først er taget, kan det bruges på forskellige måder.

"Printede fotos fungerer rigtig godt i teenagerværelser, da du kan sætte dem på væggen og lave collager eller snøre dem på wirestykker," tilføjer hun. "Det kan være et galleri i konstant udvikling med et print uden ramme, fordi du ikke føler, at du skal passe så godt på dem."

Du kan endda bruge den mobile Canon SELPHY Square QX10-printer og sætte dine print op med klemmer for at udstille dem. Det er en fantastisk måde at forbedre dit humør og bevare familieminder på, når du printer dine yndlingsøjeblikke og udstiller dem rundt omkring i dit hjem.


Skrevet af Lorna Dockerill


Adobe og Photoshop er enten registrerede varemærker eller varemærker tilhørende Adobe i USA og/eller andre lande.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • PRINT

  Redigering af dine fotos til print

  Få mere ud af dine fotos på print med vores trinvise vejledning til redigering til print og de bedste printindstillinger.

 • PRINT

  De bedste Canon-printere til fotos

  Uanset om du vil vise dine fotos i en ramme, i en scrapbog eller på et klistermærke, skal du finde den printer, der passer bedst til dine kreative behov.

 • DET GRUNDLÆGGENDE

  Optagelse til print

  De syv bedste tips til at fange minder, der kan bevares på print.

 • GRUNDLÆGGENDE REDIGERING

  Sådan redigerer du specielle fotos

  Gør dine optagelser af særlige lejligheder bedre med disse enkle tips til fotoredigering.