FAMILIEFOTOGRAFERING

Sådan får du bedre julefotos end sidste år

Gør din julefotografering bedre med disse 10 nemme tips.
På en græsplæne, der er dækket af frost, sidder et barn på en trappestige og underholdes af sine forældre. Alle tre er klædt i varmt vintertøj. Fotograferet af Lena Petrova.

Selv om julen er fyldt med traditioner, er hver eneste jul unik. Det er vigtigt at sørge for, at du fotograferer de flygtige øjeblikke med familiesjov og julesammenkomster, uanset om du er hjemme ved træet, besøger slægtninge eller bare nyder vinterlandskabet på en julegåtur.

Familiefotografen Lena Petrova har perfektioneret sin metode til at fange denne særlige tid på året, både når det drejer sig om naturlige billeder og om de mere planlagte – men stadig sjove og uformelle – gruppebilleder. Hendes tilgang til familiefotografering kan opsummeres i én sætning: "Du får gode billeder, når alle glemmer fotooptagelsen og bare nyder at tilbringe tid med hinanden." Så uanset hvor du fejrer jul, handler det om at have det hyggeligt og samtidig skabe varige minder.

Her er nogle tips, der vil give dig masser af idéer til julebilleder, lige fra hvordan du optager smuk bokeh med lyskæder til at fange den hektiske action uden slør, når der åbnes gaver, og også at stille op til naturlige gruppeportrætter.

Med uvurderligt input fra Lena viser vi dig, hvordan du tager familiefotos derhjemme og udendørs med dit Canon EOS R-systemkamera, og hvordan du kan gøre dem levende med din Canon PIXMA- eller SELPHY-printer.

Er du klar?

1. Tænk på baggrunden

To drenge leger lykkeligt i sneen om aftenen. Sløret i baggrunden er et par juletræer, der blinker med lyskæder. Fotograferet af Lena Petrova.

Lena anbefaler, at du vælger scener baseret på dine familietraditioner. "Ud over at pynte juletræ og pakke gaver ud, forberedelse af julemiddagen, skrivning af julekort, og uden tvivl mange andre ting, som betyder noget for dig og din familie," siger hun. For at få gode billeder af børn, der leger, er det bedste at lege sammen med dem. "Prøv at finde ud af, hvad børnene gerne vil lave, og skab en situation, hvor de kan vise det," tilføjer Lena. "Du får de bedste billeder, når alle har det sjovt." Taget ved 1/160 sek., f/2.2 og ISO 1250. © Lena Petrova

"Til et familieportræt kigger jeg efter en baggrund, der er rolig, så den ikke afleder opmærksomheden fra personerne på fotografiet", forklarer Lena. "Men baggrunden behøver ikke at være kedelig – du kan bruge et juletræ eller julelys for at skabe julestemning."

Husk at variere dine festlige baggrunde. Det kan nemt blive kedeligt at tage alle billeder foran juletræet. Tænk over, hvilke elementer af højtiden der er vigtige for dig og din familie, og fokusér på at tage dem med.

Sørg også for at komme udendørs. Du kan tage billeder op mod snedækkede træer eller besøge et julemarked på juleaftens dag. Hvis der er et julemandsarrangement i byen, er det svært at slå det klassiske billede af et barn i familien, der sidder sammen med julemanden.

2. Fokusér på de ting, der betyder noget

"De ting, der skaber en hyggelig stemning i det virkelige liv, er ikke altid velegnet til et godt fotografi, så når jeg tager portrætfotos i folks hjem, flytter jeg ofte møbler og overskydende udsmykning fra motivet, herunder billeder på væggen", siger Lena.

Hvis du vil have mere naturlige billeder, kan du vælge en kameravinkel, der fjerner uønskede elementer fra din scene, eller du kan lege med din komposition og indramning for at sikre, at seerens øje naturligt trækkes til dit motiv – prøv at placere et motiv centralt eller bruge tredjedelsreglen. Alternativt kan du bruge et objektiv som Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM til at zoome ind og fjerne distraktioner. Du kan også prøve at bruge et objektiv som f.eks. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, som har en superstor maksimal blænde på f/1.8, til at sløre baggrunde og tiltrække mere opmærksomhed på dit motiv.

3. Benyt rekvisitter og dekorationer

En mor og et barn ser på en juleudstilling, der er sat op på en frostbeklædt græsplæne. De er begge klædt i varmt vintertøj. Fotograferet af Lena Petrova.

"Vær ikke bange for at overdrive med rekvisitter – det er bedre at have lidt af det hele i stedet for at begrænse dig selv med en eller to," siger Lena. "Tænk også på festligt tøj. Det kan se underligt ud, hvis personerne poserer i almindeligt tøj, mens de holder julerekvisitter og er omgivet af julelys. Men sørg for, at tøjet ikke afleder opmærksomheden fra ansigterne i billedet ved at have alt for mange stærke eller kontrasterende farver." Taget ved 1/250 sek., f/2.5 og ISO 1600. © Lena Petrova

"Til et udendørs julefoto skal du bruge elementer i motivet, der viser, at det er jul, f.eks. grantræer, lys og dekorationer," siger Lena. "Det kan være så enkelt som at tage julesokker eller dekorationer med ud i haven."

Du behøver dog ikke tvinge rekvisitter og dekorationer unaturligt ind i dine billeder. Juledekorationer er svære at undgå i løbet af julen, så du kan medtage dem naturligt ved at optage i dokumentarstil, når du er på farten. Hvis du f.eks. vil medtage juletræet, hvorfor så ikke dokumentere den dag eller aften, du hentede det og kæmpede med at få det ind i bilen?

4. Vælg det rigtige objektiv

"Det kan være fristende at bruge et vidvinkelobjektiv for at få flere personer med på billedet, hvor det kniber med pladsen, men korte brændvidder vil skabe forvrængninger, som din familie ikke vil synes om," siger Lena.

I stedet bør du bruge et objektiv som Canon RF 50mm F1.8 STM. Dette objektiv har en større vidvinkel end et portrætobjektiv, så det kan rumme flere personer i billedet, men har ikke vidvinkel nok til at skabe cylinderforvrængning.

Et zoomobjektiv som f.eks. Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM eller Canon RF 24-105mm F4L IS USM giver dig samtidig mulighed for at skabe en behagelig baggrundssløring. Du skal blot bevæge dig væk fra dit motiv og derefter zoome ind, indtil du har skabt præcis den effekt, du ønsker.

5. Tilpas dig til vejret

To børn holder appelsiner over hovedet. Barnet til venstre holder også en rød nissehue. Taget med et Canon EOS R100.

Den postkortagtige jul med sne sker sjældent, der er oftere dårligt vejr. Derfor er det vigtigt at tage højde for alle former for vejr og lære at bruge dit kamera i forskellige situationer. Taget med et Canon EOS R100 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 20mm, 1/320 sek., f/4.5 og ISO 800.

Selvom du bor i et område, der bliver ekstremt koldt, skal du huske, at dit Canon EOS R-systemkamera kan fungere under forhold, som mennesker oplever som hårde. Canon EOS R100 kan f.eks. fungere ved temperaturer mellem 0 og 40 °C.

I sne kan den reflekterende hvide farve gøre det vanskeligt for dit kamera at bestemme den korrekte eksponering, hvilket resulterer i mørke fotos. Skift dit kamera fra Evaluerende måling til Spotmåling (inden for målingsmetode), og vælg noget mørkere end sneen, f.eks. motivets ansigt, for at eksponere for dette område i stedet for hele scenen.

I sne og regn eller på overskyede dage kan du opleve, at dine billeder ser meget grå og kedelige ud. Du kan afhjælpe dette ved at ændre kameraets hvidbalance til forudindstillingen Overskyet, som gør det lysere.

6. Tag højde for lukkertiden

Det er vigtigt, at du husker lukkertiden, når du optager til jul. En lukkertid på 1/60 er normalt tilstrækkelig til at undgå kamerarystelser og til personer, der ikke sidder stille. Til motiver, der bevidst bevæger sig, skal du bruge en hurtigere lukker på 1/250 sek. eller hurtigere for at undgå bevægelsessløring.

Men husk, at sløring ikke altid er dårlig, og at den kan formidle en følelse af bevægelse i din fotografering. Hvis du bruger en langsom lukkertid med dit kamera på et stativ, kan det sløre personer, der bevæger sig gennem billedet, mens omgivelserne holdes skarpe og i fokus. Du kan f.eks. fokusere på juletræet ved at bruge en langsom lukker til at sløre familiens bevægelser omkring det.

7. Få gruppebilledet til stå ud

En familie på syv med en hund står udenfor i julesweaters og kvasthuer. Bag dem er der en mur af fyrretræer. Fotograferet af Lena Petrova.

"Glem ikke at tage flere billeder, for det tilfælde at nogen blinker," tilføjer Lena om gruppeportrætter. Taget ved 1/250 sek., f/3.5 og ISO 3200. © Lena Petrova

"Til et gruppeportræt arbejder du næsten altid med to rækker af personer," forklarer Lena. "Hvis alle deltagere skal være i skarp fokus på tværs af to rækker, skal blænden være omkring f/4-5.6. Dit mål er at placere alles hoveder på forskellige niveauer. Se, om du kan finde stole i forskellige højder, eller brug en lænestol, og lad en person sidde på armlænet."

Mange spekulerer over, hvordan man optager julegruppebilleder, og visse Canon-kameraer kan gøre hele processen så meget nemmere, herunder Canon EOS R50 og Canon EOS R100, som begge har en gruppefotometode.

"Forsøg at undgå stilhed, når du forbereder et gruppebillede," fortsætter Lena. Mindre erfarne fotografer har ofte en tendens til at koncentrere sig om tekniske problemer og glemme alt om de personer, der poserer for fotografiet. Dine venner og familiemedlemmer bliver efterhånden trætte, og det kan ses på billederne. Fortæl dem, hvad du laver, og tænd for musikken for at hjælpe folk til at slappe af."

8. Fotografér fotografen

Julen handler om at tilbringe tid med familie og venner, men når du er bag kameraet, er det nogle gange svært at huske, at det også omfatter dig.

"Ved at indstille timeren på kameraet eller bruge Canon Camera Connect-appen til fjernoptagelse, kan du også selv komme med på dit familieportræt," siger Lena.

Der er dog måder, hvorpå du kan få dig selv med i kreative billeder, selvom du glemmer at hoppe ned i forgrunden af familieportrættet. Du kan bruge refleksionerne fra vinduer eller vand eller endda spejle i dit hjem til at få dig selv ind i billedet på en kunstnerisk måde.

9. Glem ikke kæledyrene

En kat bærer en papirkrone fra en juleknallert, mens den ligger foran et lille juletræ. Kronen er for stor og glider ned over dyrets øjne. Fotograferet af Lena Petrova.

Mange Canon-kameraer som f.eks. Canon EOS R100 og Canon EOS 5D Mark IV (brugt her) har AF-metoder til dyreregistrering, så selvom dit kæledyr ikke er fan af at sidde stille, kan du få perfekt fokuserede billeder af dem hver gang. Taget ved 1/200 sek., f/1.8 og ISO 3200. © Lena Petrova

En kat med rødt tørklæde ligger på en lænestol, den vender hovedet, så den ser på kameraet. Sløret i baggrunden står et juletræ, der blinker med lyskæder.

Fotos fungerer kun som minder, hvis du kan se, hvad der er på dem, så det er vigtigt at undgå sløring. Dit Canon EOS R-systemkamera hjælper dig med at fange dit kæledyrs sande natur, uanset om det er drillesygt, eftertænksomt, nuttet – eller alle tre dele.

"Julepynt og legetøj er nyt og spændende for kæledyrene, så der er gode chancer for at få sjove og lystige julefotos af dem," siger Lena. "Du kan lege med en kat med gavebånd eller julepynt, og hunde vil gerne lege udenfor i sneen med børnene – alt dette giver gode motiver til sjove optagelser i julen."

Du kan også lave nogle festlige hundekiks og fange din bedste vens ansigtsudtryk, når de tager for sig. Eller hvorfor ikke besøge et lokalt dyreinternat og spørge, om du må fotografere deres dyr? Endnu bedre, tilbyd dem frivilligt arbejde for dagen. Du kan tage nogle fantastiske billeder, mens du går med hundene eller leger med kattene, og du kan endda hjælpe dem med at blive adopteret.

10. Gør minderne levende

En Canon SELPHY-printer med en rød sløjfe og funklende lyskæder overalt omkring den.

Hvis du har brug for tips til at fotografere familier til julekort og andre gaver, kan du kigge efter både ærlige øjeblikke og iscenesatte øjeblikke, da disse naturlige reaktioner ofte kan vise familiemedlemmerne, som vi kender dem bedst. Du kan derefter printe dem på dine Canon PIXMA- eller SELPHY- printer. Besøg Canon Creative Park for at få endeløse print- og håndværksmuligheder – fra skabeloner til printbare billedrammer og fotobøger, som du kan give som gaver til dine kære.

Når du har fået dine perfekte julefotos, er det eneste, du skal gøre, at vække dine minder til live på print. Det første trin er at få dine print i form ved hjælp af en af Canons print-apps.

Hvis du bruger en Canon PIXMA-printer, f.eks. Canon PIXMA TS5340a-serien, har Easy-PhotoPrint Editor-appen masser af skabeloner, en layout-editor og billedredigeringsværktøjer, der kan hjælpe dig med at bruge dine julefotos på kreative måder, fra print til collager, kalendere og scrapbøger til skabeloner, der giver dig mulighed for at printe dine egne julekort.

For dem, der bruger en Canon SELPHY-printer, f.eks. Canon SELPHY CP1500, giver Canon SELPHY Photo Layout-appen dig masser af nye måder at printe dine festlige minder på. Vælg mellem en lang række layout, tilpas med stempler eller tekst, og vælg mellem en række forskellige typer finish. Appen giver dig også mulighed for at tilføje en QR-kode til dine print, som kan linke til et online-album med familiefotos.

Med disse tips kan du gøre julen i år virkelig uforglemmelig!

Skrevet af Pete Wolinski

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • Et hjemmeprintet julekort sammen med dekorationer og Canon dobbeltsidet, mat papir lagt ud på et stykke stof med juletræsmotiv.

  PRINT OG HOBBYHÅNDVÆRK

  Print af julekort

  Design dine egne festlige fotooptagelser, og print skræddersyede julekort.

 • Et flatlay-billede af et udvalg af julepynt af papirklip spredt ud over et træbord sammen med Creative Park-skabeloner, Canon-printerpapir, grankogler, garn og en festlig gren.

  KREATIVT PRINT

  En papirklipudfordring til vinteren

  Fra topstjerner til snefnug og kugler – du kan skabe festlig papirudsmykning med en PIXMA-printer og Creative Park.

 • PORTRÆTTER AF KÆLEDYR

  Sjove og festlige portrætter af kæledyr

  Enkle tips, tricks og teknikker til at tage flotte fotos af kæledyr til jul.

 • DET GRUNDLÆGGENDE

  Optagelse til print

  De syv bedste tips til at fange minder, der kan bevares på print.