A child sits on a stepladder entertained by his parents.

Familiefotografering

Sådan får du bedre julefotos end sidste år

Selv om julen er fyldt med traditioner, er hver eneste jul unik. Så det er vigtigt at huske at fotografere de flygtige øjeblikke med familiehygge og julesammenkomster. Den russiske familiefotograf Lena Petrova har perfektioneret sin metode til at indfange denne særlige tid på året, både når det drejer sig om naturlige billeder og om de mere planlagte – men stadig sjove og uformelle – gruppebilleder.

Lenas tilgang til familiefotografering kan opsummeres i én sætning: "Du får gode billeder, når alle glemmer fotooptagelsen og bare nyder at tilbringe tid med hinanden." Det betyder, at du skal skrue op for musikken, pjatte og lege med børnene – have det hyggeligt, og samtidig skabe varige minder.

Uanset om du planlægger at tage dine egne familiefotos til julekortene, eller bare gerne vil indfange stemningen og atmosfæren i julen, vil Lenas 10 tips nedenfor give dig masser af ideer til julemotiver og vise, hvordan du tager familiefotos derhjemme. Når du har de perfekte familiejulefotos, kan du gå til Creative Park, hvor der er endeløse muligheder for at printe dem, herunder julekortskabeloner, printvenlige billedrammer og fotobøger til at give som gaver til familien og dine venner.

Lena Petrovas 10 tips til fotografering af julefotos hjemme og i haven

1. Vælg de øjeblikke, der tæller

"Til dine naturlige billeder skal du tænke over, hvilke elementer af højtiden der er vigtige for dig og din familie. Ud over at pynte juletræ og pakke gaver ud, er der ture til julemarkeder, middagsforberedelser, skrivning af julekort, spændingen ved at møde julemanden, og uden tvivl mange andre ting, som betyder noget for dig og din familie. Så sørg for, at du altid har dit kamera klar..."

2. Fokuser på de ting, der betyder noget

"De ting, der skaber en hyggelig stemning i det virkelige liv, er ikke altid velegnet til et godt fotografi, så når jeg tager portrætfotos i folks hjem, flytter jeg ofte møbler og overskydende udsmykning fra motivet, herunder billeder på væggen. Dette kan jeg ikke gøre med naturlige billeder, men heldigvis findes der flere andre måder at justere baggrunden på, kun med brug af kameraet. Du kan ikke blot vælge en god vinkel og komponere billedet, men du kan også skabe en sløret baggrund med bokeh ved optagelse med en stor blændeåbning, f.eks. f/1.8."

3. Tænk på baggrunden

"Til et familieportræt kigger jeg efter en baggrund, der er rolig, så den ikke afleder opmærksomheden fra personerne på fotografiet. Men baggrunden behøver ikke at være kedelig – du kan have et juletræ eller julelys for at skabe julestemning."

4. Benyt rekvisitter og dekorationer

Relaterede artikler
canon-get-inspired-christmas-craft-1-185

PRINTIDEER TIL KREATIVT DESIGN

Seks fantastiske ting, du ikke vidste, du kan lave med din printer

Vær kreativ og lav dine egne julegaver, pynt og spil til jul. Alle skabeloner er gratis at downloade og printe.

How to shoot festive pet portraits

PORTRÆTTER AF KÆLEDYR

Sådan tager du festlige portrætter af kæledyr

Opdag, hvordan du får mest muligt ud af din fotografering af kæledyr, og tag juleportrætter med disse gode tips.

"Til et udendørs julefoto skal du bruge elementer i motivet, der viser, at det er jul, f.eks. grantræer, lys og dekorationer. Du kan også medbringe dine egne rekvisitter, f.eks. julestrømper, legetøj eller slik. Vær ikke bange for at overdrive – det er bedre at have lidt af det hele i stedet for at sætte grænser for dig selv med nogle få typer af rekvisitter. Tænk også på festligt tøj. Det kan se underligt ud, hvis personerne poserer i almindeligt tøj, mens de holder julerekvisitter og er omgivet af julelys. Men sørg for, at tøjet ikke afleder opmærksomheden fra ansigterne i billedet ved at have alt for mange stærke eller kontrasterende farver."

5. Brug det rigtige objektiv

"Hold lidt afstand til dine motiver, så du kan bruge et 50 mm objektiv. Det kan være fristende at bruge et vidvinkelobjektiv for at få flere personer med på billedet, hvor det kniber med pladsen, men korte brændvidder vil skabe forvrængninger, som din familie ikke vil synes om. Hvis du ikke har et dedikeret portrætobjektiv, skal du stå så langt som muligt fra motivet og zoome ind ved hjælp af et standardobjektiv."

6. Gør det sjovt for børnene

"For at få gode billeder af legende børn, er det bedst at lege med dem og opmuntre dem, så deres fantasi og tillid bliver stimuleret. Prøv at finde ud af, hvad børnene gerne vil gøre, og skab en situation, hvor de kan vise det. Du får de bedste billeder, når alle har det sjovt."

7. Lad musikken spille

"Forsøg at undgå stilhed, når du forbereder et gruppebillede. Mindre erfarne fotografer har ofte en tendens til at koncentrere sig om tekniske problemer og glemme alt om de personer, der poserer for fotografiet. Dine venner og familiemedlemmer bliver efterhånden trætte, og det kan ses på billederne. Fortæl dem, hvad du laver, og tænd for musikken for at hjælpe folk til at slappe af. Derfor plejer jeg at medbringe en bærbar højttaler til sådanne optagelser."

8. Komponer det perfekte gruppebillede

"Det er vigtigt at organisere gruppen til et familieportræt. Dit mål er at placere alles hoveder på forskellige niveauer. Se, om du kan finde stole i forskellige højder, eller brug en lænestol, og lad en person sidde på armlænet. Normalt vil jeg starte fra midten af billedet og arbejde mig ud ved at tilføje en person ad gangen. Men hvis familien er stor, bruger jeg søgeren for at bestemme billedets størrelse og placerer to personer ved venstre og højre kant af billedet. Derefter bliver alle andre bedt om at udfylde pladsen imellem dem, og så foretager jeg et par korrektioner for at få den bedste komposition.

Ved at indstille timeren på kameraet eller bruge Canon Camera Connect-app'en til fjernoptagelse, kan du også selv komme med på dit familieportræt. Glem ikke at tage flere billeder, for det tilfælde at nogen blinker."

9. Brug den rigtige dybdeskarphed

"Til et gruppebillede arbejder du næsten altid med to rækker af personer. Hvis alle deltagere skal være i skarp fokus på tværs af to rækker, skal blænden være omkring f/4-5.6."

10. Glem ikke kæledyrene

"Julepynt og legetøj er nyt og spændende for kæledyrene, så der er gode chancer for at få sjove og festlige julefotos af dem. Du kan lege med en kat med gavebånd eller julepynt, og hunde vil gerne lege udenfor i sneen med børnene – alt dette giver gode motiver til sjove optagelser i julen."

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker