A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

BRYLLUPSBILLEDER

Etikette for bryllupsfotografering: Gode råd til gæsterne

De falder på midtergangen, blokerer for brudens store entré, klikker med kameraet midt i et følelsesladet øjeblik og ødelægger stemningen... bryllupsgæster med kameraer mangler nogle gange situationsfornemmelse – men sådan behøver det ikke være.

Gæster kan tage lige så gode billeder som de professionelle, hvis de følger nogle simple regler. Den professionelle bryllupsfotograf Markus Morawetz begyndte at tage billeder ved venners bryllupper. "Det var meningen, at jeg ville lade mit kamera ligge i bilen, men parret spurgte, om jeg ikke ville tage nogle få billeder af dem," siger han. "Jeg gjorde, hvad jeg kunne for ikke gå i vejen for den professionelle fotograf, men som gæst er der ikke så meget pres på dig, så du kan eksperimentere med teknik og stil."

Her får du Markus' fem bedste råd, der sikrer, at du gør alt rigtigt på den store dag – ledsaget af billeder taget af bryllupsgæster.

Gå ikke i vejen for den professionelle fotograf. Brug interessante vinkler.

"Prøv at fange så mange detaljer som muligt uden at komme i vejen for den professionelle fotograf," siger Markus. Han foreslår, at man finder en anden postion eller en anden vinkel. Taget af bryllupsgæsten Matthew Bowen. © Matthew Bowen

Stellan Jara, som udfører ikke-religiøse bryllupsceremonier i England, siger, at til de fleste ceremonier, han står for, gøres det typisk klart i starten, at det ikke er tilladt at tage billeder under ceremonien. "Parret vil gerne have, at venner og familie nyder øjeblikket, så den professionelle fotograf kan tage billederne," forklarer han.

Ifølge Markus forhindrer det dog ikke, at nogle mennesker ødelægger øjeblikket. "Du vil blive forbløffet over, hvor mange gæster der rejser sig op under ceremonien for at tage billeder fra gangen. Jeg har oplevet, at folk placerer sig præcis frem for mig, når bruden træder ind, når ringene sættes på, og når parret kysser," fortæller han.

Markus anbefaler at tage billeder fra usædvanlige vinkler. Den store 7,5 cm Vari-Angle-touchscreen med Touch and Drag AF på Canon EOS M50 gør det nemt at tage billeder fra næsten alle positioner og over eller rundt om menneskemængder. "Brug dine omgivelser til at komponere dit billede og give dig en god baggrund," siger Markus. "Hvis du stadig ikke har et godt udsyn til bruden og gommen, så fokusér på gæsternes følelser."

Afled ikke opmærksomheden. Fang følelserne.

Hvis du tager billeder under talerne, til receptionen eller når det glade par er distraherede, kan du indfange naturlige, oprigtige billeder med ægte følelser. © Markus Morawetz

"For mange kameraer kan være stressende, ofte fordi motiverne ikke ved, hvor de skal kigge hen," siger Markus. Lad de professionelle fotografer tage sig af gruppebillederne, og fokusér i stedet på at tage afslappede billeder af gæster, der opfører sig naturligt. "Par elsker billeder af ægte øjeblikke og følelser: Latter, tårer, glæde – hvad enten dagen bringer. Vær en del af festen, og nyd følelserne, så kan du bedre indfange dem," tilføjer han.

Stellan er enig: "Folk er gladest, hvis de er i nærheden af mad og drikke, så det er et godt sted at tage nogle afslappede gruppebilleder af gæster, der hygger sig."

"Canon EOS M50 har et fantastisk autofokus samt funktioner som f.eks. ansigtsgenkendelse," siger Markus. Det kan også hurtigt oprette forbindelse til mobile enheder og sociale medier, så du kan se, dele og slå dine billeder op med det samme.

Følg ikke efter fotografen. Tag intime, oprigtige billeder.

"Uanset om det er tårer eller hjertelig latter, er det vigtigt at indfange ægte følelser for at få et uforglemmeligt billede," siger Markus. Han foreslår at udskifte de formelle gruppebilleder med afslappede, naturlige billeder af de nygifte og deres gæster. Taget af bryllupsgæsten Jonathan Tait. © Jonathan Tait

"Hvis du kender parret rigtig godt, kan du slippe af sted med at indfange mindre flatterende – men mindeværdige – øjeblikke og udtryk, som de professionelle måske vælger ikke at tage," siger Stellan. Gæsterne har en særlig fordel i forhold til de professionelle fotografer, når det kommer til at kunne genkende væremåder og særheder, der kan ende med uforglemmelige, ærlige og intime portrætter. En hurtig burst-funktion, som f.eks. Canon EOS M50's 10 billeder/sek., er perfekt til sådanne flygtige øjeblikke: Du kan tage en række billeder og vælge det bedste senere.

"Vær opmærksom på baggrunden, og find den smukkeste lysvinkel, brug derefter lys og skygge til at gøre dit billede endnu mere spektakulært," siger Markus. "Hvis du holder dig relativt tæt på parret, vil der være masser af gode øjeblikke at indfange."

Men...

Forstyr ikke det lykkelige par. Brug et zoom- eller teleobjektiv.

Relaterede artikler
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

BRYLLUPSBILLEDER

Skræddersy din dag med en Canon-printer

Kreative bryllupsidéer, hvor du kan vise din personlighed frem på print.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

GRUNDLÆGGENDE REDIGERING

Sådan redigerer du specielle fotos

Gør dine optagelser af særlige lejligheder bedre med disse enkle tips til fotoredigering.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

KREATIVT PRINT

De bedste tips til at fremvise print

Opdag, hvordan du kan forvandle dit hjem med smukke familiefotoprint i galleristil.

"Prøv altid at skabe en afslappet stemning, når du tager billeder til et bryllup," siger Markus. "Parret bør føle sig godt tilpas foran dig, da det giver dig mulighed for at tage nogle vidunderlige og naturlige billeder." Taget af bryllupsgæsten Jonathan Tait. © Jonathan Tait

"Alle kender ham – onklen, der bruger alt for lang tid på at tage billeder," griner Markus. "Han er ganske harmløs, men kan hurtigt blive et forstyrrende element. Et teleobjektiv giver dig mulighed for at komme tæt på begivenhederne på afstand uden at genere bruden og gommen. Det giver dig også mulighed for at koncentrere dig om specifikke detaljer og få en blød bokeh [slør i ufokuserede områder], der isolerer dine motiver på smukkeste vis."

Hvis du vil skabe en sammenhæng eller måske tilføre lidt drama, kan du prøve at skifte til et vidvinkelobjektiv og tage et billede af parret i landskabsformatet. Canon EOS M50 er kompatibelt med de kompakte EF-M-objektiver samt Canons EF- og EF-S-objektiver med en Canon-monteringsadapter EF-EOS M.. Dens store CMOS-sensor i APS-C-størrelse med 24,1 Megapixel opløsning betyder, at du kan beskære billederne senere og kassere uønskede elementer, mens du samtidig bevarer den høje billedkvalitet. "Hvis du lige er kommet i gang, vil jeg anbefale et 50mm-objektiv," siger Markus. "Det er forholdsvis billigt, men giver solide resultater med fantastisk bokeh, og på et kamera som Canon EOS M50 får du også en smule teleeffekt."

Kopiér ikke den professionelle fotografs opsætning/fremgangsmåde. Vær kreativ, når den professionelle fotograf er færdig.

"Prøv at fange aftenens stemning, når den professionelle fotograf er gået," siger Markus. Han råder gæstefotograferne til at udnytte deres tætte forhold til parret og deres gæster for at få mere afslappede og uformelle gruppebilleder. Taget af bryllupsgæsten Faye Leppard. © Faye Leppard

"For mig er festbillederne sidst på aftenen det sværeste ved bryllupsfotografering: Det er mørkt, folk bevæger sig hurtigt, og DJ'ens lys er grimt," siger Markus. Selvom en ekstern flash kan være en af løsningerne, er det ikke altid den bedste løsning til intime, romantiske omgivelser som f.eks. bryllupper. "Mit råd er at bruge så meget af det tilgængelige lys som muligt," siger han.

Brugerne skal bruge et kamera med mulighed for en høj ISO, samtidig med at den gode billedkvalitet bevares. Canon 90D har ISO 100-25600 og kan udvides til ISO 51200, hvis der skulle blive brug for det. Ved at arbejde med en højere ISO og tage billeder med et objektiv med en stor blænde, som f.eks. Canon EF 50mm f/1.8 STM, kan fotografen tage billeder håndholdt med langsommere lukkertider og skabe fængslende og smukke effekter.

Skrevet af Natalie Denton

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker