A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Christian Anderls tips til at tage naturlige familieportrætter

For den østrigske professionelle fotograf Christian Anderl er det blevet lige så vigtigt at dokumentere de dyrebare øjeblikke i familielivet derhjemme som i hans arbejde. Canon-ambassadøren er kendt for sine naturlige og intime portrætter i sit professionelle arbejde som fotograf. Derudover deler han også de kærlige øjeblikke i sit familieliv på sin Instagram-konto, der viser verden, som den ser ud for hans unge søn på opdagelse.

Han siger selv, at det at blive far har ændret hans liv. At blive far inspirerede ham også til hans Fatherhood-projekt, en portrætserie, hvor fædre taler om deres oplevelser, deler deres op- og nedture og giver andre råd. Mennesker har længe udgjort kernen i Christians arbejde, men det er særlig vigtigt for ham at indfange familieøjeblikke.

"Når jeg bliver gammel, og min søn er flyttet hjemmefra, vil jeg være ked af det, fordi han ikke er hjemme mere", siger han. "Så kan jeg sætte mig på sofaen og se på alle disse billeder fra dengang han var barn. Han bliver seks år nu til sommer, og jeg fandt nogle billeder, som jeg tog, da han var ét år gammel, og det får mig allerede til at føle mig gammel, at han vokser så hurtigt. Tiden går ret hurtigt ... Jeg synes, vi skal tage billeder for at minde os selv om, hvor hurtigt de forlader os. Det gør os lidt mere tålmodige med vores børn, når vi ser på billederne og husker det."

Her deler Christian sine fem bedste tips og teknikker for at hjælpe med at indfange ægte familiesjov. Følg hans råd for at tage naturlige, ærlige familieportrætter.

1. Lad din telefon ligge i lommen

"Når du tager dit kamera op, er du mere bevidst om, at du skal til at tage billeder", siger Christian, som er fortaler for at lægge telefonen fra sig for at tage mere bevidste billeder med et kamera. "Du skal ikke bare tage billeder af det, der sker, med én hånd, ligesom du gør med en smartphone. Du skal gøre dig mere umage, så tror jeg, du tager bedre billeder".

Hvis du skifter til et kamera, reduceres skærmtiden, noget Christian har fokuseret på for nylig med en digital detox. "Jeg vil ikke se på en skærm hele dagen, og hvis jeg kun tager billeder med smartphones, bliver det bare til endnu mere skærmtid. Jeg vil gerne sætte øjet mod en søger og være opmærksom på det pågældende øjeblik."

Der er også tekniske fordele ved at bruge et kamera i stedet for din telefon, mener Christian, f.eks. at trykke på fysiske knapper for at ændre indstillinger, herunder lukkertid og blænde. Han foretrækker ofte også en søger til at komponere et billede. "Der er en masse software, der forsøger at simulere, at et billede er taget med et ægte objektiv, men det er ikke det samme ... efter min mening kan du ikke udkonkurrere en stor sensor og et stort objektiv." Mens kameraer på basisniveau, som f.eks. Canon EOS M50, har disse fysiske knapper, mangler de på en smartphone i tilsvarende kategori.

2. Vær klar til det perfekte øjeblik

Når du tager billeder af børn, skal du være forberedt på alt. Med et kamera med hurtig autofokus og fokussporing, f.eks. Canon EOS R, EOS 80D eller EOS M50, kan du forudse øjeblikket og indfange hurtig action uden at bekymre dig om, at det kritiske motiv bliver sløret.

"Jeg vil gerne sætte øjet mod en søger og være opmærksom på det pågældende øjeblik."

"Du har brug for hurtig autofokus, når du skal tage billeder af børn", siger Christian. "Det er det, du skal være opmærksom på, når du vælger kamera. Alt andet afhænger af dit budget. Alle spørger mig altid, hvilket kamera de skal købe, men jeg siger altid, at du først skal tænke på objektiverne. Måske har du brug for et nyt objektiv og ikke et nyt kamera, fordi objektivets hastighed og optiske kvalitet er endnu vigtigere end kameraet."

Familiefotografering kræver også en vis grad af pragmatisme. "Når jeg fornemmer, at nogen ikke bryder sig om at blive fotograferet mere, lægger jeg bare mine kameraer væk", siger Christian. "Hvis nogen ikke har lyst til at blive fotograferet, får du aldrig et godt billede af dem. Især med børn kan du ikke tvinge dem til at få taget et billede, så det må du bare acceptere og prøve igen senere."

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Eksperimentér med forskellige brændvidder

"Til familiebilleder tror jeg, at du skal bruge mindst to forskellige brændvidder", siger Christian. "For mig er Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektivet helt perfekt til et portræt. Du får en kort dybdeskarphed med 85 mm, så du kan adskille ansigtet fra baggrunden. Den er lang nok til at være "korrekt" – hvis du bruger en 35 mm eller en 50 mm, bliver billedet forvrænget, og næsen bliver større. Som portrætfotograf har jeg brug for at tale med folk, mens jeg tager billeder af dem, så 85 mm er et godt valg i mellemklassen – man kan ikke gå galt i byen med det."

Christian foretrækker godt nok EF 85mm f/1.8 USM-objektivet til portrætfotografering, men han mener også, at du kan tage fantastiske billeder på 35 mm. "Jeg synes, at et Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv er godt til næsten alt. Når du ikke er helt sikker, kan du bare tage et 35 mm, så kan du altid tage et fornuftigt billede, selv et portræt. Du skal være opmærksom på, at det vil forvrænge ansigtet en smule, men på den anden side kommer det til at se intimt ud, fordi du kommer tættere på ansigtet."

Relaterede artikler
A baby plays with an abacus.

BABYFOTOGRAFERING

12 tips til babyfotografering, du kan bruge allerede i dag

Bevar de dyrebare øjeblikke, og indfang dit barns udvikling med vores smarte måder til at gøre babyfotografering sjov og få fantastiske resultater.

Two children silhouetted against a woodland background by the low sun streaming through the trees.

FAMILIEFOTOGRAFERING

11 tips til familiefotografering

Canon-ambassadør Helen Bartlett er kendt for sine sort/hvid-familieportrætter – her deler hun sine bedste tips til at fange ærlige øjeblikke.

A girl holds a frisbee in front of her like a picture frame around her face.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Tag bedre portrætter: sjove udfordringer til bedre familiefotos

Familiebloggeren Katja Gaskell udskiftede sin smartphone med et Canon EOS M50 og blev overrasket over resultaterne – nu har du selv muligheden for at prøve disse teknikker og se de imponerende effekter.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Tænk altid på baggrunden først

Mens din opmærksomhed sandsynligvis er på dine motiver – især børn i hurtig bevægelse – er det vigtigt at overveje, hvad du fotograferer op imod, siger Christian: Baggrunden er en vigtig del af din komposition og noget, der ofte overses.

"Baggrund først er en af de eneste regler, jeg virkelig forsøger at lære folk i forbindelse med fotografering, fordi det er noget, som de fleste mennesker undervurderer eller glemmer. De er så fokuserede på forgrunden, på motivet, på fokus, på belysningen, på eksponeringen, på alle de ting, at de glemmer, at baggrunden ikke ser så godt ud. Med børn, der leger, kan det være svært, men prøv at finde din baggrund først, og placér derefter dit motiv i forhold til den."

Der er ikke nogen rigtig eller forkert baggrund for portrætter – det afhænger af, hvordan den passer til dit motiv – men indstillingen er noget, du bør tænke på, når du optager. "Alt kan være en god baggrund, og alt kan være en dårlig baggrund. Prøv at få en fornemmelse af farver, der er gode for hinanden, og dem, der ikke er. Hvis baggrunden er meget grim, skal du bruge en stor åben blænde og et langt objektiv for at gøre det mindre skarpt, så der kun er farverne i baggrunden. Hvis der er ét sted, f.eks. en rød bil, hvor alt andet er blåt og trist, så prøv at undgå det."

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Når du optager med et kamera, får du enestående muligheder for at få mest muligt ud af dine fotos, fra større redigeringspotentiale til muligheden for at printe billeder i stort format. Christian har et stort print af sit yndlingsbillede af sin kone og søn, der leger i klitterne på New Zealand, og det hænger på væggen derhjemme.

"Jeg var heldig at få nogle gode billeder, da de løb ned ad klitterne", siger han. "Min søn griner over hele hovedet, jeg elsker det billede. Hver gang jeg ser det, kan jeg ikke lade være med at smile, og jeg føler, at jeg er tilbage i New Zealand." Det er nemmere at dele familieminder, når billederne er taget i en høj opløsning, som gør det muligt at printe i A2- eller plakatstørrelse – noget, jeg ikke har haft mulighed for med et billede, der er taget på en telefon.

Det er ikke kun print-, men også redigeringsprocessen. "Man har så mange flere redigeringsmuligheder med en god RAW-fil fra et kamera end med en JPEG-fil fra en telefon. Man kan definere et billedes stemning blot ved at vælge de rigtige farver. Hvis du ikke redigerer, udnytter du kun halvdelen af fotoets potentiale."

Endelig betyder de indbyggede tilslutningsmuligheder i moderne kameraer også, at du kan overføre billeder direkte fra dit kamera til din tablet, så du kan vise dem på stedet, eller til din telefon, så du kan slå dem op online, så kvaliteten af dine sociale medier højnes. Med Canon Print-app’en på din mobile enhed og en kompatibel Canon-printer kan du endda lave print i høj kvalitet trådløst.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Christian har udfordret familiebloggeren Katja Gaskell til at forbedre sine familiefotos ved at lægge smartphonen fra sig og træde ind i en helt ny verden med Canon EOS M50. Katja er rejseskribent og -blogger på Globetottting og har fotograferet sine tre børn over hele verden ved hjælp af sin telefon. Nu tester hun de mange nye teknikker, hun kan få gavn af med et kamera. Se, hvordan det gik, og prøv selv disse udfordringer, når du fotograferer familien.

Skrevet af Lucy Fulford

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker

Relaterede produkter