DET GRUNDLÆGGENDE

Optagelse med print i tankerne – de bedste tips

Sådan bruger du dit Canon-kamera til at fange øjeblikke, der vil se fantastiske ud på print.
I et skovmiljø læner en kvinde med et Canon EOS R100 sig frem for at tage et familiebillede af to børn og en mand med en gul kasket.

Kan du forestille dig at undvære billeder af bryllupper eller andre milepælsbegivenheder? Du kan også fange og bevare hverdagens øjeblikke i livet ved at optage og printe familiefotos. Print gør minderne håndgribelige og skaber varige påmindelser om familiesjov, minder om dyrebare begivenheder og perfekte gaver.

Du kan samle et første fotoalbum, der indeholder et nyfødt barns tidlige måneder, og som alle vil værdsætte i mange år fremover. Du kan lave en personlig historiebog, som børnene vil elske, eller lave dine egne lykønskningskort eller en familiefotokalender som en unik gave til familie og venner.

For Vicky Baynton-Williams, hendes mand Ted og børnene Audrey og Rex er fotografering ofte en familieaktivitet. "Vi elsker at fotografere," siger Vicky. "Jeg tager billeder hele tiden, lige fra billeder af børnene, der er iført ørevarmere på vej til skole, til når de sidder og krammer på sofaen. Jeg prøver ikke at ødelægge disse magiske øjeblikke, men hvis jeg kan snige mig ind og få et klik af dem, så gør jeg det." Særlige lejligheder kræver naturligvis mere formelle billeder. "Så snart vi får vores juletræ op i december, laver vi et familiejulefoto hvert år," afslører Vicky. "Vi tager vores juletrøjer på, hvilket er utroligt pinligt. Men hvert år ser du udviklingen af børnene, hvor de vokser."

Her deler Vicky og familien en lejlighed, hvor de vovede sig ud i en lokal skov med et kamera for at tage billeder til brug i de printede projekter, de planlagde, og vi udforsker nogle af de overvejelser, der skal tages i betragtning, når du optager til print.

I et skovmiljø holder en lille pige et Canon EOS R100, mens hendes mor læner sig over hendes skulder og taler til hende.

I et begyndervenligt kamera, f.eks. Canon EOS R100, betyder automatiske funktioner, at du kan få fantastiske resultater uden at skulle mestre komplicerede indstillinger, hvilket gør fotografering mere tilgængeligt og behageligt for yngre medlemmer af familien.

Valg af det rette kamera

Til deres skovoptagelser brugte Vicky og familien det kompakte spejlløse Canon EOS R100. Det er nemt at bruge, og du behøver ikke at vide meget om fotografering for at tage fantastiske billeder med det takket være de nyttige guidede menuer. Du kan bruge specialscene-metoder til at optimere dine indstillinger for det motiv, du optager, uanset om det er et natportræt, et landskab eller en næroptagelse. En Creative Assist-funktion hjælper dig med hurtigt at opnå en professionelt udseende baggrundssløring, justere farve og belysning, skabe en klassisk sepia-effekt og meget mere uden at skulle mestre komplicerede indstillinger. Den har også indbyggede kreative filtre, der gør det nemt at genskabe udseendet af et gammeldags sort/hvid-foto, et billede fra et legetøjskamera og meget mere.

"Billedkvaliteten var så meget bedre end på min telefon," tilføjer Vicky. Dette er ikke kun på grund af opløsningen på den 24,1 Megapixel APS-C-sensor, som fanger forbløffende detaljer. Det skyldes også, at sensoren er større end en smartphones, hvilket betyder, at du kan opnå en lavere dybdeskarphed og give dine portrætter en professionel, cremet baggrundssløring.

En yderligere fordel ved EOS R100 i forhold til en smartphone er, at du kan vælge et hvilket som helst af Canons omfattende udvalg af RF-objektiver, som kan passe til forskellige optagelsessituationer og fuldstændigt ændre udseendet af dine billeder. Baynton-Williams-familien brugte Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektivet fra kittet, en kompakt og alsidig løsning til hverdagssituationer med et zoomområde, der er ideelt til alt fra optagelse af scenen ved familieudflugter til smukke portrætter og rejsefotografering.

IS i navnet angiver, at dette objektiv har optisk billedstabilisering, som hjælper med at sikre skarpe resultater, når du optager håndholdt. Det er vigtigt at starte med et skarpt billede, da print i sagens natur har en mindre blødgørende effekt.

På et billede taget med et Canon EOS R100 holder en pige, der er iført vanter og en frakke, et lille græskar op til kameraet, hvor græskar i baggrunden er ude af fokus.

Selvom en lidt overskyet dag kan føles skuffende for en familieudflugt, vil belysningen være bedre end klart, skarpt sollys til at tage de perfekte billeder med gode detaljer i både mørke og lyse områder. Et kamera som EOS R100 kan klare lav dybdeskarphed til portrætter med behagelige slørede baggrunde. Taget med et Canon EOS R100 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18mm, 1/200 sek., f/4.5 og ISO 100.

På et billede, der er taget med et Canon EOS R100, omfavner to smilende børn hinanden, mens de sidder sammen på en lænestol.

Når du tager billeder af børn, er det mere effektivt at komme ned i deres øjenhøjde. EOS R100 har en selvudløser og mulighed for at fjernbetjene kameraet fra din smartphone med den gratis Canon Camera Connect-app, velegnet til mere formelle gruppebilleder. Taget med et Canon EOS R100 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 45mm, 1/500 sek., f/6.3 og ISO 800.

Når du fotograferer livlige børn, fungerer IS også sammen med Canons berømte Dual Pixel CMOS autofokus, som kan registrere personer i billedet, og EOS R100's funktion til kontinuerlig optagelse, som kan optage serier på op til 3,5 billede/sek. med kontinuerlig autofokus.1 Vicky fandt ud af, at det betød, at hun ikke gik glip af de dyrebare øjeblikke.

"Vi kunne godt lide at bruge kontinuerlig optagelse med EOS R100," siger hun, "fordi du ved, at du får et billede af en person med åbne øjne og med ansigtet mod dig, selv når de bevæger sig."

Når du optager til print, kan en anden stor fordel ved EOS R100 i forhold til en smartphone være muligheden for at optage i RAW. RAW-filer indeholder alle de billedoplysninger, som sensoren registrerer, så du får maksimal fleksibilitet til at behandle billedet bagefter for at få dets karakter frem og forbedre det. I modsætning hertil behandles JPEG'er i kameraet, og de fleste af billeddataene kasseres faktisk undervejs. Hvis du vælger det, kan du få det bedste fra begge verdener: Du kan vælge RAW+JPEG, så du kan dele JPEG direkte fra kameraet og også bruge RAW-filen til print.

En far og en søn sidder ved et træbord, sønnen med den ene hånd på et Canon EOS R100-kamera på bordet, og de to ser på print, der er kommet ud af en Canon SELPHY-printer.

Hvis du planlægger at fremvise dine fotos rundt omkring i hjemmet, kan du være ekstra kreativ ved at tilpasse farverne til din indretning, og du kan potentielt redigere billedet i software, f.eks. Canons Digital Photo Professional, for at justere kontrast og mætning og tænke grundigt over den type fotopapir, der giver de ønskede resultater.

Et par hænder piller et fotoklistermærke af bagpapiret for at placere det i et album.

Canon SELPHY CP1500 giver dig mulighed for at printe på forskellige papirtyper, herunder miniklistermærker, som kan tilskynde børn til at deltage i processen.

Valg af printer

Baynton-Williams-familien brugte en Canon SELPHY CP1500 kompakt trådløs printer, som producerer levende print i fotolab-kvalitet, der er vand-, ridse- og fingeraftryksbestandige og holder hele livet.2 Printerens farvesublimeringsteknologi kan producere print i forskellige formater fra print i postkortstørrelse til miniklistermærker, som Vicky, Audrey og Rex elskede.

"De var meget begejstrede for at kunne printe et klistermærke af sig selv," siger Vicky. "Rex sendte faktisk et postkort til sin ven med et billede af sig selv! Så det er en rigtig fin funktion."

Canons omfattende udvalg af printere giver næsten ubegrænsede muligheder, lige fra PIXMA-modellerne til enestående print af dokumenter og fotos til Canon Zoemini-serien af fotoprintere i lommestørrelse, der ikke kræver blæk for at printe. Få mere at vide om valg af printer, eller prøv Canons Printervælger for at få forslag, der er baseret på dine behov.

Et foto af et barn, der er omgivet af blade, vises på en smartphone, hvor et print af billedet kommer frem fra en Canon SELPHY-printer ved siden af, et Canon EOS R100-kamera står i baggrunden.

Du kan overføre fotos trådløst fra Canon EOS R100 til din smartphone, hvor du kan redigere dem og tilføje stempler, filtre og meget mere ved hjælp af Canon-apps, f.eks. SELPHY Photo Layout-appen, hvilket giver uendelige muligheder for at eksperimentere og have det sjovt med dine fotos. Du kan derefter printe direkte fra din smartphone for hurtige og nemme resultater.

En mor og datter sidder ved et bord og smiler og griner sammen, mens de kigger gennem et fotoalbum.

Familien bruger fotoprint i forskellige hobbyaktiviteter, uanset om det er i et fotoalbum eller i papirkreationer. Ud over at skabe noget, der er mindeværdigt som slutresultat, er det en fantastisk måde at få børnene involveret i et projekt på.

Tips til optagelser til print

Til denne optagelse udforskede Vicky og familien deres kreativitet på nye måder, fordi de fotograferede med slutresultatet i tankerne. Her er syv tips til de bedste resultater, når du optager til print.

1. Belysning. Bliv ikke skuffet, hvis solen ikke kommer frem – det spredte lys på en overskyet dag er ideelt til fotografering. Det betyder, at der ikke vil være skarpe skygger, så du vil i højere grad kunne fange detaljer i både højlys- og skyggeområder, hvilket er vigtigt for et levende print. Dette er også det bedste lys til at fange naturlige hudtoner. Hvis du fotograferer indendørs, spredes det bedste lys fra siden, f.eks. et vindue ude af billedet, i stedet for direkte lys med høj kontrast, der kan forårsage uflatterende skygger og meget mørke områder, der printes uden tydelige detaljer.

2. Brug Picture Styles. Dette er forudindstillinger i kameraet, der giver dig en anden blanding af skarphed, kontrast, mætning og farvetone for forskellige billedtyper. Til billeder af personer kan du prøve Portrait Picture Style – den reducerer skarpheden moderat og øger lysstyrken en smule for at give en blødere hud.

3. Sammensætning. At være kreativ med forskellige vinkler og baggrunde kan give nogle interessante print til dit hjem, og der er masser af teknikker til dette. Prøv at fotografere fra lav til høj højde for at få et usædvanligt udsigtspunkt, eller brug naturlige elementer i scenen, f.eks. træer eller døråbninger, til at indramme dit motiv. Førende linjer, f.eks. en sti, et hegn eller en overhængende gren, kan hjælpe med at lede betragterens øje gennem rammen til interessepunkter. Tænd for 3x3-gitteret på dit kamera for at få en nyttig teknik, der kaldes tredjedelsreglen, der hjælper dig med at komponere din scene.

På et billede taget med et Canon EOS R100 læner et barn sig op ad et træ i en skrå vinkel mod en skovbaggrund.

For usædvanlige og karakterfulde portrætter kan du optage fra en lav eller høj vinkel eller skabe en komposition med interessante genstande i naturen, f.eks. dette skæve træ i skoven. Taget med et Canon EOS R100 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 23mm, 1/85 sek., f/5 og ISO 100.

På et billede taget med et Canon EOS R100 står et barn indrammet i åbningen af en hul træstamme.

Gør brug af naturlige indramningsanordninger som denne hule træstamme til at skabe spændende kompositioner. Brug af motivtilstanden Portræt har kastet baggrunden en smule ud af fokus, men har stadig fanget den interessante tekstur. Taget med et Canon EOS R100 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 29mm, 1/160 sek., f/6.3 og ISO 640.

4. Komponér til formålet. Overvej dit billedes slutbrug, når du komponerer billedet – hvis du f.eks. optager en familiegruppe, der skal bruges til en kalender, skal du spørge dig selv, om kompositionen fungerer som en firkantet beskæring. Hvis du optager til et lykønskningskort, skal du give plads øverst eller på siden af rammen, hvor du kan tilføje tekst.

5. Baggrunde. Se ud over motiverne, og overvej, hvordan baggrunden komplementerer dem. Sørg for, at det ikke forringer dem, uanset om det skyldes distraherende detaljer eller stærke farver. I redigeringen kan du om nødvendigt sløre, dæmpe, gøre områder mørkere eller lysere for at fokusere yderligere på motiverne, men det er altid nemmest, hvis du kan få det, du har brug for, i kameraet.

6. Overvej farve. Hvis du har en bestemt indstilling i tankerne til et bestemt billede, f.eks. en væg, hvor du vil hænge et stort fotoprint, skal du tænke på rummets farvetema. Er det fuld af levende toner og malede vægge? Hvis du tager et billede med komplementære farver og en stemning, der svarer til rummets, vil det sikre, at det harmonerer, og det samme gælder for varme og kølige farvetoner. Du kan selvfølgelig justere farver, når du behandler billedet i software som f.eks. Canons gratis Digital Photo Professional. Det kan også hjælpe at konvertere billedet til sort/hvid, så det passer ind, give familieportrætter en tidløs fornemmelse og reducere fornemmelsen af kaos i travle scener.

7. Kvalitet tæller. Jo bedre dit billede er, jo bedre vil printet blive. Så brug alle de funktioner, dit kamera tilbyder, for at få et fantastisk billede til at starte med. Er de vigtige dele af billedet skarpe? Brug kameraets AF-sporing til at låse øjnene på dine motiver, det afgørende element, der skal lykkes i alle portrætbilleder. Sørg for, at din billedoptagelse er så støjfri som muligt med et fuldt toneområde fra mørkest til lysest. Det betyder, at du skal vælge de korrekte eksponeringsindstillinger og den lavest mulige ISO – og hvis du ikke kan bruge en hurtig lukkertid for at eliminere risikoen for sløring på grund af kamerarystelser, skal du bruge et stativ eller støtte kameraet mod et stabilt motiv. EOS R100's praktiske guidede menuer og Creative Assist hjælper dig med at få de bedst mulige resultater her.

Et fotoalbum ligger åbent på et træbord med nogle løse print og en Canon SELPHY-printer.

For Vicky er det blevet vigtigere at bevare dyrebare øjeblikke, siden hun og Ted har mistet deres forældre. "Jeg synes, det er utroligt vigtigt at tage billeder som minder," siger hun. "Og bare huske at tage billeder af alle medlemmer af familien, virkelig, fordi vi kun er her, så længe vi er her."

Uanset om du planlægger at dekorere dit hjem med personlige billeder, skabe unikke gaver til familie og venner eller lave scrapbøger og aktiviteter med papirklip for at underholde børnene, tilføjer print af dine fotos en ekstra dimension til dem.

For Vicky, Ted, Audrey og Rex er det at lave fotoalbum en aktivitet, som familien kan nyde som en gruppe, og det hjælper dem også med at genopleve de minder, de har skabt sammen. "Børnene elsker at gense disse øjeblikke, så det er ret rart, hvis du kan gøre det i små bidder af tid," forklarer Vicky. "Hvis du printer dem alle og sætter dem i en bog, bliver det mindet om det bestemte år eller den årstid."

Skrevet af Lorna Dockerill og Alex Summersby

  1. Kontinuerlig optagelse maks. ca. 6,5 billeder/sek. med elektronisk 1. lukkergardin med One Shot AF. Hastighed fastholdes for 97 JPEG-filer (alle formater), mindre ved optagelse i RAW, C-RAW, RAW+JPEG eller C-RAW+JPEG. Med Servo AF, maks. ca. 3,5 biller/sek.
  2. Takket være en særlig beskyttende coating holder dine fotos i op til 100 år, når de opbevares i et album. Baseret på en accelereret testmetode, ved en temperatur på 23 °C og en luftfugtighed på 50 %.

Relaterede produkter

Relaterede artikler