A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

LUKKERTID

Sådan mestrer du lukkertiden

Ændring af kameraets lukkertid er en måde at justere den samlede eksponering af et billede på. Men den har også kreative anvendelsesmuligheder, så du kan styre mængden af sløring (eller mangel på samme) i dine billeder.

Her er fem tips, der kan hjælpe dig med at få styr på lukkertiden og få mere kontrol over din actionfotografering, uanset om du optager en skoles sportsdag med et spejlløst EOS M-kamera eller motorsport med et digitalt EOS-spejlreflekskamera.

1. Tag kontrol over din lukkertid

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
Hvis du vil have direkte kontrol over lukkertiden, skal du indstille kameraet til Lukkerprioritet (eller Tv, som står for 'Time Value').

De fleste EOS-kameraer har en 'Sport'-optagelsesmetode, der automatisk indstiller kameraets eksponerings- og fokusindstillinger til optagelse af motiver i bevægelse. Det giver dig fantastiske resultater, men du kan selv overtage mere af styringen, når du vil være kreativ, skabe en bestemt effekt eller justere efter bestemte forhold, f.eks. når du optager et motiv i hurtig bevægelse på afstand uden brug af stativ.

Hvis du vil have direkte kontrol over lukkertiden, skal du indstille kameraet til Lukkerprioritet (eller Tv, som står for 'Time Value'). Du kan derefter indstille lukkertiden ved at dreje kameraets kommandovælger eller ved at bruge den touchscreen, der findes på mange EOS-kameraer, herunder Canon EOS M6 Mark II og Canon EOS 90D. Kameraet justerer automatisk blænden for at opnå en standardeksponering. Den øverste lukkertid på et EOS-kamera er enten 1/4000 sek. eller 1/8000 sek., og den længste automatisk indstillede lukkertid er 30 sekunder.

2. Undgå kamerarystelser

Jo mere du zoomer ind på et motiv, desto mere synlig bliver eventuelle kamerarystelser, så du har brug for en hurtigere lukkertid for at minimere dem. Billedet ovenfor, der er taget ved 1/50 sek., viser tydelige kamerarystelser. Billedet nedenfor viser fastfrosset bevægelse og blev taget ved 1/640 sek.

Der er to ting, du skal tænke på, når du vælger lukkertid: Om den er hurtig nok til at undgå sløring på grund af kamerabevægelser, når du optager håndholdt – også kendt som "kamerarystelser" – og hvor hurtigt motivet bevæger sig.

Den lukkertid, du skal bruge for at undgå kamerarystelser, afhænger af en række ting, herunder om du bruger et objektiv med indbygget Image Stabilizer (Billedstabilisator), og hvor blæsende det er. Men objektivets brændvidde er den vigtigste faktor. Jo mere du zoomer ind, desto mere synlige bliver eventuelle rystelser.

En generel regel til eliminering af dette problem er at forsøge at bruge en lukkertid, der svarer til den effektive brændvidde eller hurtigere. Så med en objektivindstilling på 50mm kan du bruge 1/50 sek. eller hurtigere, og med et 200mm-objektiv kan du bruge 1/200 sek. eller hurtigere. Så skal du tage højde for motivets hastighed – læs videre!

3. Fastfrys handling med en hurtig lukkertid

Relaterede artikler
A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

SPORTSFOTOGRAFERING

Sådan tager du fantastiske action-billeder

Tips til at tage fantastiske action-billeder med dit Canon-kamera.

En lukkertid på 1/250 sek. fryser et motiv i langsom bevægelse, f.eks. en person, der går, men du skal bruge hurtigere lukkertider for at få et skarpt billede af en person, der løber.

Den lukkertid, der kræves for at fastfryse et motiv i bevægelse, afhænger motivets afstand fra kameraet, den retning, det bevæger sig i, og motivets hastighed, men du har sandsynligvis brug for en lukkertid, der er hurtigere, end du tror. En lukkertid på 1/250 sek. fryser et motiv i langsom bevægelse, f.eks. en person, der går, mens lukkertider i området 1/500 til 1/1000 sek. kan være nødvendigt for at fastfryse en person, der løber. Du skal helt op på 1/1000 eller endda 1/4000 sek. for at få skarpe billeder af hurtigere motiver som f.eks. flyvende fugle og biler, der kører hurtigt.

Sammenlign disse optagelser af en motorcykel i bevægelse. Du kan se, at motorcyklen og køreren er slørede ved en lukkertid på 1/200 sek., hvilket giver et fantastisk helhedsindtryk af bevægelse, men ikke indfanger detaljerne, mens alle detaljerne er skarpe, og handlingen er fastfrosset ved 1/1000 sek.

Ved en lukkertid, som man skulle mene var ret hurtig, 1/200 sek. (ovenfor), skaber dette billede en fantastisk gengivelse af det motiv, der kører forbi i høj fart, uden at indfange detaljerne på motorcyklen eller køreren. Ved 1/1000 sek. (nedenfor) fastfryser denne optagelse handlingen.

Vær forberedt på at øge ISO-indstillingen, så du kan bruge hurtigere lukkertider, især når du fotograferer sport og dyreliv.

4. Vær kreativ med panorering

Ulempen ved at fastfryse handlingen kan være, at den ikke længere ligner action. Billeder af motiver i bevægelse ser ofte mere dynamiske ud, hvis motivet er skarpt, mens baggrunden er sløret. For at opnå denne effekt skal du sørge for, at lukkertiden er langsom nok til at give dig noget sløring, og derefter bevæge kameraet med motivet med samme hastighed, som det bevæger sig. Dette kaldes panorering.

Hvis du panorerer kameraet for at følge motiver i bevægelse, bliver baggrunden sløret, hvilket får handlingen til at se mere dynamisk ud.

Den lukkertid, du skal bruge, afhænger af, hvor hurtigt motivet bevæger sig, og hvor meget sløring du ønsker. For at forbedre dine chancer for at stille skarpt på motivet, skal du indstille AF-funktionen til AI Servo eller Servo, da dette vil gøre det muligt for kameraet konstant at justere for at holde det bevægelige motiv i fokus. Et objektiv med indbygget optisk billedstabilisator kompenserer for eventuelle lodrette "rystelser", når du panorerer kameraet vandret, og vice versa. Hvis dit objektiv har en IS-funktionsvælger, skal du indstille den til position 2 for panoreringsoptagelser – i denne indstilling vil den stabilisere lodret bevægelse, men tillade sløring forårsaget af vandret bevægelse.

5. Brug langsomme lukkertider til at sløre bevægelse

Når kameraet er placeret på et stativ for at holde det stille, vil brug af en lang eksponering (langsom lukkertid) resultere i, at alt i bevægelse – f.eks. bølgerne – bliver sløret.

Du kan bruge en relativt lang eksponering – længere end et sekund, f.eks. – til bevidst at sløre et billede. Hvis du vil undgå, at dette overeksponerer billedet, skal du bruge en smallere blændeindstilling (højere f-tal, f.eks. f/16 eller f/22), en lavere ISO-indstilling eller et ND-filter for at begrænse mængden af lys, der kommer ind i kameraet. Nu kan du enten flytte kameraet under eksponeringen (hvilket vil sløre hele billedet) eller bruge et stativ til at holde kameraet stationært, så kun de dele af et motiv, der bevæger sig, bliver slørede. Prøv sidstnævnte teknik til at blødgøre bølger og strømmende vand i et landskab eller til at sløre køretøjer i bevægelse og menneskemængder i en byscene.

Brug Bulb-metoden til eksponeringer, der er længere end 30 sekunder. Nogle Canon-kameraer har en "B"-indstilling på programvælgeren, mens andre skal indstilles til "M" (Manuel), før du kan rulle gennem lukkertiderne, indtil "BULB" vises. En fjernudløser eller en kablet fjernbetjening kan være nyttig til at eliminere risikoen for rystelser, når du trykker på udløserknappen. Du kan også overveje at bruge Canon Camera Connect-app'en til at fjernstyre dit kamera fra din smartphone.

Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker