GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Sådan optager du fotos på afstand – og grunden til, at du gerne vil det.

Til natur-, nat- og landskabsfotografering samt selvportrætter er det et must at lære, hvordan du fjernbetjener dit kamera. Her er en hurtig guide til fordelene ved fjernoptagelse, og hvordan du gør det.
En kvinde i en gul sommerkjole, der poserer på en buet gangbro, med et Canon EOS R10 på et lille stativ, der er sat op til at fotografere hende.

Fjernoptagelse kan virke som en avanceret teknik, men det er meget nemmere, end du tror, og det har nogle store fordele. Lær, hvordan det fungerer, hvornår det skal bruges, og hvordan det vil gavne forskellige typer fotografering med denne nyttige guide.

Hvad betyder fjernoptagelse?

En bruger holder en smartphone, der kører Canon Camera Connect-appen, og som viser den samme visning som på skærmen på et Canon-kamera bag den.

Du har sandsynligvis allerede det kit, du har brug for til fotografering med fjernbetjening – en lang række Canon-kameraer kan styres ved hjælp af den gratis Canon Camera Connect-app på din smartphone eller tablet.

Fjernoptagelse betyder ganske enkelt, at du styrer kameraet og dets lukker fra en anden enhed i stedet for knapperne på selve kameraet. Den traditionelle løsning til dette var et kabel til en fjernudløser, som kunne tilsluttes dit kamera, men nu er trådløs betjening mulig. En lang række Canon-kameraer har Wi-Fi-forbindelse, og de nyeste modeller, herunder alle EOS R-systemkameraer, har også Bluetooth. Med Canon Camera Connect-appen får du mulighed for at styre en lang række indstillinger og udløse lukkeren direkte fra din smartphone eller tablet.

Hvornår ville du bruge en fjernbetjent lukker?

Der er flere fordele ved at bruge en fjernbetjent lukker. For det første rører du ikke fysisk ved kameraet, hvilket eliminerer enhver risiko for rystelser, når du udløser lukkeren. Dermed er det en fantastisk måde at forhindre kamerarystelser og få de skarpeste billeder på. For det andet er det også nyttigt til at tage billeder, der kan være svære at komponere, mens du holder kameraet i dine hænder, herunder gruppebilleder med dig selv i billedet eller billeder af sky dyr i naturen.

Fjernoptagelse er et nyttigt værktøj til mange forskellige fotografiske genrer, som for eksempel:

Et foto taget med lang eksponering af en flod i en stejl dal taget med et Canon PowerShot G5 X Mark II. Den lange eksponering har fået det flydende vand til at ligne en mælkeagtig sløring, mens resten af scenen er skarp.

Den lange eksponering her har sløret det vandet, der bevæger sig, mens resten af scenen er skarp. For at opnå dette er det vigtigt, at kameraet ikke bevæger sig, så det er meget nyttigt at kunne udløse lukkeren uden at røre ved kameraet. Taget med et Canon PowerShot G5 X Mark II ved 8 sek., f/11 og ISO125. © James North

Fjernoptagelse til landskabsfotografering

Det er ideelt at fjernudløse lukkeren, når du fotograferer landskaber med dit kamera på et stativ, især når du bruger lange eksponeringer, for hvis du undgår at røre ved kameraet, undgår du kamerarystelser. Når du optager timelapse, er det også med til at sikre, at du ikke ryster kameraet og ændrer kompositionen, hvilket ville få de endelige videooptagelser til at hoppe distraherende rundt. Med Canon Camera Connect-appen kan du ændre indstillinger fra en smartphone mellem optagelserne, hvilket også betyder, at du ikke behøver vende tilbage til kameraet eller kontrollere billeder på kameraets skærm. Du kan endda tilføje stjernebedømmelser ved hjælp af din mobile enhed som en hjælp til yderligere udvælgelse, deling og behandling.

En persons finger trykker på et foto af en ugle i Canon Camera Connect-appen på en smartphone.

Det er nemt at fokusere, når du fjernoptager med Canon Camera Connect-appen på din smartphone. Du skal blot trykke på det område af skærmen, hvor du ønsker, at objektivet skal fokusere, og se på, mens dit motiv popper op i visningen.

Fjernoptagelse ved fotografering af dyreliv

Fjernoptagelse er ideelt, når du fotograferer eller filmer sky eller flygtige motiver, f.eks. dyreliv. Du kan placere dit kamera på det bedste sted til at få billedet, selvom det kan være et sted, hvor det ville være upraktisk eller farligt at placere dig selv, og derefter skjule dig ude af syne, så du ikke skræmmer dine motiver væk eller forstyrrer deres naturlige adfærd. Fjernoptagelse er fantastisk til næroptagelser og makrofotografering af små motiver, hvor selv den mindste bevægelse af kameraet faktisk ville blive forstørret og ødelægge billedet eller kaste motivet ud af fokus. Det samme gælder, hvis du bruger teknikken med fokus-bracketing til at tage en række makrobilleder med forskellige dele af motivet i fokus. For at kunne kombinere det til et enkelt billede, hvor mere af billedet er skarpt, er det vigtigt at holde kameraet stabilt. Igen betyder det at kunne ændre indstillinger og kontrollere eksempelbilleder fra din smartphone og endda forstørre visningen for at kontrollere fokus, at du ikke behøver vende tilbage til kameraet og forstyrre scenen. Når du har taget billedet, vil geotagging – tilføjelse af positionsdata til billedet fra din smartphone ved hjælp af Canon Camera Connect-appen – give dig en præcis registrering af, hvor du har set det sjældne dyr.

En person bruger en smartphone til at fjernjustere indstillingerne på et Canon-kamera, som har en solnedgangsscene på skærmen.

Fotografering i mørke og svagt lys kræver ofte også lange eksponeringer, og fjernbetjeningen er også uvurderlig her, den gør det muligt at tage billeder uden risiko for at ryste kameraet, når du udløser lukkeren.

Astrofotografering ved hjælp af optagelse med fjernbetjening

Med astrofotografering bliver du ofte nødt til at tage meget lange eksponeringer på mellem 30 minutter og et par timer. Det at kunne fjernoptage betyder, at der ikke vil være kamerarystelser, når du udløser lukkeren, hvilket er afgørende for skarpe billeder af nattehimlen. Derudover kan du være i god afstand fra kameraet, måske endda holde dig varm i bilen eller et skur, mens du venter på, at eksponeringen er slut. Ved astrofotografering har du sjældent brug for at justere mange indstillinger, men hvis du vil gøre det, eller du endda vil skifte fra autofokus til manuel fokus, kan du gøre det hele på afstand. Derudover kan du holde kameraets LCD-skærm slukket, hvilket betyder, at mindre uønsket lys ødelægger eksponeringen.

En gruppe voksne og børn sidder sammen ved et bord, og manden til venstre bruger sin smartphone til at udløse lukkeren på Canon-kameraet på bordet i forgrunden.

Du kan lave kreative selvportrætter og gruppebilleder, når du bruger Canon Camera Connect-appen til at komponere alle perfekt og ændrer indstillingerne fra appen.

Et foto taget med et Canon EOS R10 med fjernoptagelse, der viser en kvinde i en gul kjole, der står indrammet af en kunstfærdigt udsmykket buegang i Sevilla.

Ved at bruge Canon Camera Connect-appen til at optage på afstand kan du også fange hele scenen med dig selv i den. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35mm, 1/2000 sek., f/5,6 og ISO12800. © Diana Millos

Håndfri portrætfotografering

Hvis du vil afprøve kreative selvportrætter, er fjernoptagelse ideel. Komponér dig selv nemt, og sørg for, at du får alt, hvad du vil have med i billedet. At kunne ændre indstillinger, f.eks. blænden, betyder, at du kan eksperimentere med forskellige effekter uden at skulle ændre din komposition ved at gå hen til kameraet og tilbage. Fjernoptagelse er også meget nyttig til gruppebilleder, da du kan kontrollere, at alle er med (og smiler) uden at forstyrre scenen. Gennemse hvert billede på stedet, og du kan justere indstillingerne efter behov eller flytte personer til bedre positioner, før gruppen spredes.

Når du arbejder på en fotooptagelse i et studiemiljø, kan du styre dit kamera fra din computer ved hjælp af Canon EOS Utility-software, som giver dig en endnu større skærm end din mobile enhed – mere om dette senere.

Hvilket udstyr skal du bruge til fjernfotografering?

En kvinde i en gul kjole knæler ned for at justere indstillingerne på et Canon EOS R10-kamera, der er sat på et stativ.

Fjernbetjening af kameraet gør det muligt at tage selvportrætter fra usædvanlige vinkler – du skal blot konfigurere kameraet og derefter bevæge dig ind i billedet, kontrollere kompositionen og justere indstillingerne ved hjælp af Canon Camera Connect-appen og tage billedet, når du er klar. Et stativ er ideelt, men hvis du ikke har et, kan du blot placere dit kamera på en stabil overflade.

Canon tilbyder et udvalg af tilbehør at vælge imellem til fjernoptagelse. Canons fjernudløser RS-60E3 er en fjernudløser med et 60 cm langt kabel til EOS-kameraer med et E3-stik, og fjernudløseren RS-80N3 er en fjernudløser med et 80 cm langt kabel til EOS-kameraer med et N3-stik. Timerfjernbetjeningen TC-80N3 (som også kræver fjernbetjeningsadapteren RA-E3) gør det muligt at tage billeder med jævne mellemrum til timelapse-projekter uden at røre ved kameraet.

Med hensyn til trådløse løsninger fungerer Canon-fjernbetjeningen RC-6 over afstande på op til 5 meter ved hjælp af infrarød teknologi. Canons trådløse fjernbetjening BR-E1 fungerer sammen med Bluetooth-kompatible EOS-kameraer på afstande op til 5 meter.

Men du ejer sandsynligvis allerede det kit, du har brug for til fjernfotografering. Canon Camera Connect-appen kan downloades gratis til iOS- og Android-brugere og er hurtig at konfigurere på din smartphone eller tablet. Den er kompatibel med et stort udvalg af Canon-kameraer – ikke blot de nyeste spejlløse kameraer, men også nogle digitale spejlreflekskameraer og PowerShot-kompaktkameraer.

Nogle af appens funktioner fungerer via Bluetooth, og andre kræver en Wi-Fi-tilslutning, så aktivér begge dele på din mobile enhed for at få mest muligt ud af appen.

Sådan bruger du Canon Camera Connect-appen til fjernoptagelse

Det er nemt at oprette forbindelse til dit kamera med instruktioner på skærmen i appen, der hjælper dig videre. Når du har oprettet forbindelse, har du flere muligheder, du kan udforske, afhængigt af kameramodellen, f.eks. fjernoptagelse, tilføjelse af stjernebedømmelser til billeder og overførsel af billeder og videoer, så du kan dele dem med andre.

Du bør kunne se en indstilling kaldet Live View-fjernoptagelse, som viser et live-feed af præcis det, som dit kamera ser. Herfra kan du foretage justeringer af indstillingerne, f.eks. fokuspunkt, lukkertid, blænde, ISO, hvidbalance, timer, måling og meget mere. Det er værd at sætte dig ind i interfacet, første gang du konfigurerer det.

Du får også vist en stor hvid knap på skærmen, som du blot trykker på for at tage billedet. Hvis du vil optage video, skal du aktivere videoikonet øverst på skærmen for at skifte til filmfunktion.

Canon Camera Connect-appen fungerer også som en hub for andre apps, der er nyttige for dit kamera, f.eks. image.canon-appen til cloud-baseret billedoverførsel og -lagring, hvilket gør den til ét samlet sted for de nyeste værktøjer. Med EOS R3, PowerShot ZOOM og andre EOS-kameraer fra 2022 og frem er det også muligt at opdatere kameraets firmware via Canon Camera Connect-appen, hvilket gør det nemmere end nogensinde før at holde sig opdateret med de seneste forbedringer og nye funktioner.

Hvordan fokuserer du, når du fjernoptager?

Tre skærmbilleder af Canon Camera Connect-appen, der viser, hvordan du justerer fokuspunktet, hvor der bruges en næroptagelse af et grønt æble.

Brug Canon Camera Connect-appen til nemt at skifte mellem manuel fokusering og autofokus og indstille fokuspunktet, afhængigt af det billede, du gerne vil have.

Det er nemt at fokusere via Canon Camera Connect-appen. Du kan trykke rundt på skærmen for at ændre AF-punktet, og du vil opdage, at objektivet automatisk fokuserer der, hvor du placerer fokuspunktet.

Manuel fokusering understøttes også, hvilket kan være nyttigt til næroptagelser og makrofotos, hvor du vil finjustere fokus på motivet. En yderligere fordel er, at du kan skifte fra Autofokus til Manuel fokus uden at skulle vende tilbage til kameraet og bruge kontakten på objektivet. Du kan trykke på knappen til manuel fokus i appen og bruge pilene til at justere manuel fokus.

Hvordan fjernoptager du med Canon EOS Utility-software?

En bærbar computer er placeret på et bord udendørs i nærheden af et kamera på et stativ, hvor skærmen viser billedet fra kameraet samt indstillinger ved siden af.

Hvis du arbejder i en mere formel opsætning med din bærbare computer ved hånden, giver Canons EOS Utility dig en live eksempelvisning og mulighed for at justere dine indstillinger via fjernadgang i et større format end din telefonskærm.

Det er ikke kun via din smartphone, at du kan fjernoptage. Der er andre måder, som kan være mere passende, afhængigt af dine behov.

EOS Utility er Canon-software til din computer, som muliggør fjernoptagelse. Den kan bruges trådløst eller via en USB-forbindelse, den giver omfattende kontrol over kameraet, og billeder kan gemmes direkte på din computer eller dit hukommelseskort. Dette kan være en fantastisk mulighed i et studiemiljø, så du kan se billeder på den større skærm på din computer, justere indstillingerne og sikre perfekt komposition live i eksempelvisningen ved hjælp af hjælpelinjer og kompositionsværktøjer. Du kan også bruge den sammen med Canons Digital Photo Professional-software til at redigere og bedømme de fotos, du har fjernoptaget.

Hvis du vil bruge dit kamera som webkamera, er EOS Webcam Utility en fremragende mulighed. Den er kompatibel med en lang række Canon-kameraer og er designet til at gøre det muligt for dig at bruge dit kamera til livestreaming og videoopkald, hvilket også er fantastisk til at sende og optage dele til kameraet.

Uanset hvilken kameramodel du bruger, og hvilken type fotografering du laver, giver Canon dig mulighed for at tage billeder eller optage video på afstand. Hvorfor ikke prøve fjernoptagelse?

Astrid Pitman

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Sådan styrer du eksponeringen

  Mestr blænde, lukkertid og ISO-indstillinger.

 • FOTOGRAFERING I MØRKE

  Fotografering af himlen om natten

  De bedste teknikker til optagelse af stjerner om natten, herunder timelapse og stjernesporsbilleder.

 • GRUNDLÆGGENDE OM FOTOGRAFERING/UDENDØRS

  Tips til optagelse under ekstreme vejrforhold

  Her er vores bedste tips og tricks til at mestre fotografering under ekstreme vejrforhold, lige fra at beskytte dit udstyr til at passe på dig selv.

 • TIMELAPSE-FOTOGRAFERING

  Optagelse af bevægelse i timelapse-video

  Fejlsikre teknikker til optagelse af timelapse-, hyperlapse- og slowmotion-video.