A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Bliv bedre til at komponere dine fotos

En af de smukke ting ved fotografering er det univers af kreativ frihed og et følelsesmæssigt udtryk, det giver dig. På den baggrund det kan virke lidt indsnævrende at tale om kompositionsreglerne. Men hvis du kender et par enkelte kompositionsprincipper, kan dine billeder blive mere behagelige at se på.

Her vil vi komme ind på, hvordan kompositionen kan hjælpe dig med at bestemme, hvordan elementerne i dit billede arrangeres - og hvordan brug af reglerne kan hjælpe dig med at holde styr på dem.

1. Stop op, før du trykker på lukkeren

Når du er på ferie eller holder forlænget weekend, ønsker du naturligvis at tage fantastiske billeder, der viser de steder, du besøger, fra deres pæneste side. Så i stedet for at klikke løs bør du stoppe kort op, før du trykker lukkeren ned, og overveje, hvad du ser i din søger eller på din LCD-skærm.

Et øjebliks eftertanke og en hurtig overvejelse af din komposition kan hjælpe dig til at få øje på de overflødige dele i billedet. Hvis du blot flytter dit kamera en lille smule eller ændrer din zoomindstilling, kan de måske fjernes fra billedet og give dig et mere virkningsfuldt og mere behageligt billede at se på.

2. Brug et vindue til din komposition

Næste gang du er på ferie i en by, så hold øje med vinduerne i bygningerne omkring dig. De kan være en god hjælp til at komponere og kan hjælpe dig med at indfange et unikt perspektiv. Udfordringen er at placere dig, så du får den størst mulige spejling i vinduet med alle kompositionens elementer i spejlingen.

3. Skab lag af interesse

Komponér en scene, der har tre relevante motiver: et i forgrunden, et i midten og et i baggrunden. De tre motiver skaber en visuel ledetråd igennem billedet.

Når du fotograferer landskaber og bybilleder, mens du er på ferie, så forsøg at medtage stærke kompositionelle linjer, der kan føre publikums blik gennem billedet fra forgrunden til baggrunden. Det kan for eksempel være stier, floder, jernbanespor eller vejmarkeringer. Du skal placere dit kamera i en passende position, så det indfanger de naturlige linjer i billedet, og det kan betyde, at du enten skal højt op eller langt ned for at få den størst mulige effekt.

Relaterede artikler
The Chicago skyline during golden hour, with water in front of the buildings. The entire scene is tinged with the orange glow of the horizon.

BYFOTOGRAFERING

Tips til bykompositioner

Paula Stopkas guide til at komponere enestående billeder af bygninger og bylandskaber.

4. Prøv at komponere dine motiver i forskellige positioner

Kameraer har typisk en markør eller AF-ramme i midten af billedet, men at placere dine motiver midt i billedet fungerer kun i visse billeder.

Til enkle motiver såsom en blomst i en lys farve midt i et hav af mørkegrønne blade kan en central komposition fungere fint. Den centrale del af et foto skal være stærkt nok til at fastholde publikums opmærksomhed, så et portræt vil også fungere godt, hvor ansigtet er oplyst, og baggrunden er noget mørkere.

5. Lav en naturlig komposition

Prøv at komponere dit billede med en naturlig ramme. Når du tager et foto, skal du overveje, hvordan kanterne i billedet indrammer dit hovedmotiv. Du kan bruge en døråbning eller et vindue til at indramme scenen, og jo mørkere rammen er, jo større fokus retter publikum mod de lysere elementer i billedet. Du kan for eksempel prøve at bruge døråbningen til et hotel eller en lejlighed som ramme til et billede af en by. Det er mest hensigtsmæssigt, hvis vinduet eller døren er åben for at undgå spejlinger i glasset.

6. Prøv et andet perspektiv

Alt for ofte bliver fotos taget i et menneskes øjenhøjde. Du kan dog opnå mere kreative perspektiver ved at placere dit kamera lavere eller højere.

Når børn tager billeder, viser resultaterne de voksne et andet syn på verden - bygninger, træer, planter og voksne ser meget større ud fra en lavere kameravinkel. Hvis dit kamera har en LCD-skærm, der kan vippes og drejes, eller hvis du kan tilslutte din smartphone via Wi-Fi, kan du placere dit kamera på gulvet for at komponere dine billeder.

I en by med høje bygninger kan du prøve at bruge et vidvinkelobjektiv eller et standardobjektiv og kigge op mod himlen. Brug Blændeprioritet (Av), og vælg en blænde omkring f/8 eller f/11. Med kameraet vendt mod himlen skal du komponere billedet, så bygningerne konvergerer. Eftersom den type billeder ofte indeholder store skygge- og højlysområder, bør du justere lysstyrken i dit foto ved hjælp af eksponeringskompensation. Det kan også hjælpe at bruge HDR-funktionen i kameraet.

Tilsvarende kan du også vælge et højere udsigtspunkt fra toppen af en bygning eller med kameraet holdt over dit hoved.

7. Tredjedelsreglen

Fængslende billeder har ofte en tydelig komposition, der giver rum til hovedmotivet. Ved blot at placere dit hovedmotiv en smule udenfor midten kan du få hjælp til at komponere de fleste fotos.

For at gøre dette skal du forestille dig, at din søger eller LCD-skærm er inddelt i et gitter med 3x3 felter, inddelt af 4 linjer. Placér dit motiv i den højre eller venstre tredjedel af billedrammen i stedet for lige i midten. Det vil normalt gøre billedet mere spændende og tiltalende, end hvis du placerer motivet lige i midten.

8. Udnyt gitterlinjerne bedst muligt

Når du er blevet bekendt med tredjedelsreglen, så forsøg at benytte gitterlinjerne til at komponere bedre fotos. I mange EOS-kameraer er der mulighed for at få vist et gitter, enten i søgeren eller på LCD-skærmen bag på kameraet. Slå gitterlinjerne til, så du kan komponere mere effektivt. Hvis du optager en scene med en vandret linje, så placér den langs en af linjerne en tredjedel fra toppen eller bunden af billedrammen, i stedet for at dele billedet op i to ved at placere den vandrette linje midt i billedet.

9. Brug gitterlinjer til videooptagelse

Når du filmer udendørs, vil du være i stand til at forbedre din komposition og holde horisonten lige ved at slå gitterlinjerne til.

Det er ikke særligt spændende at se videooptagelser, hvor horisonten er en smule skæv. Det føles som om, at billedet falder eller hælder til den ene side. Du kan dog med vilje hælde kameraet i en stejlere vinkel for at få en interessant komposition. Denne forsætlige hældning kaldes ofte en "Dutch angle" og bruges i mange spillefilm til at skabe spænding eller forvirring - så undgå at bruge denne hældning for tit i dine familievideoer. Hvis du laver en hældning mod venstre i det ene billede, så prøv at lave en hældning mod højre i det næste.

Du kan bruge det til at formidle spænding og sjov, når du udforsker en ny by, men hæld ikke kameraet for meget - og sørg for at blande optagelserne med almindelige optagelser.

10. Brug spiraler

En kompositionsteknik, som er kendt som det gyldne snit (nogle gange Fibonacci-spiralen), er en naturlig kompositionsteknik, der skaber stærke, effektfulde fotos. Omkring år 1.200 bemærkede den italienske matematiker Fibonacci, at der er var et mønster, der er almindeligt forekommende i naturen, og som er behageligt for øjet at se på. Det kaldes ofte tredjedelsreglen for at gøre det enkelt, men det rigtige forhold er 1 til 0,618 til 1.

Idéen er, at du kan lave en mere effektfuld komposition, hvis du kan komponere billedet, så det indeholder en linje, der fører publikums blik gennem en spiral til hovedmotivet. Teorien kan bruges til mange forskellige slags billeder: Fra landskaber til portrætter og meget andet.

11. Brug trekanter

Du kan også få bedre fotos ved komponere dine billeder og indtænke trekanter. Prøv at fotografere gadens linjer, der forsvinder i horisonten.

Selv i forbindelse med et portræt af en person ved et bord, kan du bede vedkommende om at flytte armene, så de danner en trekantet form - med albuerne langt fra hinanden, og hvor hænderne støtter hagen. Kompositionen vil se meget mere æstetisk og behagelig ud.

12. Beskær dine print, så de får størst virkning

Når du printer billeder med din PIXMA printer, kan du vælge at beskære dine fotos ved hjælp af Canons My Image Garden-software for at forbedre kompositionen. Brug lidt tid på at eksperimentere med forskellige beskæringer. Til landskabsbilleder er det en god idé at vælge en panoramisk beskæring for at skabe et bredt billede. Selv print af flere billeder på række vil give en panoramisk effekt, hvis du har taget dem korrekt.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker