FOTOGRAFERING I MØRKE

Det bedste basiskit til natoptagelser og astrofotografering

Find ud af, hvilke kameraer og objektiver der leverer fremragende billedkvalitet, lige fra portrætter efter mørkets frembrud til natoptagelser og stjernebilleder.
En figur i silhuet, der læner sig op ad en bygning, der er oplyst med gult lys. Taget af Canon-ambassadør Lorenz Holder med et Canon EOS R6.

Lys er en afgørende del af fotografering, så optagelse om natten eller i svagt lys er en særlig udfordring. Men natfotografering giver et unikt sæt kreative muligheder. Diskret belyste portrætter mod en mørk baggrund kan have en magisk kvalitet, samtidig med at hovedmotivet isoleres effektivt i en scene. Nataktive dyr giver en anderledes vinkel til fotografering af vilde dyr, mens bylandskaber om natten bader i deres helt eget lysshow. Hvis du vil opnå ægte majestætisk pragt, kan du vende blikket mod himlen og fange Mælkevejen

Den blå tusmørketime, før solen står op, eller efter den går ned, er et favorittidspunkt for mange fotografer. Der er stadig noget naturligt lys, der får detaljerne frem, mens byens lys har tendens til at bade scener i en varm glød. Den dybe blå farve på himlen giver også et dramatisk præg. Den blå time kan dog være meget kort, afhængigt af den breddegrad du befinder dig på og af årstiden, og du har måske kun et par minutter til at udnytte den bedste belysning fuldt ud. Det er bedst at planlægge i forvejen ved at slå tidspunkter for solopgang og solnedgang op og på forhånd lede efter lokaliteter, hvor du vil fotografere.

Husk også, at du muligvis udsættes for frost og dug, så det anbefales at pakke varmt eller vandtæt tøj. Mens mange Canon-kameraer og -objektiver har omfattende vejrforseglinger, er en stor paraply god til at holde dit udstyr tørt.

Funktioner, du skal kigge efter, når du optager om natten

Grønne og røde lys reflekteres i vandpytter på en våd vej med en kvinde, der holder en paraply, i silhuet. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv.

Det spejlløse Canon EOS R6 har en følsom fullframe-sensor med 20,1 Megapixel opløsning, der er designet specifikt til nemt at håndtere scener med højt dynamikområde samt situationer med svagt lys generelt. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv ved 153mm, 1,8 sek., f/2.8 og ISO320. © Lorenz Holder – Canon-ambassadør

En lang eksponering, der er taget med et Canon PowerShot G7 X Mark III, af fjerne bylys under en stjernehimmel.

Hvis du foretrækker et kompaktkamera med et fast objektiv, er Canon PowerShot G7 X Mark III et fantastisk valg til blogging og vlogging efter mørkets frembrud og generel natoptagelse. Taget med et Canon PowerShot G7 X Mark III ved 8,8mm, 8 sek., f/1.8 og ISO400.

Spejlløse kameraer har en stor fordel i forhold til digitale spejlreflekskameraer i forbindelse med natfotografering. Deres elektroniske søgere kan automatisk øge lysstyrkeniveauet for at simulere effekten af eksponeringsindstillingerne. Dette gør det muligt for dig bogstaveligt talt at se i mørke, mens du også får vist lysstyrken for det resulterende billede for en given eksponeringsindstilling, selv før du optager.

Det er fantastisk at kunne optage uden begrænsninger om natten uden brug af stativ. Kameraer som EOS R6 og EOS R7 har indbygget billedstabilisering (IBIS), som hjælper dig med at optage stabile og rystefri billeder. Kombineret med den optiske IS på visse objektiver betyder det, at du kan opnå op til 8-stops billedstabilisering, hvilket er perfekt til håndholdt optagelse ved meget længere lukkertider. 

Hurtig og ensartet præcis autofokus kan også være en stor fordel. EOS R6's AF-system fungerer i næsten komplet mørke ved -6,5 EV (eksponeringsværdi). Det svarer til et landskab, der kun oplyses af en kvart måne. Det er -5 EV for EOS R7 og -4 EV for EOS R10, der omtrent svarer til henholdsvis halvmånebelysning og næsten fuldmånebelysning.

Objektiver med en stor blænde lader mere lys komme ind i kameraets sensor, så du kan optage på selv de mørkeste nætter, mens en vidvinkel også giver dig mulighed for at bruge længere lukkertider. Objektiver med optisk IS er nyttige til at reducere slør, når du optager håndholdt.

Astrofotografering

Et aftenfoto, der er taget op mod himlen med palmetræer som silhuetter mod Mælkevejen. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv. 

Vidvinkelobjektiver, der bruges ved eller tæt på deres største blændeindstilling med en lysstærk blændeværdi på ca. f/1.8 til f/2.8, sender mere lys igennem til kamerasensoren, hvilket kan være en stor fordel ved astrofotografering. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv ved 16mm, 25 sek., f/2.8 og ISO6400.

En fotograf med et stativ står på en klippe med sit kamera pegende mod stjernehimlen.

Selvom den effektive kombination af Canons IBIS- og In-Lens IS-systemer muliggør håndholdt optagelse i næsten mørke, er der situationer, hvor et stativ er afgørende, f.eks. astrofotografering. Selv når du bruger et stativ, er det vigtigt at undgå at røre ved kameraet ved begyndelsen af eksponeringen, så du ikke får bevægelsesslør. Canon Camera Connect-appen giver dig mulighed for at fjernbetjene dit kamera.

Fullframe-kameraer er mere velegnede til astrofotografering end deres pendanter i APS-C-format, fordi du ofte vil have et meget bredt synsfelt til at indtage nattehimlen. Hvis du optager månen, kan du kombinere et APS-C-kamera med et telefotoobjektiv for at fange detaljerne i Jordens satellit.

Canon EOS R6 fungerer særligt godt, når du optager om natten. Kombinationen af en fullframe-billedsensor og en beskeden opløsning på 20,1 Megapixel svarer til relativt store individuelle pixels med større potentiale for lysindsamling. Resultatet er minimal billedstøj ved brug af høje ISO-indstillinger for at undgå langsomme lukkertider under svagt lys. Standardfølsomhedsområdet strækker sig hele vejen fra ISO100 til ISO102400.

Manuel fokusering foretrækkes generelt til astrofotografering, og Canons spejlløse EOS R-systemkameraer leveres med mulighed for fokus-peaking, som du kan bruge til at belyse konturerne af det motiv, der er i fokus, i søgeren eller på bagskærmen.

Hurtige objektiver med en klar blænde er at foretrække for at lukke så meget lys ind som muligt. Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet fungerer godt på begge områder, samtidig med at det muliggør astrofotografering på EOS R7 og EOS R10 i APS-C-format, hvor den effektive brændvidde på 25,6mm stadig giver et ret stort synsfelt. 

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er en anden fremragende løsning til optagelse af stjernespor og majestætiske syn som f.eks. nordlys. Den hurtige maksimale blænde på f/1.8 har et cirkulært design med 9 lameller, der fungerer perfekt i svagt lys, hvilket giver smukke ufokuserede områder og baggrundssløring.

Natportrætter

Et portræt i svagt lys af en kat, der sidder på en hylde, taget med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv.

En smule mørke kan gøre meget, når du vil isolere dit hovedmotiv. Med 5-stops billedstabilisering er Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM et fremragende valg til kreative portrætter i svagt lys. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv ved 1/500 sek., f/2 og ISO200.

Et portræt i svagt lys af en kvinde med en sideprofil med slørede skiver af lys i baggrunden, taget med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv.

Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivet er lille, let og prismæssigt overkommeligt og har en hurtig f/1.8-blænde, der også fungerer perfekt i svagt lys og er perfekt til at skabe stemningsfuld baggrundssløring. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/125 sek., f/1.8 og ISO1250. © Ejiro Dafé

Canon EOS R10 med 24,2 Megapixel opløsning og EOS R7 med 32,5 Megapixel opløsning leverer imponerende billedkvalitet til natoptagelser med standardfølsomhedsområder på ISO100-32000. Det giver dig masser af eksponeringsspillerum til at opretholde tilstrækkeligt hurtige lukkertider til håndholdt optagelse om natten. Canon EOS RP er en anden nyttig mulighed. Det har en fullframe-billedsensor på 26,2 Megapixel opløsning og et følsomhedsområde, der strækker sig til ISO40000, hvilket gør det muligt at optage uden flash og stadig bevare detaljer og farver.

Med et fullframe-kamera er en brændvidde på 85mm generelt ideel til portrætfotografering. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektivet med den lysstærke blænde giver dig mulighed for at fastfryse motivets bevægelser med en hurtig lukkertid, selv i mørke omgivelser. Du behøver ikke øge dit kameras ISO-indstilling for meget for at gøre dette, så du kan bevare optimal billedkvalitet ved at maksimere fine detaljer og minimere billedstøj.

En anden fordel er, at den store blænde giver en lav dybdeskarphed, så du kan kaste distraherende baggrunde ud af fokus for at isolere hovedmotivet og forvandle byens lys eller lyskæder til bløde bokeh-skiver.

Til Canon EOS R7 og EOS R10 giver et 50mm-objektiv med fast brændvidde en portrætvenlig 80mm effektiv brændvidde og giver dermed omtrent samme synsfelt som et 85mm-objektiv på et fullframe-kamera. Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivet med den lysstærke blænde er kompakt, let og giver dig meget for pengene, mens det hurtigere RF 50mm F1.2L USM-objektiv er det foretrukne objektiv i professionel kvalitet.

Bylandskaber om natten

En lang eksponering af et bylandskab om natten taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv. 

Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektivet er let nok til, at du kan tage det med dig, når du udforsker byer efter mørkets frembrud, og L-seriens konstruktionskvalitet beskytter mod støv og fugt. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv ved 50mm, 1,6 sek., f/4,5 og ISO400.

Et bylandskab oplyst om natten med bygningernes refleksioner synlige i vandet i forgrunden. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet er et hurtigt, kompakt og let vidvinkelobjektiv, der er ideelt til fotografering af bylandskaber om natten. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 24mm, 0,3 sek., f/1.8 og ISO100.

Hvis du optager håndholdte natoptagelser af bylandskaber, er billedstabilisering en fordel for billeder uden rystelser, og EOS R7 giver op til 7-stops stabilisering med kompatible objektiver. Hvis du vil optage bylandskaber om natten, skal du sandsynligvis bruge et stativ eller finde en passende stabil overflade, som dit kamera kan hvile på, og bruge en langsom lukkertid eller lang eksponering.

Som med astrofotografering er et hurtigt vidvinkelobjektiv det bedste valg til at presse vidtstrakte bylandskaber og natlandskaber ind i billedet. Canon RF 16mm F2.8 STM og Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er begge stærke kandidater.

Muligheden for at zoome viser sig nyttig, når din bevægelse begrænses af bygninger og andre forhindringer i en by, og Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektivet er et godt valg, især hvis du har brug for mere telefotorækkevidde for at dække afstanden eller fokusere på mindre dele af et bylandskab eller et natlandskab.

Fotografering af motiver i bevægelse om natten

Hovedet på en hjort, fotograferet om natten med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv og en Canon Extender RF 1.4x.

Et supertelefotoobjektiv kombineret med en extender giver dig mulighed for at fange natligt dyreliv i fantastiske detaljer. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv og en Extender RF 1.4x ved 1120mm, 1/200 sek., f/16 og ISO100.

En mountainbiker omgivet af røde og blå lysspor udfører et spring mod en mørk himmel. Taget med et Canon EOS R6 Mark II.

Hvis du bruger et stativ til at optage lysspor, kan du bruge en selvudløserforsinkelse på to sekunder, hvilket giver kameraet tid til at være i ro, når du har trykket på udløserknappen. For at få en mere øjeblikkelig reaktion kan du fjernbetjene kameraet ved hjælp af den gratis Canon Camera Connect-app, som også giver mulighed for at vise et live-eksempel af optagelsen på din smartphone. Taget med et Canon EOS R6 Mark II med et Canon RF 15-30mm F2.8L IS USM-objektiv ved 15mm, 8 sek., f/4.5 og ISO1250. © Teddy Morellec

God telefotorækkevidde hjælper, når du optager motiver i bevægelse, f.eks. vilde natdyr. Objektiv-extendere, f.eks. Extender RF 1.4x og Extender RF 2x, kan også være meget nyttige til at øge din rækkevidde.

Du kan få fremragende resultater med Canon RF 24-105mm F4L IS USM- eller RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiver ved kortere optagelsesafstande. Det gælder især, når du bruger dem med et Canon EOS R7 eller EOS R10, hvor beskæringsfaktoren på 1,6x udvider telefotorækkevidden for disse objektiver til henholdsvis 168mm eller 136mm.

Det alsidige vidvinkel- og telefotozoomområde i RF 24-105mm F4L IS USM-objektivet er også ideelt til at fotografere trafik i bevægelse for at skabe lysspor med lange eksponeringer. Hvis du fotograferer et enkelt køretøj og bruger flash fra en Canon Speedlite til at tilføje belysning, skal du vælge funktionen til synkronisering af andet lukkergardin. Det får lyssporene til at se ud, som om de strækker sig naturligt ud bag bilen i stedet for at strække sig ud foran den. Du kan også bevæge dig gennem zoomområdet under en lang eksponering (zoom burst) for at skabe en anden type lysspor med et twist.


Canons nyeste spejlløse kameraer og tilhørende objektiver giver dig kreativ frihed og fleksibilitet, samtidig med at alt er enkelt. Der er meget at opdage efter solnedgang, og det rigtige Canon-kit kombineret med lidt forberedelse, tålmodighed og øvelse garanterer, at du kan tage fantastiske billeder.


Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

 • Spejlløse kameraer

  EOS R6 Mark II

  Stillbilleder eller video, action eller portræt – EOS R6 Mark II's blanding af ydeevne og billedkvalitet lader din kreativitet trives
 • Spejlløse kameraer

  EOS R7

  Udforsk naturen med et kamera, der byder på sensationel hastighed og billedkvalitet i et bærbart APS-C-hus, der er designet til fremtiden.
 • Spejlløse kameraer

  EOS R10

  Tag dine næste skridt inden for fotografering og video med et spejlløst EOS R-systemkamera, der er bygget op omkring en sensor i APS-C-størrelse.
 • Vidvinkelobjektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Et kompakt og prismæssigt overkommeligt 16mm fullframe-objektiv til EOS R-serien, designet til vloggere og kreative content creators.
 • Vidvinkelobjektiv med fast brændvidde

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Et kompakt, let 24mm objektiv med fast brændvidde, der er ideelt til landskabsfotografering, vlogging og interiør – samt fantastiske makrobilleder.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med hurtig blænde til vidvinkelperspektiv, nærfokusering og Hybrid IS.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, støjsvagt og let 50mm RF-objektiv med fast brændvidde, med en stor f/1.8-blænde, perfekt til at opfylde din kreative vision.
 • RF-objektiver

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM tilbyder alsidig makrooptagelse med diskret telefotokomprimering og 5-stops billedstabilisering i et kompakt og let hus.
 • RF-objektiver

  RF 800mm F11 IS STM

  Et kompakt, let og effektivt superteleobjektiv, der primært henvender sig til naturentusiaster, der ønsker den ultimative rækkevidde.
 • Relaterede artikler

 • VIDEOTEKNIKKER

  Tips til optagelse af video om natten

  Åbn for en helt ny verden af kreativitet med vores guide til at optage video om natten.

 • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

  Vilde dyr i svagt lys

  Opdag dyrenes skjulte liv med vores bedste tips til natfotografering.

 • FOTOGRAFERING I MØRKE

  Fotografering af himlen om natten

  De bedste teknikker til optagelse af stjerner om natten, herunder timelapse og stjernesporsbilleder.

 • FOTOGRAFERING I MØRKE

  Fotografering af Månen

  En trin-for-trin-guide til kreativ månefotografering.