LYSTEKNIKKER

7 bedste tips til fotografering i svagt lys

Find ud af, hvordan du får mest muligt ud af dit Canon-kamera, og lær, hvordan du skaber fantastiske billeder fra tusmørke til daggry.
Farverige lysstråler, der løber hen over toppen af en kyststi.

Daggry og skumring er magiske tidspunkter. Det er de øjeblikke, hvor festivaler kommer til live, stemningen i en by skifter gear, og de fotografiske muligheder bugner. Men det kan være udfordrende at opfange detaljer, når lyset er knapt – især hvis du bruger kameraet på din smartphone.

I situationer med svagt lys kan de kreative funktioner på et digitalt spejlreflekskamera, et spejlløst kamera eller et avanceret kompaktkamera hjælpe dig med at få de skarpe, detaljerede billeder, som du ellers ikke så nemt kan få.

1. Brug en stor blænde (lavt f-nummer) til at lukke så meget lys ind som muligt

Nærbillede i svagt lys af en mørkhåret kvindes ansigt med pink læbestift og øjenskygge.

Objektiver med større blændeåbninger slipper mere lys ind til billedsensoren, hvilket muliggør hurtigere lukkertider til at optage detaljer og fastfryse action uden at skulle flytte din ISO-indstilling til ultrahøje niveauer, hvilket kan medføre billedstøj. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv ved 1/1250 sek., f/1.8 og ISO1250. © Ejiro Dafé

Hvis du har et kamera med manuelle indstillinger, kan du styre blænden ved hjælp af metoden Blændeprioritet (Av). Blændeindstillingen fortæller ganske enkelt dit kamera, hvor meget lys der må komme ind til sensoren. Under forhold med svag belysning skal du lukke så meget lys ind som muligt for at opnå en god eksponering og fange detaljerne i scenen. For at gøre dette skal du bruge en stor blænde (lavt f-nummer). Hvis dit billede stadig er undereksponeret (for mørkt), vil brug af en langsommere lukkertid også lukke mere lys ind ved at øge eksponeringstiden, men med risiko for sløring – se afsnittet nedenfor om at holde dine billeder skarpe.

Blændeindstillingen påvirker dog mere end blot eksponeringen. En stor blænde resulterer også i en lav dybdeskarphed – dvs. med et lavt f-tal er kun en smal skive af scenen i skarp fokus. Det kan være ideelt, hvis du tager portrætter før daggry og ønsker en behagelig sløret baggrund, men hvis du vil fange de særlige nuancer i et bylandskab ved skumringen, vil en mindre blænde (højere f-tal) give større dybdeskarphed, så mere af scenen vil være i fokus. For at opnå en god eksponering skal du derefter prøve at bruge en langsommere lukkertid.

Nogle objektiver har naturligvis en større eller "hurtigere" blænde end andre. Fremragende kompakte objektiver til EOS R-systemets spejlløse fullframe-kameraer, f.eks. Canon EOS R6 og EOS RP, omfatter Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, et fantastisk valg til vidvinkeloptagelser af bybilleder om natten og andre scener ved svag belysning. Canon RF 50mm F1.8 STM giver et øget standardperspektiv (svarende til det menneskelige øje) og er ideelt til naturlige gadefotograferingsscener, der er optaget om natten, mens den længere telefotorækkevidde hos Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM gør det fantastisk til portrætbilleder i svagt lys.

Hvis du bruger et digitalt spejlreflekskamera, tilbyder et objektiv som Canon EF 35mm f/2 IS USM et naturligt perspektiv og fordelen ved billedstabilisering (IS) til håndholdt optagelse. Canon EF 35mm f/1.4L II USM med dets endnu større maksimale blænde har enestående funktioner til svag belysning. Hvis du har et digitalt spejlreflekskamera med en sensor i APS-C-format, f.eks. Canon EOS 850D, vil et EF-S-objektiv som Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM være en god mulighed for at få et naturligt perspektiv. Hvis du er ude efter et lignende vidvinkel- og naturligt perspektiv for et spejlløst EOS M-kamera, f.eks. EOS M50 Mark II, som også har en APS-C-sensor, behøver du ikke lede længere end det ultrakompakte Canon EF-M 22mm f/2 STM-pancake-objektiv og det superhurtige Canon EF-M 32mm f/1.4 STM.

2. Øg ISO-indstillingen for bedre lysfølsomhed

Et stort vandområde, der er omgivet af bakker og bjerge, i svagt lys.

Hvis du har brugt en stor blænde, men føler, at lysstyrken på billedet stadig mangler, kan du prøve at øge kameraets ISO-indstilling. Dette øger sensorens lysfølsomhed, og det er nyttigt, når du tager billeder om natten uden flash. Jo højere ISO-tal, jo højere følsomhed. Canons digitale spejlreflekskameraer, spejlløse kameraer og avancerede kompaktkameraer har større sensorer, så de fremstiller bedre billeder med højt ISO-tal end kameraer med mindre sensorer, såsom smartphone-kameraer.

Fullframe CMOS-sensorerne i spejlløse Canon-kameraer som Canon EOS RP og EOS R6 gør dem i stand til at levere enestående høj ISO-kvalitet med lille eller ingen mærkbar billedstøj eller -korn. Sensorerne i Canons nyeste APS-C-kameraer er lidt mindre, men leverer stadig detaljeret, men støjsvag billedkvalitet selv ved meget høje ISO-indstillinger, hvilket gør kameraerne ideelle til håndholdt optagelse om natten.

3. Hold dine billeder skarpe

Når du optager håndholdt i svagt lys, kan du opleve, at du ender med slørede resultater. Dette sker normalt, hvis du har brugt en længere eksponeringstid (langsommere lukkertid) til at fange mere lys. Her er endnu en fordel ved at bruge en større blænde: Jo mere lys, der kommer ind i dit objektiv, jo hurtigere lukkertid kan du bruge. Det er vigtigt, fordi hurtigere lukkertider fryser bevægelse – og jo hurtigere den bevægelse, du vil optage, er, jo hurtigere skal din lukkertid være for at undgå bevægelsessløring. I godt lys kan forholdsvis stille motiver generelt fotograferes ved en lukkertid på ca. 1/50 sek., motiver, der går, kræver en lidt hurtigere lukkertid på ca. 1/250 sek., og hurtigere action kan drage fordel af 1/1000 sek. eller hurtigere lukkertider. Ved svagt lys er det nødvendigt med hurtigere lukkertider.

Oven i motivets bevægelse skal der tages højde for kamerarystelser – og jo længere brændvidde, jo sværere er det at undgå kamerarystelser, når du optager håndholdt. En generel tommelfingerregel er at starte med en blændeindstilling, der er den reciprokke værdi af brændvidden – så brug mindst 1/50 sek. eller hurtigere med et 50mm-objektiv, med et 600mm objektiv skal du bruge 1/600 sek. osv. Med et objektiv med optisk billedstabilisering (IS) kan du bruge langsommere lukkertider og stadig opnå samme skarphed.

Canon EOS R6 har et integreret billedstabiliseringssystem (IBIS), der fungerer sammen med IS-udstyrede objektiver til ultraskarpe lange eksponeringer, mens du optager håndholdt. Du kan også bruge dine omgivelser til at reducere kamerabevægelser: Prøv at læne dig op ad en væg eller placere dit kamera på en fast overflade. Hvis du har et, skal du bruge et stativ, da det giver dig maksimal fleksibilitet.

4. Få mest muligt ud af indstillingerne for hvidbalance

Billede af Bath Abbey om aftenen, hvor det er oplyst af varme spotlights og med en tændt gadelampe.

Justering af hvidbalanceindstillingen er en kreativ måde at ændre dine billeders endelige udseende på. Taget med et Canon EOS 7D (nu efterfulgt af Canon EOS 7D Mark II) med et Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv ved 2,5 sek., f/11 og ISO100. © Marcus Hawkins

Bath Abbey fotograferet om natten med køligere farver og himlen i en dyb blå nuance.

I denne version af det samme billede er hvidbalancen blevet ændret, hvilket giver mere naturlige stenfarver og gør himlen dybere blå. Taget med et Canon EOS 7D med et Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv ved 21mm, 2,5 sek., f/11 og ISO100. © Marcus Hawkins

Indstillingen for automatisk hvidbalance på Canon-kameraer giver ensartede, nøjagtige resultater, når du optager i dagslys, og den opretholder en god ydeevne under fotografering i svagt lys. Du kan dog tilføje stilistiske træk til dine billeder i svagt lys ved at bruge alternative, forudindstillede hvidbalanceindstillinger til at skabe en bestemt stemning.

Ved optagelse under bybelysning i tusmørke har hvidbalanceindstillingen Glødelampe en tendens til at give kunstigt oplyste områder en mere neutral farvetemperatur samt en forstærkning af den dybblå farve i himlen. Hvis du vil fremhæve varmen fra kunstig belysning, kan du også prøve at skifte til hvidbalanceindstillingen Dagslys.

Mange Canon-kameraer, herunder kompakte kameraer som f.eks. Canon PowerShot G5 X Mark II, kan optage i RAW-filformat. Hvis du vælger dette, kan du ændre eller finjustere hvidbalanceindstillingen, når du efterbehandler dine billeder ved hjælp af din foretrukne RAW-behandlingssoftware, herunder Canons effektive, gratis Digital Photo Professional.

5. Belysningseffekter

En kat i et svagt oplyst rum med sine forpoter på to bøger.

Når du placerer dit kamera på et stativ, kan du bruge langsommere lukkertider til at fange mere lys og samtidig bevare en skarp billedkvalitet. Det hjælper naturligvis at have et samarbejdsvilligt motiv, som vil posere uden at bevæge sig for meget rundt. Taget med et Canon EOS 850D med et Canon EF 50mm f/1.2L USM-objektiv ved 1/160 sek., f/2.8 og ISO100.

Et vejnet om natten med bilforlygter, der skaber tydelige lysspor.

Lange eksponeringer er ideelle til at forvandle nattrafik til lysspor og omdanne almindelige scener til fortryllende kreative billeder. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv ved 61 sek., f/16 og ISO400. © Lorenz Holder

Du kan tilføje dynamik til natoptagelser ved at skabe lysspor ved hjælp af alt fra baglygterne på køretøjer i bevægelse til neonoplyste forlystelser i tivolier. Du har brug for en lang eksponering, hvis du vil have bevægelsen af lys gennem dit foto, hvilket betyder lukkertider på et par sekunder eller mere med kameraet på et stativ eller en stabil overflade. Eksperimentér med forskellige tidsindstillede eksponeringer. Brug kameraets selvudløser eller en fjernudløsningsfunktion, så du ikke ryster kameraet, når du trykker på lukkeren. Mange Canon-kameraer er udstyret med Wi-Fi, så du kan ændre indstillinger og udløse lukkeren fra din smartphone ved hjælp af Canon Camera Connect-appen.

6. Prøv burst-funktionen

En figur hopper over en bakke på en dirtbike og står i silhuet mod skumringshimlen.

Kontinuerlig optagelse eller burst-funktion er perfekt til fotografering af action i svagt lys, så du altid kan fange det perfekte øjeblik. Taget med et Canon EOS 7D Mark II med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 35mm, 1/1600 sek., f/8 og ISO3200.

Kontinuerlig optagelse (også kendt som burst-funktion på nogle kameraer) fanger en hurtig sekvens af billeder på en brøkdel af et sekund. Det er nyttigt til optagelse af et motiv i bevægelse eller til at fange en bevægelse på et splitsekund. Så hvis dit kamera har denne funktion, skulle du prøve at aktivere den og se, hvordan det er – det vil øge dine chancer for at få det helt særlige billede af en bevægelse i svagt lys, som du leder efter.

7. De bedste kameraer til fotografering i svagt lys

Et Canon EOS R6-kamera.

Uanset dine behov og dit budget er der et bredt udvalg af kameraer, der er ideelle til fotografering i svagt lys, herunder Canon EOS R6.

Canon EOS R6 – Et perfekt spejlløst fullframe-kamera til fotografering i svagt lys

 • Yderst effektiv indbygget billedstabilisering
 • Klassens førende autofokussystem fungerer i næsten totalt mørke
 • Imponerende billedkvalitet ved høje ISO-indstillinger

Canon EOS RP – det ultimative budgetvenlige spejlløse kamera til natfotografering

 • Fullframe-billedsensor giver fantastisk kvalitet i svagt lys
 • Avanceret autofokus ved svag belysning
 • Konkurrencedygtig pris for et spejlløst fullframe-kamera

Canon EOS M50 Mark II – Det ideelle trin op fra smartphone-fotografering

 • Fordelene ved spejlløse kameraer i et slankt, let kamerahus med en billedsensor i APS-C-format
 • AF-ydeevne i meget svagt lys ned til -4EV, og kan optage op til ISO 25600
 • Dedikeret udvalg af udskiftelige, kompakte EF-M-objektiver

Canon EOS 850D – Det næste trin op inden for kreativ kontrol: Et let digitalt spejlreflekskamera

 • Let kamerahus på 515 g – fantastisk til gadefotografering om natten
 • APS-C-sensor med 24,1 Megapixel opløsning, der leverer enestående billedkvalitet
 • Klassisk ergonomi som et digitalt spejlreflekskamera og optisk søger, der giver direkte forbindelse til scenen

Canon PowerShot G5 X Mark II – Lille og elegant, men alligevel meget sofistikeret

 • Kraftigt indbygget 5x zoomområde, svarende til 24-120mm
 • Lille 1,0-type billedsensor i høj kvalitet
 • Et væld af natoptagelsesmetoder, herunder Star Portrait (Stjerneportræt), Star Nightscape (Stjernehimmel), Star Trails (Stjernespor), Star Time Lapse Movie (Stjerner-Timelapse) og Handheld Night Scene (Håndholdt nattescene)

Læs flere tips til fotografering i svagt lys* fra Redline Challenge-mentor, Lorenz Holder.Skrevet af Matthew Richards* Tilgængelig på udvalgte sprog.

Relaterede produkter

 • Spejlløse kameraer

  EOS R6 Mark II

  Stillbilleder eller video, action eller portræt – EOS R6 Mark II's blanding af ydeevne og billedkvalitet lader din kreativitet trives
 • Spejlløse kameraer

  EOS R8

  Gå et niveau op til fullframe-fotografering og -video, og virkeliggør dine kreative ambitioner.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Et kompakt, støjsvagt og let 50mm RF-objektiv med fast brændvidde, med en stor f/1.8-blænde, perfekt til at opfylde din kreative vision.
 • RF-objektiver

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med hurtig blænde til vidvinkelperspektiv, nærfokusering og Hybrid IS.
 • Vidvinkelobjektiv med fast brændvidde

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Et kompakt, let 24mm objektiv med fast brændvidde, der er ideelt til landskabsfotografering, vlogging og interiør – samt fantastiske makrobilleder.
 • Relaterede artikler

 • FOTOGRAFERING I MØRKE

  Fotografering af Månen

  En trin-for-trin-guide til kreativ månefotografering.

 • LYSTEKNIKKER

  Fotografering i svagt lys

  Lær, hvordan du finder og fanger det bedste lys for at forbedre, hvordan dine fotos ser ud.

 • VIDEOTEKNIKKER

  Tips til optagelse af video om natten

  Åbn for en helt ny verden af kreativitet med vores guide til at optage video om natten.

 • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

  Vilde dyr i svagt lys

  Opdag dyrenes skjulte liv med vores bedste tips til natfotografering.