VIDEOTEKNIKKER

Sådan optager man video om natten

Sådan får du mest muligt ud af det tilgængelige lys til at fange minder efter mørkets frembrud.
En fotograf filmer to personer i vintertøj, der sidder tæt sammen, mens de rister skumfiduser over åben ild. Scenen er udelukkende oplyst af ilden og en række lyskæder i baggrunden.

Når du først ved, hvordan du betjener et kamera, er den vigtigste lektion at lære i både fotografering og videooptagelse, hvordan du arbejder med lys. Om natten er lyskilder begrænsede, men der er stadig mange øjeblikke, du vil optage, fra feststemning til dybe samtaler rundt om en lejrbål. Video er især god til at fange de små særlige øjeblikke – den måde, folk bevæger sig på, taler og griner, som ikke kan fanges i et fotografi – men det kan være svært at vide, hvordan man kommer i gang med at filme, når der ikke er meget lys til rådighed.

Hvis du bruger en højere ISO, øges kameraets lysfølsomhed, og hvis du vælger en større blænde og langsommere lukkertid, kan det øge mængden af lys, der rammer sensoren. Men uden at forstå, hvordan du styrer disse indstillinger i forhold til dit miljø, vil du sandsynligvis ende med grynede eller slørede optagelser. Men med lidt viden kan du overvinde disse forhindringer og opnå flotte videoer, du kan værdsætte i årevis, samt gøre fremskridt i dine evner inden for filmoptagelse.

Her deler Ellis Reed, der er content creator og fotograf/videofotograf med base i Bath, Storbritannien, sine bedste tips til at optage video om natten.

Kontrollér dine indstillinger

Der ses et par hænder, der justerer ISO-indstillingerne på et Canon-kamera. Den omgivende baggrund er helt mørk, hvilket indikerer, at det er nat.

Når du optager video om natten, giver manuel metode dig de bedste resultater. Lær dit kameras indstillinger at kende, før du begiver dig ud for at optage, og eksperimentér med ISO, lukkertid og blænde for at opnå det look, du ønsker.

Når du vælger kameraindstillinger til optagelse om natten, kan du bruge dit Canon-kameras Scene Intelligent Auto-metode, der vil anvende de indstillinger, det mener fungerer bedst. Men brug af manuel metode giver dig mere kontrol.

Hvis du optager på et Canon EOS R-systemkamera som f.eks. EOS R6 Mark II, vil den elektroniske søger vise dig den indvirkning, som ændring af hver indstilling har på eksponeringen i realtid, hvilket vil hjælpe dig med at opbygge din selvtillid, når du skifter til Manuel.

Det kan også være nyttigt at skifte fokusmetoden til Manuel. Dual Pixel CMOS AF II-systemet i EOS R6 Mark II og andre kameraer som f.eks. Canon EOS R7 og Canon EOS R8 er meget godt til at registrere motiver i svagt lys, men hvis du arbejder i næsten totalt mørke, skal du muligvis fokusere manuelt. Brug en lommelygte til at oplyse det motiv, du forsøger at fokusere på, og zoom ind på søgeren, mens du justerer fokusringen på objektivet, indtil det ser skarpt ud. Denne metode er også meget nyttig til astrofotografering, når du kun har næsten totalt mørke, men vil fokusere på noget i forgrunden, mens du stadig fanger himlen.

Vælg en stor blænde

Når du filmer i svagt lys, er det vigtigt at lade så meget lys ramme sensoren som muligt. En måde at opnå dette på er ved at åbne blænden så meget, som den kan, hvilket betyder, at du indstiller dit f-stop til den lavest mulige f-nummerværdi. Mens et zoomobjektiv kan være en god, alsidig mulighed for at optage velbelyste motiver i løbet af dagen, kan det være en god idé at skifte til et objektiv med fast brændvidde som f.eks. Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM eller Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM for at drage fordel af en større blænde.

Vælg billedhastighed og lukkertid

Et par hænder holder et Canon EOS R6 Mark II med touchscreenen, der kan vippes og drejes, foldet ud og til siden, der viser et billede af en træhytte i en skov.

Hvis du vælger en lukkertid, der fordobler billedhastigheden, får du en naturlig, æstetisk behagelig mængde bevægelsessløring i din video.

Vælg først din billedhastighed. 24 billeder pr. sekund (fps – frames per second) er filmbranchens standard, fordi det skaber de mest naturlige optagelser med et lille touch af bevægelsesslør. Højere billedhastigheder, f.eks. 60 fps og 120 fps, bruges til slowmotion-optagelser, der bevidst er beregnet til at se unaturlige ud.

Canon EOS R6 Mark II giver dig mulighed for at optage 4K-optagelser med op til 60 fps og 1080p-optagelser med op til 180 fps, hvilket gør det muligt at sænke hastigheden yderligere.

Når du har valgt billedhastigheden, skal du blot fordoble tallet for at vælge din lukkertid. Hvis du f.eks. optager ved 25 fps, betyder det, at du vælger en lukkertid på 1/50 sek. for at undgå bevægelsessløring. Dette betragtes som bedste praksis, men der er tidspunkter, hvor du måske vil justere dette, som Ellis forklarer. "Hvis du ønsker bevidst at tilføje bevægelsessløring, f.eks. hvis du går gennem et forlystelsespark om natten og ønsker at skabe en hektisk, travl fornemmelse med lysspor, vil det hjælpe dig at opnå dette ved at sænke lukkertiden til mindre end det dobbelte af billedhastigheden."

Et vidvinkelobjektiv som f.eks. Canon RF 16mm F2.8 STM giver dig mulighed for at fange så meget af miljøet som muligt, hvilket giver en følelse af fart. Dette lette, superkompakte objektiv med fast brændvidde er også ideelt til håndholdt vlogging, men da det ikke har billedstabilisering indbygget i objektivet, skal du sørge for at bruge Movie Digital IS, hvis du optager håndholdt. Denne funktion, der er tilgængelig på alle Canon EOS R-systemkameraer, stabiliserer optagelser elektronisk i kameraet.

Kontrollér din ISO

Et par sludrer, mens de sidder og holder varme drikke, og de bliver filmet af en mand, der holder et Canon EOS R6 Mark II.

Med enestående ISO-ydeevne er Canon EOS R6 Mark II meget velegnet til optagelse af indhold i svagt lys, især når det parres med objektiver med hurtig brændvidde, f.eks. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM eller Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

ISO-indstillingen på dit kamera giver dig mulighed for at styre, hvor følsomt det er over for lys. Når du optager udendørs på en solskinsdag, kan du vælge ISO 100 for at reducere følsomheden så meget som muligt. Når det er overskyet, kan du optage ved ISO 400, og når du optager om natten, kan det være en god idé at eksperimentere med ISO 800 og derover, op til ca. ISO 3200 (afhængigt af kameraets funktioner). Canon EOS R6 Mark II giver mulighed for at optage op til ISO 102400 (kan udvides op til ISO 204800), men jo højere du kommer, jo mere støj vil du indføre i dine optagelser.

Hold øje med lyset

En mand hænger en række lyskæder op på en stor træbjælke.

Se efter muligheder for at tilføre lys i din scene på måder, der passer til stemningen i det, du optager. En række lyskæder øger den hyggelige stemning i denne lejrbålsscene og giver samtidig blød baggrundsbelysning.

"Det er rarere at tænke på mørke som en ren tavle i stedet for en udfordring," siger Ellis. "At finde måder at bruge tilgængeligt lys på eller indføre kunstigt lys kan hjælpe med at skabe dramatiske, biograflignende optagelser."

Når du filmer om natten, skal du ikke forsøge at oplyse hele scenen. Kig snarere efter lysområder, der fremhæver dit motiv og fortæller en historie. Lejrbål, butiksvinduer, gadebelysning og bilforlygter – de kan alle bruges til at skabe lysområder, der hjælper med at adskille dit motiv fra baggrunden.

Det er en anden mulighed at få kunstigt lys ind. Ligesom mange andre content creators har Ellis en bærbar LED-lyskasse med sig. En lille lyskasse i lommestørrelse, men som er kraftig nok til at oplyse et motiv, når du optager tæt på, kan gøre en stor forskel for kvaliteten af dine optagelser. Husk, at hvis du optager et veloplyst motiv om natten, bør du eksponere for motivet i stedet for baggrunden.

Indstil din hvidbalance

En mand læner sig ned med et Canon EOS R6 Mark II-kamera og optager hen over toppen af et lejrbål. Et par, der sidder ved siden af ilden, kan ses på kameraets touchscreen.

Motiver, der sidder omkring en lejrbål, oplyses af varmt lys, der intensiverer og blødgør, når flammerne flimrer. Hvis du vælger en brugerdefineret hvidbalance på 6000 K eller derover, øges varmen fra ilden i dine optagelser.

Når du tilfører kunstigt lys, er det altid godt at kontrollere din hvidbalance af hensyn til ensartetheden. Du kan indstille en brugerdefineret hvidbalance ved hjælp af et hvidbalancekort eller et stykke hvidt papir. Tag et billede af kortet eller papiret i den scene, du er ved at optage, vælg derefter Brugerdefineret hvidbalance i kameramenuen, og vælg dette billede som reference. Din hvidbalance indstilles nu, og farverne i din scene optages nøjagtigt.

Tilpassede hvidbalancer kan også hjælpe med at opnå et bestemt udseende. Hvis du vil skabe en varmere scene, f.eks. når du filmer en lejrbål, kan du vælge en hvidbalance på ca. 6000 K. Hvis du hellere vil fremhæve de mere blå og køligere toner i en scene, skal du vælge noget i området af 2000 K. Husk, at hvis du optager i RAW eller Canon Log, kan det være nemmere at ændre hvidbalancen i efterbehandlingssoftware.

Optag med den højest mulige opløsning

En fotograf sætter sig på hug for at filme et ungt par i vintertøj, mens de sidder og snakker på en træterrasse. Scenen er oplyst af små lamper.

Når du tilfører lys til dine nattescener, sigter du ikke efter generel belysning. Du vil nærmere bruge lys selektivt til at fremhæve dine motiver.

"Når jeg optager på sociale medier, kan jeg godt lide at optage i 4K og eksportere til 1080p," forklarer Ellis, "fordi det hjælper med visuel støj ved optagelser i svagt lys og gør mine detaljer ekstra skarpe".

Canon EOS R6 Mark II optager 4K op til 60 fps, oversampling fra sensorens 6K-output for at give endnu bedre klarhed og yderligere reduceret støj sammenlignet med indbygget 4K. Kort sagt betyder højere opløsninger, at der lagres flere data i hver fil, hvilket giver skarpere billeder, bedre farvegengivelse og større fleksibilitet ved efterbehandling. Når du arbejder under forhold med svagt lys, er det nemmere at rydde eventuel grynethed op, jo flere data du har i hver fil.

Husk lyden

En mand sætter en mikrofon på multifunktionsskoen oven på et Canon EOS R6 Mark II-kamera.

Canons retningsbestemte stereomikrofon DM-E1D kan sluttes til multifunktionsskoen oven på dit kamera og trækker strøm direkte fra kameraet gennem skoen – intet behov for kabler eller opladere.

En funktion i videoen, der bliver endnu vigtigere i mørket, er lyd, da vores følelse af hørelse føles forstærket, når vores syn er dæmpet. Dit kamera bør have en indbygget mikrofon, men for virkelig at fange hver hvisket fnis og bålstøj, skal du investere i en ekstern mikrofon som f.eks. Canons retningsbestemte stereomikrofon DM-E1D, som kan sættes på kameraets multifunktionssko.

Eksperimentér med mikrofonens forskellige retningsfunktioner for at opfange forskellige mængder af tale og omgivende støj for at fange stemningen i den begivenhed, du optager. Du kan også optage omgivende støj separat fra hovedvideooptagelsen – f.eks. i den lejrbålsoptagelsen, der vises her, kan du optage støjen fra ilden og afspille den over de startoptagelserne på afstand.

Vær kreativ

I ellers kulsort mørke viser et enkelt lys omridset af en fotograf, der sidder på hug.

Optagelse om natten giver masser af kreativ frihed, især hvis du som Ellis ser mørket som en "ren tavle, som du kan bygge videre på".

Når du har lært, hvordan du optager naturligt udseende optagelser, kan du begynde at være kreativ med selvtillid. Uanset om du optager en nattevlog, musikvideo eller kortfilm, kan du arbejde med det, du har omkring dig. Gadebelysning er et godt sted at starte. Som Ellis siger, "gadelygter skaber et godt primært lys [primære lyskilder] og baggrundsbelysning, afhængigt af hvor du placerer dit motiv. Og du kan eksperimentere med kraftigt, klart lys ved at placere dit motiv tæt på gadelyset eller mere spredt lys ved at bede dem om at bevæge sig lidt længere væk."

Et andet tip fra Ellis er at bruge bilforlygter til at belyse dit motiv og skabe en dramatisk silhuet, som kan forstærkes yderligere af dis eller tåge, der spreder lyset og giver dig mulighed for at adskille dit motiv endnu længere væk fra baggrunden. Brug et kort telefotoobjektiv som f.eks. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM til at beskære dit motiv og skære bilen helt ud for at gøre scenen mere mystisk, eller et vidvinkelobjektiv som f.eks. Canon RF 24mm F1.8 IS STM til at medtage bilen som en del af historien.

Hvis du er vant til at optage videoer om dagen, tager det kun nogle få justeringer at mestre optagelse af video om natten. Og når du først har det grundlæggende, åbner det op for en helt ny verden af kreativitet.

Matthew Bowen

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • FOTOGRAFERING I MØRKE

  Bedste basiskit til natoptagelser

  Kameraer og objektiver til stjernebilleder om natten.

 • FESTFOTOGRAFERING

  De bedste tips til fantastisk festfotografering

  Tag fantastiske festbilleder med disse nemme tips og teknikker.

 • VIDEOTEKNIKKER

  Optagelse af en videofortælling

  10 tips til at lave spændende minifilm.

 • LYSTEKNIKKER

  7 tips til fotografering i svagt lys

  Opdag de vigtigste teknikker til at tage skarpe fotos i svag belysning og det bedste Canon-kit til fotografering i svagt lys.