FOTOGRAFERING I MØRKE

Tips til månefotografering: Sådan tager du overnaturlige billeder af nattehimlen

Følg denne trin-for-trin-guide til kreativ månefotografering, så vil du snart tage tidløse billeder af jordens naturlige satellit.
Næroptagelse af Månen, hvor kun ca. en fjerdedel af den er synlig, taget med et Canon EOS R8 af astrofotografen Mara Leite.

Månen har altid været et fængslende motiv for fotografer over hele verden, især på de sjældne tidspunkter, hvor den fremstår som supermåne eller endda blodmåne. Men det kan være vanskeligt at gengive dens sande skønhed. Det kan være en udfordring at optage et lyst motiv, der er meget langt væk, i svagt lys samt at komponere og fokusere ved lange brændvidder. Men med det rigtige kamerakit og de rigtige eksponeringsindstillinger samt omhyggelig planlægning, før du tager afsted, kan du optage vidunderligt detaljerede månebilleder og stemningsfyldte månelandskaber. Her deler vi alle de oplysninger, du skal bruge for at fotografere Månen, med ekspertråd om indstillinger og kit samt tips til, hvordan du får de bedste månebilleder, fra astrofotografen Mara Leite.

1. Forstå månen

En strimmel af halvmåne, der er synlig mellem to søjler i en kirke, taget med et Canon EOS R10.

"Apps eller websider kan bruges til at spore de forskellige stadier af Månen," siger Mara, der er en prisbelønnet landskabs- og astrofotograf. "De omfatter tider for måneopgang og månenedgang på lokaliteter i hele verden." Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 18-150mm F3.5-6.3 IS USM-objektiv ved 100mm, 1/5 sek., f/6.3 og ISO1600. © Mara Leite

Blade på en gren, der står i silhuet mod en sløret fuldmåne, taget med et Canon EOS R10.

"Specifikke apps kan endda spore Månens bevægelse på himlen og beregne, hvor stor din måne vil se ud i forhold til dit motiv." Siger Mara. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400mm, 1/320 sek., f/9 og ISO1250. © Mara Leite

Månens kredsløb om Jorden tager 27,322 dage. Denne cyklus er opdelt i faser: Nymånen, den tiltagende halvmåne, det første kvarter, den voksende måne, fuldmånen, den aftagende måne, det sidste kvarter, den aftagende halvmåne og nymåne igen. Ikke alene giver hver fase dig et anderledes perspektiv på Månen, det påvirker også lysforholdene, fra den klart lysende fuldmåne til næsten ingen nymåne.

Nogle punkter i månekalenderen er virkelig specielle. Når månen er tættere på jorden og dette falder sammen med en fuldmåne – den tid i måneden, hvor solen, månen og jorden er på linje – bliver vi forkælet med en forstørret fuldmåne eller supermåne. En blodmåne – når en almindelig supermåne falder sammen med en total måneformørkelse – er endnu mere sjælden. Det betyder, at jorden fuldkommen forhindrer direkte sollys i at nå månen, og kun reflekteret lys fra jordens atmosfære forbliver tilbage, hvilket får månen til at fremstå som svagt blodrød.

2. Planlæg på forhånd

Halvmånen, der er synlig på nattehimlen bag et fyrtårn, taget med et Canon EOS R8.

"Det er af indlysende grunde nødvendigt at kontrollere vejrudsigten," siger Mara. "I modsætning til regn eller overskyet vejr er skyer ikke altid dårlige. De kan føje drama og mystik til dine månebilleder. Jeg anbefaler, at du kontrollerer procentdelen af skydækket og vindhastighed på vejrwebsider eller det lokale vejrcenter." Taget med et Canon EOS R8 med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 100mm, 1,6 sek., f/5.6 og ISO6400. © Mara Leite

En fuldmåne, der er synlig over et portugisisk kloster, taget med et Canon EOS R8.

"Hvis det er muligt, er det et must for mig personligt at tage hen til optagelsesstedet før den planlagte optagelse for at kontrollere, at der ikke er nogen forhindringer i mit synsfelt, og at stedet er åbent efter arbejdstid," siger Mara. Taget med et Canon EOS R8 med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 325mm, 1/320 sek., f/8 og ISO1600. © Mara Leite

Fotografering af månen er ikke kun en sjov test af dine kamerafærdigheder, det er også en fascinerende måde at lære jordens og dens satellits bevægelser at kende på. Vi kan se præcis, hvor månen vil stige, hvor den vil bevæge sig hen over himlen, og hvor den vil gå ned – hver nat mange år ud i fremtiden fremover. Der er flere nyttige apps, der kan hjælpe dig med at planlægge dine vinkler med præcision. Helt grundlæggende vil en fuldmåne dukke op modsat den nedgående sol.

Sørg for at overveje tidspunktet på dagen. Månen er måske mest imponerende, når den først dukker op i horisonten – dette kaldes "måneopgang". Hvis du fotograferer en supermåne, kan det også være særligt virkningsfuldt. Lyset skal rejse sidelæns gennem jordens atmosfære til dig, så månen får et varmt, rødligt skær. Det er også det øjeblik, hvor månen synes at være størst, selv om det er en illusion – størrelsen forbliver den samme hele natten, men atmosfærens krumning fungerer som et forstørrelsesglas.

Det er også vigtigt at tjekke vejrudsigten, før du går i gang. Klare forhold giver dig optimalt udsyn. Se efter steder, der giver dig et godt overblik over, hvad der sker, og tag for eksempel en spændende skyline med i dit billede – men med minimal forstyrrelse. Sørg for, at du er klar med kittet. Det betyder fuldt opladet og pakket. Månen bevæger sig hurtigt, så du vil ikke skulle løbe hjem efter noget, du har glemt, så går du glip af det!

3. Indstillinger til månefotografering

En person, der justerer skærmen, der kan vippes og drejes, på sit Canon EOS RP, mens vedkommende fotograferer månen.

Optagelse af så lyst et motiv, der er omgivet af mørke, kan forårsage eksponeringsproblemer, så prøv at indstille eksponeringen manuelt.

Skærmen på et Canon EOS RP, der viser peaking-indstillinger.

Hvis du kæmper med at få månen helt skarp, kan du prøve manuel fokus. Brug Live View, og aktivér fokus-peaking for at sikre, at detaljerne er skarpe.

Automatiske eksponeringsmetoder fungerer muligvis ikke ensartet, når du optager månen, så det er bedst at bruge manuel eksponering. Intensiteten af sollyset, der rammer månen, forbliver stort set den samme, så der er en enkel eksponeringsregel, som vi kan bruge som guide – "looney 11"-reglen. Indstil blænden til f/11, og tilpas lukkertiden til det omvendte af ISO'en, så ved ISO100 bruger vi 1/100 sek. ved ISO200 ville det være 1/200 sek. osv. Dette er dog ikke mejslet i sten – du kan variere din lukkertid og blænde omkring disse værdier, indtil billedet ser rigtigt ud.

4. Det bedste kit til månefotografering

En strimmel af en halvmåne titter frem bag en gadelampe, taget med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv.

Canon EOS R10 er udstyret med -4 EV fokusering ved svagt lys, så du kan fokusere præcist i dæmpet belysning. Kombinér det med det prisbillige, men effektive RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv for at tage smukke fotos af Månen. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 105mm, 1/5 sek., f/7.1 og ISO800. © Mara Leite

En tiltagende kvartmåne, der er synlig på himlen, taget med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv.

Med sin 5,5-stops optiske billedstabilisator er Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM et fantastisk objektiv til månefotografering, da det giver øget stabilitet til håndholdte fotos – ideelt til de flygtige billeder, når du ikke har tid til at rode med et stativ. Taget med et Canon EOS R8 med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400mm, 1/200 sek., f/8 og ISO1000. © Mara Leite

Et zoomobjektiv er et must til næroptagelser af månen, men når du er nybegynder, skal du ikke bekymre dig om det. Et hurtigt og dyrt objektiv er ikke afgørende, fordi månen er så lys, at du ikke har brug for de største blændeåbninger i de dyre lange objektiver. Selv et standardzoomobjektiv som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM eller RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kan fungere – det lader dig måske ikke fylde billedet, men du kan altid beskære området senere. Det er her, EOS R System-kameraer med deres høje opløsning viser deres værdi. Canons fullframe EOS R8 giver dig knivskarp klarhed selv i svagt lys, og APS-C-sensorerneCanon EOS R10 og EOS R50 giver objektiverne et smallere synsfelt, hvilket giver ekstra rækkevidde fra bredere objektiver.

5. Kom tæt på

Nærbillede af månen, der viser karakteristiske egenskaber og detaljer på overfladen.

En aftagende eller tiltagende måne (når den er omkring tre fjerdedele fuld) er et godt tidspunkt at fange overfladedetaljer på. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv + Extender RF 2x ved 1600mm, 1/50 sek., f/22 og ISO100.

Mens en fuldmåne er fortryllende, er det måske ikke det bedste tidspunkt at tage billeder på, hvis du er interesseret i at fange overfladetræk som f.eks. kratere. På næsten samme måde som et kameras indbyggede flash oplyser et ansigt, eliminerer det frontale sollys under en fuldmåne en masse skygger. På andre tidspunkter af måneden er sollyset mere fra siden, hvilket skaber de højlys og skygger, der er nødvendige for at vise konturerne og detaljerne i månens landskab. Et godt objektiv til næroptagelser er RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, som kombinerer et langt telefoto-zoomobjektiv med billedstabilisering. Hvis du vil fylde rammen rigtigt, skal du vælge et meget langt objektiv som f.eks. RF 600mm F11 IS STM. Blænden på f/11 er perfekt til månefotografering, da den passer til eksponeringsreglen "looney 11". Hvis du vil udvide rækkevidden for dine objektiver, kan objektivforlængere som f.eks. Extender RF 1.4x og Extender RF 2x være nyttige.

6. Få et bredere udsyn

Månen lyser klart på den mørke himmel over en nattescene med en flod, bro og både og et bylandskab bagved.

Mara bruger onlinekort og sociale medier til at undersøge interessante motiver og forgrunde i det område, hun fotograferer, for at lede efter lokationer. "Det kan også være nyttigt at spørge de lokale," siger hun. Taget med et Canon EOS R8 med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 19mm, 20 sek., f/22 og ISO640. © Mara Leite

Månen er synlig højt oppe på himlen over lyse orange skyer og et vandområde, taget ved solopgang med et Canon EOS R8.

Blænden f/4 på Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektivet forbliver konstant i hele brændviddeområdet. Det betyder, at der ikke er nogen ændring i lukkertid og ISO, når du zoomer ind på Månen. Taget med et Canon EOS R8 med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 17mm, 1/500 sek., f/6.3 og ISO2500. © Mara Leite

Eksperimentér kreativt med et objektiv med større vidvinkel, f.eks. Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Det giver dig mulighed for at indarbejde Månen i et eksisterende landskab. Selvom Månen ofte er overvældende, når den ses isoleret, hjælper det at få velkendte vartegn eller en bestemt skyline til at tilføje kontekst og give dig mulighed for at skabe interessante kompositioner. Den giver dig også mulighed for at lege med størrelsesforhold for en kraftfuld effekt.

Tag din månefotografering op på et højere niveau med yderligere tips og inspiration fra den professionelle fotograf Andrew Fusek Peters*.


Skrevet af James Paterson, Phil Hall og Rachel Segal Hamilton

* Kun tilgængelig på udvalgte sprog.

Relaterede produkter

 • Spejlløse kameraer

  EOS R8

  Gå et niveau op til fullframe-fotografering og -video, og virkeliggør dine kreative ambitioner.
 • Spejlløse kameraer

  EOS R10

  Tag dine næste skridt inden for fotografering og video med et spejlløst EOS R-systemkamera, der er bygget op omkring en sensor i APS-C-størrelse.
 • Spejlløse kameraer

  EOS R50

  Lav dit bedste indhold, som får dig til at scrolle tilbage, med dette spejlløse EOS R-kamera, fra skarpe stillbilleder til 4K-film og livestreams. En dedikeret Alt-i-én-enhed.
 • Zoomobjektiv med ultrastor vidvinkel

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Canons RF-objektiv med ultra-vidvinkel indeholder detaljer med L-seriens præcision, fra 14-35mm, mens håndholdt optagelse er nemt med 5,5-stops billedstabilisering.
 • RF-S-objektiver

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Et APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel-til-telefoto i EOS R-serien, der er perfekt til rejser, dyreliv, sport og livsstil.
 • RF-objektiver

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det ideelle hverdagsobjektiv til spejlløse fullframe-entusiaster. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er let, kompakt og parat til at tage dine billeder til det næste niveau.
 • Telezoomobjektiv

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Et alsidigt, kompakt og let RF 100-400mm-zoomobjektiv med 5,5-stops IS til optagelse af dyreliv og action uden tyngde.
 • RF-objektiver

  RF 600mm F11 IS STM

  Et revolutionerende superteleobjektiv, som er kompakt og let, ideelt til fotografering af dyreliv, rejser, safari eller tog.
 • Objektiver til spejlreflekskameraer

  RF 2x

  Extender RF 2x leverer skarphed og alsidighed med 2x ekstra forstørrelse for at øge rækkevidden for komfortable RF-telefotoobjektiver og -zoomobjektiver.
 • Relaterede artikler

 • FOTOGRAFERING I MØRKE

  Fotografering af himlen om natten

  De bedste teknikker til optagelse af stjerner om natten, herunder timelapse og stjernesporsbilleder.

 • FOTOGRAFERING I MØRKE

  Bedste basiskit til natoptagelser

  Kameraer og objektiver til stjernebilleder om natten.

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Sådan styrer du eksponeringen

  Mestr blænde, lukkertid og ISO-indstillinger.

 • KREATIVT PRINT

  Solsystemet som papirklip

  Tag dig tid til at genskabe forbindelsen, lære og lege med Creative Parks samling af papirklip med rumtema.