Månen har altid været et fængslende motiv for fotografer over hele verden, især på de sjældne tidspunkter, hvor den fremstår som supermåne eller endda blodmåne. Men det kan være vanskeligt at gengive dens sande skønhed. Det kan være en udfordring at optage et lyst motiv, der er meget langt væk, i svagt lys samt at komponere og fokusere ved lange brændvidder. Men med det rigtige kamerakit og de rigtige eksponeringsindstillinger samt omhyggelig planlægning, før du tager afsted, kan du optage vidunderligt detaljerede månebilleder og stemningsfyldte månelandskaber. Her deler vi alle de oplysninger, du skal bruge for at fotografere Månen, med ekspertråd om indstillinger og kit samt tips til, hvordan du får de bedste månebilleder, fra astrofotografen Mara Leite.
FOTOGRAFERING I MØRKE
Tips til månefotografering: Sådan tager du overnaturlige billeder af nattehimlen
1. Forstå månen
Månens kredsløb om Jorden tager 27,322 dage. Denne cyklus er opdelt i faser: Nymånen,
den tiltagende halvmåne, det første kvarter, den voksende måne, fuldmånen, den aftagende måne, det sidste kvarter, den aftagende halvmåne og nymåne igen. Ikke alene giver hver fase dig et anderledes perspektiv på Månen, det påvirker også lysforholdene, fra den klart lysende fuldmåne til næsten ingen nymåne.
Nogle punkter i månekalenderen er virkelig specielle. Når månen er tættere på jorden og dette falder sammen med en fuldmåne – den tid i måneden, hvor solen, månen og jorden er på linje – bliver vi forkælet med en forstørret fuldmåne eller supermåne. En blodmåne – når en almindelig supermåne falder sammen med en total måneformørkelse – er endnu mere sjælden. Det betyder, at jorden fuldkommen forhindrer direkte sollys i at nå månen, og kun reflekteret lys fra jordens atmosfære forbliver tilbage, hvilket får månen til at fremstå som svagt blodrød.
2. Planlæg på forhånd
Fotografering af månen er ikke kun en sjov test af dine kamerafærdigheder, det er også en fascinerende måde at lære jordens og dens satellits bevægelser at kende på. Vi kan se præcis, hvor månen vil stige, hvor den vil bevæge sig hen over himlen, og hvor den vil gå ned – hver nat mange år ud i fremtiden fremover. Der er flere nyttige apps, der kan hjælpe dig med at planlægge dine vinkler med præcision. Helt grundlæggende vil en fuldmåne dukke op modsat den nedgående sol.
Sørg for at overveje tidspunktet på dagen. Månen er måske mest imponerende, når den først dukker op i horisonten – dette kaldes "måneopgang". Hvis du fotograferer en supermåne, kan det også være særligt virkningsfuldt. Lyset skal rejse sidelæns gennem jordens atmosfære til dig, så månen får et varmt, rødligt skær. Det er også det øjeblik, hvor månen synes at være størst, selv om det er en illusion – størrelsen forbliver den samme hele natten, men atmosfærens krumning fungerer som et forstørrelsesglas.
Det er også vigtigt at tjekke vejrudsigten, før du går i gang. Klare forhold giver dig optimalt udsyn. Se efter steder, der giver dig et godt overblik over, hvad der sker, og tag for eksempel en spændende skyline med i dit billede – men med minimal forstyrrelse. Sørg for, at du er klar med kittet. Det betyder fuldt opladet og pakket. Månen bevæger sig hurtigt, så du vil ikke skulle løbe hjem efter noget, du har glemt, så går du glip af det!
3. Indstillinger til månefotografering
Automatiske eksponeringsmetoder fungerer muligvis ikke ensartet, når du optager månen, så det er bedst at bruge manuel eksponering. Intensiteten af sollyset, der rammer månen, forbliver stort set den samme, så der er en enkel eksponeringsregel, som vi kan bruge som guide – "looney 11"-reglen. Indstil blænden til f/11, og tilpas lukkertiden til det omvendte af ISO'en, så ved ISO100 bruger vi 1/100 sek. ved ISO200 ville det være 1/200 sek. osv. Dette er dog ikke mejslet i sten – du kan variere din lukkertid og blænde omkring disse værdier, indtil billedet ser rigtigt ud.
4. Det bedste kit til månefotografering
Et zoomobjektiv er et must til næroptagelser af månen, men når du er nybegynder, skal du ikke bekymre dig om det. Et hurtigt og dyrt objektiv er ikke afgørende, fordi månen er så lys, at du ikke har brug for de største blændeåbninger i de dyre lange objektiver. Selv et standardzoomobjektiv som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM eller RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kan fungere – det lader dig måske ikke fylde billedet, men du kan altid beskære området senere. Det er her, EOS R System-kameraer med deres høje opløsning viser deres værdi. Canons fullframe EOS R8 giver dig knivskarp klarhed selv i svagt lys, og APS-C-sensorerne på Canon EOS R10 og EOS R50 giver objektiverne et smallere synsfelt, hvilket giver ekstra rækkevidde fra bredere objektiver.
5. Kom tæt på
Mens en fuldmåne er fortryllende, er det måske ikke det bedste tidspunkt at tage billeder på, hvis du er interesseret i at fange overfladetræk som f.eks. kratere. På næsten samme måde som et kameras indbyggede flash oplyser et ansigt, eliminerer det frontale sollys under en fuldmåne en masse skygger. På andre tidspunkter af måneden er sollyset mere fra siden, hvilket skaber de højlys og skygger, der er nødvendige for at vise konturerne og detaljerne i månens landskab. Et godt objektiv til næroptagelser er RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, som kombinerer et langt telefoto-zoomobjektiv med billedstabilisering. Hvis du vil fylde rammen rigtigt, skal du vælge et meget langt objektiv som f.eks. RF 600mm F11 IS STM. Blænden på f/11 er perfekt til månefotografering, da den passer til eksponeringsreglen "looney 11". Hvis du vil udvide rækkevidden for dine objektiver, kan objektivforlængere som f.eks. Extender RF 1.4x og Extender RF 2x være nyttige.
6. Få et bredere udsyn
Eksperimentér kreativt med et objektiv med større vidvinkel, f.eks. Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Det giver dig mulighed for at indarbejde Månen i et eksisterende landskab. Selvom Månen ofte er overvældende, når den ses isoleret, hjælper det at få velkendte vartegn eller en bestemt skyline til at tilføje kontekst og give dig mulighed for at skabe interessante kompositioner. Den giver dig også mulighed for at lege med størrelsesforhold for en kraftfuld effekt.
Tag din månefotografering op på et højere niveau med yderligere tips og inspiration fra den professionelle fotograf Andrew Fusek Peters*.
Skrevet af James Paterson, Phil Hall og Rachel Segal Hamilton
* Kun tilgængelig på udvalgte sprog.