LANDSKABSFOTOGRAFERING

Sådan fotograferer du landskaber uden stativ

Opdag, hvordan du kan fange detaljerede landskaber og endda sløre vand eller skyer, når du optager håndholdt.
En landskabsfotograf kigger gennem søgeren på et Canon EOS RP for at tage et billede af kuperede marker.

Stativer kan være meget nyttige til landskabsfotografering, fordi de holder dit kamera i ro, så du ikke behøver bekymre dig om langsomme lukkertider, der kan skabe rystede billeder, især når du optager i svag belysning. Men de kan også være tunge og besværlige at bære – især hvis du skal ud at gå en lang tur. Med et moderne kamera, de rigtige indstillinger og lidt opfindsomhed kan du lade stativet blive hjemme, næste gang du tager ud for at fange en smuk scene – og i stedet tage en termoflaske med kaffe og en snack med.

1. Stå stille, og brug din krop

En landskabsfotograf kigger gennem søgeren på et Canon EOS RP, mens han stabiliserer sig selv på sit knæ for at tage et billede af kuperede marker.

Jo roligere kameraet er, jo mindre risiko er der for kamerarystelser – hvis du bruger en langsom lukkertid, skal du holde vejret, mens du tager billedet.

En landskabsfotograf holder et Canon EOS RP væk fra sin krop, så halsremmen bliver holdt stram.

At holde halsremmen stram er en god måde at holde kameraet stabilt på.

Den måde, du holder kameraet på, kan betyde hele forskellen på at tage et knivskarpt billede og et, der bliver ødelagt af kamerarystelser. For at holde kameraet stabilt skal du lade bunden af objektivet hvile i den opadvendte håndflade på din venstre hånd og holde albuen ind i siden. Dette skaber en solid vugge, der understøtter kameraet.

Du kan også bruge din krop på andre måder for at forhindre uskarphed på grund af bevægelse. Prøv at sætte dig ned og bruge knæet til at støtte din arm. Du kan også bruge halsremmen – aktivér Live View, og hold kameraet væk fra kroppen, indtil remmen er stram, men pas på ikke at overbelaste din nakke.

2. Aktivér stabilisering

En landskabsfotograf holder et kamera over sit hoved for at fotografere et træ med rulleskyer i baggrunden.

Med den aktiverede objektivstabilisering på Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM kan du optage håndholdt ved en lukkertid på 0,8 sekunder.

Objektivstabilisering kan hjælpe dig med at reducere kamerarystelser ved at dæmpe dine hænders naturlige bevægelser, hvilket gør det nemmere at optage håndholdt ved langsommere lukkertider. En tommelfingerregel for håndholdt optagelse lyder, at det kun bør foregå ved hastigheder, der svarer til brændvidden eller derover – så hvis du f.eks. bruger et 50mm-objektiv, skal du ikke under 1/50 sek. Men med den aktiverede objektivstabilisering kan du ofte gøre det meget langsommere end det. Canons udvalg af RF-objektiver, herunder begyndervenlige objektiver som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM og RF 35mm F1.8 Macro IS STM, anvender avanceret stabilisering, der kommunikerer med det spejlløse hus, og den større RF-fatning giver mulighed for større sensorbevægelse.

3. Find en gren

Et Canon EOS RP anbragt på en hegnspæl.

Hvis du indstiller en to-sekunders timer, når du bruger en hegnspæl som støtte, får kameraet et øjeblik til at sætte sig, før lukkeren åbner.

Når du er på farten, er det nemt at finde naturlige støtteflader, f.eks. omkringliggende grene, der kan give dit kamera et solidt fundament, så du kan sænke lukkertiden yderligere. Når du indstiller dit kamera til en lang eksponering, skal du være opmærksom på, at "spejlhop" i DSLR-kameraer (der er forårsaget af, at spejlet popper op, så sensoren kommer til syne) kan resultere i kamerarystelser. Indstil låsning af spejl i kameramenuen, eller aktivér Live View, hvis dit kamera ikke har denne funktion. Dette er selvfølgelig ikke et problem med spejlløse huse som f.eks. EOS RP. Handlingen, hvor du trykker på udløserknappen, kan også medføre rystelser, så indstil en to-sekunders timer, brug en fjernudløser, eller fjernudløs kameraet ved hjælp af Canon Camera Connect-app'en.

4. Flyt dig rundt, og eksperimentér

En landskabsfotograf sætter sig på hug for at fange planter i den tidlige morgensol.

Hvis du frigør dit kamera fra stativet, kan det sætte gang i din kreativitet ved at afsløre nye vinkler og unikke kompositioner.

Et nærbillede af en yndefuld plante i silhuet mod en lav sol.

Når du optager håndholdt, kan du opveje noget af den stabilitet, du mister, med tilpasningsevne. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 35mm F1.8 Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/16 og ISO 100.

Du kan altid finde et sted til dit stativ, når du laver landskabsfotografering, men nogle gange kan det være en fordel for din fotografering, at du ikke har noget. Et stativs fornemmeste opgave er at begrænse bevægelse, men når du har kameraet i hænderne, kan du afprøve forskellige positioner, optage fra forskellige vinkler og eksperimentere med din kreativitet. Hvis du bare står stille på ét sted – også selvom forgrunden er interessant, og du komponerer dit billede vha. tredjedelsreglen – vil dine billeder måske alligevel mangle noget dynamik.

5. Aktivér Auto ISO

En fotograf bukker sig ned for at få et billede af et stykke drivtømmer på kystlinjen.

Fotografen har udnyttet den bevægelsesfrihed, som en håndholdt optagelse giver, for at fange dette stykke drivtømmer fra en anden vinkel.

Et stykke drivtømmer på en øde kystlinje. Bølgernes bevægelse er blevet sløret med den lange eksponering.

Denne to-sekunders håndholdte eksponering, som blidt har sløret bølgernes bevægelse, er mulig takket være den indbyggede billedstabilisering i Canon EOS R6, der arbejder sammen med billedstabilisatoren (IS) i Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet. Dette billede kunne faktisk have været sværere at opnå med et stativ, fordi skvulpende vand rundt om dets ben kunne have medført bevægelse. Taget med 35 mm, 2 sek., f/7.1 og ISO 125.

Bare for nogle få år siden ville det have været utænkeligt at øge ISO til 1600, men fordi moderne sensorer nu fungerer meget bedre i svag belysning, er det muligt at frembringe bemærkelsesværdigt rene billeder, selv på disse niveauer. For en simpel indstilling af stock-eksponering skal du vælge Manuel metode, Auto ISO og en lukkertid, der svarer til brændvidden eller derover. Kameraet tilpasser ISO til din scene, så du kan føle dig på sikker grund, når du foretager kreative valg med lukkertid og blænde.

Canons mere avancerede spejlløse kameraer, f.eks. EOS R6, har avanceret indbygget billedstabilisering (IBIS), der fungerer uafhængigt eller ved siden af den optiske IS i et objektiv for at opnå op til 8-stops IS, så du kan tage sekundlange eksponeringer uden stativ.

Skrevet af James Paterson

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • GRUNDLÆGGENDE OM FOTOGRAFERING/UDENDØRS

  Tips til optagelse under ekstreme vejrforhold

  Her er vores bedste tips og tricks til at mestre fotografering under ekstreme vejrforhold, lige fra at beskytte dit udstyr til at passe på dig selv.

 • LANDSKABSFOTOGRAFERING

  Udfordring med objektiver til landskabsfotografering

  Fotografen Verity Milligan deler sin oplevelse med at tage kreative landskabsbilleder med to letvægtsobjektiver.

 • GRUNDLÆGGENDE REDIGERING

  Sådan redigerer du landskabsbilleder til print

  Redigeringsteknikker, der gør dine naturbilleder til kunstværker

 • ADVENTURE-FOTOGRAFERING

  Tips til adventure-fotografering

  Fem tips til at fange dine udendørs eventyr med EOS M6 Mark II.