MAKROFOTOGRAFERING

Valg af det bedste kit til at komme i gang med makrofotografering

Uanset om du fotograferer nærbilleder af insekter eller babyer, kæledyr eller konditorkager, er her de kamera- og objektivfunktioner, du skal lede efter, og det bedste tilbehør at vælge.
Næroptagelse af en guldsmed, der sidder på et græsstrå, optaget med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

Hvis du vil fange de geometriske mønstre i et insektøje, en dråbe morgendug på et græsstrå eller de individuelle øjenvipper i babyens ansigt, er den bedste måde at få smukke detaljer frem på ved makrofotografering.

Men selv om makrofotografering er nemt at komme ind i og utroligt udbytterig, giver det sine egne udfordringer, såsom at opnå en tilpas dybdeskarphed til at få alt ved et lille motiv skarpt.

Mange Canon-kameraer og -objektiver er udstyret med funktioner, der opfylder de specifikke behov ved makrofotografering. For at hjælpe dig med at vælge det rigtige kit har vi udvalgt de funktioner, du skal kigge efter, når du vælger de bedste kameraer og objektiver til at starte din makrofotograferingsrejse.

En ekstrem næroptagelse af et Canon EOS R7 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-makroobjektiv af dråber af dug på en rød rose.

Makrofotografering er næroptagelse af små motiver med forstørrelser på 0,5x eller derover, og motivet kan variere – fra planter og insekter til mad og endda husholdningsobjekter. Du kan optage makrobilleder både indendørs og udendørs. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/2000 sek., f/1.8 og ISO200.

Kamerafunktioner til makrofotografering

Et par hænder holder et Canon EOS R10, hvor kameraets skærm viser indstillinger for fokus-bracketing.

Canon EOS R10 har fokus-bracketing, som vil optage et sæt billeder ved automatisk stigende brændvidder. Der er endda mulighed for at blande billederne i kameraet for at producere en dybdesammensætning med perfekt skarphed fra for til bag.

Næroptagelse af en tallerken med mad, herunder et udvalg af grøntsager og kogte æg, optaget med et Canon EOS R10.

Når du bruger fokus-bracketing, kan du angive det antal billeder, du ønsker, at kameraet skal optage. Stabling af de resulterende billeder skaber et skarpt billede med en større dybdeskarphed. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35mm, 1/2000 sek., f/5 og ISO1600.

Avanceret fokusering

I makrofotografering er fokus afgørende. Canon EOS R-systemkameraer er ideelle til makrofotografering, da de tilbyder en række effektive funktioner, der hjælper dig med at opnå det perfekte fokus hver gang.

Jo tættere på dit motiv er, jo mindre dybdeskarphed er der ved en given blænde. Hvis der ikke er tilstrækkeligt lys, hvilket ofte er tilfældet, når du optager meget tæt på, skal du gøre blænden større for at lukke mere lys ind, hvilket yderligere reducerer dybdeskarpheden. Det betyder, at et billede kun vil have et lille udsnit i fokus – ikke ideelt, når målet er at få alle detaljer frem.

For at overvinde dette tilbyder flere EOS R-systemkameraer, f.eks. EOS R10 og EOS R50, fokus-bracketing. Denne funktion tager flere billeder af samme billede og flytter automatisk fokuspunktet trinvist for at optage mange små skiver med skarpt fokus. Disse billeder kan derefter kombineres for at skabe et billede med meget mere af motivet i fokus, end det ville være muligt i et enkelt billede. Dette kaldes fokusstabling eller dybdesammensætning, og en række kameraer kan gøre dette automatisk i kameraet. Du kan også gøre dette manuelt ved hjælp af værktøjer som f.eks. dybdekompositionsværktøjet i Canons Digital Photo Professional-software (DPP).

EOS R50 går et skridt videre med Advanced A+-funktionen. Denne registrerer automatisk, når der kræves fokusstabling, tager de nødvendige billeder og anvender også dybdekomposition i kameraet, så du ikke behøver at konfigurere det selv.

Hvis du foretrækker det, giver spejlløse Canon-kameraer dig også maksimal kontrol over fokusering. Alle EOS R-systemkameraer har en funktion til visning af Manual Focus Peaking, som bruger klare farver til at fremhæve de områder af dit billede, der er i fokus. De giver dig også mulighed for at zoome ind på et billede i Live View for at kontrollere dit fokus manuelt. Nogle kameraer, f.eks. EOS R10 og EOS R7, har også AF/MF-kontakter på huset, så du hurtigt kan skifte til manuel fokusering og vælge præcis, hvor du vil have dit fokus.

Bedste kameraer med avanceret fokusering til at komme i gang med makrofotografering:

En ekstrem næroptagelse af en gul blomst med små detaljer på kronbladene i fokus, optaget med et Canon EOS R50.

APS-C-sensoren i EOS R50 gør små genstande større i billedet, end når du bruger de samme objektiver på et fullframe-kamera. Kameraet giver også hurtig kontinuerlig optagelse med op til 15 fps ved hjælp af den lydløse elektroniske lukker, hvilket gør det muligt at fotografere motiver i bevægelse, f.eks. blomster i vinden. Taget med et Canon EOS R50 med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/125 sek., f/8 og ISO400.

En ekstrem næroptagelse af nogle lyserøde blomster, som er optaget på et Canon EOS R50.

EOS R50's kompakte design og lave vægt gør det perfekt til håndholdt makrofotografering. Det har samme RF-objektivfatning som alle EOS R-systemkameraer, hvilket betyder, at du kan tilføje alle RF- eller RF-S-objektiver, herunder mange makroobjektiver. Taget med et Canon EOS R50 med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/250 sek., f/2.8 og ISO800.

Sensorstørrelse og -opløsning

Nogle EOS R-systemkameraer har en fullframe-sensor, og nogle har en APS-C-sensor. Begge typer sensorer har deres fordele ved makrofotografering. APS-C-sensorer er mindre, hvilket betyder, at små motiver er større i billedet end på en fullframe-sensor med samme brændvidde, og APS-C-sensorer giver generelt også en større dybdeskarphed end fullframe-sensorer. Det gør APS-C-kameraer som f.eks. EOS R10 og EOS R50 velegnede til makrofotografering.

Men hvis du er nødt til at optage et lille motiv i bevægelse og derfor kræver en høj lukkertid, især hvis der ikke er nok lys, og du også skal bruge en høj ISO, kan et fullframe-kamera som f.eks. EOS R8 give dig mindre støjende billeder.

Uanset om du vælger APS-C eller fullframe, kan det også være nyttigt at vælge et kamera med en sensor med høj Megapixel til makrooptagelser. Flere pixels betyder flere detaljer, så hvis du beskærer billedet for at gøre et lille motiv større i billedet, vil det stadig se skarpt ud.

De bedste kameraer med APS-C-sensorer til at komme i gang med makrofotografering:

Objektivfunktioner til makrofotografering

Et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv tæt på en klump tusindfryd.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektivet kan fokusere helt ned til 14 cm og forstørre motivet 0,5x. Visningens vidvinkel er perfekt til at stuve en masse detaljer ind i billedet, mens den indbyggede optiske billedstabilisering hjælper med at bekæmpe slør, der skyldes kamerarystelser, selv når du optager håndholdt.

En ekstrem næroptagelse af en tusindfryd, der er optaget med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet fokuserer hurtigt med en støjsvag stepmotor, så du ikke behøver at bekymre dig, hvis en genstand bevæger sig – du får stadig et rent billede. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/4000 sek., f/1.8 og ISO100.

Forstørrelse

Ved makrofotografering er forstørrelse den vigtigste funktion at kigge efter i et objektiv. Når et objektiv forstørrer ved 0,5x (eller 1:2), er billedet på sensoren halvt så stort som dets faktiske størrelse. Når et objektiv forstørrer ved 1,0x (eller 1:1), er billedet på sensoren lige så stort som dets faktiske størrelse. Dette viser ekstremt høje detaljeniveauer, især når billedet derefter vises på en større skærm eller et print.

For at opnå en sådan forstørrelse skal makroobjektiver have korte mindste fokuseringsafstande, hvilket betyder, at de kan fokusere, når de er meget tæt på et motiv. Eksempler omfatter Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, som kan fokusere helt ned til 14 cm, og RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, som kan fokusere helt ned til 17 cm. Begge er 0,5x-objektiver med hurtig maksimal blænde, som lukker masser af lys ind, og de har billedstabilisering (IS), så billederne ikke bliver slørede, når du optager håndholdt ved langsommere lukkertider.

Bedste makroobjektiver til begyndere med 0,5x forstørrelse og korte fokuseringsafstande:

En ekstrem næroptagelse af en lyserød blomst, der er optaget med et Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektiv.

RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektivet er ikke et decideret makroobjektiv, men det giver en maksimal forstørrelse på 0,28x og en kraftig zoom, så du kan fokusere uden at forstyrre dit motiv og fange selv de mindste detaljer på afstand. Taget med et Canon EOS R50 med et Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektiv ved 1/320 sek., f/7.1 og ISO100.

En ekstrem næroptagelse af et grønt Romanesco-kålhoved, der er fanget med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

Et andet objektiv med et bredt zoomområde er RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Det giver en maksimal forstørrelse på 0,59x, når du bruger manuel fokus, hvilket betyder, at du kan fange næroptagelser i fantastiske detaljer. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 35mm, 1/200 sek., f/10 og ISO400.

Brændvidde

At komme tæt på ved at bruge et objektiv med lille brændvidde kan synes at være det oplagte valg, men telefotoobjektiver giver også nogle betydelige fordele. Hvis du optager lidt længere væk, betyder det, at du er mindre tilbøjelig til at forstyrre dit motiv eller kaste uønskede skygger på det. Telefoto-makroobjektiver, f.eks. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, som giver 0,5x forstørrelse, gør det muligt for dig at stå længere væk fra dit motiv, mens det stadig fylder billedet. Objektivet har optisk IS, ligesom dets modstykker med en bredere vidvinkel, for at holde tingene skarpe ved langsommere lukkertider.

Du kan også bruge et telefoto-zoomobjektiv som f.eks. Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM eller RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Selvom disse ikke er deciderede makroobjektiver (0,5x), vil deres maksimale telefotobrændvidder give dig mulighed for at tage næroptagelser af dit motiv og fylde billedet på afstand.

Bedste telefoto-makro- og telefoto-zoomobjektiver til at komme i gang med makrofotografering:

Et skærmbillede fra en video, der forklarer den makro med centerfokus. Skærmbilledet viser en brugers hånd, der justerer et Canon-objektiv tæt på en lille model af en menneskefigur.

Makro med centerfokus

Nogle Canon RF-objektiver, herunder RF 24-105mm F4-7.1 IS STM og RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, har makrofunktion med centerfokus. Selvom disse objektiver ikke opnår makroforstørrelse ved hjælp af autofokus, er deres mindste fokuseringsafstand i manuel fokusering meget mindre, hvilket betyder, at de kan fokusere meget tættere på og opnå mindst 0,5x makroforstørrelse.

Bedste startobjektiver med funktionalitet til makro med centerfokus:

Vil du gå endnu længere?

Hvis du er blevet forelsket i makrofotografering, kan du være forberedt på at bruge mere på professionelle objektiver med større forstørrelse, bedre optisk kvalitet eller større brændvidder, så du kan tage billeder af motiver, der fylder hele billedet, og som du ikke kan komme fysisk tæt på. Se vores vejledning til professionelle objektiver til makrofotografering (tilgængelig på udvalgte sprog).

Tilbehør til makrofotografering

Tre visninger af Canon Camera Connect-appen på en smartphone, der bruges til manuelt at fokusere på stilken fra et grønt æble tæt på.

Canon Camera Connect-appen giver dig mulighed for at justere kameraindstillinger og udløse lukkeren fra din smartphone. Med kompatible objektiver kan du endda skifte til og styre manuel fokus uden at røre ved kameraet, hvilket sikrer skarpe næroptagelser.

Canon Camera Connect-appen giver dig mulighed for at fjernbetjene dit kamera. Du kan bruge Live View på din smartphones skærm til at kontrollere fokus og justere den eller styre eksponeringen og fjernudløse lukkeren, hvilket hjælper med at forhindre kamerarystelser og sikrer, at du ikke forstyrrer dit motiv.

Et stativ vil holde kameraet stille, når du har brug for en langsommere lukkertid, men du kan muligvis ikke komme meget tæt på dine motiver. Det kan du med Canons stativgreb HG-100TBR – det er lille og alsidigt og leveres med en fjernbetjening, der sikrer, at du undgår kamerarystelser. Du kan også lave din egen beanbag, som dit objektiv kan hvile på, når du skal tage mere stabile billeder, eller til at lægge under dit kamera, når du arbejder tæt ved jorden.

Extendere monteres mellem et kompatibelt objektiv og kamerahuset og øger forstørrelsen af objektivet uden forvrængning eller tab af billedkvalitet.

Belysning kan være problematisk ved makrofotografering, men muligheden for at bruge en ekstern flash, f.eks. Canon Speedlite EL-100 parret med den trådløse Speedlite Transmitter ST-E10, gør det muligt at være mere præcis og retningsbestemt, når du belyser dit motiv. Engagerede makrofotografer kan fastgøre Canons Macro Ring Lite MR-14EX II-flash til forsiden af kompatible objektiver, så motivet belyses fuldstændigt og kontrolleret ved næroptagelser.

Dette er de vigtigste funktioner, du skal kigge efter, når du køber udstyr til makrofotografering. Du behøver dog ikke bekymre dig, hvis du ikke har dem alle – du kan stadig opnå smukke næroptagelser. Den vigtigste ingrediens er din kreativitet!Skrevet af Peter Wolinski

Relaterede Produkter

Relaterede artikler