MAKROFOTOGRAFERING

Fordyb dig i detaljerne: 4 teknikker til makrooptagelser i hjemmet

Dit hjem er fyldt med let tilgængelige muligheder for kreative nærbilleder. Bliv inspireret af detaljerne i stuen, køkkenet eller vindueskarmen.
Et sort og hvidt nærbillede af en mor, der kysser en sovende baby, som hun holder op mod skulderen.

Nærfotografering er en fantastisk måde at være kreativ på med det, du har derhjemme. Uanset om det er rynker i håndfladerne på en baby, komplicerede detaljer på blade eller kronblade på de indendørs planter eller sæbebobler i køkkenvasken, kan det at opdage de små ting, du måske har overset, give dig glæde, inspiration og endeløse nye perspektiver at fotografere.

Det sjove ved næroptagelse eller makrofotografering har ingen begrænsninger – du kan finde fremragende motiver i alle rum i dit hus. Uanset hvilket kamera du har derhjemme, kan du komme helt tæt på og udforske de fascinerende detaljer. Et standard zoomobjektiv (eller et kit) eller endda et kompaktkamera kan levere smukke billeder. Her deler seks fotografer nogle af de små, men fængslende ting, de har fotograferet derhjemme, og afslører, hvad der inspirerede dem til at se nærmere på dem.

1. Zoom ind på dine nærmeste og kæreste

Nærbillede af hovedet på en baby, der ligger på ryggen.

Her har fotografen Kate Grey placeret en nyfødt på en seng i nærheden af et vindue for at gøre brug af den naturlige lyskilde. "Dette er et godt udgangspunkt til at få både høje og lave optagelsesvinkler og for at babyen har det godt og rart," forklarer hun. Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/320 sek., f/2.8 og ISO 500. © Kate Grey Photography

"Det var de billeder, jeg tog af mine egne børn, da de var babyer, der inspirerede mig til at fotografere nærbilleder for andre familier," siger familiefotografen Kate Grey. "Jeg ved, at uden disse billeder ville jeg ikke kunne huske de perfekte små fordybninger på min datters tykke fingre eller den måde, hvorpå huden omkring min søns øjne rynkede, da han begyndte at smile sit tandløse smil."

Selvom et dedikeret makroobjektiv er ideelt til nærbilleder, kan du også opnå fantastiske resultater med en standardzoom eller endda et objektiv med fast brændvidde. Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektivet kan f.eks. fokusere så tæt på som 25 cm, hvilket betyder, at det kan komponere selv de mindste detaljer perfekt.

De fleste dedikerede makroobjektiver har en telefotobrændvidde, der er perfekt til isolering af hvert element, og hvis du bruger et zoomobjektiv, skal du bare huske at zoome ind. Indstil derefter blænden til f/5.6 eller hurtigere, hvis det er muligt, og brug billedstabilisering til at eliminere risikoen for kamerarystelser. Til sidst skal du komponere billedet og forsøge at komme så tæt på dit motiv som muligt. Du mister fokus, hvis du kommer tættere på end objektivets mindste fokuseringsafstand, så du skal muligvis bevæge dig forsigtigt frem og tilbage for at få din position perfekt.

2. Fang naturens kompleksitet

Et meget forstørret billede af et snefnug med indviklede detaljer på sort, sløret materiale.

"Ved at fotografere ved f/8 prioriterede jeg min blænde, da jeg havde brug for en lille dybdeskarphed, så mere af snefnugget kunne være i fokus," siger fotograf Jamie Spensley. "Jeg balancerede derefter mine indstillinger til at være et næsten sort billede i naturligt lys ved at indstille min ISO til 200 og lukkertiden til 1/100 sek. Jeg tog derefter nogle referencebilleder med forskellige flash-effekter for at se, hvad der fungerede bedst til at eksponere mit billede pænt." Taget med et Canon EOS 80D med et Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektiv. © Jamie Spensley

Nærbillede af en brøndkarseplante med en vanddråbe på.

"Jeg har altid lagt mærke til de små ting, så makrofotografering blev naturligvis min favorit," siger fotografen Agi Wojcik. "I foråret 2020 begyndte jeg at dyrke mine egne urter og grøntsager, og jeg bemærkede, hvor smukke de grønne blade var, når jeg havde vandet dem. Jeg ville fange sollyset på vanddråben, fordi jeg vidste, at den ikke ville blive på bladet i ret lang tid." Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv ved 1/250 sek., f/8 og ISO 800. © Agi Wojcik

Makro kan afsløre skjulte naturskatte, lige fra det labyrintlignende mønster på bagsiden af et blad til den unikke kompleksitet af et perfekt formet snefnug. Og når du fotograferer tæt på, får du mulighed for at fange naturens skønhed overalt, også i vindueskarmen på en kold og regnfuld dag.

En sort jakke var den eneste baggrund Jamie Spensley skulle bruge for at få de fortryllende detaljer frem i et hvidt snefnug. Han opnåede den karakteristiske bløde belysning ved hjælp af en makrodiffuser. "Det er en kegle af hvidt materiale, der passer omkring forsiden af mit objektiv. Derefter er der en tunnel af reflekterende materiale fastgjort til flashen, som hjælper lyset med at nå keglen. Slutresultatet er ekstremt blødt lys, der er perfekt til makro."

EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM- og EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiverne har begge et indbygget Macro Lite, der gør det muligt for fotografer at komme tæt på uden at kaste skygger, hvilket giver yderligere muligheder for at udfolde kreativiteten.

Fotografen Agi Wojcik brugte motivtilstanden Næroptagelse til at fotografere brøndkarse i sin lejlighed. "På denne måde behøvede jeg ikke bekymre mig om indstillingerne og kunne i stedet koncentrere mig om at sikre, at fokus var rigtigt. Jeg brugte også Spot AF og en meget praktisk forstørrelsesfunktion i Live View-funktionen. Efter at have set, hvor godt billedet blev, blev jeg inspireret til at tage mit kamera op og udforske andre motiver rundt omkring i mit hjem."

3. Find det ekstraordinære i det ordinære

Et makrofotografi af en blyant, der tegner en streg på et stykke papir.

"Jeg indstillede ISO'en relativt lavt, da der var nok lys," siger fotografen Lucas Piltz. "Blænden var på f/7.1, så der var store områder med skarphed, mens lukkertiden blev indstillet til 1/100 sek." Taget med et Canon EOS 250D ved 1/100 sek., f/7.1 og ISO 800. © Lucas Piltz

For mange kunstnere er den ydmyge blyant stedet, hvor det hele starter, og ved at fotografere den helt tæt på fandt fotografen Lucas Piltz en måde at fejre og favne sin kreative side på.

Lucas valgte at optage en sekvens af billeder for at opnå en større dybdeskarphed, end det normalt ville være muligt. "Jeg brugte et stativ for at undgå rystelser," siger han, "og fokuserede manuelt, fordi jeg har mere kontrol og lærer mere på den måde. Jeg startede fra det allerforreste fokusområde og stablede mig vej til det bageste." Med billedet komponeret tog Lucas 40 versioner af blyanten, alle med forskellige fokuspunkter, før de blev flettet sammen.

Denne teknik kaldes fokus-stacking, og du kan gøre det ved at flette et sæt billeder med forskellige fokuspunkter sammen i Canons Digital Photo Professional-software.

4. Find et abstrakt perspektiv på hverdagsting

Et makrofoto af olie i vand, der danner runde dråber, der er farvet lilla.

Andrea Hunt bruger enkle ingredienser som olie og vand til at skabe et surrealistisk udseende i sine abstrakte billeder. Ved at variere mængden af olie og placere forskellige, farverige genstande under bakken med vand, får du endeløse, unikke mønstre og motiver. Taget med et Canon EOS 7D Mark II med et Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv ved 1/100 sek., f/10 og ISO 1250. © Andrea Hunt

Et nærbillede af gulfarvede bobler fra opvaskemiddel.

Tibo Tuypens bruger geometriens kraft til at sætte gang i betragterens fantasi. "Jeg brugte mit Canon EOS 7D Mark II og EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv, og derudover blot en Speedlite-flash," siger han. "Jeg kan med sikkerhed holde mig på ISO 100 med en lukkertid på 1/400 sek. og en blænde på f/2.8 for at holde baggrunden pæn og sløret." © Tibo Tuypens

"Som en travl sundhedsmedarbejder i frontlinjen bruger jeg min fotografering som et mindfulness-værktøj, der holder mig glad og afslappet i min fritid," forklarer makrofotografen Andrea Hunt. "Makrofotografering afslører detaljer, der sjældent ses, og der kan opnås en masse kreativitet inden for rammerne af dit hus og din have."

For at genskabe Andreas surrealistiske billeder skal du bruge en bageform af glas, der er hævet over gulvet i hvert hjørne og fyldt med vand. Tilsæt derefter din olie – gradvist, så du kan eksperimentere med forskellige mængder. For at tilføje iøjnefaldende farver til olien placerer Andrea en smartphone eller tablet under bageformen med et farverigt display, men du kan også bruge farvet karton eller tapet.

Når du tager et billede af flydende olie, er det nemmest at fokusere manuelt og optage i metoden Blændeprioritet (Av). "Optagelse ved f/10 giver mig tilstrækkelig dybdeskarphed til at dække et lag olie uden at nå ned til bunden af glasformen," siger Andrea.

Du kan bruge den samme teknik til at lette de huslige pligter. Fotografen Tibo Tuypens fandt ud af, at opvaskemiddel kan skabe smukke, geometriske former ved blot at tilføje et par dråber til et lavt lag vand i en bageform.

Til baggrunden kan Tibo godt lide at bruge farvede papirark. "Jeg bruger derefter en flash til at reflektere farverne gennem vandet," siger han. "Det fungerer fantastisk til at kombinere farver og skabe farveovergange."

Hvis du vil lave bobler, skal du bare tage et sugerør og blæse ned i vandet – så er du klar til at skyde! "Uanset hvad du placerer foran dit objektiv, er det altid en legeplads med former, teksturer og spredt lys," siger Tibo.

Skrevet af Phil Hall

Relaterede produkter

Relaterede artikler