Eddie Keogh racing

Tips til sportsfotografering

Kursus: Sportsfotografering

Indfang al action

Det er næppe sandsynligt, at du har adgangskort til at komme tæt på sommerens store sportsbegivenheder, men du kan tage nogle rigtig gode sportsbilleder i parker og ved baner i nærheden. Dette kursus handler om følgende emner, der viser dig, hvordan du bruger dit Canon-kamera bedre:

  • Planlægning
  • Dækning af arrangementer
  • Objektiver
  • Fokusér på dit motiv
  • Manuel fokusering
  • Det afgørende øjeblik
  • Frys eller panorér
  • Komposition
  • Et sidste råd

Planlægning

Første skridt er at kende sin sportsgren. Der findes fotografer, der kan klare enhver sportsgren, men de fleste specialiserer sig. Lær reglerne for spillet, så du kan forudse, hvad der kommer til at ske. Hvis du følger et hold, vil du lære spillerne at kende og vil du vide, hvad de gør i de forskellige situationer. Prøv at vise, hvordan holdet samarbejder, og fokusér derefter på en eller to af deltagerne.

Dækning af arrangementer

Start med lokale arrangementer eller klubarrangementer som f.eks. fodboldkampe. De spilles ofte på baner, hvor der er gratis adgang, og du kan frit gå rundt og tage dine billeder. Hils på begge holds trænerne, og få deres tilladelse til at fotografere. Du kan tilbyde dem gratis billeder fra arrangementet samt at tage et holdbillede.

Atletik er en rimelig forudsigelig type sport. Et godt sted at placere sig er ved et sving, hvor du kan tage billeder af atleterne, når de kommer lige imod dig, før de drejer. Ved målstregen er du sandsynligvis nødt til at fotografere fra sidelinjen. Hvis du står ved mållinjen, kan du indfange den sidste kraftanstrengelse, der kommer til udtryk, når løberne passerer mållinjen. Stangspring og længdespring holder atleten på et lille område, hvor du kan forbedre din teknik, mens atleterne gør flere forsøg.

Den største udfordring ved motorsport er at finde et godt sted at stå. Alle baner er forskellige, så kom så tidligt som muligt, og gå en tur rundt om banen.

Objektiver

Professionelle sportsfotografer er udstyret med superteleobjektiver. Objektiver med en brændvidde på 400mm, 600mm eller endda 800mm fylder søgeren med motiver, det blotte øje dårligt kan se.

Dine nuværende objektiver kan have en mere beskeden brændvidde. Men en standardzoom som EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, der ofte følger med et EOS-kamera, kan stadig bringe motivet nærmere. Du skal blot vælge en sport eller en begivenhed, hvor motivet ikke er langt væk. Ved disse lejligheder er objektiver med lang brændvidde for store, og din standardzoom er perfekt.

Hvis du fotograferer sportsbegivenheder, hvor handlingen foregår længere væk, vil en telezoom med en længere brændvidde være nyttig som f.eks. EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM.

Objektiver med stor maksimalblænde (f.eks. f/2.8 eller mindre) har en række fordele. Ved at lade mere lys gå igennem til sensoren på dit EOS kan du bruge et større område af lukkertider. Desuden gør brug af store blændeværdier, at motivet isoleres fra baggrunden. Du kan opnå en lille dybdeskarphed, hvor dit motiv vil skille sig ud fra baggrunden.

Fokusér på dit motiv

Dit EOS har hurtig og præcis fokusering, men du kan gøre det bedre egnet til sportsfotografering ved at skifte autofokus til AI Servo AF. Hold derefter udløserknappen halvt nede, så justerer kameraet løbende fokuseringen, mens du fastholder dit motiv.

Manuel fokusering

Ved visse sportsgrene er det bedst på forhånd at fokusere manuelt. Hvis du fotograferer f.eks. højdespring, ved du præcis, hvor atleten vil passere hen over stangen. Du kan indstille objektivet til manuel fokusering og indstille fokus på stangen. Tryk på udløserknappen, når atleten passerer igennem dette punkt.

Det afgørende øjeblik

Inden for sport er det, i forhold til de fleste andre sammenhænge, vigtigt at indfange det "afgørende øjeblik".

Det kan være det øjeblik, hvor løberen kaster sig frem mod mållinjen, eller hvor en tennisspiller rammer bolden med sin ketsjer. Nogle fotografer benytter funktionen kontinuerlig optagelse for at indfange øjeblikket.

Men der er en stor tilfredsstillelse ved at indfange det afgørende øjeblik med ét enkelt billede. Hemmeligheden er at forudse øjeblikket, og den bedste måde at gøre det på er ved at øve sig. Bed en ven om at få en tennisbold til at hoppe på sin ketsjer, og se, hvor mange gange du kan indfange bolden i berøring med ketsjeren. Gå derefter videre til vanskeligere opgaver, som at indfange når nogen sparker til en fodbold. Kan du indfange det øjeblik, hvor støvlen rammer bolden?

Fryse eller panorere?

Ved fotografering af motiver i bevægelser er det oplagt, at der kræves en hurtig (kort) lukkertid for at "fastfryse" bevægelsen. Et billede taget med en lukkertid på 1/1000 sekund vil se langt skarpere ud end et billede taget med en lukkertid på 1/100 sekund.

Men ønsker du egentlig et "frossent" billede? Det kan se livløst ud og mangle følelse. Udviskede bevægelser kan give en fornemmelse af bevægelse i et billede.

Indstil programvælgeren på dit EOS til Tv (Lukkerprioriteret AE), og eksperimentér med forskellige lukkertider. Se på hvert billede, mens du tager dem, for at se effekten.

En anden måde at "fryse" billedet på er ved at bruge en relativt langsom lukkertid (f.eks. 1/30 sekund) og dreje kameraet for at følge motivets bevægelse. Det kaldes "panorering". Målet er at holde motivet på det samme sted i søgeren, så det ser skarpt ud. Ved at panorere med kameraet udviskes baggrunden, hvorved der opnås en kraftig fornemmelse af bevægelse.

Hvis dit objektiv har billedstabilisering, som aktiveres med en knap på siden af objektivet, kan det forbedre dine panorerede billeder. Normalt er billedstabilisatoren indstillet til Mode 1, hvilket både stabiliserer lodret og vandret. Skift til 2 for at ændre stabiliseringen, så den kun gives lodret. Perfekt til panorerende optagelser.

Komposition

Selvom der er en række forhold, som er specielt relevante i forbindelse med sportsfotografering, må du ikke glemme det grundliggende: Kompositionen.

Find en god vinkel, og placér dit motiv omhyggeligt i billedrammen for at få fotos med det udtryk, du søger. Overvej at tage billedet på en større afstand for at sætte begivenheden ind i en sammenhæng, eller gå tættere på (eller zoome ind med dit objektiv) for at isolere en lille del af situationen. Fotografér stedet og detaljer på stedet. Tag billeder af hjørneflag eller startblokke, basketballkurvene eller en bunke tennisbolde. Forsøg at isolere vigtige elementer ved sporten.

Et sidste råd

Respektér spillet. Respektér spillerne. Tryk ikke på udløserknappen, hvis lyden fra kameraet vil forstyrre. Vær helt stille, når en tennisspiller skal til at serve, eller når en golfspiller skal til at slå til bolden. Men bliv ved med at øve dig, og du vil tage nogle fantastiske billeder.