SPORTSFOTOGRAFERING

Peg, skyd og scor: Fang vinderøjeblikke med et kompaktkamera

Den professionelle sportsfotograf Molly Darlington deler sine bedste tips til at fange amatørsportsøjeblikke med en peg-og-skyd-opsætning.
En person, der holder et Canon PowerShot SX740 HS med blikket vendt mod billedet på den vipbare skærm.

Det kræver hurtige reflekser og endnu bedre zoom at fange den frisindede action i en fodboldkamp for børn, hvilket den tidligere Canon-ambassadør og professionelle sportsfotograf Molly Darlington ved alt om. Molly begyndte at fotografere sport i 2015, mens hun stadig gik på universitetet. Derefter fortsatte hun med at optage Premier League- og Championship-fodbold direkte efter universitetet.

Hendes solide sportsbaggrund betød, at hun kendte præcis til de øjeblikke, hun skulle fange i en fodboldkamp. Bevæbnet med det kompakte Canon PowerShot SX740 HS, som har en kraftig 40x optisk zoom, sammen med det monokulare Canon PowerShot ZOOM-kamera, oversatte hun sine professionelle færdigheder inden for historiefortælling til fodboldbanen på amatørplan. Disse to brugervenlige kameraer er også ideelle til optagelse af udendørs familieaktiviteter eller møder med vilde dyr og bringer dig tættere på begivenhederne.

Molly forklarer, hvad hun typisk forsøger at skabe i sine billeder, og siger: "Jeg håber at fortælle historien om kampen, hvad der skete undervejs og vise op- og nedturene, så når nogen ser det billede, kan de huske præcis, hvornår det skete.

"Jeg sigter altid efter at fange mindeværdige øjeblikke i sport. Normalt ville jeg i en fodboldkamp fange målsparkene, jublen og vigtige øjeblikke, som når der gives et rødt kort. Jeg leder også efter følelser i mine billeder – uanset om det er spænding, frustration eller modløshed – hos spillerne eller publikum."

Her forklarer Molly, hvordan du kan gøre det samme med en enkel, kompakt opsætning.

1. Optag en sekvens af billeder

Drenge, der spiller fodbold, fire i grønt sæt, én med sit ben hævet i luften for at sparke til bolden og en spiller i blåt.

"Et venskabeligt spil mellem to lokale hold under 12 på et fodboldcenter var et fantastisk sted at teste dette kit, hvor forældre fik mulighed for at fange begivenhederne, mens de så kampen." Taget med et Canon PowerShot SX740 HS ved 461mm, 1/1300 sek., f/5,6 og ISO 800.

Et Canon PowerShot SX740 HS og Canon PowerShot ZOOM placeret på græsset på en bane inden for de hvide, malede linjer.

Canon PowerShot SX740 HS og Canon PowerShot ZOOM er et bevis på, at gode ting kommer i små pakker – de er lette, i lommeformat og kan købes til en overkommelig pris, og de er fantastiske tilføjelser til en kommende sportsfotografs kit eller en forælder, der ønsker at fange minder.

Med et kamera som Canon PowerShot SX740 HS, som giver en utrolig hurtig reaktion fra kameraet, når der trykkes på knappen, og kontinuerlig optagelse med 10 billeder pr. sekund, kan du skabe en serie af billeder for at sikre, at de vigtige adrenalinfyldte øjeblikke ikke overses. Du kan også optage med 10 billeder pr. sekund med Canon PowerShot ZOOM.

"På dette billede var 10 billeder/sek. meget nyttigt, da det gav mig mulighed for at tage en sekvens af billeder, da én spiller tacklede den anden, så jeg kunne vælge det bedste billede bagefter," forklarer Molly. "En tackling-sekvens kan være hård, da bolden ikke altid er i billedet, så det hjælper virkelig at kunne tage 10 billeder pr. sekund."

2. Fyld billedrammen

En dreng på en fodboldbane, der løber, mens han råber lykkeligt for at fejre det.

Molly sigter mod at udfylde billedet, så hendes motivs udtryk er tydelige. "Jeg håber at få seeren til at føle noget blot ved at se på fotografiet," siger hun. Taget med et Canon PowerShot SX740 HS ved 220,5mm, 1/1600 sek., f/5,6 og ISO 400.

Molly Darlington sidder på en lille taburet ved siden af en fodboldbane og ser en kamp finde sted.

Det kompakte PowerShot ZOOM var ideelt til at fange begivenhederne i denne fodboldkamp, hvor det zoomede fra sidelinjen, hvor det så al action.

"Følelserne bidrager til et fantastisk sportsbillede, og i dette billede brugte jeg zoom til at fange den jublende spiller," siger Molly, som benyttede den 40x optiske zoom fra Canon PowerShot SX740 HS til at fylde sit billede med mindeværdige udtryk.

"Det er altid godt at kunne fylde billedet i sportsfotografering, og med 40x zoom kan du gøre det, når begivenhederne sker lidt længere væk," siger hun. For Molly er disse jubeløjeblikke nogle af de bedste dele af hendes job. "For mig er der ingen bedre følelse, end når det hele går op i en højere enhed, og du fanger et mål ved en fodboldkamp, hvor jublen strømmer mod dig, og fansene går amok bag dig."

3. Afprøv forskellige brændvidder

Molly Darlington, der holder Canon PowerShot ZOOM ved en fodboldkamp.

Canon PowerShot ZOOM har en tre-trins zoom, der giver dig mulighed for at skifte mellem brændvidder på 100mm, 400mm og 800mm med et tryk på en knap, så du ikke går glip af et billede, uanset hvor lang afstanden er.

Drenge, der spiller fodbold, én, der dribler bolden, mens en spiller fra modstanderholdet jagter ham.

Muligheden for at skifte brændvidder hurtigt er især vigtig i sportsfotografering, hvor begivenhederne bevæger sig hurtigt, og du ved aldrig, hvornår en vigtig action-scene vil finde sted. Objektivet med 40x zoom på Canon PowerShot SX740 HS har en maksimal vidvinkel-brændvidde, der svarer til 24mm, og er i stand til en telefotorækkevidde på 960mm. Taget med et Canon PowerShot SX740 HS ved 109,3mm, 1/1600 sek., f/5 og ISO 200.

Canon PowerShot ZOOM ligger perfekt i hånden. Det har 12 Megapixel oplysning og ét objektiv, men har alligevel en tre-trins zoom, der bringer fjerne detaljer tættere på. Molly syntes, at funktionen var intuitiv at bruge og uvurderlig til at nyde action helt tæt på.

"Det var så nemt at skifte mellem brændvidder med en knap oven på Canon PowerShot ZOOM, der, når du trykkede på den, skiftede mellem 100mm, 400mm og 800mm," siger hun. "Til denne fodboldkamp var 400mm-zoom perfekt, men til større sportsbegivenheder på professionelle banestørrelser kan du bruge 800mm."

Brændvidderne på 100mm, 400mm og 800mm er alle angivet i søgeren, og jo større tallet er, jo tættere kommer du på motivet.

Det er afgørende at eksperimentere med kameraets intelligente funktioner for at opnå de billeder, du håber på. "Det kan være svært at optage med et nyt kamera, indtil du er vant til, hvordan det fungerer," forklarer Molly. Hendes bedste råd? "Øv dig, øv dig, øv dig med kittet. Nogle gange handler det om at tage udstyret ud et par gange, bare for at få styr på, hvordan det fungerer, og prøve at bruge forskellige indstillinger."

Før du planlægger at bruge dit kamera til dit barns sportsbegivenhed, er det en god idé at få en fornemmelse af kittet, og kompaktkameraer er fantastiske for nybegyndere.

4. Fokusér på at få et skarpt billede

En dreng, der skal til at sparke til bolden midt i et løb i en fodboldkamp.

Ud over at holde dine billeder skarpe anbefaler Molly også, at du har en ren baggrund uden distraherende elementer i billedet, da det vil hjælpe med at forbedre dine billeder og gøre dem mindre rodede. "Hvis du har en ren baggrund uden rod, kan seeren fokusere fuldt ud på motivet," siger hun. Taget med et Canon PowerShot SX740 HS ved 228,7mm, 1/1600 sek., f/5,6 og ISO 400.

"Det kan være svært at få et skarpt billede under et tempofyldt spil, så alt, hvad der kan hjælpe, er altid en bonus. Billedstabiliseringen på Canon PowerShot ZOOM og Canon PowerShot SX740 HS hjalp under optagelsen, da bolden kan bevæge sig meget hurtigt, så jeg fandt dette ret vigtigt," siger Molly.

Molly fandt ud af, at den indbyggede billedstabilisator gjorde det muligt for hende at optage håndholdt, så hun kunne følge med i begivenhederne, men hun bruger også en bærbar mini pop-up-skammel under sportsbegivenheder for at få ekstra støtte, en favorit blandt professionelle fotografer, der fotograferer banen. "De er meget robuste, så mange sportsfotografer har dem, og de er virkelig nyttige, som regel kan du justere højden, så du kan sidde bag reklametavlerne og gøre dig selv så lav eller så høj, som du vil under en sportsbegivenhed," siger hun.

Både Canon PowerShot ZOOM- og Canon PowerShot SX740 HS-kameraer har autofokus med ansigtsgenkendelse og AF-sporing, som er ideelt til at holde dit motiv i fokus, når det er i bevægelse – uanset om det er bolden eller spilleren.

5. Gennemse, mens du optager

En person, der ser på et billede på Canon PowerShot SX740 HS' vipbare skærm.

Canon PowerShot SX740 HS har en 180° vipbar skærm, hvilket gør det utroligt nemt at gennemse dine billeder, mens du er ude og fotograferer.

To drenge i en fodboldkamp, én, der forsøger at få bolden forbi målmanden, som er i position til at fange bolden.

Generelt siger Molly: "PowerShot SX740 HS var et fantastisk kamera til en sportsbegivenhed for børn. Den har et fantastisk zoomområde, og live-skærmen gør det nemt at spore, hvad du optager." Taget med et Canon PowerShot SX740 HS ved 524,3mm, 1/2000 sek., f/6,3 og ISO 800.

Med hjælp fra en LCD-skærm, der kan vippes op, har det aldrig været nemmere at kontrollere dine optagelser under en sportsbegivenhed. Den 180°-skærm på Canon PowerShot SX740 HS hjalp Molly med at sikre, at hun havde de billeder, hun ønskede.

"Med LCD-skærmen, der kan vippes op, kan du se på billederne, mens de tages, så du ved, hvad du har optaget," siger hun. "Igen blev dette billede af spilleren, der scorede et mål forbi målmanden, hjulpet af 40x zoom – da de var på den anden side af banen.

Du kan oprette forbindelse til Canon Camera Connect-appen og dele dine billeder med andre forældre hurtigt efter kampen. Camera Connect-appen kan også bruges til at se billederne fra dit Canon PowerShot ZOOM eller endda til at fjernoptage billederne fra Canon PowerShot ZOOM- eller PowerShot SX740 HS-kameraer, hvis den vinkel, du vil optage i, er lidt vanskelig.

Uanset om du er en spirende sportsfotograf eller bare elsker action, er det ikke så overvældende at fange disse sportsøjeblikke, som man skulle tro, og Molly opfordrer alle til at tage et kamera op, næste gang de er på banen, så minderne varer længe efter det sidste fløjt.

Ud over fantastisk udstyr er Molly naturligvis afhængig af de færdigheder, hun har finpudset i sin karriere: Tålmodighed og et instinkt for at komme i den rette position for at fange et afgørende øjeblik. "Du har brug for tålmodighed og masser af øvelse, og ved mange sportsbegivenheder skal du være heldig," siger hun. "Hvis du f.eks. er til en fodboldkamp, hvor du sidder i det ene hjørne, kan du ikke gøre meget ved det, hvis alt foregår i de andre tre hjørner. I disse situationer skal du kende den sport, du fotograferer, så du kan følge den og forudsige, hvad der potentielt kan ske næste øjeblik."

"Jeg har altid elsket sport og at tage billeder, så det gav kun mening for mig at kombinere de to ting," siger hun. "Jeg havde ingen anelse om, hvor meget jeg ville elske det, før jeg gik til min første kamp. Masser af øvelse og lidt held og lykke har ført mig til det sted, hvor jeg er nu, og jeg ville ikke ændre på noget."

Skrevet af Lorna Dockerill

Relaterede produkter

Relaterede artikler