FOTOGRAFERING AF BEVÆGELSE

Fotografering af bevægelse: Sådan fanger du bevægelse i dine billeder

Find ud af, hvordan du får mest muligt ud af den teknologi, der er indbygget i dit Canon-kamera, så du kan skabe iøjnefaldende billeder i bevægelse.
Lysspor hænger i bevægelse fra en bus på en travl gade i Madrid i Spanien.

Fra børn og kæledyr, der leger i haven, til strømmende vandfald i landskaber, action-sport og meget mere – fotografering giver dig mulighed for at fange livet i bevægelse, i ét enkelt stillbillede.

Som fotograf har du to hovedvalg. Du kan enten fastfryse scenen for at fange et afgørende øjeblik, eller du kan bruge bevægelsessløring til at give en fornemmelse af bevægelse og hastighed. Dit Canon-kamera er fyldt med teknologi, som du kan udnytte til begge tilgange, som vi forklarer her.

Forståelse af lukkertiden ved fotografering af bevægelse

En svale flyver gennem luften og jagter et insekt.

Det tidsrum, hvor lukkeren er åben, måles i sekunder, eller oftere, brøkdele af et sekund. Hvis du vil sikre dig, at et motiv i bevægelse fastfryses i tide, skal lukkeren være åben i meget kort tid. Hvis du vil indføre en kreativ sløring, skal du forlænge tidsrummet, hvor lukkeren er åben. Taget med et Canon EOS 90D med et Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objektiv ved 1/5300 sek. f/7.1 og ISO 2500. © Canon-ambassadør Markus Varesvuo

Den vigtigste faktor for, hvordan du optager bevægelse i dine fotos, er at styre kameraets lukkertid. Det er en god idé at teste og lege med lukkertiden, indtil du har fundet ud af, hvad der fungerer for dig. De fleste digitale spejlreflekskameraer har en maksimal lukkertid på enten 1/4000 sek. eller 1/8000 sek., mens nogle spejlløse EOS-kameraer giver dig mulighed for at bruge en elektronisk lukker for endnu hurtigere lukkertider. I den anden ende af skalaen gør langsomme lukkertider det muligt for motiver i bevægelse at sløre naturligt, hvilket kan være meget effektivt til at skabe en følelse af bevægelse.

Sådan indstilles lukkertiden til fotografering af bevægelse

En ugle, der forbereder sig på at lande på en gren, med udstrakte vinger.

Hvis du er tryg ved de avancerede funktioner i dit EOS (Electro-Optical System), kan du prøve at eksperimentere med metoden Lukkerprioritet (Tv). Taget med et Canon EOS 90D med et Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objektiv ved 1/1300 sek. f/2.8 og ISO 6400. © Canon-ambassadør Markus Varesvuo

En balletdanser skifter position, hvor armene er slørede omkring vedkommende.

Metoden Lukkerprioritet (Tv) kan enten fastfryse eller kreativt sløre motivets bevægelser. Taget med et Canon EOS R6 ved 2 sek., f/10 og ISO 100. © Canon-ambassadør Wanda Martin

Optagemetoden Tv (Time Value) i Canons digitale spejlreflekskameraer og spejlløse EOS-kameraer kaldes ofte Lukkertidsprioritet. Det er fantastisk til fotografering af bevægelse, da du blot kan vælge den lukkertid, du vil bruge, og kameraets målesystem justerer så automatisk blændeværdien for korrekt eksponering.

Under nogle meget lyse eller mørke lysforhold kan rækkevidden af de lukkertider, du har til rådighed, dog være begrænset. Det kan betyde, at du ikke kan bruge en tilstrækkelig hurtig lukkertid til at fastfryse dit motiv, eller på lyse dage kan du ikke forlænge eksponeringen længe nok til at indføre kreativ sløring. Den nemmeste måde at løse dette problem på er at bruge kameraets Auto ISO-metode sammen med metoden Lukkertidsprioritet. Kameraet indstiller derefter automatisk følsomheden, så du kan optage med disse hurtige eller langsomme lukkertider.

Sådan fryser du action

En person i en blå kajak, der rider på en bølge.

Jo mere du zoomer ind på et motiv, desto mere synlige bliver eventuelle kamerarystelser, så du har brug for at anvende en hurtigere lukkertid for at minimere sløringen. Taget med et Canon EOS R6 ved 1/2700 sek., f/4 og ISO 100. © Canon-ambassadør Samo Vidic

En hest, der galoperer rundt på en gårdsplads med en rytter på ryggen og sparker jord op, mens den løber.

Ud over at variere din lukkertid er der andre teknikker, du kan bruge til at gengive bevægelse. Se efter den primære handling i din action-scene. Det er fint at fotografere et motiv, men to motiver, der bevæger sig sammen, kan understøtte idéen om, at der foregår hurtige bevægelser og action, som her med hesten og mudderet, der bliver sparket op. Taget med et Canon EOS 90D med et Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objektiv ved 81mm, 1/8000 sek., f/5.6 og ISO 400.

En lukkertid på 1/250 sek. bør være hurtig nok til at fastfryse personer, der går rundt, mens 1/500 sek. er bedre, hvis dit motiv bevæger sig lidt hurtigere. For hurtigere genstande som f.eks. biler og fugle i luften foretrækkes lukkertider på 1/2000 sek., 1/4000 sek. eller hurtigere. Det er vigtigt at eksperimentere med forskellige lukkertider, indtil du har fundet ud af, hvad der fungerer – og husk at have det sjovt!

En lille hund, der hænger i luften, mens den løber mod kameraet.

Når du fotograferer små dyr eller børn, er det nemmere at holde fokus, hvis dit motiv er mindst tre meter fra kameraet. Hvis de kommer for tæt på, er det meget sværere at forblive fastlåst. Taget med et Canon EOS 850D med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-objektiv (nu efterfulgt af Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) ved 200mm, 1/1600 sek., f/3.5 og ISO 100.

Fem børn leger på en sofa med regnbuefarvet konfetti, der daler ned omkring dem.

Her er bevægelsen af faldende konfetti blevet fastfrosset med en lukkertid på 1/200 sek. og med flash fra en Speedlite EL-100, der fanger spændingen i scenen. Taget med et Canon EOS 800D (nu efterfulgt af Canon EOS 850D) med et Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv ved 18mm, 1/200 sek., f/4 og ISO 400.

Små børn og hunde har en tendens til at bevæge sig hurtigt og ofte uforudsigeligt, så en lukkertid på 1/1000 sek. bør være tilstrækkelig, omtrent det samme fungerer for sportsudøvere.

Optagemetoden Børn og kæledyr, der ofte findes i PowerShot-kameraer, bruger flere fokusrammer for at sikre, at autofokus fungerer godt og følger motiver. For EOS-kameraer, der ikke har en Børn og kæledyr-funktion, skal du skifte til (AI) Servo AF (kontinuerlig autofokus).

Den sportsfunktion, der er tilgængelig på de fleste Canon-kameraer, er et godt udgangspunkt for fastfrysning af hurtig action. Den ændrer kameraets optagelsesparametre til fordel for hurtige lukkertider samt sporing af motiver i bevægelse med Servo AF og affyring af serier af flere billeder med kontinuerlig optagelse. Men for at skabe bevægelsessløring i dine sportsfotos er det bedre at skifte til Tv-metode (Lukkertidsprioritet) og indstille den lukkertid, du har brug for.

Canon EOS R-systemkameraerne omfatter Eye AF i sporingsmetode, der gør det muligt for kameraet at identificere og låse fokus fast på dit motivs øjne, hvilket er en sikker måde at følge dit motiv på, når det bevæger sig.

Sådan optager du bevægelsessløring

En travl gade med slørede folk, der går i alle retninger.

Langsommere lukkertider vil resultere i, at bevægelse optages som en sløring. Taget med et Canon EOS M100 (nu efterfulgt af Canon EOS M200) med et Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv ved 18mm, 1/6 sek., f/22 og ISO 100.

Langsomme lukkertider og lange eksponeringer giver dig mulighed for at skabe bevægelsessløring i dine fotos. Igen vil hastigheden på motivet i bevægelse bestemme, hvor langsom lukkertiden skal være.

En lukkertid på 1/30 sek. fungerer godt til cykler, mens lukkertider mellem 1/60 sek. og 1/125 sek. fungerer godt til biler og motorcykler. Hvis du vil sløre et vandfald, er en relativt lang eksponering på 3-5 sekunder bedst. Det fungerer også godt til at "sløre" folk ud af billeder, når de går rundt, og effektivt fjerne dem fra arkitektoniske billeder af gadescener eller travle vartegn.

I klart dagslys kan det være svært at opnå en lukkertid, der er lang nok til at skabe bevægelsessløring, selv hvis du bruger en smal blænde. For at afhjælpe dette kan du placere et gråfilter/ND-filter (neutral tæthed) foran objektivet for at reducere mængden af lys, der rammer sensoren, så du kan forlænge eksponeringen. I nogle tilfælde kan din eksponering overskride 30 sekunder. I så fald skal du vælge kameraets manuelle metode og bruge Bulb-indstillingen.

Sådan optager du bevægelse gennem timelapse

Når du har kontrol over hastigheden, kan du virkelig blive kreativ med video. Fotografering med timelapse tager et antal billeder med jævne intervaller for at give en effekt, hvor bevægelsen eller farten går hurtigere. Du skal tage en sekvens af billeder med jævne mellemrum – få mere at vide i vores timelapse-vejledning.

Kameraer som Canon EOS 250D og EOS R-systemet har en indbygget timelapse-filmfunktion, der gør det endnu nemmere at optage flotte videoer.

Sådan skaber du bevægelse ved hjælp af zoomsløring

Et sløret billede af røde blade.

Det er naturligvis en udfordring at skabe bevægelsessløring, hvis dit motiv ikke bevæger sig. Du kan dog skabe en interessant bevægelsessløringseffekt ved hjælp af et hvilket som helst zoomobjektiv. Taget med et Canon EF 17-40mm f/4L USM ved 1/4 sek., f/14 og ISO 200.

Vælg Tv-optagelsesmetode med et DLSR- eller spejlløst kamera, og sigt efter en lukkertid på ca. 1 til 4 sekunder. Zoom ind, og autofokusér med et let tryk på udløserknappen. Tryk derefter udløserknappen helt ned for at starte eksponeringen, og ca. halvvejs igennem kan du begynde at zoome ud ved hjælp af objektivets zoomring. Sigt efter at fuldføre ændringen i zoomindstillingen, samtidig med at eksponeringen afsluttes. Alternativt kan du starte med objektivet zoomet ud og zoome ind under eksponeringen.

Sådan fanger du lysspor

Lysspor flyder over et togspor omgivet af frostdækkede træer.

En lang eksponering har gjort det muligt at fange lysspor langs et togspor. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM-objektiv ved 105mm, 32 sek., f/8 og ISO 100.

At fange lysspor, der skabes af køretøjer i bevægelse, er en fantastisk måde at formidle en følelse af bevægelse på. I mørke er der kun en lille risiko for overeksponering, så du kan bruge en Bulb-eksponering og lade lukkeren være åben i et par minutter, hvis det er nødvendigt, for at få masser af lysspor ind i billedet. Du skal blot sørge for, at dit kamera er monteret på et stativ eller en anden solid, vibrationsfri støtte.

Et andet trick er at bruge en flashenhed til at oplyse et køretøj i bevægelse, så ud over at fange lysspor er bilen, motorcyklen, toget eller endda cyklen godt eksponeret. Du skal indstille din flashenhed til flashmetode med bageste lukkergardin, så flashen affyres i slutningen af eksponeringen i stedet for i begyndelsen. Med almindelig flash med forreste lukkergardin vil lyssporene synes at strække sig ud foran det køretøj, der kører, i stedet for bag det.

Sådan panorerer du med kameraet

En dirtbike-kører, der ræser gennem en mark.

Hvis du panorerer kameraet for at følge motiver i bevægelse, bliver baggrunden sløret, hvilket får handlingen til at se mere dynamisk ud. Taget med et Canon EOS 90D med et Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM-objektiv ved 135mm, 1/30 sek., f/8 og ISO 100.

Når du arbejder med langsommere lukkertider for at skabe bevægelsessløring, er kamerarystelser en konstant udfordring, især med teleobjektiver, hvilket også resulterer i, at hovedmotivet bliver sløret. Billedstabilisering kan være en stor hjælp. Nogle Canon-objektiver med IS (billedstabilisator) har automatisk panoreringsregistrering, som kun anvender korrektion i det lodrette plan, når du panorerer vandret.

Andre Canon IS-objektiver har indstillelige stabilisatorer med dobbeltfunktion, hvor metode 1 er til statiske optagelser, og metode 2 er til panorering. Nogle få objektiver, f.eks. Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM og EF 70-200mm f/4L IS II USM, har endda en tredje omskiftelig stabiliseringsfunktion, som kun anvender stabilisering under faktiske eksponeringer. Dette kan gøre det nemmere at spore genstande, der bevæger sig uforudsigeligt, i søgeren.

Canons EOS R5- og R6-kameraer har også IBIS (In-Body Image Stabilisation – indbygget billedstabilisering). Denne kan fungere i tandem med billedstabilisatorerne i optisk stabiliserede objektiver, hvilket giver endnu større stabil ydeevne.

Læs vores tips til panorering ved action-billeder for at få mere at vide.

Sådan tilføjes bevægelse med multieksponering

Et multieksponeringsbillede af en person på en cykel, der laver et flip på en sandrampe.

Et multieksponeringsbillede, der er skabt ved hjælp af kontinuerlig optagelse – et nyttigt værktøj til optagelse af igangværende action. Taget med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) ved 1/1600 sek., f/8 og ISO 400.

En række nyere EOS-kameraer, herunder Canon EOS 5D Mark IV- og EOS R-systemkameraer, har en multieksponeringsfunktion. Den kan bruges sammen med metoden til kontinuerlig optagelse for at optage flere action-stadier i et enkelt billede. Du får de bedste resultater, hvis der er en klar forskel mellem motivet og baggrunden, f.eks. med et lyst motiv mod en mørk baggrund eller omvendt. Du kan finde flere oplysninger i vores vejledning til multieksponeringsoptagelse (tilgængelig på udvalgte sprog).

En anden mulighed er at bruge en flashenhed. Canon Speedlite EL-100 har en programmerbar stroboskopflashmetode. Affyring af en række flash under en lang eksponering kan fange et motiv i bevægelse flere steder langs dets bane mod en stationær baggrund.

Ved at bevæge kameraet kan du gøre dine videoer mere interessante

En person i en lang selskabskjole, der går foran en gammel ruin.

Film kan se meget mere dynamiske ud, hvis du bevæger dig rundt med kameraet, mens du optager, i stedet for at have det låst på plads på et stativ. Mange af Canons digitale spejlreflekskameraer og spejlløse EOS M- og EOS R-kameraer har Movie Digital IS. Dette er en form for elektronisk billedstabilisering kun til filmoptagelse, som kan forskyde kamerarystelser og give dig meget roligere resultater. Det kan også fungere sammen med optisk billedstabilisering i objektiver og den integrerede billedstabilisering i Canons EOS R5- og R6-kameraer.


Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler

  • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

    Tips om lukkertid

    Få styr på lukkertiden med vores begyndervenlige guide, og få bedre actionbilleder.

  • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

    Panoreringsfotografering for begyndere

    Opdag, hvordan du bruger panorering til bedre action-fotos med disse bedste tips.

  • ACTION-FOTOGRAFERING

    De bedste objektiver til action

    Vores guide til de bedste objektiver til action-fotografering.

  • SPORTSFOTOGRAFERING

    Sådan tager du fantastiske action-billeder

    Tips til at tage fantastiske action-billeder med dit Canon-kamera.