GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Tips og teknikker til bedre kamerapanorering

Lær at mestre panoreringsmetoden i fotografering, og skab en følelse af bevægelse i dine billeder.
En person, der kører på en crosser rundt på en bane og læner crosseren ned mod jorden, fotograferet ved hjælp af kamerapanorering. © Richard Walch

Fra fastfrysning af hurtigt bevægende motiver mod dynamiske baggrunde til at tilføje en følelse af bevægelse til langsommere motiver – ved hjælp af teknikken til panorering i fotografering kan du tilføje bevægelse og drama til dine billeder.

Du kan bruge panoreringsteknikken til at tilføje endnu et element til dine fotos med et hvilket som helst kamera. Og du behøver heller ikke optage hurtigt bevægende motiver. Panorering kan bruges til at tilføje en fornemmelse af bevægelse til relativt langsomme motiver, da bevægelsessløringen kan få dem til at se ud til at bevæge sig meget hurtigere, end de gjorde.

1. Hvad er panorering inden for fotografering?

A skier speeding down a snowy mountain.

Panorering er en kreativ teknik, der kan formidle en reel følelse af bevægelse i action-fotos. Hvis du bruger en hurtig lukkertid til at fastfryse et motiv i hurtig bevægelse, kan billedet mangle noget af det drama, der var der på det tidspunkt, fordi motivet vil ligne en statue. Men hvis du bruger en langsommere lukkertid og flytter (eller panorerer) kameraet med samme hastighed som dit motiv, kan du få motivet i bevægelse skarpt på billedet, mens baggrunden og eventuelle statiske objekter bliver en jævn sløring.

Ud over at tilføje en fornemmelse af hastighed kan panorering hjælpe dig med at optage et skarpere billede af et motiv i bevægelse og fokusere betragterens opmærksomhed på det eller blot skjule utiltrækkende baggrunde. Uanset hvad du har i sinde, er kamerapanorering en fantastisk færdighed at have, og hemmeligheden bag at opnå en imponerende panorering er øvelse. Panorering kræver god kamerakontrol, så der er intet bedre end erfaring.

Banesport af enhver art er gode motiver at øve panorering på, fordi du får mange forsøg på at finpudse dine færdigheder, når løbere, heste, crossere eller racerbiler passerer forbi hver omgang. Derhjemme er børn eller kæledyr, der leger i haven, ideelle muligheder for at fange motiver i bevægelse.

2. Indstillinger til panoreringsfotografering

En hjort, der løber gennem en mark med baggrunden sløret på grund af kamerapanorering.

Ved at kombinere en langsommere lukkertid med en fejende bevægelse af kameraet, der sporer dit motiv, kan du bruge panorering i fotografering af vilde dyr til at tage skarpe billeder af dyr i bevægelse, hvor der formidles en følelse af bevægelse i dine billeder. Taget med et Canon EOS 350D (nu efterfulgt af EOS 850D) ved 1/50 sek., f/20 og ISO 100.

Skift til Lukkerprioritet (Tv) eller fuld manuel metode (M), og vælg din lukkertid.

Den ideelle hastighed afhænger af en række faktorer: Hvor hurtigt dit motiv bevæger sig, afstanden mellem dig og dit motiv, det objektiv, du bruger, og hvor meget sløringseffekt, du ønsker at opnå. Start med en lukkertid omkring 1/60 sek., og sænk den, efterhånden som du bliver mere fortrolig med det, der sker. Prøv 1/30 sek. eller langsommere for mere sløring, 1/125 sek. for mindre. Glem ikke at slukke for billedstabilisatoren – medmindre du optager med et objektiv med en Mode 2 IS – hvis det er tilfældet, skal du bruge denne. Med denne metode vil IS-systemet korrigere for lodrette rystelser, men ikke kameraets vandrette bevægelse, når du følger handlingen.

Nogle motiver kan kræve en hurtigere lukkertid for at forhindre, at de bliver helt slørede. For at fotografere en racerbil behøver du en hurtigere lukkertid, end når du fotograferer en cyklist. Du kan stadig optage en masse sløring ved hjælp af en lukkertid på 1/200 eller 1/400 sek., hvis motivet bevæger sig hurtigt, og du lykkes med at følge det, når det bevæger sig.

Hvis du optager med manuel metode, skal du også indstille en blænde for at få en god eksponering. Med Lukkerprioritet (Tv) tager kameraet sig af dette aspekt for dig.

Indstil fremføringsmetode til Kontinuerlig. Du får både en bedre chance for at fange det afgørende øjeblik, og du minimerer kamerarystelser, når du trykker på udløserknappen.

3. Planlægning og fokusering af dine panoreringsfotos

En kvinde midt i et spring i et hækkeløb på en bane, fotograferet ved hjælp af kamerapanorering.

Sport er et ideelt motiv til at øve panoreringsteknikker, uanset om dit motiv løber eller kører på en bane. Taget med et Canon EOS-1D X Mark II (nu efterfulgt af Canon EOS-1D X Mark III) med et Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM-objektiv ved 1/30 sek., f/8 og ISO 640. © Jaime de Diego

En cyklist på en gade i byen med en murstensbygning og fodgænger i baggrunden, der er sløret på grund af kamerapanorering.

Hvis du lærer at bruge panoreringsteknikken, kan du skabe iøjnefaldende resultater selv i hverdagsscener, hvor et skarpt motiv ser ud til at bevæge sig hurtigt. Taget med et Canon PowerShot G1 X Mark III ved 15mm, 1/20 sec, f/10 og ISO 100.

Din baggrund skal være sløret, så de enkelte dele af den bliver mindre vigtige i dit foto. Men de overordnede farver vil udgøre en vigtig del af dit foto, da de vil danne rammen for dit motiv. Hvis du kan, skal du kigge efter en baggrund, der vil være i kontrast til motivet for at få det til at skille sig ud, og som vil fungere godt, når den optages som jævne striber. Et par øvelser uden motivet på plads vil snart afsløre, om det har potentiale. Vandrette linjer, f.eks. et hegn eller kanten af en vej, vil tilføje struktur og give en større fornemmelse af hastighed. Hvis du optager i svagt lys, kan slørede baggrundslys føje drama til dine billeder.

For at forhindre at kameraet omfokuserer, mens du panorerer, skal du bruge kameraets autofokus i AI Servo AF-metode til at spore motivet – afhængigt af hvor langt væk du er fra scenen, kan det være nødvendigt at eksperimentere for at afgøre, om enkeltpunkts-AF eller Zone AF giver bedre resultater.

4. Forbedr din panoreringsteknik

Et lille køretøj, der kører langs en vej og passerer bygninger, der er slørede på grund af kamerapanorering.

Kamerapanoreringsteknikken vil hjælpe dig med at fange stemningen i en travl by og giver et levende indtryk af mennesker eller køretøjer, der bevæger sig med høj hastighed. Taget med et Canon PowerShot G9 X Mark II ved 1/15 sek., f/7.1 og ISO 125.

En brun hund, der løber gennem en mark med baggrunden sløret med kamerapanorering.

Panorering er en fantastisk teknik til at fange bevægelse, mens al spændingen ved handlingen bevares, og den kan bruges til at fange dine børn, der spiller fodbold i haven, eller dit kæledyr, der spurter rundt i en park. Læs flere tips til optagelse af bevægelse. Taget med et Canon EOS 7D (nu efterfulgt af Canon EOS 7D Mark II) ved 1/160 sek., f/5.6 og ISO 160. © Hoi Ling Mak

 1. Stå med ansigtet mod din valgte baggrund, og stå med fødderne i skulderbredde fra hinanden for stabilitet. Kun den øverste del af kroppen bør bevæge sig under panoreringen, så drej i taljen for at følge begivenhederne.
 2. Mens du bruger Kontinuerlig optagelse, skal du trykke på udløserknappen et godt stykke inden motivet når det ønskede sted og fortsætte med at optage, indtil motivet er passeret igennem det.
 3. Brug en jævn bevægelse, og følg dit motiv – men ikke kun når du rent faktisk optager. Følg det før, under og efter, og hold dit kamera og dig selv så roligt som muligt – det minimerer lodrette og hældningsbevægelser. Du vil nok også synes, at det er lettere ved at bruge søgeren (hvis dit kamera har en) end LCD-skærmen.

Panorering kræver øvelse, så bliv ikke bekymret eller skuffet, hvis dine første billeder ikke bliver gode. Lær det ved at tage masser af fotos, og find ud af, hvorfor nogle bliver bedre end andre. Er det f.eks. den forkerte lukkertid, eller er motivet for sløret? Brug derefter det, du har lært, til dit næste sæt af fotos.

Hvis dit motiv er perfekt i fokus, og baggrunden er et silkeblødt slør, kan du naturligvis være tilfreds med et veludført stykke arbejde. Det er dog sjovt at panorere, så du vil garanteret gerne lige tage et til!

A man cycling down a street with the lights around him blurred.

Når du har lært teknikken til panorering i dagslys, kan du være kreativ om natten og indføre lysspor i dit panoreringsbillede.


Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • FOTOGRAFERING AF BEVÆGELSE

  Sådan fotograferer du motiver i bevægelse

  Find ud af, hvordan du fanger bevægelse og giver dine billeder en fornemmelse af bevægelse.

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Tips om lukkertid

  Få styr på lukkertiden med vores begyndervenlige guide, og få bedre actionbilleder.

 • ACTION-FOTOGRAFERING

  De bedste objektiver til action

  Vores guide til de bedste objektiver til action-fotografering.

 • UDENDØRS

  Fototips og -tricks til vinterdagene

  Den professionelle sportsfotograf Richard Walch deler ud af sine ekspertkyndige tips til bedre vinterfotografering, fra at vælge et kamera til at bruge de bedste indstillinger.