ACTION-FOTOGRAFERING

Gå aldrig glip af et øjeblik med disse bedste objektiver til action-fotografering

Uanset om det er svømmere, der kaster sig ud i bassinet, eller en skateboarder midt i springet, er der et fristende udvalg af højtydende, men omkostningseffektive Canon-objektiver til optagelse af bevægelse i sport.
En svømmer springer baglæns ned i et bassin med sine arme strakt ud og skaber en bue af vanddråber.

Action-fotografering handler om at fotografere motiver i bevægelse, fra legende kæledyr og fugle i luften til atletiske sportsgrene og boldspil. Eftersom dit motiv bevæger sig med høj hastighed, kan det være svært at opnå det billede, du håber på, men når du bruger kameraer og objektiver, der er velegnet til at fange action, vil du få en stor fordel.

Generelt vil de kameraer, der egner sig bedst til action-fotografering, have et avanceret autofokussystem med mange AF-punkter, så du kan følge motiver nøjagtigt og kontinuerligt, selv når de bevæger sig uforudsigeligt. De bør også have en hurtig maksimal billedhastighed i kontinuerlig optagelsesmetode med en stor hukommelsesbuffer, så du kan optage en serie af mere end blot nogle få billeder.

Ideelle kamerahuse til action omfatter Canon EOS R6 og EOS R7. Begge har en følsom og intelligent AF, der er baseret på deep-learning AI, til sporing af fugle, dyr, mennesker og endda køretøjer samt superhurtige billedhastigheder.

Hænder, der holder et Canon EOS R-kamera og et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv.

Canon beskriver forskellen i datakommunikationshastighed mellem kameraer og objektiver til EF- og RF-fatningssystemet som værende ligesom "en knallert og et lyntog", hvilket gør RF-objektiver som f.eks. Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM til et godt valg til action-billeder. © James North

Hvilken type objektiv er bedst til action-billeder?

Hastighed er afgørende, når du optager motiver i bevægelse, og den ekstremt hurtige kommunikation mellem Canons RF-objektiver og EOS R-systemhuse giver en række fordele, herunder hurtighed og nøjagtighed ved autofokus-sporing samt forbedret optisk billedstabilisering (IS). Optisk IS er ekstremt nyttig, når du optager ved lange telefotobrændvidder, da risikoen for slørede billeder på grund af kamerarystelser bliver meget større. Den optiske IS i objektivet fungerer sammen med den indbyggede billedstabilisering (IBIS) i kameraet for at modvirke kamerabevægelser og minimere slør.

Action-fotografer sigter mod at trække seeren ind i deres billeder for at formidle oplevelsen af at være på banen eller sidde ved siden af en racerbane, så et objektiv med en lang brændvidde giver dig mulighed for at fylde billedet med dit motiv. Telefoto- eller supertele-zoomobjektiver er normalt den bedste mulighed, hvis du optager på afstand, men et standardzoom kan også være tilstrækkeligt, hvis du ved, at du kan komme lidt tættere på begivenhederne.

En professionel sportsfotograf vil sandsynligvis bruge store sportsobjektiver med de bedste specifikationer, herunder professionelle zoom- og superteleobjektiver. Canon tilbyder dog også telefotoobjektiver på begynderniveau, der stadig er i stand til at fange begivenhederne og levere knivskarp billedkvalitet. Her er de bedste, der passer til en række budgetter.

Bedste begynderobjektiv til action-fotografering: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

En skateboarder klædt i jeans og en hvid top udfører et dristigt trick på en rampe i en graffitimalet skatepark.

Du behøver ikke altid bruge et telefotoobjektiv. Et standardzoomobjektiv som f.eks. Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er ideelt, når du er tæt på begivenhederne eller ønsker at medtage omgivelserne for at sætte scenen op. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 48mm, 1/180 sek., f/13 og ISO100.

Når du fotograferer motiver i bevægelse, kan handlingen ofte være lige for næsen af dig: Børn eller kæledyr, der leger i haven, action-scener i en skatepark eller endda på sidelinjen ved et motorcross-ræs. I disse situationer har du ikke brug for lang telefotorækkevidde, og et relativt lille, let objektiv er mere praktisk.

Som et fullframe-kompatibelt zoomobjektiv er Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM særligt kompakt og måler mindre end 9 cm i længden, og det vejer blot 395 g. Det er nemt at opbevare og giver dig frihed til at følge begivenhederne, så længe du vil, uden at føle dig tynget ned. Hurtig autofokus sikres af en jævn, støjsvag STM-motor, mens 5-stops optisk IS giver dig mulighed for at bruge relativt langsomme lukkertider (f.eks. ved panorering af kameraet med hovedmotivet) uden risiko for kamerarystelser, der slører dine optagelser.

Mest alsidige objektiv til action-fotografering: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

En yabusame-bueskytte klædt i ceremoniel kåbe og med en stor bue og pil, der rider på en hest i høj fart ned ad en smal bane.

Hvis du kun kan have ét objektiv med dig, er det alsidige Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM ideelt til en lang række action-scenarier. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektiv ved 240mm, 1/800 sek., f/6.3 og ISO800.

Et almindeligt problem ved optagelse af motiver i bevægelse er, at du aldrig helt ved, hvor handlingen kommer til at ske. Hvis du f.eks. står i nærheden af målstolperne ved en amatørfodboldkamp, forsøger du at fange en tackling længere nede af banen det ene minut og action, der foregår tættere på målet, det næste øjeblik. Hvis du skifter mellem telefoto- og vidvinkelobjektiver, kan det betyde, at du helt går glip af de vigtige øjeblikke.

Det store 10x zoomområde på Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM gør det ideelt til denne type optagelse, og det leverer alt fra vidvinkeloptagelser til effektiv telefotooptagelse. Ved at parre dette fullframe-objektiv med Canon EOS R7, som har en mindre APS-C-sensor, øges rækkevidden yderligere, hvilket giver et zoomområde, der svarer til et 38,4-384mm-objektiv på et fullframe-kamera.

Udover at følge begivenhederne med dets lange zoomområde har objektivet også et ultrahurtigt Nano USM AF-system og 5-stops IS, alt sammen pakket ind i et komfortabelt, kompakt og let design.

Bedste telefotoobjektiv til håndholdt action-fotografering: Canon RF 70-200mm F4L IS USM

En kvinde, der holder et Canon EOS R-systemkamera op til ansigtet, fotograferer en fisker, der kaster en hummerruse ned i havet.

Selvom Canon RF 70-200mm F4L IS USM er et telefotoobjektiv, gør størrelsen og bærbarheden det ideelt til håndholdt action-fotografering samt rejse- og naturbilleder. © Andrew Ford

En kvinde med en uldhat, der er optaget bagfra, har et Canon EOS R-systemkamera med et Canon RF 70-200mm F4L IS USM-objektiv monteret.

Effektiviteten af den 5-stops optiske IS i Canon RF 70-200mm F4L IS USM-objektivet forstærkes til helt op til 7,5 stop, når der arbejdes sammen med IBIS i EOS R-systemkameraer som f.eks. EOS R6. © Andrew Ford

Selvom der er tidspunkter, hvor der sker noget i nærheden, vil du normalt optage på afstand. Dette gælder især for tilskuerbegivenheder fra atletik til motorsport. Ved at fjerne vidvinkel- og standardbrændvidder fra ligningen kan du vælge et objektiv, der fuldt ud anvender telefotoydeevne.

Det utroligt kompakte Canon RF 70-200mm F4L IS USM beviser, at telefotoobjektiver ikke behøver være store og tunge. Takket være det udtrækkelige design kan det fylde mindre end 12 cm i længden for nem opbevaring, og det vejer kun 695 g på trods af den robuste, vejrbestandige konstruktionskvalitet fra L-serien.

Højdepunkter i ydeevnen omfatter en hurtig f/4-blænde, der forbliver konstant i hele zoomområdet og lynhurtig AF baseret på Dual Nano USM-motorer.

Det bedste supertele-zoomobjektiv på begynderniveau til action-fotografering: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

En hockeyspiller i en rød skjorte og sort hjelm i sideprofil med den blå hockeystav hævet.

Den effektive 5,5-stops optiske billedstabilisering i Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM giver fantastiske action-billeder uden brug af stativ. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400mm, 1/500 sek., f/8 og ISO1600.

En hockeyspiller i en blå trøje og lange blå sokker konkurrerer om bolden på en kunstig grønsvær.

En blænde med ni lameller giver også vidunderlig baggrundssløring. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400mm, 1/640 sek., f/8 og ISO1600.

Det er ofte tilfældet inden for sports- og naturfotografering, at du simpelthen ikke kan komme så tæt på begivenhederne, som du gerne vil. Selv et 70-200mm-objektiv eller Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM har muligvis ikke nok telefotorækkevidde. For at dække afstanden skal du bruge et superteleobjektiv.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM giver dig dobbelt så stor telefotorækkevidde som et 70-200mm-objektiv, men det er alligevel relativt kompakt og særligt let ved blot 635 g. Der er altid en større risiko for kamerarystelser, der forringer skarpheden ved supertelefoto-brændvidder, men IS sikrer skarpe håndholdte stillbilleder og jævne film. Den ultrahurtige Nano USM-autofokus er meget velegnet til at spore begivenhederne, og hvis 400mm stadig ikke giver dig tilstrækkelig rækkevidde, er objektivet kompatibelt med Canon Extender RF 1.4x og Extender RF 2x.

Det bedste superteleobjektiv med fast brændvidde på begynderniveau til action-fotografering: Canon RF 600mm F11 IS STM

En mandlig sprinter, der driver sig selv frem, idet han forlader startblokken.

For nogle action-billeder vil du næsten aldrig kunne komme så tæt på, som du virkelig vil. Den længst mulige brændvidde vinder frem for muligheden for at zoome, hvilket gør supertelefotoobjektiver som Canon RF 600mm F11 IS STM og Canon RF 800mm F11 IS STM til de bedste muligheder. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv ved 1/1600 sek., f/11 og ISO800.

Telefoto- og supertelefoto-zoomobjektiver giver dig mulighed for at justere dit synsfelt, når du er begrænset til en enkelt optageposition, f.eks. når du er i et tilskuerområde til en sportsbegivenhed eller i et skjul til fotografering af vilde dyr. Ved andre lejligheder har du brug for så meget telefotorækkevidde, som du kan få, og et zoomområde bliver overflødigt. Typiske scenarier omfatter optagelse af fugle i flugten eller vilde dyr på afstand.

Det revolutionerende Canon RF 600mm F11 IS STM er det ideelle værktøj til opgaven. Takket være et udtrækkeligt design er bærelængden mindre end 27 cm, og objektivet vejer kun 930 g. Det er fuldt håndterbart selv ved lange perioder med håndholdt optagelse, hvor ensartet skarphed sikres af den optiske 5-stops billedstabilisering. Hvis du har brug for det, giver Canon RF 800mm F11 IS STM endnu større rækkevidde, og begge disse objektiver kan bruges sammen med Canon Extender RF 1.4x og Extender RF 2x.

Det bedste avancerede objektiv til optagelse af hurtig action: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

En roer læner sig fremad mod årerne. Atleten er i skarpt fokus, mens baggrunden er sløret.

Et "hurtigt" objektiv som Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM giver en relativt snæver dybdeskarphed, der er ideel til at isolere hovedmotivet i en action-scene ved at sløre baggrunden. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv ved 111mm, 1/1000 sek., f/2.8 og ISO1000. © Matthew Joseph

En fotograf i jeans og en blå jakke, der læner sig tilbage for at tage et billede med et Canon-kamera og et RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv.

Som med Canon RF 70-200mm F4 IS USM har dette hurtigere f/2.8-objektiv en fuldt vejrbestandig konstruktion i professionel kvalitet, superhurtig og stort set lydløs Dual Nano USM AF og en 5-stops billedstabilisator.

Når du har brug for at fastfryse bevægelsen af superhurtige motiver, vil kun hurtige lukkertider kunne gøre det. Hvis du vil stoppe hurtig action, skal du bruge lukkertider på over 1/2000 sek. Det kan være et problem i alt andet end kraftigt sollys. En løsning er at øge kameraets ISO-indstilling, men du risikerer kornet billedkvalitet på grund af billedstøj og tab af fine detaljer.

Hvis du har lidt flere penge at bruge, er Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM den mest raffinerede løsning. Den konstante blænde på f/2.8 muliggør hurtige lukkertider selv i svagt lys og i hele zoomområdet. En anden bonus er, at du kan isolere hovedmotivet i en scene ved at sløre baggrunden.

De muligheder, vi har dækket her, er alle perfekte til action-fotografering: Lette, nemme at håndtere og velegnede til en lang række budgetter. Så uanset om du planlægger at stå på sidelinjen i en amatørfodboldkamp eller fange en atlet i hurtig bevægelse på banen, bør der være et objektiv i dette sortiment, der opfylder dine krav. Det eneste, der er tilbage, er at komme derud, afprøve det og opdage, hvad der er muligt.Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler