SPORTSFOTOGRAFERING

Klar, parat, start!: De bedste tips til at optage action

Vil du fange de ultimative sportsøjeblikke? Her er alt, hvad du behøver vide om at tage spektakulære action-billeder med dit Canon-kamera.
En kvindelig atlet i en lilla vest, der springer over en forhindring.

Action-fotografering udgør en unik kombination af udfordringer for fotografer og deres kit: Verden er fuld af bevægelse, men hvordan fanger du det i et enkelt billede? Vellykket action-fotografering kræver, at du forstår nogle vigtige kameraindstillinger og funktioner og den indvirkning, de har på dine fotos. Hvis du mestrer disse, kan du optage slørede billeder for at formidle bevægelse eller "fryse" billedet for at fange et øjeblik i tiden. Der er også action-teknikker, du kan prøve, f.eks. panorering og tips specifikt til alle, der ønsker at fotografere vandsport eller optage action-video.

Det er også virkelig nyttigt, hvis du optager med hurtigt og let udstyr. Canon har designet et forholdsvis kompakt og prismæssigt overkommeligt udvalg af yderst effektive kameraer og objektiver, der kan levere fremragende resultater ved optagelse af action, herunder telefotoobjektiver til begyndere, der gør det muligt at komme så tæt på scenen som muligt.

Her beskriver vi de vigtigste indstillinger og kamerafunktioner, du har brug for til at optage action, og vi deler nogle af de bedste tips og teknikker, der kan hjælpe dig med at skabe utrolige billeder.

Start med funktionen Sport

Hvis du er ny inden for action-fotografering, kan du starte med at bruge optagelsesmetoden Sport, der findes i de fleste af Canons kameraer til begyndere og i mellemklassen. Dette vil konfigurere kameraet med Servo (kontinuerlig) autofokus til sporing af action og hurtige lukkertider til fastfrysning af bevægelse, og det giver dig mulighed for at tage en sekvens af billeder ved at holde udløserknappen nede. Du skal blot dreje kameraets optagelsesprogramhjul til positionen Sport eller se efter den i menuen Motivmetoder.

Uundværlige kameraindstillinger til action-fotografering

Skærmen på Canon EOS 90D, der viser Tv-indstillingerne (Time value - tidsværdi).

Hvis du vil have direkte kontrol over lukkertiden, skal du indstille kameraet til Lukkerprioritet (Tv, som står for Time value eller tidsværdi). Ændring af lukkertiden justerer den samlede eksponering, men giver dig også mulighed for at styre mængden af sløring (eller mangel på samme) i dine billeder.

En snowboarder springer gennem luften, solen går ned på himlen ved siden af.

Hvis du fotograferer motiver mod en klar himmel, kan du prøve at anvende positiv eksponeringskompensation. Dette hjælper med at give hovedmotivet det rigtige lysstyrkeniveau. Et spejlløst kamera som f.eks. Canon EOS R7 giver dig mulighed for at se effekten i søgeren, mens du optager. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv ved 14mm, 1/2000 sek., f/8 og ISO200.

Selvom Sportsmetoden i Canon-kameraer er et godt udgangspunkt for action-optagelser, kan det betale sig at være mere eventyrlysten, når du lærer nye færdigheder. Kreativ brug af lukkertid, eksponering og AF-sporingsindstillinger sikrer, at du får de resultater, du ønsker.

Lukkertid

I metoden Lukkerprioritet (Tv) kan du vælge den ønskede lukkertid, så justerer kameraet automatisk blænden for at opnå den korrekte eksponering. Det kan også være nyttigt at aktivere Auto ISO, så kameraets lysfølsomhed automatisk øges, hvis objektivets største blænde ikke er "hurtig" nok til at undgå undereksponering (mørke billeder) med meget hurtige lukkertider. Hurtige lukkertider på op til 1/1000 sek. giver dig mulighed for at fastfryse handlingen, mens langsomme lukkertider på 1/60 sek. eller mindre kan tilføje bevægelsessløring ved panorering, hvilket vi kommer til senere.

Eksponering

Hvis lyset er konstant, f.eks. på en solskinsdag uden skyer, eller indendørs under kunstig belysning, skal du indstille kameraet til manuel (M). Dette giver dig fuld kontrol over din lukkertid og blænde og giver dig mulighed for at sikre den korrekte eksponering på dit motiv. Hvis du bruger en af de automatiske funktioner, når du optager op mod himlen, vil dit kamera have en tendens til at undereksponere dit motiv, hvilket resulterer i en silhuet. Hvis dette sker, skal du bruge eksponeringskompensationsvælgeren til at øge eksponeringen.

En Canon EOS R10-kameraskærm, der viser AF-sporing med fokus på øjet på en flamenco-danser.

Den intelligente AF i Canons nyeste EOS R-systemkameraer kan registrere mennesker, dyr, fugle og køretøjer. I People-funktion kan systemet f.eks. endda udvælge den menneskelige form bagfra. Genkendelse og sporing starter med kroppen og bevæger sig derefter til hovedet, hvis det er synligt, og derefter til øjnene. Hoveder kan plukkes ud, selv hvis sportsfolk bærer briller eller en hjelm.

AF-sporing

Canon-kameraer har adskillige fokuspunkter spredt ud over hele billedrammen, og kameraet fokuserer normalt på det motiv, der er tættest på dig. For at sikre dig hvor kameraet fokuserer, kan du prøve at vælge en mindre gruppe af fokuspunkter og sørge for, at de bliver på motivet. De deep-learning AI-funktioner, der er indbygget i den næste generation af AF-systemer i de seneste spejlløse EOS R-systemkameraer, f.eks. EOS R7 og EOS R6, er geniale til at låse sig fast på dyr, fugle, mennesker og køretøjer. De genkender ikke kun automatisk de relevante figurer og former, de fokuserer også på ansigter og endda øjne, når de kommer til syne. Brug AI Servo AF-metode, så autofokus kontinuerligt sporer motiver i bevægelse.

Perfekt panorering

En motorcykel og kører skrider ud på en bane og krænger kraftigt til siden.

Det kan være svært at vælge den rigtige lukkertid til panoreringsoptagelser. Når du optager hurtige racerbiler eller motorcykler med et telefotoobjektiv, skal du starte ved ca. 1/60 sek., gennemse resultaterne og justere lukkertiden efter behov for at give god bevægelsessløring i baggrunden, mens hovedmotivet holdes skarpt. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objektiv ved 400mm, 1/160 sek., f/9 og ISO100. © Richard Walch

Mens hurtige lukkertider er fantastiske til fastfrysning af bevægelser, kan de nogle gange dræne spændingen fra action-billeder. Hvis du f.eks. optager en racerbil, der drøner forbi, ved en lukkertid på 1/2000 sek., vil det se ud, som om den står stille. Sæt lukkertiden ned til ca. 1/60 sek., og panorér kameraet for at tilføje bevægelsessløring og formidle en ægte fornemmelse af hastighed.

Du panorerer, når du bevæger kameraet for at følge et motiv, der bevæger sig parallelt i forhold til dig. Det er ofte kombineret med langsommere lukkertider, så motivet altid er skarpt, mens den stationære forgrund og baggrund er slørede. For at øve dig skal du bruge søgeren og dreje i dine hofter for at gøre bevægelsen jævn. Hvis dit objektiv har billedstabilisator, kan du på siden af objektivet finde en IS-funktionsvælger og indstille den til IS-metode 2. Dette indstiller objektivet til at ignorere panoreringsbevægelsen og kun kompensere for bevægelser, der er lodrette i forhold til panoreringsretningen.

Brug AI Servo AF og kontinuerlig optagelsesmetode, mens du holder udløserknappen trykket helt ned, for at tage en serie af billeder. Effektiv panorering kan kræve øvelse og tålmodighed, men et godt tip er at fortsætte din panoreringsbevægelse, selv efter du er færdig med at tage billedet eller sekvensen af optagelser. Det giver dig en bedre chance for at holde motivet i bevægelse skarpt.

Sådan fotograferer du vandsport

En kano-roer vrider sig vej gennem vand med kraftig strøm, åren er hævet op i luften på den ene side.

Der plejede altid at være et element af held med at fange det definitive splitsekund i action-fotografering. Kameraer som Canon EOS R6 og EOS R7 har utroligt hurtige kontinuerlige optagelseshastigheder, så du kan tage en serie af billeder og være sikker på at fange de vigtige øjeblikke. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektiv ved 1/4000 sek. f/3.2 og ISO200. © Samo Vidic

Surfing, kajakroning og andre former for vandsport kan være iøjnefaldende fotomotiver. Spændingen, springene, vendingerne og hastigheden betyder, at det både kræver en vis indsats og lidt tålmodighed for at få gode billeder. På plussiden kan du, når sejlbåde, kajakker, jetski og lignende følger en fast kurs, bedre forudse, hvad der vil ske næste gang og være forberedt. Som med de fleste action-billeder har du generelt brug for et telefotoobjektiv eller et supertelefotoobjektiv, så du kan optage på afstand.

Kameraindstillinger til optagelse af vandsport

Korrekt optagelse af vandet er nøglen til at få fantastiske action-billeder af vandsport. Vandsport optages ofte med hurtigere lukkertider, der fryser vanddråberne til krystalagtige isskulpturer. Indstil din lukkertid til 1/1000 sek. og hurtigere for at fastfryse vandet.

Når du optager hen over vand, er der en tendens til at være masser af lys, da det reflekteres tilbage fra overfladen, hvilket giver dig mulighed for at holde lukkertiden hurtig og ISO lav, og det giver dig fleksibilitet til at vælge blænden afhængigt af motivets størrelse i billedet. Se efter positioner, hvor udøveren drejer eller hopper. Begge disse handlinger hvirvler vanddråber op fra overfladen og fortæller seeren om bevægelsens retning, hastighed og karakter, så billedet bliver levende.

Tilbehør til optagelse af vandsport

For at holde dit kamera sikkert i nærheden af vand skal du bruge et dedikeret undervandshus. Med disse huse med hård skal kan du fotografere under vand helt ned til 40 meters dybde, så vandstænk ikke udgør noget problem. Husene har også forseglede knapper, så du fortsat kan få adgang til alle kameraets funktioner.

Det er en god idé at starte med et fuldt opladet kamerabatteri samt et hukommelseskort med masser af ledig plads, så du ikke skal åbne huset, når du er i gang med at fotografere. Et par små poser med silicagel inde i huset sørger for at holde luftfugtigheden nede.

Hvis du ikke planlægger at optage under vandet, skal du bruge modlysblænden for at minimere overstråling og et beskyttende filter for at undgå skader på objektivet. Canons EOS R-systemkameraer er også vejrbestandige for at beskytte mod stænk og sprøjt.

Seeing the bigger picture

Næroptagelse af en roers fødder, der er klædt i røde sko og lyserøde strømper, i bunden af en båd.

Noget så enkelt som et par sportssko, en slidt sadel eller en fodbold kan hjælpe med at fortælle en historie. Se efter noget interessant, og tag nærbilleder for at tilføje en ekstra dimension til din action-fotografering. Taget med et Canon EOS R med et Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv ved 59mm, 1/640 sek., f/2.8 og ISO250. © Matthew Joseph

Gode sportsbilleder handler ikke kun om vinderne. Det er alle de små detaljer: Matchbolden, dommeren, en enkelt fans følelser i mængden. Alt dette gør dine billeder af begivenheden stærkere og giver dem mere dybde. I disse tilfælde skal dine standard- eller AUTO-indstillinger være tilstrækkelige.

Optag vidvinkelbilleder, der viser både selve sportsbegivenheden og publikum. Hvis du ser på aviser, er kun nogle få billeder detaljerede nærbilleder af sportsbegivenhederne. I stedet er der mange vidvinkelbilleder, der sætter sporten i en kontekst og viser stedet og publikum.

Vær på udkig efter noget usædvanligt eller ekstraordinært. Ofte er de bedste sportsbilleder dem, der får dig til at se en ekstra gang og sætte spørgsmålstegn ved, hvordan noget skete. Meget af dette skyldes held og at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, men færdigheden består i at være forberedt på alt. Optag omkring begivenhederne – med dette mener vi også, at du skal fokusere din opmærksomhed væk fra hovedbegivenhederne. Konkurrenter, der forbereder deres udstyr, tilskuere, mekanikere osv. udgør også interessante motiver og fortæller historien om begivenheden.

Tip til optagelse af action i video

Canons kameraer er lige så gode til at optage 1080p-, 4K- eller endda 8K-videooptagelser i høj kvalitet, så det er værd at bruge dem.

Når du ankommer ved en begivenhed, så start med at tage nogle vidvinkelbilleder for at give et indtryk af omgivelserne. Det er en god idé ikke at zoome for meget under optagelse. I stedet bør du holde en pause, genkomponere din scene, derefter zoome og begynde at optage igen. Når du panorerer med dit kamera for at optage stedet eller følge handlingen, skal du sørge for at stoppe panoreringen, før du stopper optagelsen, for at hjælpe med at redigere dine optagelser sammen.

I stedet for at stå på et bestemt sted og sætte kameraet på stativ, bør du prøve at flytte kameraet, så det følger begivenhederne. Det er nemmere med en vidvinkeloptagelse. Hvis der er flere deltagere efter hinanden, så afprøv forskellige brændvidder for hver deltager. Husk, at det er helt i orden, at et fjernt motiv bliver større i billedet, efterhånden som det nærmer sig kameraet, så indstil zoomen for at sikre, at motivet fortsat er i billedet, når det er helt tæt på.

De bedste kameraer til action-fotografering

En mand i en våddragt sidder på en klippe på en strand og holder et surfbræt, billedet er taget fra en lavere vinkel.

Mange Canon-kameraer har en skærm bagpå, der kan vippes og drejes. Brug dette i stedet for søgeren til at komponere dine billeder, og du kan holde kameraet højt for at optage over folks hoveder i en menneskemængde eller nede fra jorden for at få et mere interessant perspektiv. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 35mm F1.8 MACRO IS USM-objektiv ved 1/3200 sek., f/1.8 og ISO100.

En mand står ved kanten af en racerbane og holder et kamera med et stort supertelefotoobjektiv op for øjet.

Den indbyggede billedstabilisering (IBIS) i Canon EOS R6 og EOS R7 fungerer især effektivt i kombination med den optiske IS i RF-supertelefotoobjektiver, fordi de to typer IS modvirker forskellige typer kamerarystelser. Dette giver mulighed for ensartede, skarpe håndholdte billeder uden behov for stativ eller enkeltfod.

Alle med et Canon-kamera kan starte på action-fotografering med det kit, de allerede har, men hvis du overvejer en opgradering, er her nogle af de bedste køb til optagelse af action.

Canon EOS R7

Det spejlløse EOS R7 deler mange af de samme tekniske nyskabelser som Canons professionelle EOS R3, men det er bygget op omkring en billedsensor i APS-C-format, som effektivt øger rækkevidden af telefotoobjektiver med 1,6x. Det kan være en stor bonus ved action-fotografering, så du kan tilbagelægge distancen med et relativt kompakt og let objektiv, f.eks. Canon RF 800mm F11 IS STM. Andre fordele ved dette lille, hurtige og effektive kamera omfatter touchscreenen, der kan vippes og drejes, og et højteknologisk AF-system, der har "intelligent" genkendelse af mennesker, dyr, fugle og køretøjer, mens stabilisering i huset og objektivet arbejder sammen om at minimere kamerarystelser. EOS R7 kan også optage med op til 30 billeder/sek. til stillbilleder og optage 4K-film ved op til 60p.

Canon EOS R6

EOS R6 er perfekt til avanceret action-fotografering og omfatter alle de samme AI-autofokussporingsfunktioner og IBIS (billedstabilisering i kameraet) som EOS R7 i et professionelt fullframe-kamerahus. Med nogle objektiver får du en utrolig 8-stops IS, og kameraet kan optage med op til 20 billeder/sek. Video-højdepunkter omfatter 4K-filmoptagelse samt HD-optagelse ved 120 fps for slowmotion-optagelser i høj kvalitet. Igen er der en touchscreen, der kan vippes og drejes, til optagelse fra kreative positioner.

Canon tilbyder også en lang række højtydende, men kompakte og budgetvenlige zoomobjektiver og objektiver med fast brændvidde til EOS R-systemkameraer .

Canon PowerShot G7 X Mark III

PowerShot G7 X Mark III har en effektiv ydeevne i et lille, kompakt kamera, der kun vejer 304 g, komplet med sit objektiv med fast zoom, som har en effektiv rækkevidde på 24-100mm. Objektivets hurtige blændeværdi på f/1.8-2.8 muliggør hurtige lukkertider for fastfrysning af bevægelse, selv under kedelig eller indendørs belysning, sammen med en hurtig kontinuerlig optagelseshastighed på op til 20 billeder/sek. (30 billeder/sek. RAW-burst). Det kan også optage 4K-film og Full HD ved 120 fps og har en touchscreen, der kan vippes.

Canon PowerShot ZOOM

PowerShot ZOOM, der beviser, at kamerakit til action-fotografering ikke behøver være store og klodsede, er et monokular i lommeformat, der kan optage stillbilleder og Full HD-video med et tryk på en knap. Det gør det perfekt til sportsbegivenheder og til diskret action-optagelse. 3-trins zoom giver et bredt udvalg af brændvidder, der svarer til 100mm, 400mm og 800mm på et fullframe-kamera.


Vi håber, at vi har givet dig et nyttigt sæt tips og teknikker til action-fotografering. Canon EOS R-systemkameraer og tilhørende objektiver er de perfekte værktøjer til opgaven, men du kan også nyde stor succes med Canons udvalg af digitale spejlreflekskameraer og kompakte kameraer og have masser af sjov undervejs. Nu er det tid til at tage disse tips i brug.


Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • Få styr på lukkertiden

  GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Tips om lukkertid

  Få styr på lukkertiden med vores begyndervenlige guide, og få bedre actionbilleder.

 • Lysspor hænger i bevægelse fra en bus på en travl gade i Madrid i Spanien.

  FOTOGRAFERING AF BEVÆGELSE

  Sådan fotograferer du motiver i bevægelse

  Find ud af, hvordan du fanger bevægelse og giver dine billeder en fornemmelse af bevægelse.

 • SPORTSFOTOGRAFERING

  En action-fyldt fotooptagelse med en professionel

  Jean-baptiste Liautard introducerer kunsten at fotografere action-sport.

 • SPORTSFOTOGRAFERING

  Peg-og-skyd-sportsfotografering

  Den professionelle fotograf Molly Darlington udforsker, hvordan du kan fange store sportsøjeblikke med et kompaktkamera.