GRUNDLÆGGENDE OM FOTOGRAFERING/UDENDØRS

Tips til optagelse under ekstreme vejrforhold

Varmt eller koldt, regn eller solskin – følg disse tips for at tage fantastiske billeder i al slags vejr eller alle typer miljøer.
En fotograf, der bærer vintertøj og en rygsæk, står på en snedækket bjergside og holder et Canon-kamera. © Richard Walch

Fotografering ved ekstreme temperaturer er typisk hårdere. Sne, frost og is udgør alle spektakulære vinterscener, men de fleste kameraer er designet til kun at fungere ved temperaturer over 0 °C. På samme måde kan ekstremt varme miljøer forårsage overophedning af kameraer, mens sandede områder øger risikoen for, at ikke-forseglet udstyr bliver beskadiget.

Mange Canon-kameraer har vejrbestandig forsegling og kan fungere under overraskende vanskelige forhold, men du skal også tage højde for det menneskelige element. Fotografering i ekstreme miljøer kan være lige så hårdt for dig, som det er for dit udstyr.

Så skal du selvfølgelig være forsigtig, når du optager ved ekstreme temperaturer, så du skal tjekke vejrudsigten, før du tager afsted, og tage det rette tøj og udstyr med dig til udendørs fotografering. Det kan dog også betale sig at have et par praktiske tips til fotografering ved hånden, så tingene går så glat som muligt. Her er vores bedste tips til optagelse under meget kolde og varme forhold.

Optagelse ved lave temperaturer

1. Hold dine hænder varme

En fotograf, der har en vinterjakke, hat og handsker på, holder et Canon EOS R5.

Du skal holde dine hænder varme, når du optager under ekstreme vejrforhold. Overvej at investere i et par tynde termohandsker, du kan have under dine almindelige handsker, som hjælper med at holde på varmen.

Rystende hænder kan forårsage kamerarystelser og medføre slørede billeder. Sørg for at pakke et tykt par vandtætte handsker og håndvarmere, så du kan varme dine hænder op igen, når du har været ude i kulden i et stykke tid.

Handsker er vigtige til fotografering i koldt vejr, men de kan gøre det sværere at trykke på kameraknapperne. Et Canon-objektiv med en tilhørende kontrolring, f.eks. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM eller RF 85mm F2 MACRO IS STM, vil ofte være nemmere at betjene, når du har handsker på. Canon-kameraer med en joystick-controller, f.eks. Canon EOS R10, kan også være nyttige, hvis handsker gør det svært at bruge touchscreenen til at flytte dit AF-punkt.

Hvis du er en ivrig vinterfotograf, anbefaler sportsfotograf og Canon-ambassadør Richard Walch at investere i klatrehandsker, der gør det muligt at blotte dine fingerspidser for at optage, men som beskytter dine hænder mellem optagelserne.

2. Beskyt dit udstyr

En hånd med handske på, der holder et Canon-kamera med påsat modlysblænde for at beskytte det mod vintervejr.

I vintervejr kan en modlysblænde hjælpe med at forhindre vanddråber i at sætte sig på objektivet. "En modlysblænde bliver utrolig vigtig i snefygning," forklarer Richard. "Du kan komme afsted med meget, hvis du bruger en god modlysblænde", siger han.

En fotograf filmer sig selv på en vindblæst mole med et Canon-kamera med en mikrofon og en vindhætte monteret.

Når du optager video, kan vindstøj ødelægge din lyd. For at holde lyden ren kan du aktivere vindreduktionsfunktionerne på dit Canon-kamera eller bruge en ekstern mikrofon med en vindhætte.

Canon EOS R-systemkameraer, f.eks. EOS R6, EOS R6 Mark II og EOS R7, har vejrbestandig forsegling og har ikke problemer med at optage i regnvejr, men tjek før du går ud i styrtregn. Hvis der kommer dråber på objektivet, skal de tørres af med en ren mikrofiberklud eller objektivserviet. Du kan også købe beskyttelsesfiltre til dine objektiver, hvilket er meget nyttigt under ekstreme forhold. Undgå at skifte glas i kraftig regn eller snestorm, da du kan risikere at beskadige dit udstyr.

Hvis du bruger dit kamera udendørs, og du ikke har drejet fokusringen manuelt eller brugt autofokus et stykke tid, så kan fokus på dit objektiv og dine zoomringe godt "fryse fast". For at forhindre dette skal du sørge for, at dit kamera er pakket godt ind og opbevares i en taske af god kvalitet, når du ikke bruger det, eller dække det til, når du fotograferer i snevejr. Du kan også dreje på fokus- og zoomringene med autofokusdrevet, eller du kan gøre det manuelt.

Dine batterier aflades hurtigere end normalt i koldt vejr, så du kan enten opbevare dit kamera og dine batterier i tasken for at beskytte dem mod forholdene eller i en indvendig lomme, hvor din kropsvarme holder dem varme. Husk også at pakke dobbelt så mange batterier som normalt.

Hvis du tager kamera fra kulden og ind i varme omgivelser, vil der opstå kondens, som kan beskadige dit udstyr. "Når du går til frokost, skal enten du eller rygsækken blive udenfor," siger Richard. "Hvis du går fra kulden og ind i varmen og prøver at kigge på dine billeder, så er der ikke mere at gøre. Dit kamera vil dugge til, dit objektiv vil dugge til, og du risikerer at beskadige dit kamera. Du skal holde dit kamera i én temperaturzone." Placér din udstyrstaske et sted, hvor der er lidt køligere, f.eks. en veranda, så dit udstyr kan tilpasse sig gradvist til temperaturen.

Hvis du er nødt til at gå direkte fra et miljø til et andet, kan du prøve at vikle en plastikpose rundt om dit udstyr i et par minutter, så temperaturændringen ikke er så dramatisk.

3. Brug et stativ, og optag på afstand

En fotograf i vintertøj sidder på hug bag et Canon EOS R6, der er monteret på et stativ og placeret på klipper ved en flod.

Hvis du sætter kameraet op på et stativ og fjernoptager med Canon Camera Connect-appen, reduceres risikoen for kamerarystelser, hvis du ryster af kulde. Du kan kontrollere din komposition og justere eksponeringen ved hjælp af appens Live View og derefter optage og overføre billeder direkte til din smartphone.

Det er ikke nemt at optage et skarpt billede, hvis dine hænder ryster på grund af kulde. Et let og bærbart stativ vil holde dit kamera stabilt, så du kan fotografere uden bekymringer. Du skal blot huske ikke at røre ved stativet med dine bare hænder, hvis der er frostgrader, da du kan risikere at "brænde" dig. Stamp på en snedækket overflade for at skabe en jævn, kompakt overflade, før du sætter udstyret op.

Du kan også bruge Canon Camera Connect-appen på din smartphone til at fjernudløse lukkeren og trådløst, hvilket betyder, at du slet ikke behøver røre ved kameraet. Du kan justere fokus via appen og også bruge den til at geotagge dine billeder, så du aldrig glemmer, hvor du var, da du tog det iøjnefaldende billede.

Optagelse under varme eller sandede forhold

1. Beskyt dig selv mod solen

En kvinde sidder i skyggen i et skur, mens hun peger sit Canon-kamera, der er monteret på et stativ, ud af vinduet.

Find ly, når du kan. At være ude i solen i for lang tid kan ikke kun føre til dehydrering, men også forårsage, at dit udstyr overophedes. Husk at tage masser af vand med, afhængigt af hvor du er på vej hen.

Undgå direkte sollys, og bliv i skyggen, når det er muligt. Hvis du skal være ude i solen, skal du have solcreme på med en passende UV-beskyttelsesfaktor og en hat, der skygger dit ansigt. Når det er muligt, skal du opbevare dit udstyr i skyggen, især dine batterier. Hvis du er på vej ud til et ekstremt miljø, skal du fortælle nogen, hvor du skal hen og hvornår, og hvornår du planlægger at vende tilbage, så de kan tilkalde hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

2. Vælg det rette udstyr

En fotograf med solhat holder et Canon-kamera med et Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv med hvid belægning monteret.

Sort udstyr absorberer mere lys og overophedes hurtigere end udstyr med en hvid belægning, f.eks. Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektivet (vist på billedet).

En kvinde sidder på hug på en sandstrand for at lægge et Canon-kamera i sin udstyrstaske.

Hvis du investerer i en udstyrstaske af god kvalitet, kan du transportere dit udstyr sikkert og beskytte det, når du ikke bruger det.

Hvis du holder dig væk fra direkte sollys, kan du også undgå overophedning af dit udstyr, især når du optager video. Kameraer kan ikke fungere, når de bliver for varme, så du vil ikke kunne fortsætte, når dit udstyr overophedes, og du kan gå glip af billeder, mens du venter på, at det køler ned.

Hvis du fotograferer i sandede omgivelser, f.eks. stranden eller en ørken, skal du beskytte dit udstyr mod sandkorn. Løsningen er at investere i et kamera med vejrbestandig forsegling, f.eks. Canon EOS R7, som er fugt- og støvtæt. EOS R7 nyder også godt af lukkerbeskyttelse, som hjælper med at forhindre støv i at trænge ind i sensoren. Objektiver er også sårbare. Par dit vejrbestandige kamera med et tilsvarende beskyttet objektiv, f.eks. Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, som har gummipakninger, der forhindrer sand i at beskadige den indvendige optik.

Selv hvis det ikke er brandvarmt, kan dit udstyr stadig blive påvirket af luftfugtighed, hvilket kan medføre, at fugt trænger ind og beskadiger dit udstyr. Dette kan også undgås med fugtafvisende, vejrbestandigt udstyr, men der findes også andre muligheder. Brug en vandtæt udstyrstaske, og læg nogle poser med silicagel indeni for at opsamle eventuel fugt, der kommer ind. Sørg for at opbevare din udstyrstaske i et tørt miljø – måske et rum med en affugter, hvis det er muligt.

Hvis du har med ekstrem varme at gøre, kan du opbevare en ispakke i din udstyrstaske for at holde tingene kølige. Sørg dog for, at det er pakket korrekt ind for at undgå fugt, der beskadiger dit udstyr, når ispakken tør op.

Farven på dit udstyr spiller også en rolle. Nogle Canon-objektiver, f.eks. RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, har en hvid belægning, der holder indersiden af objektivet kølig ved varme temperaturer. Canon EOS R50 fås også i hvidt, hvilket skulle hjælpe det med at forblive køligere i længere tid end et sort kamera i sollys. Derudover har RF-objektiver i L-serien, f.eks. Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, en varmebeskyttende belægning, som forhindrer, at objektivcylinderen overophedes i den intense sol.

3. Belysning og overeksponering

En skikkelse, der står ved indgangen til en hule, holder et kamera, som står i silhuet mod en lys, solrig himmel.

Spejlløse Canon-kameraer kan optage RAW-billedfiler. Hvis du optager i udfordrende lys, f.eks. i stærkt sollys, vil en RAW-fil optage flere data og et større dynamikområde, hvilket gør det nemmere at korrigere eksponeringen under behandlingen.

Stærkt sollys kan nemt føre til overeksponerede optagelser. Vær forsigtig, når du optager, så du ikke "ødelægger" højlysområder – når det sker, går data tabt og kan ikke gendannes, hvilket betyder, at du ikke kan rette overeksponeringen i efterproduktionen.

Brug kameraets histogram – eller zebramønsterfunktion – til at overvåge højlyspeaking på skærmen eller via den elektroniske søger, og undereksponér om nødvendigt dit billede. Så længe du holder styr på højlysområderne, bør du være i stand til at gendanne et billede, der er lidt for lyst, ved at reducere højlys og hvidt i redigeringssoftware, f.eks. Canons Digital Photo Professional.

Hvis du vil have flere tips og teknikker til at fotografere under udfordrende forhold, kan du se vores artikel om optagelse i ekstreme landskaber*.



Skrevet af Peter Wolinski



* Kun tilgængelig på udvalgte sprog.

Relaterede produkter

  • Spejlløse kameraer

    EOS R7

    Udforsk naturen med et kamera, der byder på sensationel hastighed og billedkvalitet i et bærbart APS-C-hus, der er designet til fremtiden.
  • Spejlløse kameraer

    EOS R6 Mark II

    Stillbilleder eller video, action eller portræt – EOS R6 Mark II's blanding af ydeevne og billedkvalitet lader din kreativitet trives
  • RF-objektiver

    RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Et effektivt supertelefoto-zoomobjektiv med en brændvidde på 200-800mm, ideelt til sport, vilde dyr og action-fotografering.
  • RF-objektiver

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Det ideelle hverdagsobjektiv til spejlløse fullframe-entusiaster. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM er let, kompakt og parat til at tage dine billeder til det næste niveau.
  • RF-objektiver

    RF 85mm F2 MACRO IS STM

    RF 85mm F2 MACRO IS STM tilbyder alsidig makrooptagelse med diskret telefotokomprimering og 5-stops billedstabilisering i et kompakt og let hus.
  • RF-objektiver

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Et 35mm f/1.8 MACRO-objektiv med hurtig blænde til vidvinkelperspektiv, nærfokusering og Hybrid IS.
  • Relaterede artikler

  • ADVENTURE-FOTOGRAFERING

    Udendørs eventyrfotografering

    Fotografen Anna Blackwell trekker gennem vildmarken i Dartmoor med et Canon EOS R6.

  • LANDSKABSFOTOGRAFERING

    Iøjnefaldende landskabsfotografering

    Sådan tager du den perfekte "naturskønne selfie" med landskabsfotograf og influencer Ása Steinars.

  • UDENDØRS

    Fototips og -tricks til vinterdagene

    Den professionelle sportsfotograf Richard Walch deler ud af sine ekspertkyndige tips til bedre vinterfotografering, fra at vælge et kamera til at bruge de bedste indstillinger.

  • REJSEFOTOGRAFERING

    De bedste kameraer og objektiver til rejser

    Uanset om du udforsker bygader eller barsk terræn i landlige omgivelser eller endda rejser til den anden side af verden, betaler det sig at rejse let. Her er det mest ideelle Canon-kit til at fange oplevelsen uden at sprænge budgettet.