FOTOGRAFERING AF KÆLEDYR

Sådan tager du vellykkede portrætter af kæledyr til jul

Opdag, hvordan du kan tage smukke billeder af dine kæledyr til jul med disse enkle tips, tricks og kamerateknikker.
Canon Camera

Kæledyr kan være så vidunderligt søde – mange af os tager ofte os selv i at gribe fat i kameraet for at fange deres skøre krumspring, sjove udtryk og skæve opførsel. Men julen er det perfekte tidspunkt til at prøve at tage et portræt af dit yndlingskæledyr. Et billede af din kat, hund eller hamster, der poserer i festligt tøj eller pynt, ville være et sjovt billede til et hjemmeprintet kort, eller det kan indrammes som en personlig gave.

Udfordringen er, at de fleste dyr er helt uinteresserede i at blive fotograferet. Faktisk vil nogle gøre alt, hvad der står i deres magt, for at frustrere og snyde dig. Så du har brug for nogle tricks til at fange deres opmærksomhed. En kombination af kamerafærdigheder, poseringstricks og en lomme fyldt med godbidder bør give dig en fordel i denne kamp om viljestyrke.

1. Style scenen

En mand i en gul trøje pynter et juletræ.

Et juletræ giver en dristig, lys baggrund til dine festlige kæledyrsbilleder, især når det bringes ud af fokus.

En rødstribet kat, der kigger ud under en rød og hvid nissehue.

Rekvisitter, hatte og tørklæder kan give et strejf af farve eller karakter til et billede og – i dette tilfælde – give billedet en sjov og festlig stemning.

Et juletræ udgør en flot kulisse til dine kæledyrsportrætter. Det giver dig både kraftige farver og klare højlysområder. Rekvisitter som f.eks. nissehuer og tørklæder kan også se fantastiske ud, så længe dit kæledyr kan bære dem. Vælg helst et værelse med store vinduer til din optagelse. Naturligt lys er ideelt til portrætfotografering af kæledyr, da det er blødt og blidt fylder skyggerne, hvor brug af flash kan forskrække dit kæledyr. Placér dit kæledyr med ansigtet vendt mod vinduet med juletræet og lysene bag det.

2. Posér dit kæledyr

En kvinde vinker med et stykke legetøj for at distrahere en rødstribet kat, som fotograferes i et rum, der er pyntet op til jul.

Det kan være en hjælp at få nogen til at holde et stykke legetøj eller stå bag dig for at tiltrække dyrets blik, mens du fotograferer.

En mand i en gul trøje holder en kattemadskål over sit Canon EOS 850D.

Brug et yndlingslegetøj, en madskål eller noget andet, der kan tiltrække dyrets opmærksomhed. Det virkede for os, at vi bankede forsigtigt på skålen over objektivet.

Hunde har en tendens til at være lidt nemmere at få til at posere end katte, da det ikke kræver så meget at få dem til at blive interesserede. Hvis du fløjter, råber 'hvor er katten' eller laver en anden sjov lyd, vil det normalt vække deres opmærksomhed. Alle dyr har deres egne individuelle personligheder, men det er rimeligt at sige, at katte normalt er mindre ivrige efter at behage. Tålmodighed er nøglen, og du skal muligvis vente et stykke tid på, at katten slapper af. Prøv at få dem sat i én position, f.eks. i en behagelig lænestol eller på en taburet (du kan endda bruge deres kurv). Hav et yndlingslegetøj eller en skål ved hånden, og prøv at rasle med den over objektivet for at fange kattens opmærksomhed. Hvis de ikke vil gøre, hvad du vil, så vær forberedt på at ændre din tilgang – når alt kommer til alt, hvis de har en uinteresseret personlighed, hvorfor så ikke fange dette i fotografiet?

En rødstribet kat i en nissehue, der hviler hovedet på gulvet.

Det hjælper, hvis du kan få dit kæledyr til at sætte sig på ét sted. Hvis de ikke er villige til at samarbejde, skal du indrette dig efter deres humør.

3. Indstil din eksponering

Indstillingsskærmen på et Canon EOS 850D.

Hvis du tror, at dit kæledyr vil holde sig nogenlunde stille, er en lukkertid på ca. 1/200 sekund ideel. Vi anbefaler også, at du vælger en stor blænde og indstiller ISO til Auto.

Indstillingen for hurtig kontinuerlig optagelse på et Canon EOS 850D.

Hurtig kontinuerlig optagelse betyder, at du kan affyre flere hurtige billeder på én gang – syv billeder pr. sekund med EOS 850D – hvilket forbedrer dine chancer for at fange dit kæledyrs nuttede, men flygtige udtryk.

Vælg en eksponeringsindstilling, som du kan indstille og glemme, da du så kan koncentrere dig om posering og kompositionen. Den nemmeste måde at gøre dette på er at indstille kameraet til manuel eksponeringsmetode (M).

Din lukkertid skal være hurtig nok til at fange begivenhederne. Omkring 1/200 sek. er ideelt, hvis dyrene er nogenlunde stille, men du skal være hurtigere, hvis de bevæger sig meget rundt. Vi anbefaler også en stor blænde (f/5.6 her), da dette vil adskille motivet fra baggrunden og skabe en smuk bokeh.

Hvis ISO indstilles til Auto, tilpasses den forholdene – i et lyst rum med masser af vindueslys skal ISO være omkring 800-1600. I dette område giver et kamera, der fungerer godt i svag belysning, f.eks. Canon EOS 850D, dig mulighed for at optage relativt støjfri billeder. Hvis – som med Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM, som vi bruger her – dit objektiv har stabilisering, er det bedst også at aktivere det.

4. Fokusér

AF-punkter over ansigtet på en rødstribet kat i Live View-funktion på et Canon EOS 850D.

Live View kan være nyttig, når du fokuserer – tryk på skærmen for at placere dine fokuspunkter over det øje, der er tættest på dig.

Fokusering kan være en af de største udfordringer i portrætfotografering af kæledyr, da du skal fokusere præcist på øjnene af et væsen, der kan bevæge hovedet på et hvilket som helst tidspunkt, eller smutte sin vej.

Derfor er det uundgåeligt, at ikke alle billeder bliver skarpe, men hvis du har et kamera, der reagerer øjeblikkeligt på motivets bevægelser, kan du forbedre dine chancer. Indstil Canons fokusmetode til AI Servo. Det betyder, at kameraet følger motivets bevægelse og tilpasser fokus, så det låser sig fast på deres skiftende stillinger. Præcis fokusering er afgørende, når du optager nærbilleder, så det er muligvis ikke nok blot at låse sig fast på ansigtet. Prøv i stedet at skifte til et enkelt fokuspunkt, og ret det hen over det øje, der er tættest på kameraet.

5. Forbedr baggrunds-bokeh

En gul labrador ca. en meter foran et juletræ.

Hunden er placeret blot ca. en meter fra træet, og baggrunden ser temmelig rodet ud.

En gul labrador, der er placeret længere væk fra et juletræ, så lysene i træet er slørede.

Hvis hunden flyttes længere væk fra træet, skabes der mere bokeh og en flottere baggrund.

Det er normalt bedst at bruge en stor blænde til dine kæledyrsportrætter, da det betyder, at dine billeder har en lille dybdeskarphed, og baggrunden bliver kastet ud af fokus. Til festlige billeder som dette har den store blænde endnu en fordel – juletræslysene, der ikke er i fokus, forvandles til smukke bokeh-punkter. Bokeh'en bliver stærkere, hvis du kan placere en vis afstand mellem motivet og juletræet, så flyt kæledyret så langt væk fra træet, som du kan. Brug af en længere brændvidde kan også forbedre sløringen, så prøv at træde tilbage og zoome ind med dit objektiv.

6. Tilføj forgrunds-bokeh

Et portræt af en rødstribet kat omgivet af sløret julelys.

Vi kan føje sløret bokeh til forgrunden på vores kæledyrsportrætter ved at holde et sæt lys op ved siden af objektivet og optage gennem et mellemrum i ledningerne.

En mand, der fotograferer en rødstribet kat gennem et sæt klare julelys.

Denne enkle teknik kan også udføres med farvede lys eller endda med julepynt.

Ud over at sætte baggrunden ud af fokus kan du også tilføje bokeh i forgrunden. Prøv at holde en lyskæde foran objektivet, og find et mellemrum at fotografere igennem. I den rigtige vinkel kan dette resultere i smukke ufokuserede højlysområder, der omgiver dit motiv og tilføjer et ekstra element af dybde til scenen.

7. Læg dig ned

En mand ligger på gulvet i en stue for at fotografere en rødstribet kat, der går foran en sofa.

Ved at lægge sig ned på jorden for at optage placeres motivet og beskueren på samme niveau.

En rødstribet kat fotograferet i øjenhøjde.

Hvis du er på samme niveau som dit motiv, vil dit billede sandsynligvis have større effekt.

Uanset om du tager portrætter af dine kæledyr eller dine venner, skaber det en forbindelse at fange dit motiv i øjenhøjde, da det placerer seeren på samme niveau. Med portrætter af kæledyr kan det naturligvis betyde, at du kravler rundt på gulvet for at blive lav nok, men det vil i højere grad vise kæledyrets synspunkt.

Du vil helt sikkert have masser af sjov med at prøve at fange det perfekte billede – også selvom dit kæledyr ikke altid er villig til at samarbejde. Uanset om du forsøger at få et dyreportræt til jul eller på et andet tidspunkt af året, er det en fantastisk mulighed for at øve din teknik og forbedre dine fotografiske evner.

Skrevet af James Paterson

Relaterede artikler

 • PRINT OG HOBBYHÅNDVÆRK

  Print af julekort

  Design dine egne festlige fotooptagelser, og print skræddersyede julekort.

 • FAMILIEFOTOGRAFERING

  Tag bedre julefotos end sidste år

  Fotograf Lena Petrova forklarer, hvordan du kan forbedre din fotografering af festlighederne.

 • DET GRUNDLÆGGENDE

  Optagelse til print

  De syv bedste tips til at fange minder, der kan bevares på print.

 • FOTOGRAFERING AF KÆLEDYR

  De bedste tips til fotografering af kæledyr

  Tag fantastiske billeder af dine kæledyr med tips fra kæledyrsfotografen Cat Race.