PRINTTIPS

Ofte stillede spørgsmål om printer, blæk og papir

Dine mest stillede spørgsmål om print besvaret af Canon Europe-printspecialisten Suhaib Hussain.
Blækniveauerne vises på en indstillingslinje på en Canon-printer.

Der er så mange måder man kan komme blæk på papir, og så mange typer blæk og papir, at print rejser mange spørgsmål for alle fra almindelige hjemmebrugere til professionelle fotografer. Her besvarer Canon Europe-printspecialisten Suhaib Hussain nogle af dine mest almindelige spørgsmål om print, blæk og papir.

Valg af printer, blæk og papir:Forstå printerfunktioner:

Forståelse og håndtering af blæk:

Hvad er forskellene mellem inkjet-, laser- og andre printertyper?

Laserprint er baseret på fysisk kontakt mellem papiret og en fotoelektrisk tromle. Denne tromle opsamler tørt tonerpulver, som derefter smeltes fast på papiret ved hjælp af varme. Processen producerer print med god modstandsdygtighed over for udtværing og er velegnet til kontorbrug, hvor hovedkravet er dokumentprint på almindeligt papir.

Ved inkjet-print sprøjtes der dråber af flydende blæk ud på papiret uden fysisk kontakt. Det gør det muligt at bruge et meget bredere udvalg af medietyper og papirtykkelser samt at levere langt bedre kvalitet og farveintensitet til fotoprint.

Canons bærbare SELPHY fotoprintere bruger en farvesublimeringsproces, som producerer langtidsholdbare prints i professionel kvalitet med ensartede farver. Den kræver specielt coated papir og er ideel til print i høj kvalitet med det samme.

Canon Zoemini-serien af fotoprintere i lille format bruger ZINK1-teknologi (navnet stammer fra "Zero Ink"), som bruger specialpapir indlejret med mikrokrystaller, der reagerer, når de opvarmes. Det giver et udtværingsfrit, vandfast billede uden brug af blæk, hvilket gør det perfekt til små, bærbare printere.

En kvinde, der bruger sin smartphone til at printe via en Canon SELPHY CP1300 og en stak konvolutter i nærheden.

Canons kompakte SELPHY-fotoprintere som denne Canon SELPHY CP1300 er baseret på farvesublimeringsteknologi, hvor tre forskellige blækfarver fra et filmbånd smeltes sammen med papiret i efterfølgende gennemløb, efterfulgt af en beskyttende belægning under den fjerde og sidste gennemkørsel gennem printeren.

Hvis du er på udkig efter en enkelt printer, der kan producere både dokumenter og fotoprint, er inkjet-teknologien den bedste løsning. Canons PIXMA-serie af printere omfatter modeller med separate blækpatroner eller endda genopfyldelige blæktanke, som kan være mere omkostningseffektive til større printmængder – se Hvad er forskellen mellem separate blæktanke og FINE-patroner nedenfor.

Printhastigheden kan være en anden vigtig faktor at overveje, især hvis du vil lave en masse print – se Hvad betyder IPM nedenfor. Blandt de andre funktioner, du skal se efter, er automatisk dupleks praktisk til effektiv dobbeltsidet print, som også kan reducere papiromkostningerne. Multifunktionsprintere med indbygget scanner er fantastiske, hvis du har brug for at scanne eller kopiere dokumenter eller fotos. Trådløse tilslutningsmuligheder kan også gøre print nemmere.

Canons vigtigste printerkategorier, der forenkler beslutningsprocessen, omfatter PIXMA til print i hjemmet og MAXIFY til hjemmet eller mindre kontorer.

Sanjay Jogia holder et print fra en Canon imagePROGRAF PRO-300.

Som en professionel A3+-fotoprinter til store formater har Canon imagePROGRAF PRO-300 10 pigmentbaserede blæktanke, herunder grå, mat sort, fotosort og en Chroma Optimizer for at maksimere kvaliteten af både farve- og sort/hvid-print. Den er velegnet til en lang række fotografiske og fine art-medier. © Sanjay Jogia

Et udvalg af fotopapir fra Canon

For at opnå det ultimative inden for fotografisk kvalitet omfatter Canons udvalg af fine art-medier en lang række papirhvidhedsniveauer (svarende til maksimal lysstyrke) og et imponerende udvalg af overflader, fra glat til meget struktureret. Canon PIXMA PRO- og Canon imagePROGRAF-fotoprintere understøtter også direkte fine art-papir og andre medier fra specialiserede papirvirksomheder, herunder Canson og Hahnemühle.

Hvad er det bedste blæk til print af fotos og dokumenter?

Inkjet-printere bruger generelt blæk baseret på farvestoffer, men Canon har længe specialiseret sig i hybridblæksystemer, som kombinerer pigmentbaseret sort blæk med farvestofbaseret farvet blæk. Den pigmenterede sorte giver skarp, fyldig sort tekst til dokumenter, som er udtværingsfri og sikrer fremragende levetid, selv på almindeligt papir og konvolutter, mens den farvestofbaserede blæk producerer levende farvegengivelse til fotoprint, især på blankt og halvmat papir.

Canons basis-hybrid-inkjetprintere bruger en pigmentbaseret sort patron og en trefarvet farvestofbaseret patron. Mere avancerede modeller har fire eller endda fem separate slags farvestofbaseret blæk ud over pigmentsort, herunder en fotosort og nogle gange fotoblå eller grå. Disse gør det muligt for printere som Canon PIXMA TS705a og Canon PIXMA G650 at levere et bredere farveområde til fotoprint sammen med større toneområde og kontrast.

Den pigmentbaserede LUCIA PRO-blækteknologi, der bruges i Canons imagePROGRAF PRO-printere, gør det muligt at udtrykke sig frit i fotoprint for både farve- og sort/hvid-billeder. For eksempel bruger A3+-formatet Canon imagePROGRAF PRO-300 ti pigmentbaserede slags blæk, der leverer uovertruffen kvalitet på mat fotopapir og fine art-medier. Denne printer bruger også en Chroma Optimizer-patron til at forbedre jævnheden og den generelle kvalitet på blanke medier.

Hvilke typer papir er bedst egnet til print af fotos og dokumenter?

Almindeligt papir i god kvalitet er ideelt til dokumentprint, men til fotoprint er der meget mere variation. Canon tilbyder blankt, halvblankt og mat fotopapir. Der er dobbeltsidet mat fotopapir, som er ideelt til scrapbøgerog endda en version, der leveres med en midterfold og konvolutter, der gør den ideel til oprettelse af lykønskningskort. Blankt og halvmat fotopapir har et beskyttende toplag, som fungerer særligt godt med farvestofbaseret blæk. De relativt små farvemolekyler absorberes fuldt ud under det ydre lag og forsegles indeni.

En MAXIFY GX6050 MegaTank-printer med vinduer til visning af blækniveau foran med print fastgjort til en opslagstavle bagved.

Canons PIXMA G- og MAXIFY GX-serie af MegaTank-printere har genopfyldelige blæktanke i stedet for konventionelle patroner, hvilket giver op til 6.0002 print mellem efterfyldninger. Det er nemt at holde øje med blækniveauet takket være de vinduer, der er indbygget i printerens forside.

En Canon PIXMA TS705-printer på et træbord med billeder af frugt og blomster, der printes.

Som andre Canon hybrid inkjet-printere bruger Canon PIXMA TS705a pigmentbaseret sort blæk og farvestofbaseret cyan, magenta, gul og fotosort blæk. De sorte blækpatroner og farvepatronerne fås med standardkapacitet, XL- og XXL3-kapacitet, der kan bruges til forskellige printmængder.

Hvad betyder IPM, og hvorfor er det vigtigt?

Printhastigheden angives ofte i PPM (sider pr. minut), men dette kan være misvisende, da værdien varierer afhængigt af sideindhold og opløsningsindstilling. Canon bruger i stedet IPM-målinger (billeder pr. minut). De er mere præcise, da de er baseret på output fra standard ISO-testsider, der omfatter en række tekst, diagrammer og billeder, der printes i en fast opløsning. IPM giver en meget tydeligere indikation af, hvor hurtigt en printer er i virkeligheden.

Hvad er print uden kant?

Indstillingen print uden kant bruges ofte til forskellige størrelser fotoprint og gør det muligt at printe helt ud til papirets kanter, så der ikke er nogen hvid kant. Mange hjemmeprintere, f.eks. Canon PIXMA TS5350a-serien, har print uden kant i størrelser fra 3,5 x 3,5" op til A4. Med de nyeste imagePROGRAF PRO-printere, herunder Canon imagePROGRAF PRO-300 og Canon imagePROGRAF PRO-1000, er indstillingen til kant tilgængelig for matte og fine art-medier samt for blankt og halvmat fotopapir.

Denne stadig mere populære funktion gør det muligt at printe via en Wi-Fi-forbindelse overalt i hjemmet eller på kontoret – ved hjælp af en Wi-Fi-tilsluttet smartphone, tablet, bærbar computer eller stationær computer – uden at du fysisk skal slutte din enhed til printeren. Canon-apps, f.eks. Canon PRINT-app’en, Creative Park-app’en og Easy-PhotoPrint Editor-app’en giver dig mulighed for at styre din printer og udføre en lang række funktioner fra en mobil enhed. Wireless Direct er en anden populær funktion, der muliggør en direkte trådløs forbindelse mellem printeren og den mobile enhed uden behov for en router, mens cloud-baseret scanning og print i stigende grad er tilgængelig for ægte fjernbetjening. Funktionerne varierer fra printer til printer.

En Canon PIXMA TS6350-printer på et bord, der printer billeder til fødselsdagspynt.

Den yderst omkostningseffektive Canon PIXMA TS6350a-serie med 5 blæktanke er lige så god til at printe dokumenter og fotos, og gør det med fremragende hastigheder. Den er typisk for den aktuelle serie og har Wi-Fi-tilslutning, hvilket gør det nemt at producere print fra en bærbar computer, smartphone, tablet og andre enheder, uanset hvor i hjemmet du befinder dig. Det gør scanning og print meget mere praktisk at fjerne behovet for fysisk at tilslutte en enhed til printeren med et kabel.

Hvad er forskellen mellem separate blæktanke og FINE-patroner?

De fleste Canon inkjet-printere bruger en innovativ printhovedteknologi kaldet FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering), som er robust og holdbar og producerer print i høj kvalitet. Ved at opvarme blækket i stedet for blot at sprøjte det ud sikrer FINE-printhoveder, at blækket skubbes ud i en enkelt udstødning, hvilket forbedrer effektiviteten og har højere hastighed for placering af blækdråber, hvilket resulterer i større nøjagtighed.

Nogle Canon PIXMA-printere bruger separate blækpatroner, og nogle har Canons FINE-patronsystem, som kun bruger to patroner, en sort og en trefarvet. Den store fordel ved FINE-patronsystemet er bekvemmelighed og mindre tidsforbrug til vedligeholdelse. I FINE-patroner er printerhovederne integreret i patronerne og bliver derfor fornyet, hver gang en patron udskiftes. I printere med individuelle patroner for hvert blæk sidder patronerne i en bakke, der forsyner printhovederne. I teorien kan individuelle patroner spare dig penge på lang sigt, fordi du kun behøver at udskifte patroner, der faktisk er løbet tør. Hvis du printer en masse billeder med en dominerende farve over en periode, løber du tør for en farve af blæk før de andre, hvilket gør det nemmere og mere omkostningseffektivt at udskifte én patron ad gangen.

Hvordan skifter jeg blækpatroner?

Udskiftning af blækpatroner er meget ligetil. Du får en meddelelse via printerdriveren på din computer eller Canon PRINT-app’en på din mobile enhed, hvis du har den installeret, som viser, at en blækpatron er ved at være tom eller næsten tom. Blækoplysninger vises også direkte på Canon-printere, der har en indbygget skærm.

Hvis du vil skifte blækpatroner, skal du blot åbne dækslet til printeren, fjerne den brugte patron og sætte en ny på plads. Mange enkelt-Canon-blækpatroner har også LED-indikatorer, der blinker rødt, når de er ved at løbe tør eller er tomme, så du nemt kan se, hvilke der skal udskiftes.

Hvor ofte skal jeg skifte blækpatroner?

Hvis du primært printer tekstdokumenter, holder dine patroner meget længere, end hvis du jævnligt laver fotoprint med et relativt højt blækforbrug i store størrelser.

Til mange aktuelle Canon-printere fås XL- og endda XXL3-patroner sammen med standardkapacitet, så de passer til forskellige behov. Til virkelig store printmængder vil du kunne drage fordel af en Canon MegaTank-printer, som bruger genopfyldelige blæktanke i stedet for konventionelle patroner. Disse indeholder generelt tilstrækkeligt blæk til ca. 6.0002 sider eller mere, sammenlignet med 150 til 200 sider til patronbaserede printere.

Uanset hvad dine printbehov er, uanset om du printer derhjemme, på kontoret eller til hobbybrug, kan du finde den ideelle printer.


Skrevet af Matthew Richards

 1. Zink, Zero Ink og ZINK-logoet er varemærker tilhørende ZINK Holdings, LLC, registreret i USA og andre lande.
 2. * Sidekapacitet er den estimerede værdi baseret på Canons individuelle testmetode vha. ISO/IEC 24712-diagrammet og kontinuerlig printsimulering med udskiftelige blæktanke efter den indledende opsætning.
 3. XXL-blæk findes måske ikke i dit område.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • PRINT OG HOBBYHÅNDVÆRK

  Papirtyper kort forklaret

  Udforsk de forskellige typer Canon-papir med denne praktiske køberguide.

 • TIPS TIL PRINT

  Hvilken printer er den rigtige for dig?

  Find den bedste Canon-printer til dine behov, lige fra familier og studerende til hjemmekontoret.

 • PRINT

  Den rigtige Canon print-app til dig

  Vær kreativ og velorganiseret med Canons print-apps - der er en, der passer til ethvert projekt.

 • PRINT

  Inkjet eller laser: Hvad er det rigtige for dig?

  Opdag forskellene mellem Canons inkjet- og laserprintere, og find ud af, hvad der passer bedst til dine behov.