Sådan tager du spektakulære fotos af dyreliv med dit Canon-kamera

Ti innovative tips og teknikker, der bringer dine evner inden for fotografering af dyreliv op på næste niveau.
Et rødt egern ser direkte mod kameraet, mens det løber hen over et tæppe af tørrede blade og nedfaldne kronblade.

Uforudsigelige dyr, der bevæger sig hurtigt, sjældent og uforudsigeligt, kan være nogle af de mest udfordrende motiver at fotografere.

Men den rette viden gør det nemmere at opnå billeder, du er stolt af. Ligesom ved sportsfotografering er effektiv forberedelse, at finde den rigtige position, at vide, hvilket udstyr du har brug for (og hvordan du bruger det) og at forvente det uventede alle vigtige overvejelser ved fotografering af vilde dyr.

Her er vores 10 bedste tips til at tage fantastiske billeder af dyreliv.

1. Lær dit motiv at kende

En iberisk los, der står på en klippe og kigger direkte på fotografen i Andujar National Park i Spanien.

Det kan være nyttigt at lære, hvordan dyr i naturen bevæger sig og opfører sig, så du kan finde den bedste måde at fotografere dem på. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM ved 1/1600 sek., f/2.8 og ISO1250. © Dani Connor

Det er af afgørende betydning at have kendskab til dyrets levested og adfærd, og det vil spare mange timer i marken. Når du ved, på hvilken tid af året et dyr er aktivt, hjælper det dig med at planlægge dine optagelser. Fantastiske billeder af dyreliv tages sjældent uden viden og planlægning.

2. Øvelse gør mester

En svane, der stiger op af vandet med vingerne strakt ud.

Fotografering af dyreliv kræver tålmodighed og øvelse – men hvis du venter på det perfekte øjeblik, kan det give utrolige resultater. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 600mm F4L IS USM-objektiv ved 1/1600 sek., f/4 og ISO800.

Du får ikke meget ud af at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, hvis du ikke kan indfange det, der er foran dig. Det kræver øvelse at optage øjeblikke, der kun varer et splitsekund. At fotografere nervøse dyr betyder, at du bliver nødt til at prøve dig frem, indtil du ved, hvad der fungerer for dig.

Overvej at opsætte foderstationer til fugle i din have og fotografere fuglene gennem vinduet eller fra et specialfremstillet skjul ved hjælp af et zoomobjektiv med telerækkevidde som f.eks. Canon RF 24 24-240mm F4-6.3 IS USM eller Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Et zoomobjektiv giver dig mulighed for at justere brændvidden, f.eks. 400 mm rækkevidden for RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, hvilket betyder, at du kan zoome ind på selv de mindste skabninger uden at forstyrre dem.

Alternativt kan du bruge tid i den nærliggende park eller dyrereservat sammen med dit kamera for bedre at forstå dyrenes adfærd. Jo mere du træner dit øje og din reaktionstid, jo bedre vil du klare det, når du fotograferer i naturen.

3. Kom helt tæt på

Næroptagelse af det røde øje på en brun og fjeret fugl på en gren.

Det er generelt bedst at fokusere på et dyrs øjne, da det er det punkt, som seeren naturligt er opmærksom på. Taget med et Canon EOS R7 med et Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM og Canon Extender EF 1.4x III via objektivadapteren EF-EOS R med kontrolring ved 1/400 sek., f/4 og ISO320. © Dani Connor

De fleste fantastiske billeder af dyreliv viser nærbilleder af begivenhederne. Når du er fysisk tæt på vilde dyr, resulterer det normalt i adfærdsmæssige ændringer eller værre – du skræmmer dem helt væk. Det er vigtigt at bruge et langt objektiv til at producere billeder, der viser handlingen i detaljer, og du kan beskære dit endelige billede for at komme endnu tættere på.

Dyresporings-AF på Canon EOS R7 og fullframe-kameraet Canon EOS R6 kan genkende hunde, katte og fugle og registrere enten motivets krop, ansigt eller øje, hvilket betyder, at du kan tage knivskarpe billeder af dyr i bevægelse.

4. Vælg det rigtige objektiv

Et rødt egern, der sidder på en gren højt oppe i et træ.

Et langt teleobjektiv er vigtigt for fotografering af dyreliv, hvor du har brug for at holde en respektfuld afstand. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objektiv ved 200mm, 1/320 sek., f/4 og ISO5000. © Robert Marc Lehmann

Når det drejer sig om objektiver, kan det betale sig at tænke sig godt om. Det nye RF 100-400mm F5.6-8 IS USM har et kraftigt zoomområde, der giver stor alsidighed. For at opnå endnu større supertelefotorækkevidde på et kamera som f.eks. Canon EOS RP er der Canon RF 600mm F11 IS STM- og RF 800mm F11 IS STM-objektiverne med fast brændvidde.

Hvis du har et kamera i APS-C-format, f.eks. Canon EOS R7, og du vil starte småt med hensyn til både design og budget, skal du overveje RF-S 18-150MM F3.5-6.3 IS STM.

Da sensoren i et APS-C-kamera er mindre end sensoren i et fullframe-kamera, optager den ikke den fulde bredde af billedet, som det samme objektiv ville producere på et fullframe-kamera – der er en "beskæringsfaktor" på ca. 1,6x, der har en zoomeffekt på scenen, da dit motiv er så meget større i rammen. Par for eksempel RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektivet med Canon EOS R7, og drag fordel af en "effektiv brændvidde" på 160-640mm.

Hvis du vil finde den effektive brændvidde for et objektiv på dit kamera, kan du bruge den gratis Canon Photo Companion-app med effektiv brændviddeberegner.

5. Hold det stille

En ræveunge, der står på en lille mosbeklædt bakke.

Ved fotografering af dyreliv har du ofte ikke tid til at sætte et stativ op. Her kommer billedstabilisering til undsætning og sikrer ensartede, skarpe håndholdte optagelser selv med lange tele- og makroobjektiver.

Kamerarystelser modarbejder skarpe billeder, når du bruger teleobjektiver.

Størstedelen af Canons teleobjektiver har en meget effektiv optisk billedstabilisering til at bekæmpe dette, hvilket typisk svarer til ca. 3-trins til 5-trins eksponeringsværdi. Det kan gøre en stor forskel i håndholdt fotografering af dyreliv, hvor hurtige lukkertider kan være upraktiske i andet end direkte sollys. 5-trins-billedstabilisatoren på Canon RF 600mm F11 IS STM bør give ensartede, skarpe billeder ved 1/20 af et sekund i stedet for 1/640.

Brug billedstabilisatoren til teleobjektiv- og makrofotografering, især når du arbejder med håndholdt kamera. Men hvis kameraet er på stativ, er det ofte bedre at slå billedstabilisatoren fra.

6. Hold fokus

En rovfugl, der svæver på himlen.

Hvis du er stille og ikke skræmmer fugle og andre følsomme væsener væk, kan du bruge tid på at øve forskellige teknikker for at finpudse dine evner. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objektiv ved 451mm, 1/8000 sek., f/6.3 og ISO4000. © Robert Marc Lehmann

Ved billeder af dyreliv er det vigtigt at sikre, at dit motiv er skarpt i det rigtige område. Canons udvalg af spejlløse EOS R-kameraer har et meget effektivt Dual Pixel AF-system, som muliggør hurtig autofokus med faseregistrering direkte på selve billedsensoren, og det dækker også det meste af billedrammen. Dual Pixel AF findes også i de nyeste digitale EOS-spejlreflekskameraer og er tilgængelig, når du optager med Live View.

Prøv at fokusere på den vigtigste del af motivet, normalt øjnene. Canon EOS R7 og EOS R6 har en autofokus-metode til registrering af dyreøjne, som automatisk søger efter øjne i scenen og låser sig fast på dem. AI Servo-autofokusmetode sporer konstant vilde dyr på farten, selv hvis de bevæger sig meget hurtigt, for at sikre skarpe billeder. Prøv at tage en serie af billeder med dit kameras hurtigste fremføringsmetode (kontinuerlige optagelse) for at hjælpe med at få billedet af det afgørende øjeblik.

7. Hastighed betyder noget

En zebra, der løber gennem en mark.

Du kan få mere at vide om at indfange bevægelse i dine billeder ved at se vores bedste tips til fotografering af bevægelse.

At få din lukkertid på plads er en vigtig del af at fotografere dyreliv bedst muligt. Det logiske trin ved optagelse af hurtige bevægelser er at øge lukkertiden. Du kan dog introducere lidt sløring med en langsommere lukkertid, f.eks. på spidserne af en fuglevinge, for at tilføje en fornemmelse af bevægelse.

Efterhånden som du bliver mere fortrolig med dit udstyr, kan det være en god ide at sænke lukkertiden yderligere, muligvis helt ned til 1/10 sek., og endda bruge en panoreringsteknik for yderligere at øge fornemmelsen af bevægelse.

Tommelfingerreglen er, at du har brug for en lukkertid, der er mindst lige så hurtig som den gensidige fullframe-brændvidde. Så hvis du bruger et 600mm-objektiv som Canon RF 600mm F11 IS STM skal du bruge en lukkertid på mindst 1/600 af et sekund, når IS er slukket – på de fleste kameraer vil det være 1/640.

8. Tænk på lyset: Få mest muligt ud af baggrundsbelysningen

En hjort, der står i langt græs.

Man forstår, hvorfor det kaldes ”Den gyldne time”. Solen står lavt på himlen i løbet af den første time efter solopgang og den sidste time før solnedgang, hvilket giver en gylden varme til lyskvaliteten. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 373mm, 1/1250 sek., f/8 og ISO1250. © Ben Hall

Du kan få endnu bedre billeder ved at vælge de rigtige lysforhold, når du fotograferer dine motiver. Med dyrenes adfærdsmønstre i baghovedet skal man forsøge at bruge tidlig morgen- eller sen aftensol til varmt, lavt lys, som giver fyldige farver og dybe skygger.

9. Kontrol over dybdeskarpheden

En hjort, der stikker hovedet op over et tæppe af bregner, som ser sløret ud.

Selvom et telefotoobjektiv måske mangler en "hurtig" blændeværdi, kan du stadig bruge et til at sløre baggrunden i dine optagelser, da den lange brændvidde kan give indtryk af en forholdsvis lille dybdeskarphed, selv ved en relativt lille blænde. Det skyldes teleobjektivernes evne til at komprimere afstanden, hvilket bringer slørede baggrunde, der er ude af fokus, tættere på dit motiv. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400mm, 1/60 sek., f/8 og ISO1250. © Ben Hall

Dette tip er meget vigtigt. Ved standardfotografering er det almindeligt at bruge optagelsesprogrammet Blændeprioriteret (AV på kameraets programvælger). På grund af de korte arbejdsafstande er blænden lukket ned til f/16, f/22 eller mere på makroobjektiver for at maksimere dybdeskarpheden og sikre, at hele billedet er i fokus.

Du kan forbedre din fotografering af dyreliv ved at bruge bokeh, hvilket gør dit motiv til fokuspunktet i dit billede. Men måske skal du ikke sløre baggrunden, hvis du vil fotografere vilde dyr i deres naturlige omgivelser.

En længere brændvidde kan resultere i kraftigere baggrundssløring. Det er grunden til, at telezoomobjektiver kan bruges til at isolere et motiv og forvandle baggrunden til sløring uden detaljer. Så hvis du vil forbedre bokehen, skal du gå et par skridt tilbage og zoome ind til en længere brændvidde.

10. Ekstreme nærbilleder

En brun edderkop på en gren.

Makrofotografering af levende motiver kan være en udfordring, så du har brug for det rigtige udstyr og masser af tålmodighed for at tage enestående billeder. Taget med et Canon EOS 90D med et Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv ved 1/250 sek., f/8 og ISO500. © Pierre Anquet

At sætte scenen og placere dit motiv i dyrets naturlige kontekst kan skabe et iøjnefaldende naturbillede. Til det formål skal du bruge et vidvinkelobjektiv. Ved mindre motiver som fugle og insekter vil ekstreme nærbilleder virke mere effektivt som det endelige billede, så dit motiv ikke går tabt i en vidvinkeloptagelse. Det kræver et dedikeret makroobjektiv. Selvom det ikke er et makroobjektiv, kan du faktisk bruge Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, som har en 0,41x forstørrelse og nærfokusering, der kan producere billeder, der er meget tæt på makrooptagelser.

De fleste af Canons makroobjektiver har "hybrid billedstabilisering", som korrigerer for både x-y-skift og de mere almindelige vinkelvibrationer. Det får dem til at skille sig ud ved håndholdt optagelse af ekstreme nærbilleder. Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM- og RF 85mm F2 Macro IS STM-objektiverne er ideelle eksempler og tilbyder en 0,5x forstørrelsesfaktor til makrooptagelser ved deres nærmeste fokuseringsafstande.

Det smukke ved et makroobjektiv er, at det giver mulighed for at skabe billeder, hvor ting bliver større, end vi normalt ser dem på en skærm eller på tryk. Du kan vise små insekter som spektakulære monstre med udstående øjne eller snørklede detaljer, som det menneskelige øje normalt ikke fanger.

Hvis du er på udkig efter det rigtige objektiv til fotografering af dyreliv, hvorfor så ikke se vores fulde vejledning.


Skrevet af Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler

De bedste objektiver til wildlife-fotografering

Optag fantastiske billeder af vilde dyr og fugle med disse objektiver med fast brændvidde og zoom.

Monokulært kamera versus kikkert – hvad er bedst til fuglekiggeri?

Canons PowerShot ZOOM er et monokulært kamera i lommestørrelse, der er ideelt til fuglekiggeri – men hvordan er det i sammenligning med Canons kikkerter?

Sådan fotograferer du fugle

Tips og det bedste begynderudstyr til fuglefotografering.

Tips til fotografering af vilde dyr

Den professionelle fotograf Dani Connor deler sine bedste råd til succes i branchen med en håbefuld, ung naturfotograf.