KØBSGUIDE

De bedste begynderobjektiver til wildlife-fotografering

Opdag de bedste og mest omkostningseffektive objektiver til optagelse af fantastiske billeder af vilde dyr, ideelt til Canons EOS R-systemkameraer, herunder EOS R7 og EOS R10.
En iberisk los på en stor klippe, der ser direkte på kameraet.

Næroptagelser af vilde dyr og fugle i deres naturlige habitat kræver en forståelse af dyreadfærd, feltarbejde, tålmodighed og udholdenhed. Men selv med alt dette vil du stadig ikke komme langt uden et teleobjektiv.

Den gode nyhed er, at du ikke behøver bruge mange penge på et dyrt professionelt objektiv for at komme i gang med fotografering af vilde dyr. Der er et væld af lette, højtydende wildlife-objektiver at vælge imellem, med fast brændvidde og zoommuligheder, der passer til spejlløse EOS R-systemkameraer, herunder Canon EOS R7 og EOS R10.

En spætte på en gren omgivet af høje græsarter og grønt løv.

Zoomobjektiver giver dig flere kompositionsmuligheder, så du kan gå fra vidvinkelbilleder, der fanger dyr i deres naturlige omgivelser, til skarpere portrætter, der fremhæver specifikke træk. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400mm, 1/50 sek., f/8 og ISO800.

Næroptagelse af en farverig papegøje med grønne fjer på hovedet, grøn-blå vinger og en strålende orange krop.

Telefotoobjektiver giver dig mulighed for at få detaljerede billeder af dyr, som du ikke kan komme tæt på, uanset om det er fordi de er farlige, eller fordi du bare vil undgå at forstyrre dem. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv ved 1/350 sec, f/11 og ISO1600.

Skal jeg have et teleobjektiv til fotografering af vilde dyr?

Ikke altid. Nogle gange kan du bruge et vidvinkelobjektiv – hvilket normalt er objektiver med en brændvidde på 35mm eller mindre – til at tage billeder af vilde dyr i deres omgivelser, men du skal komme tæt på for at gøre dette. Hvis du vil have billeder, der fylder hele billedrammen, skal du typisk bruge et objektiv inden for telefoto- (85mm eller større brændvidde) eller supertelefoto-serien (300mm og derover). Disse typer objektiver fanger et mere snævert synsfelt – kun en smule af scenen foran dig – hvilket får dyr og fugle, som er længere væk, til at fremstå større på billedet.

Skal jeg bruge et zoomobjektiv eller et objektiv med fast brændvidde til fotografering af vilde dyr?

Telefotozoomobjektiver er mere alsidige, så du kan ændre kompositionen på dit foto uden at skulle flytte position eller stoppe optagelsen og skifte til et andet objektiv. Objektiver med fast brændvidde har kun én brændvidde, men de vejer generelt mindre end det tilsvarende zoomobjektiv. De fås også med længere brændvidder, hvilket gør det nemmere at fotografere dyr i naturen, som du ikke fysisk kan komme tættere på, når selv dit zoomobjektiv ikke har tilstrækkelig rækkevidde.

En canadisk gås, der svømmer i stillestående vand.

Det banebrydende EOS R-system muliggør innovative, lette objektivdesign – f.eks. Canon RF 800mm F11 IS STM, som vejer 1.260 g og kun måler 281,8 mm, når det trækkes tilbage, hvilket gør det nemt at tage med dig. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 800mm F11 IS STM-objektiv ved 1/500 sek., f/11 og ISO1250. © Ben Hall

Hænder, der holder et Canon EOS R7-kamera med et zoomobjektiv monteret.

Et zoomobjektiv giver dig fleksibiliteten til at genkomponere dit billede for at fange motivet, når du ikke har tid til at skifte objektiv.

Hvilke brændvidder er bedst til vilde dyr og fugle?

Fugle er typisk mindre og sværere at nærme sig end andre vilde dyr, så du har ofte brug for en længere brændvidde for at fotografere dem. Du kan tage billeder, der fylder hele billedrammen, af et stort pattedyr med et 300mm- eller 400mm-objektiv, men du skal muligvis bruge et 500mm-, 600mm- eller endda 800mm-objektiv til visse typer fuglefotografering.

Størrelsen på kameraets sensor kan dog hjælpe. Sensorerne i spejlløse APS-C-kameraer som f.eks. EOS R7 og EOS R10 er mindre end fullframe-sensorerne i andre kameraer i EOS R-systemserien, f.eks. EOS R6. Så faktisk beskærer de billedet fra objektivet, så motivet fylder en større del af dit billede. Denne 1,6x beskæringsfaktor øger objektivets rækkevidde, så f.eks. ved at bruge RF 50mm F1.8 STM-objektivet på et APS-C-kamera får du det samme synsfelt, som du ville få med et 80mm-objektiv på et fullframe-kamera, og med et standard 100mm-objektiv får du det samme synsfelt som med et 160mm-objektiv på et fullframe-kamera. Du får samme fordel, når du bruger et EF-objektiv på EOS R7 eller EOS R10 via et udvalg af EF-EOS R-objektivadaptere.

En person tager et nærbillede med et Canon EOS R10-kamera og et RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

Canon EOS R10's autofokus fortsætter med at arbejde i næsten mørke ned til en eksponeringsværdi på -4 EV 1 . EOS R7 går endnu lavere ned til -5 EV 1 .

Hvordan kan objektiv- og kamerateknologi hjælpe dig med at tage bedre naturfotos?

Objektiver med længere brændvidder kan være sværere at holde stille, men en indbygget optisk billedstabilisator (IS) kan hjælpe med at korrigere eventuel sløring forårsaget af kamerarystelser. EOS R7 og Canon EOS R6 har også indbygget billedstabilisering, som kan levere op til 7-stops billedstabilisering (IS), når de bruges med et kompatibelt objektiv.

Sløring er ikke altid dårlig, som den professionelle naturfotograf Ben Hall forklarer i sin video om kreativ abstrakt naturfotografering (nedenfor)2.

En kraftig fokusmotor hjælper dig med at holde trit med dyr i hurtig bevægelse, og jo mere stille motoren er, jo mindre sandsynligt er det, at du skræmmer et dyr væk. RF-fatningen på EOS R-systemkameraer muliggør en superhurtig forbindelse mellem kamera og objektiv for ultrahurtige, driftssikre fokuseringshastigheder. Canon EOS R7, EOS R10 og EOS R6 udnytter også objektivets naturlige autofokushastighed og deler en processor, der bruger kunstig intelligens med dyb læring til at genkende og spore dyr og fugle med fantastisk hastighed og effektivitet. For at sikre at du får dit billede under actionbaseret naturfotografering, er det bedst at tage en serie af billeder, og EOS R7 og EOS R10 leverer lynhurtige kontinuerlige optagelseshastigheder på op til henholdsvis 30 billeder/sek. og 23 billeder/sek.3, komplet med AF-sporing.

En højere maksimal blænde (lavere f-nummer) betyder, at objektivet kan lade mere lys komme ind i kameraet, hvilket kan hjælpe, hvis du fotograferer dyr i hurtig bevægelse under forhold med svagt lys. Spejlløse fullframe-kameraer som f.eks. EOS R6 fungerer især godt i dette scenarie.

Endelig bør du overveje størrelsen på og vægten af dit objektiv, da det er bedre at have et kompakt, let objektiv med dig. Med sine 300 g, men med et effektivt zoomområde på 28,8-240mm, giver RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM dig f.eks. mulighed for at få mest muligt ud af alle muligheder for fotografering af vilde dyr.

Det bedste RF-kompaktobjektiv til fotografering af vilde dyr: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Et udendørs produktbillede af et Canon EOS R7-kamera med et RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv monteret, der er placeret på en stor klippe.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM's "effektive" zoomområde på 28,8-240mm giver dig mulighed for at zoome ud for at se det større billede – ideelt til optagelse af dyr i naturen mod storslåede landskaber – eller til at zoome ind tættere på for at optage detaljerne.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM er et af de første objektiver, der er designet specifikt til APS-C EOS R-systemkameraer som f.eks. EOS R7 og EOS R10. Det har et kraftigt 8,33x zoomområde, der strækker sig fra en bred betragtningsvinkel til telefotorækkevidde. Det kan give dig en markant fordel, hvis du optager i støvede omgivelser eller har brug for at reagere hurtigt på forskellige muligheder for billeder af vilde dyr, hvor du måske går glip af et billede, mens du skifter objektiv.

Takket være 1,6x beskæringsfaktoren på disse kameraer har objektivet det effektive zoomområde, som et 28,8 mm-objektiv ville have på et fullframe-kamera, men det er dog forholdsvis kompakt og let og vejer kun 300 g.

Det bedste RF-zoomobjektiv på begynderniveau til fotografering af vilde dyr: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

En hjort med fuldt udvokset gevir, der står i en lysning i skoven og vender sig mod kameraet.

En fordobling af brændvidden – f.eks. fra 200mm til 400mm – får dyr og fugle til at fremstå dobbelt så store i fotoet, så du får mest muligt ud af dit motiv som fokuseringspunktet. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 400mm, 1/40 sek., f/8 og ISO800. © Ben Hall

En hjort med små gevirknopper står indrammet af bregner i en grøn skov.

Den snævre synsvinkel, som telefotoobjektiver giver, gør det nemmere at finde den perfekte, bløde baggrund til at indramme et dyr op mod. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv ved 373mm, 1/50 sek., f/8 og ISO1250. © Ben Hall

Canons RF-objektiver til EOS R-systemkameraer har en række designinnovationer og Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM er ingen undtagelse. Det er lettere end Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, men har en længere rækkevidde, som kan forstærkes yderligere med RF-extendere. Det har fordelen ved en 5,5-stops billedstabilisator, der giver skarpere håndholdte billeder, og som øges til 6-stops med IBIS-udstyrede kameraer som f.eks. EOS R6 og EOS R7. Det bruger også superhurtig og næsten lydløs Nano USM-autofokusteknologi, der ikke skræmmer motiver, du forsøger at komme tæt på. Dette objektiv har et forstærket effektivt zoomområde på 160-640mm, når det bruges sammen med EOS R7 og EOS R10.

De bedste RF-supertelefotoobjektiver på begynderniveau til fotografering af vilde dyr: Canon RF 800mm F11 IS STM og Canon RF 600mm F11 IS STM

En hare på en mark, baggrunden sløret, med sollys, der viser blodårerne i det ene øre.

Den lange rækkevidde for et telefotoobjektiv som f.eks. RF 800mm F11 IS STM gør det muligt at fotografere sky dyr uden at skræmme dem. Taget med et Canon EOS RP med et Canon EF 800mm F11 IS STM-objektiv ved 1/100 sek., f/11 og ISO500. © Ben Hall

En opvakt lemur på en klippe med nogle åbninger i klippesiden bagved den.

Telefotoobjektiver med mindre maksimal blænde, f.eks. f/5.6 og f/11, er nemmere at bære og billigere end objektiver med stor maksimal blænde (lavere f-numre). Taget med et Canon EOS R6 med et Canon EF 600mm F11 IS STM-objektiv ved 1/1400 sek., f/11 og ISO1600.

RF 800mm F11 IS STM giver dig mulighed for at få billeder af vilde dyr, der fylder hele billedrammen, uanset om du fotograferer storvildt eller fugle i din baghave. Tilføj Canon Extender RF 1.4x eller Canon Extender RF 2x til objektivet, så kan du opnå endnu større rækkevidde – op til 1600mm med sidstnævnte. EOS R-systemkameraerne kan fokusere automatisk selv ved denne imponerende brændvidde. Montér objektivet på Canon EOS R7 eller EOS R10, så giver beskæringsfaktoren dig en mægtig 1280mm effektiv brændvidde uden en reduktion af blænde forårsaget af brug af 1,4x eller 2x extendere.

For et objektiv med så lang rækkevidde er RF 800mm F11 IS STM overraskende kompakt og let og har en 4-stops optisk billedstabilisator, der giver skarpere håndholdte fotos og videoer.

Mens Canon RF 800mm F11 IS STM er særligt velegnet til fuglefotografering, er RF 600mm F11 IS STM et mere allround supertelefotoobjektiv, der er velegnet til både fugle og andre dyr. Dets funktioner ligner dem på RF 800mm-objektivet, herunder en blænde uden lameller på f/11 til behagelig baggrundssløring og en STM-motor til næsten lydløs autofokus, og det er også kompatibelt med Canon Extender RF 1.4x (hvilket giver dig en 840mm-brændvidde) og Canon Extender RF 2x (der giver dig 1200mm). På EOS R7 og EOS R10 har det en effektiv brændvidde på 960mm uden en extender. Objektivet kan også trækkes tilbage til en længde på mindre end 20 cm, hvilket gør det til et alsidigt superteleobjektiv, som du kan tage med overalt.

Det bedste EF-objektiv for begyndere til fotografering af vilde dyr: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

En and, der er fotograferet over vandoverfladen, med dråber af vand dryppende fra sit næb.

Det alsidige Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM-objektiv er kompatibelt med både fullframe- og APS-C EOS DLSR-kameraer og kan også bruges på kameraer i EOS R-systemet og EOS M-serien via adaptere. Taget med et Canon EOS 850D med et Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM-objektiv ved 267mm (35mm-ækvivalent brændvidde er 427mm), 1/320 sek., f/5.6 og ISO640. © Ben Hall

Dette er et zoomobjektiv, der dækker et omfattende brændviddeområde på 70-300mm og er et klassisk begynder-objektiv til vilde dyr, der giver fleksible kompositionsmuligheder til større dyr. For at komme endnu tættere på kan du montere Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USMCanon EOS R10 eller EOS R7 via en Canon-objektivadapter EF-EOS R, så får du et effektivt zoomområde på 112-480mm.

Med en vægt på kun 710 g og muligheden for at dreje det ned til en længde på 14,55 cm er det et nemt objektiv at rejse med, og dets 4-stops billedstabilisering hjælper også med at reducere slør fra kamerarystelser og giver skarpere billeder.

Det bedste EF-S-objektiv for begyndere til fotografering af vilde dyr: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

To svaner, der svømmer på stillestående vand.

Det alsidige EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv er let og kompakt, hvilket betyder, at du kan komme tæt på fjerne dyr og optage jævnt og roligt, så du ikke forstyrrer dit motiv. Taget med et Canon EOS 850D med et Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv ved 200mm (35mm-ækvivalent brændvidde er 320mm), 1/4000 sek., f/5.6 og ISO800. © Ben Hall

Hvis du er på udkig efter et telefotozoomobjektiv som supplement til et 18-55mm-objektiv, er dette et godt valg. EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM er designet til EOS digitale spejlreflekskameraer med APS-C-sensorer, f.eks. Canon EOS 90D og EOS 850D, og giver et billede med tilsvarende synsfelt som et 88-400mm-objektiv på et fullframe-kamera. Det er lille, let og nemt at bære i løbet af en dag i en zoologisk have eller i en naturpark eller på en tur længere væk.

Alternative objektiver til fotografering af vilde dyr

Selvom telefotoobjektiver er meget effektive objektiver til fotografering af vilde dyr, er der masser af andre objektiver, der kan bruges kreativt, når du fotograferer dyr og fugle.

Makroobjektiver som Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM og Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM er perfekte til at tage billeder af insekter og andre bittesmå væsener. Selvom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ikke er et dedikeret makroobjektiv, har det en imponerende forstørrelse i næsten halv størrelse. EF- og EF-S-objektiver er fuldt kompatible med EOS R7 og EOS R10 via Canon-objektivadapteren EF-EOS R. Du kan også bruge EF-S-objektiver via adapteren på fullframe EOS R-systemkameraer som f.eks. EOS RP og EOS R6, hvis du vil bruge 1,6x beskæringsmetode.

Vidvinkelobjektiver som Canon RF 14-35mm F4L IS USM og ultravidvinkelobjektivet Canon RF 16mm F2.8 STM kan også være gode til at fange mere af et dyrs levested eller en hel flok fugle, eller endda en vlog med dig selv i billedet, hvor du taler om dyrelivet bag dig.

Skrevet af Marcus Hawkins og Matthew Richards

1Ved optagelse af stillbilleder med et f/1.2-objektiv, midterste AF-punkt, One-Shot AF, ved 23 °C, ISO100. Uden RF-objektiver med Defocus Smoothing-belægning.

2Videoen er kun tilgængelig på engelsk.

3Kontinuerlig optagelseshastighed kan variere afhængigt af forskellige forhold. Se specifikationerne for at få flere oplysninger.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • NATUR

  Fotografering af fugle med Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  En professionel og en hobbyfotograf går sammen om at teste RF 200-800mm F6.3-9 IS USM i felten.

 • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

  Tips til fotografering af dyreliv

  Tips og teknikker til at bringe din fotografering af dyreliv op på et højere niveau og få mest muligt ud af dit Canon-kamera og dine objektiver.

 • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

  Tips til fotografering af vilde dyr

  Den professionelle fotograf Dani Connor deler sine bedste råd til succes i branchen med en håbefuld, ung naturfotograf.

 • MAKROFOTOGRAFERING

  Opdag insekternes verden

  Afslør de små væsners hemmelige liv med råd fra Pierre Anquet.