GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Nyd udelivet: 5 teknikker til fotografering af vand

Fra slørede vandfald til faldende dråber – opdag disse fem bedste tips til, hvordan du fotograferer vand.
Et lille vandfald, der flyder over klipper og ned i en flod, der skærer gennem en frodig, grøn skov.

Hvis du trænger til en afslappende pause fra hverdagen, er vandet sandsynligvis ikke langt væk – fra en familiedag ude ved stranden til en gåtur på landet langs en brusende flod, mange mennesker nyder den beroligende effekt af vand i naturen. Så uanset om det er en brusende bølge, den slørede tåge af et vandfalds sprøjt eller refleksionerne i en sø, vil det sandsynligvis være vand, der kommer med på dine billeder til sommer. Men hvordan opnår du iøjnefaldende fotografier af et så varieret og bevægelsesfyldt motiv? Der er masser af kreative muligheder til at forbedre dine sommerbilleder.

Disse fem teknikker til fotografering af vand vil hjælpe dig med at bringe dine billeder op på et højere niveau, uanset om du udforsker det i sommervejret eller finder motiver tættere på hjemmet i de kolde måneder.

1. Sådan fotograferer du refleksioner i vand

En mand, der holder sit kamera over hovedet for at fotografere et udkigspunkt på en strand.

Eksperimentér med kamerahøjde, når du komponerer en refleksion: En høj vinkel kan vise den mere tydeligt, mens en lav vinkel kan bringe dig tættere på overfladen for at få en mere dynamisk visning.

Et strandlandskab, der er optaget med et udkigspunkt, der reflekteres i vandet, på sandet.

Måske er det mest fotogene aspekt af vand dets reflekterende egenskaber. Taget med et Canon EOS R6 og et Canon RF 24-105mm f4-7.1 IS STM-objektiv ved 31mm, 1 sek., f/16 og ISO 100.

Et stort område med stillestående vand er ideelt til at fange klare refleksioner, som er en fantastisk måde at gøre et ellers almindeligt landskab mere interessant på. Hold øje med vand, når du er ude i landskabet – strømmende vandløb giver dig mere abstrakte reflektionseffekter, mens en vandpyts rolige overflade kan skabe en mere rolig, spejllignende refleksion. Hvis det er det, du leder efter, skal du finde et beskyttet sted eller vente på, at brisen sænker sig, før du tager dit billede.

Hvis du indstiller kameraet til Blændeprioritet (Av), kan du vælge blænden, mens kameraet automatisk justerer lukkertiden for den korrekte eksponering. For at sikre at både forgrunden og de reflekterede detaljer i det fjerne forbliver skarpe, skal du vælge en lille blænde og bruge DOF (dybdeskarphed) og beregneren til hyperfokal afstand i Photo Companion-app'en. Hyperfokal afstandsfokusering hjælper dig med at få mere af dit billede skarpt ved at finde det nærmeste punkt, hvor du kan fokusere og holde din baggrund acceptabelt skarp.

Som et alternativ til en lille blænde kan du prøve at bruge en meget stor blænde til at sløre enten forgrunden eller refleksionen og få en abstrakt effekt.

2. Sådan fotograferer du vandfald

Et overeksponeret strømmende vandfald, der viser bevægelsessløring.

Du skal bruge en lang eksponering for at fange faldende vand som en fantastisk bevægelsessløring. Taget med et Canon EOS 850D med et Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM-objektiv ved 64mm, 15 sek., f/20 og ISO 100.

En fotograf, der står foran en flod med et vandfald med sit kamera på et stativ.

ND-filtre (også kaldt gråfiltre) er perfekte til at blokere lys, men de kan også gøre det vanskeligt at se gennem søgeren. For at bekæmpe dette skal du bruge Live View til at komponere og fokusere og derefter indstille en to-sekunders timer for at forhindre kamerarystelser.

Næste gang du er ude på vandretur og opdager et brusende vandfald, der tigger om at blive fotograferet, skal du sørge for at få mest muligt ud af det ved at tilføje et ND-filter (neutral tæthed) i din kameraopsætning. ND-filtre forhindrer lys i at trænge ind i kameraet i målte mængder (stop), hvilket giver dig mere kontrol, når du vælger lukkertid. Et 6-stops ND-filter er ideelt til vandfald – og nok det bedste allround-filter til sløring af vand. Før du begynder at fotografere, skal du studere vandfaldets flow og notere, hvor det skummer ved bunden, da dette er det område, der danner smukt slørede striber.

For en enkel opsætning skal du justere kameraet til manuel (M) metode med en lille blænde, der sikrer en dyb dybdeskarphed, og ISO 100 og derefter justere lukkertiden, indtil målingen ser korrekt ud. Montér derefter ND-filteret, og justér lukkertiden tilsvarende. Hvert stop af lys, der blokeres af ND-filteret, giver dig mulighed for at fordoble eksponeringstiden. Metoden med tælling af klik kan være nyttig til genberegning, da det enten er to eller tre klik på lukkertidshjulet pr. stop (afhængigt af de stopintervaller, der er angivet i kameramenuen).

3. Sådan "udjævner" du havet

En mand knæler ved siden af et kamera og stativ på en stendækket strand.

Når du parrer dit kamera med Canon Camera Connect-app'en, kan du starte og stoppe minutlange eksponeringer med Bulb-metode (B) med din telefon, hvilket betyder, at du kan aktivere lukkeren, så længe du vil.

Et billede med lang eksponering af havet sløret mod klipperne ved en kystlinje ved solnedgang.

Når eksponeringerne varer i op til et minut, kan du fange en slående mælkeagtig sløring i havet og blide bevægelser i skyerne. Taget med et Canon EOS 850D med et Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM-objektiv ved 24mm, 2,5 sek., f/16 og ISO 100.

En gåtur på den bugtende strand er en af sommerens største fornøjelser, og en du vil have lyst til fange til dit album. Men selvom havet kan være en af de mest spektakulære naturseværdigheder, kan vandets ujævne overflade nogle gange se rodet ud, når den er fastfrosset på et billede. Ved at bruge en meget lang eksponering til at sløre havets bevægelser kan du forvandle skumvandet til en silkeblød, jævn overflade. Hvis du optager i dagslys, skal du bruge et kraftigt ND-filter, der blokerer ca. 10-16 lysstop. I tusmørke kan du få brug for et svagere ND eller slet intet – prøv en tidlig morgentur, hvis du vil afprøve det, og nyd roen ved at have stranden næsten for dig selv, mens du indstiller dit billede.

4. Sådan fotograferer du brydende bølger

En fotograf knæler med sit stativ og kamera på klipperne ved siden af bølgesprøjtene.

Det kan være svært at bedømme timingen ved optagelse af bølger, så indstil kameraets fremføringsmetode til kontinuerlig optagelse ved høj hastighed, og affyr en række hurtige optagelser, når vandet kommer ind.

Små bølger rammer stenene ved bredden af en strand.

Intet demonstrerer den majestætiske vandkraft som en bragende bølge – eksperimentér med forskellige lukkertider for at variere dit endelige billede. Taget med et Canon EOS 850D med et Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM-objektiv ved 27mm, 1/20 sek., f/25 og ISO 100.

Hvis du vil fastfryse den dramatiske bevægelse af havet, skal du bruge en hurtig lukkertid på ca. 1/500 sek. Alternativt kan en langsommere lukkertid hjælpe med at formidle fornemmelsen af bevægelse ved at omdanne stænk og dråber til eksplosive striber af slør. Prøv at indstille dit kamera til Lukkerprioritet (Tv), og sæt lukkertiden ned til ca. 1/20 sek. med ISO 100. Ved denne lukkertid er det bedst at bruge et stativ, men du kan optage håndholdt, så længe du står helt stille.

Hvis du har et objektiv med billedstabilisering eller et EOS R5 eller R6 med indbygget billedstabilisering, og du bruger et vidvinkelobjektiv, kan du følge den "reciprokke" tommelfingerregel, at en 1/20 sekunders eksponering kan optages håndholdt med et 20mm-objektiv.

Eller hvis du gerne vil være lidt mere aktiv, enten ved eller i vandet, er Canon IVY REC en fantastisk ledsager. Det er stødsikkert og vandtæt i 30 minutter ved en dybde på op til to meter. Du kan få flere tips til optagelse af vandsport ved at se vores guide til at få mest muligt ud af action i vandet.

5. Sådan fastfryser du vanddråber

En mand holder sit kamera over en kop vand, der er stillet op mod et blåt ark, mens han tager et billede af en dråbe, der plasker ned ovenfra.

Når flashen placeres bag et ark blåt acetat, skabes der farverige refleksioner på vandet.

En vanddråbe plasker ned og danner krusninger.

Et makroobjektiv som f.eks. RF 35mm F1.8 Macro IS STM, som James brugte til at optage dette foto, gør det muligt at optage nærbilleder af vanddråber i fine detaljer. Fokusér manuelt på det sted, hvor dråben vil falde. Taget med et Canon EOS RP og RF 35mm F1.8 Macro IS STM-objektiv ved 2 sek., f/16 og ISO 100.

Desværre er vejret ikke altid på vores side. Hvis det er tilfældet, kan du altid øve din vandfotografering tættere på hjemmet, og vanddråber kan se fantastiske ud, når de ses tæt på. For at fange en faldende vanddråbe skal du bruge en ekstern flash, f.eks. Canon Speedlite EL-100, og optage på et mørkt sted. På denne måde kan du bruge flashens varighed (lysets længde) til at fastfryse bevægelsen, når dråben rammer vandets overflade.

Øv dig i teknikken ved at sætte en vandpipette eller sprøjte op over et glas vand og placere en flash til at oplyse dråben bagfra. Indstil kameraet til manuel (M) ved f/8, ISO 100 og med en lukkertid på ca. to sekunder. Start eksponeringen, lad dråben falde, og affyr derefter flashen manuelt, når dråben rammer overfladen, eller brug en fjernudløser til at affyre flashen automatisk. Det er en udfordring for dine kameraevner og din belysningsteknik, men resultaterne kan blive spektakulære.

Skrevet af James Paterson

Relaterede produkter

Relaterede artikler