FOTOGRAFERING AF FYRVÆRKERI

De 10 bedste tips til bedre fotografering af fyrværkeri

Udstyr, teknikker og komposition – de bedste tips til fotografering af fyrværkeri.
Flerfarvet fyrværkeri eksploderer på den mørke himmel over en bro og oplyser vandet nedenunder.

Farverigt fyrværkeri med nattehimlen som baggrund er et syn, som mange mennesker finder magisk – så hvorfor ikke indfange denne følelse af noget forunderligt i et fotografi? Uanset om du bruger et kompakt kamera som f.eks. Canon PowerShot G7 X Mark III, et spejlløst kamera som f.eks. Canon EOS R6 eller et digitalt spejlreflekskamera som f.eks. Canon EOS 90D, vil disse 10 tips til fotografering af fyrværkeri hjælpe dig med at indfange det smukke syn.

1. Hvad er det bedste Canon-kamera til fotografering af fyrværkeri?

En ung kvinde i en blå vinterhue med et Canon EOS RP-kamera.

Spejlløs teknologi er ideel til fotografering af fyrværkeri. Kameraer som Canon EOS RP og Canon EOS R6 viser dig, hvordan din eksponering vil se ud gennem deres elektroniske søgere samt på deres bagskærme, så du kan se nøjagtigt, hvordan dit endelige billede vil se ud. Hvis du bruger et DSLR-kamera som f.eks. Canon EOS 90D, kan du opnå det samme på bagskærmen ved hjælp af Live View med eksponeringssimulation aktiveret.

Det er lige meget, hvilket udstyr du har, eller hvor erfaren du er – det kan være både nemt og sjovt at fotografere fyrværkeri. Hvis du er ude at nyde fyrværkeri, er den ideelle måde at indfange begivenheden på et kamera i lommestørrelse, som f.eks. Canon PowerShot SX740 HS, med den højfølsomme CMOS-sensor eller Canon PowerShot G7 X Mark III med sin klare maksimale blænde på f/1.8, som er fantastisk til fotografering om natten og i svagt lys.

De effektive Canon EOS RP og Canon EOS 90D er perfekte til fotografer, der ønsker mere kreativ frihed. Fullframe-sensoren i EOS RP giver øget kontrol over dybdeskarpheden og større ydeevne i svagt lys. EOS 90D er lige så imponerende, når belysningen er dårlig, med en dedikeret håndholdt nattescene-metode til skarpe scener i svag belysning uden stativ. Begge kameraer har Canons DIGIC 8-billedprocessor, som digitalt reducerer billedstøj, selv ved høje ISO-indstillinger (følsomhed) for fantastiske resultater og fleksibilitet i mørke.

Canon EOS R6 er et professionelt kamera, der er designet med henblik på fotografering i svagt lys. Den har 20.1 Megapixel fordelt på sin fullframe-sensor, hvilket betyder, at hver pixel er større og mere lysfølsom, hvilket resulterer i optagelser ved svag belysning i enestående kvalitet og enestående dynamisk område. Den har også op til 8-trins billedstabilisering, når den bruges sammen med kompatible RF-objektiver, hvilket betyder, at du kan få sløringsfri natoptagelser, selv når du optager håndholdt ved relativt langsomme lukkertider, for at indfange så meget lys som muligt.

2. Hvilke er de bedste objektiver til fotografering af fyrværkeri?

Rødt og guldfarvet fyrværkeri lyser op på en mørk himmel.

De indbyggede objektiver på kompakte kameraer som Canon PowerShot G7 X Mark III er mere end i stand til at fotografere fyrværkeri – som vist her, optaget ved 36 mm, 2 sek., f/11 og ISO125.

Pink og guldfarvet fyrværkeri eksploderer på himlen over en metalbro.

Et kompakt zoomobjektiv giver dig mulighed for at komme tættere på begivenhederne, og indbygget billedstabilisering betyder, at dine håndholdte billeder bliver smukt sløringsfri. Taget med et Canon EOS M10 (nu efterfulgt af Canon EOS M200) med et Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 90mm, 6 sek., f/18 og ISO 100.

Du kan også få flotte billeder med det indbyggede objektiv på et kompaktkamera med superzoom eller standardobjektivet, der fulgte med kameraet. Hvis du kan skifte til andre objektiver, kan du dog skabe mere varierede og kreative kompositioner.

Kortere brændvidder giver dig mulighed for at inkludere bygninger og strukturer i dine optagelser for at skabe øget kontekst og visuel interesse. Et vidvinkelobjektiv med fast brændvidde som f.eks. det prisbillige Canon RF 16mm F2.8 STM er en fantastisk klassiker at have i din udstyrstaske med et Canon EOS R-systemkamera som f.eks. EOS RP eller EOS R6. Dets kompakte profil gør det til en alsidig ledsager til alle former for fotografering. Parring af et EOS R-systemkamera med en vidvinkelzoom som f.eks. Canon RF 14-35mm F4L IS USM eller Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM giver dig mulighed for at ændre brændvidden, så du kan variere dine kompositioner – noget, der er særligt nyttigt, hvor pladsen er begrænset.

Omvendt isolerer og fremhæver teleobjektiver detaljer, hvilket resulterer i imponerende billeder fyldt helt med fyrværkeri.

For at få det bedste fra begge verdener skal du prøve et zoomobjektiv med et bredt fokusområde, f.eks. Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, som har den ekstra fordel ved indbygget billedstabilisering, der giver ensartede, skarpe billeder.

3. Hvad er det bedste sted til fotografering af fyrværkeri?

Det er værd at planlægge på forhånd for at finde et sted, der er fri for forhindringer. Kontroller placeringen i dagslys, og find ud af, hvilken vej vinden blæser. Det er især vigtigt, hvis der er bål i nærheden, da det vil hjælpe dig med at undgå røg eller gløder, som sniger sig ind i billedet. Hvis du planlægger at bruge et stativ, skal du stille det op et sted, hvor andre sandsynligvis ikke kommer i vejen, mens du fotograferer.

En placering med et interessant objekt i forgrunden, f.eks. en bro, kan også føje en anden dimension til dine fotos.

4. Hvordan kan jeg fotografere stemningen af fyrværkeri til en fest?

En lysende stjernekaster, der brænder ned og kaster gnister i alle retninger.

Fotografering af stjernekastere er en fantastisk måde at gøre det nemmere for dig selv at fotografere fyrværkeri på, og det kan gøres med minimale omkostninger. At eksperimentere med maling med lys kan også være en sjov familieaktivitet.

En god måde at indfange stemningen fra en fest på er at fotografere familiemedlemmer, der leger med stjernekastere og bruger deres fantasi til at skabe sjove og kunstneriske mønstre af lys. Canon Photo Companion-app’en har en gennemgang, der forklarer de bedste teknikker og indstillinger for lysmønstre samt masser af andre ideer til fantastiske billeder.

En anden måde at skabe et interessant billede på er at indfange spejlingen af fyrværkeri i et vindue, som venner eller familiemedlemmer kigger ud ad. Tag et par prøvebilleder for at sikre, at personerne i billedet er godt eksponerede, og behold de indstillinger, når begivenhederne tager fart. Hvis dit kamera har denne indstilling, skal du sørge for at optage dine billeder i RAW-format. Dette giver dig maksimal fleksibilitet, når det drejer sig om at justere, hvordan forskellige dele af billedet eksponeres. Efterbehandling kan udføres i Digital Photo Professional (DPP), Canons gratis RAW-behandlings- og redigeringssoftware.

5. Hvordan får jeg skarpe fyrværkeri-fotos?

Pink og lilla fyrværkeri lyser himlen op over en bro.

Hvis du indstiller kameraet til kontinuerlig optagelse, kan du tage et spektakulært billede, selv hvis fyrværkeriet eksploderer et øjeblik før eller efter, du forventer det. Taget med et Canon EOS M10 med Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-objektivet ved 100 mm, 6 sek., f/11 og ISO100.

To orange fyrværkerier eksploderer i den mørke himmel.

Tag billeder, mens fyrværkeriet begynder, og kontroller, om du er tilfreds med eksponeringerne. Hvis de er for lyse, kan du prøve en smallere blænde (højere f-nummer), f.eks. f/11. Hvis de er for mørke, kan du prøve en større blænde eller øge din ISO-indstilling – men husk, at jo lavere ISO, jo skarpere bliver billedet, og jo mindre risiko er der for billedstøj. Taget med et Canon EOS M10 med Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-objektivet ved 40 mm, 30 sek., f/11 og ISO100.

Det første, du skal gøre, uanset hvilket kamera du bruger, er at slukke for flashen – du skal bruge fyrværkeriets lys, ikke objekter i nærheden, der lyser med flash. Hvis det er muligt, kan du skifte kameraet til en metode, der giver dig kontrol over indstillinger som f.eks. Lukkerprioritet (Tv) eller Manuel (M).

Det er svært at vide, hvornår det største og mest farverige fyrværkeri eksploderer, så det er også en god idé at indstille kameraet til kontinuerlig optagelse, også kendt som Burst-metode, og tage flere billeder hurtigt efter hinanden, hver gang du trykker på udløserknappen. Det vil øge dine chancer for at få et eller to billeder med særligt dramatiske eksplosioner. Canon EOS R6 optager kontinuerligt med op til 20 billeder/sek. i elektronisk lukkermetode, så du ikke går glip af alt det, der sker.

Hvis dit kamera er monteret på et stativ, kan du bruge Canon Camera Connect-app’en til trådløst at styre kameralukkeren med din telefon eller tablet. Alternativt kan du bruge en kablet eller trådløs fjernbetjening eller endda dit kameras selvudløserfunktion. Alt dette vil give dig mulighed for at udløse eksponeringen uden at røre ved kameraet, hvilket er med til at undgå kamerarystelser, så dine billeder bliver skarpe.

6. Hvordan kan jeg fotografere fyrværkeri uden et stativ?

Hvis dit objektiv har billedstabilisering (se efter IS i objektivnavnet), eller du har et kamera som f.eks. Canon EOS R6 med indbygget IS, vil det hjælpe med at fjerne eventuelle mindre rystelser fra håndholdt optagelse, men vær opmærksom på, at det kan reducere lukkertiden, hvis du optager i metoden Blændeprioritet (Av). Hvis du bruger et stativ, skal du slukke for objektivets IS. Ellers kan du prøve at placere dit kamera på en stabil overflade, f.eks. en afsats eller en væg, bruge Live View på skærmen på bagsiden af kameraet eller tage testbilleder for at kontrollere din komposition.

7. Hvordan fokuserer jeg, når jeg fotograferer fyrværkeri?

Et barn iført en frakke og en hue, der ser på gult og rødt fyrværkeri på himlen.

Når du optager fyrværkeri, kan du også prøve at fokusere på et interessant motiv i forgrunden. Dette vil skabe en smuk baggrund, der ikke er i fokus. (Det tekniske udtryk for den silkeagtige baggrundssløring er bokeh.) Taget med et Canon EOS 5D Mark II (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV) med et Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektiv ved 85mm, 1/100 sek., f/1.8 og ISO1600.

Indstil kameraet til manuelt fokus, eller flyt fokusknappen på dit objektiv til MF-position, og indstil fokus til uendelig. På objektivhuset eller kameraskærmen er dette angivet med ∞-symbolet. Det er sandsynligvis her, du gerne vil fokusere, hvis du koncentrerer dig om at fotografere fyrværkeri oppe i luften.

Hvis du vil medtage elementer i forgrunden på billedet og også vil have dem til at fremstå skarpe, er det et godt tip at fokusere på et punkt omkring en tredjedel af vejen ind i scenen, hvilket giver maksimal dybdeskarphed og får det meste af billedet skarpt mellem forgrund og baggrund. Dette er en hurtig måde at efterligne en professionel teknik, der kaldes hyperfokal fokusering – du kan læse mere om den samt bruge en mere præcis hyperfokal afstandsberegner i Canon Photo Companion-appen.

8. Hvilke indstillinger bør jeg bruge til at fotografere fyrværkeri?

Uanset hvilket kamera, du bruger, vil en lavere ISO-indstilling (lysfølsomhed) give skarpere billeder med bedre farver og mindre støj. Så start med en indstilling som ISO100 eller ISO125, og juster derefter blænden og lukkertiden for at få en god eksponering.

Hvis du optager håndholdt, skal du starte med den langsommeste lukkertid, du kan bruge, uden at introducere uacceptabel sløring forårsaget af kamerarystelser eller fyrværkeriets bevægelse. En lukkertid på ca. 1/10 sek. fungerer ofte godt – hurtigt nok til at fastfryse fyrværkeriets bevægelse, men længe nok til at indfange lyset. Når du bruger et kamera på et stativ, kan du bruge en meget langsommere lukkertid, f.eks. et eller to sekunder, som dit udgangspunkt.

Når du vil bevare en vis skarphed i hele scenen, skal du starte med en blændeindstilling på ca. f/8. Hvis du har brug for at lade mere lys komme ind, men ikke kan bruge en langsommere lukkertid uden sløring, kan du prøve at udvide blænden til f/5.6 eller f/4 – men jo bredere du gør blænden (dvs. jo mindre f-tallet er), jo smallere bliver dybdeskarpheden også, hvilket betyder, at mindre af scenen er i skarp fokus.

Måske skal du prøve dig frem for at finde den rigtige balance for lukkertid for at indfange de detaljer, du ønsker, lige så skarpt, som du ønsker, kombineret med en blænde, der giver en god eksponering og den dybdeskarphed, du ønsker. Hvis du ikke kan få godt eksponerede, sløringsfri resultater ved hjælp af blænde og lukkertid, kan du prøve at justere ISO'en. Kameraer med større sensorer – f.eks. spejlløse fullframe-kameraer som EOS RP eller EOS R6 – giver bedre ydeevne med høj ISO og giver de bedste resultater, men det er stadig en god tommelfingerregel at holde ISO lav og kun øge den, hvis du har brug for det.

9. Hvordan indfanger jeg fyrværkeriets former?

Kameraets bulb-metode gør det muligt at holde lukkeren åben, så længe du vil, hvilket betyder, at du kan indfange fyrværkeri, mens det bevæger sig hen over himlen og eksploderer og efterlader lysspor, der viser dets imponerende former. Hvis du vil bruge Bulb-metode, skal du vælge Manuel (M) eller Lukkerprioritet (Tv) og dreje hele vejen til slutningen af indstillingerne efter 30 sekunder. Tryk på udløserknappen én gang for at åbne lukkeren, og igen, når du vil lukke den.

Ved lange eksponeringer skal du holde kameraet meget stille, så et stativ er påkrævet. Det er også nyttigt at bruge en kabeludløser eller en fjernbetjening, f.eks. Canon Wireless Remote Control BR-E1, da den giver dig mulighed for at optage håndfrit og holde dine billeder knivskarpe. Hvis du har et Wi-Fi-aktiveret kamera, f.eks. Canon EOS 90D, kan du også prøve Canon Camera Connect-app’en, som gør det muligt at fjernudløse lukkeren fra din smartphone eller tablet.

10. Hvordan får jeg den korrekte eksponering til fyrværkeri?

En mørk himmel med kraftigt lysende fyrværkeri, der eksploderer, er en ret atypisk situation for fotomotiver, og dit kamera indstiller måske en eksponering i automatiske metoder, der er for lys til et fyrværkeribillede taget om natten. Hvis du tager billeder med Manuel (M) metode eller halvautomatisk metode, såsom Blændeprioriteret (Av) eller Lukkerprioriteret (Tv), kan du bruge eksponeringskompensation for at undgå det. Se efter knappen eller ikonet på skærmen, der er markeret med -/+, og indstil den til omkring -1 eller -2.

Hvis du bruger Manuel (M) metode, kan du også holde øje med eksponeringsindikator-skalaen på LCD-skærmen eller i bunden af kameraets søger, mens du vælger en kombination af indstillinger, der flytter indikatoren til venstre på skalaen.

Det er muligt at tage spektakulære fotografier af fyrværkeri, uanset hvilket kamera du bruger. Men det vigtigste er at komme derud, prøve det og have det sjovt!

Skrevet af Peter Wolinski

Relaterede produkter

Relaterede artikler

 • FOTOGRAFERING AF ILD

  Tips til fotografering af ild

  Opdag de teknikker, du skal bruge til at fotografere ved ild eller stearinlys.

 • FESTFOTOGRAFERING

  De bedste tips til fantastisk festfotografering

  Tag fantastiske festbilleder med disse nemme tips og teknikker.

 • FOTOGRAFERING I MØRKE

  Fotografering af himlen om natten

  De bedste teknikker til optagelse af stjerner om natten, herunder timelapse og stjernesporsbilleder.

 • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

  Fjernoptag fotos

  Opdag fordelene ved fjernoptagelse ved alle former for fotografering.

 • Tilmeld dig vores nyhedsbrev

  Få de seneste nyheder og produktoplysninger