fireworks header

Sådan fotograferer du fyrværkeri

Med vinterens komme opstår der masser af muligheder for at fotografere fyrværkeri, og denne artikel vil fortælle dig, hvordan du får taget gode billeder af det. Hvis dit kamera har Bulb , kan dine billeder blive endnu mere imponerende.

Sådan fotograferer du fyrværkeri - hurtige tips

For at fotografere fyrværkeri uden at skulle bruge alt for meget udstyr kan du afprøve de tips, som beskrives herunder, eller se videoen om tips til fotografering af fyrværkeri.

1) Slå flashen fra

Det er den allerførste ting, du skal gøre - uanset hvilken enhed, du benytter.


2) Brug et optagelsesprogram, hvor du kan kontrollere indstillingerne

Om muligt skal du indstille dit kamera eller smartphone til et program eller en indstilling, der giver dig nogen kontrol over indstillingerne.


3) Undereksponér

Scenen foran dig er mørk, så du bliver nødt til at undereksponere billederne, ellers får du fotos, der er for lyse for en nattescene.

Sådan anvender du "negativ eksponeringskompensation". Denne indstilling kan være vist som -/+ på skærmen, og du skal indstille den til omkring -1 til -2, når du begynder at eksperimentere med undereksponering.


4) Brug af Kontinuerlig optagelse

Forsøg at bruge Kontinuerlig optagelse, da det vil hjælpe dig med at få det rigtige billede, selv når fyrværkeriet eksploderer et øjeblik før eller efter, du forventer det.


5) Eksperimentér med programmet Manuel

Hvis du har et kamera, hvor du kan få fuld kontrol, kan du eksperimentere med Manuel.


6) Lukkertid, blænde og fokus

Når du bruger Manuel, skal du vælge en lukkertid på omkring 1/10 og en blænde på f/8. Indstil dit fokus manuelt i forhold til afstanden til fyrværkeriet.


7) Brug en lav ISO

Sæt din ISO lavt til at starte med ved at finde ISO-indstillingen i menuen og vælge ISO 200.


8) Hold kameraet roligt, og brug Image Stabilizer (Billedstabilisator)

Det er bedst at bruge et stativ til at holde kameraet stabilt, men hvis du holder kameraet uden et stativ, skal du sørge for at slå billedstabilisatoren til på dit objektiv - hvis det er muligt - det hjælper med at gøre dine billeder skarpere.


9) Kontrollér dine resultater, og justér

Begynd at fotografere, når fyrværkeriet starter, og kontrollér, om billederne er lyse nok. Hvis de er for mørke, kan du øge ISO-indstillingen, og hvis du vil have længere lysspor, kan du anvende en længere lukkertid, men vær opmærksom på, at det øger risikoen for, at kamerarystelser er synlige på dine fotos. Hvis dine fotos er for lyse, kan du enten sætte ISO-indstillingen ned til 100, eller indstille blænden til f/11.


10) Gør indtryk med dine fyrværkeribilleder ved hjælp af Bulb

Bulb giver dig kontrol over, hvornår lukkeren åbner og lukker, så du kan lave lang eksponering, der indfanger detaljer i fyrværkeriet eller lyn.

For at finde “Bulb”-programmet skal kameraet være indstillet til programmet Manuel. Indstil derefter lukkertiden. Efter 30 sekunder ser du "Bulb". På andre kameraer findes Bulb-programmet på programvælgeren. Se videoen om fyrværkeri og Bulb-fotografering nedenfor