TEKNOLOGI

APS-C og fullframe – forklaring af forskellen

Hvad er et fullframe-kamera, og hvad er forskellen mellem en fullframe- og en APS-C-sensor? Her er de vigtigste forskelle og de vigtigste styrker ved begge typer.
Et delt billede, der viser et Canon EOS R6 på en stor mosset sten og et Canon EOS R7, der også er sat på en sten.

Hvad er forskellene mellem APS-C og fullframe?

Den primære forskel mellem APS-C og fullframe er billedsensorens fysiske størrelse – fullframe-sensorer er større end APS-C-sensorer – og andre forskelle mellem de to typer kameraer skyldes netop dette. Men som med de fleste ting er større ikke nødvendigvis bedre, og hvert format har hver sine nøglefordele.

EOS R6 sammen med EOS R7, begge kameraer uden objektiv monteret.

Hvis du ser på disse to EOS R-systemkameraer uden monterede objektiver, bliver forskellen i sensorstørrelserne tydelig. Venstre, fullframe-kameraet EOS R6; højre, APS-C-kameraet EOS R7. RF-objektivfatningen er identisk på de to modeller.

En APS-C-sensor foran en fullframe-sensor, der viser deres relative størrelser.

En fullframe-sensor og en APS-C-sensor sammenlignet. Forskellen i størrelse hjælper med at forklare, hvorfor APS-C-kameraer ofte kan gøres mindre og mere kompakte end fullframe-kameraer.

Hvad er APS-C?

Det aktive område i Canons billedsensorer i APS-C-format måler 22,2 x 14,8 mm, hvilket er et tæt match til billedrammen på en fotografisk film i APS-C-format.

APS-formatet (Advanced Photo System) blev oprindeligt introduceret i 1996 som en ny type fotofilmpatron. I de fleste filmkameraer fra dengang kunne man også vælge forskellige billedformater under optagelse, herunder C (Classic) med det samme 3:2-billedformat som konventionelle 35mm-filmkameraer, H (High Definition) med et widescreen 16x9-billedformat og P (Panoramic) 3:1.

APS-C svarer også til Super 35-videoformatet og blev et populært valg af billedsensorstørrelse til Canon EOS digitale spejlreflekskameraer (DSLR) samt til spejlløse kameraer i EOS M-serien.

To flamencodansere iført lange kjoler poserer for kameraet på en farverig forplads med mange buer.

Ved samme blænde og brændvidde giver APS-C-kameraer som Canon EOS R10 typisk en større dybdeskarphed end et fullframe-kamera. Dette er ideelt til at producere skarphed fra for til bag i et billede. Taget med et Canon EOS R10 med et EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-objektiv ved 10mm, 1/320 sek., f/5 og ISO1600. © Diana Millos

Portræt af en ung kvinde med langt mørkt hår på en sløret baggrund.

Et fullframe-kamera med et hurtigt objektiv giver typisk mindre dybdeskarphed, så du kan isolere hovedmotivet i en scene ved at sløre baggrunden. Taget med et Canon EOS R6 med et Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv ved 1/500 sek., f/1.8 og ISO1600. © Javier Cortes

Hvad er fullframe?

Canons fullframe-billedsensorer har et aktivt overfladeareal på 36 x 24 mm, samme størrelse som en billedramme på 35mm-film.

35mm-filmformatet stammer fra 1889, hvor det blev introduceret som standardbredde for film. Det blev snart normen for stillbilleder og blev overført til fullframe-digitalkameraer, herunder Canons fullframe EOS-spejlreflekskameraer og spejlløse EOS R-systemkameraer.

Både APS-C- og fullframe-sensorer producerer billeder med et standardbilledformat på 3:2, og APS-C-sensorer kan have det samme antal Megapixel som fullframe-sensorer. En fullframe-billedsensor er dog fysisk ca. 63 % eller 1,6x større end en billedsensor i APS-C-format.

Udsigt over byen Sevilla med tårnet på Iglesia de la Anunciación i midten.

"Beskæringsfaktoren" i en APS-C-sensor får motivet til at fylde mere af billedet, hvilket giver objektivet større rækkevidde. Dette foto med udsigt til Iglesia de la Anunciación i Sevilla blev taget med et fullframe-kamera, et Canon EOS RP med et Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM-objektiv på 84mm, 1/400 sek., f/8 og ISO200.

Udsigt over byen Sevilla med tårnet på Iglesia de la Anunciación tættere på i midterområdet

Dette billede blev taget fra samme position ved hjælp af samme objektiv, brændvidde og indstillinger, men med et APS-C-kamera. Den mindre sensor optager en mindre del af scenen, som har samme effekt som at zoome ind på tårnet. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM-objektiv ved 84mm, 1/400 sek., f/8 og ISO200.

Forklaring af beskæringsfaktor

Denne fysiske størrelsesforskel mellem de to sensortyper bestemmer, hvad kameraet "ser". Alle objektiver danner et rundt billede, hvilket betyder, at et fullframe-kompatibelt objektiv skal have en tilstrækkelig stor omkreds til, at billedet kan overlappe hjørnerne på en rektangulær fullframe-billedsensor. Hvis du bruger det samme objektiv på et kamera i APS-C-format, vil den mindre billedsensor kun bruge et mindre område i midten af den samme billedcirkel. Sammenlignet med billedet på en fullframe-sensor beskæres billedet faktisk.

Da APS-C-sensorerne i Canon-kameraer er 1,6x mindre end sensorerne i Canons fullframe-kameraer, er "beskæringsfaktoren" 1,6x. Det betyder, at optagelse med et 50mm-standardobjektiv på et APS-C-kamera giver dig det samme synsfelt som optagelse med et 80mm-teleobjektiv på et fullframe-kamera (50 x 1,6 = 80). På samme måde giver brug af et 100mm-fullframe-objektiv på et APS-C-kamera det samme synsfelt som et 160mm-objektiv på et fullframe-kamera. Derfor kaldes beskæringsfaktoren også nogle gange for "brændviddemultiplikator", hvilket fortæller dig den effektive brændvidde for det objektiv, du bruger.

Hvis du vil kontrollere dette, når du bruger et RF-, EF-, RF-S-, EF-S- eller EF-M-objektiv på et APS-C-kamera, kan du bruge Effective Focal Length-beregneren (Effektiv brændviddeberegner) i den gratis Canon Photo Companion-app.

Beskæringsfaktoren gælder for alle fullframe-objektiver, der bruges på kameraer i APS-C-format, herunder både EF- og RF-objektiver. EF-objektiver kan bruges på alle APS-C R System-kameraer med enhver adapter fra EF-EOS R-objektivadapterne.

Et stort vandområde, der er omgivet af bakker og bjerge, i svagt lys.

Fordele ved APS-C sammenlignet med fullframe

Da APS-C-sensorer er mindre, kan kameraer gøres mere kompakte og lettere, hvilket er ideelt til gade- og rejsefotografering. Da der kræves en mindre billedcirkel fra et objektiv, der er designet til APS-C-kameraer, kan objektivet være mindre og lettere, og det kan derfor være mere prisbilligt.

Beskæringsfaktoren for en APS-C-sensor gør mindre eller mere fjerne motiver større i billedet, hvilket øger den effektive brændvidde for ethvert objektiv med 1,6x. Det kan være en stor fordel i genrer som f.eks. natur-, action- og sportsfotografering . Ved hjælp af et højtydende, men alligevel prismæssigt overkommeligt objektiv, f.eks. Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, på et APS-C-kamera får du et effektivt zoomområde på 112-480mm, der bringer det ind i supertelefotoområdet. RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektivet, der har en sammenlignelig pris, giver et effektivt brændviddeområde på 160-640mm på et APS-C-kamera. Du skal bruge et større, tungere og dyrere objektiv for at opnå samme rækkevidde på et fullframe-kamera.

Du kan beskære billeder fra et fullframe-kamera for at skabe den samme effekt, men antallet af Megapixel reduceres, så de resulterende billeder bliver mindre og dermed mindre skarpe, når de forstørres igen. Optagelse med et kamera i APS-C-format sparer også tid og kræfter ved manuel beskæring af billeder på redigeringstidspunktet.

En kulminearbejder på jorden i en svagt oplyst mine, hvor to andre minearbejdere kigger på.

Fullframe-billedsensorer foretrækkes generelt til optagelse ved høje ISO-indstillinger, fordi de har større photosites end APS-C-sensorer med det samme antal Megapixel, hvilket betyder, at de kan optage proportionalt mere lys med mindre støj. Dette billede blev taget i en kulmine ved lyset fra minearbejdernes lamper ved hjælp af fullframe Canon EOS R med et Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv ved 1/100 sek., f/2.0 og ISO12800. © Daniel Etter

Et bybillede om natten, der viser høje bygninger med gadelamper, der reflekteres i et vandområde i forgrunden.

Alligevel kan billedstøj kontrolleres godt i EOS R7 med dets 32,5 Megapixel opløsning og EOS R10 med dets 24,2 Megapixel opløsning, som kan tage fantastiske fotos med minimalt korn i meget svagt lys ved meget høje ISO-niveauer. Taget med et Canon EOS R10 med et Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv ved 22mm, 1/40 sek., f/8 og ISO25600.

Fordele ved fullframe sammenlignet med APS-C

Eftersom en fullframe-sensor har et bredere synsfelt, er et fullframe-kamera ideelt til vidtstrakte landskaber, ultrabrede arkitektoniske indretninger og astrofotografering og til kreativ effekt, når du vil overdrive perspektivet mellem forgrunds- og baggrundsområder.

Som en generel regel, især ved større blændeåbninger (lavere f-tal), kan fullframe-kameraer producere en kortere dybdeskarphed end APS-C-kameraer, hvilket betyder, at en mindre del af billedet er i skarp fokus, og at mere af baggrunden er sløret. Dette er ofte ideelt i stilleben og portrætfotografering og i alle andre optagelsesscenarier, hvor du vil isolere hovedmotivet ved at kaste baggrunden ud af fokus.

En yderligere fordel ved en fullframe-sensor er direkte relateret til dens større størrelse. Alt andet lige vil de enkelte photosites eller lysreceptorer på en fullframe-billedsensor være fysisk større end dem på en APS-C-sensor med samme antal Megapixel. De har derfor et større potentiale for lysindsamling og kan optage flere oplysninger med mindre billedstøj eller korn, især ved høje ISO-indstillinger under forhold med svagt lys. Dette er et fantastisk aktiv inden for indendørs portræt- og bryllupsfotografering samt til håndholdt optagelse i tusmørke, bylandskaber om natten, og når som helst du har brug for at holde lukkertiderne tilstrækkeligt hurtige til at fastfryse bevægelser i dårligt belyste scener.

Et Canon EOS R10 med RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv hviler på skødet af en kvinde i en klar gul kjole.

Med deres kompakte og lette ledsager, zoomobjektiverne RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM og RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, er EOS R10 og EOS R7 fantastiske rejsekameraer, uanset om du er på en lokal udflugt eller rejser til den anden side af verden.

Forskellen mellem APS-C og fullframe

Fullframe-kameraer siges nogle gange at være mere "professionelle" end APS-C-kameraer, og de er helt sikkert normalt større, hvilket gør dem bedre egnede til brug med store telefotoobjektiver. Men takket være den øgede rækkevidde, du får med et APS-C-kamera, har du måske ikke brug for et så stort telefotoobjektiv i første omgang. APS-C kan forblive det bedste valg for rejsefotografer samt for sports- og naturfotografer, der har brug for effektiv telefotorækkevidde kombineret med bevægelsesfrihed.

Som naturfotograf Dani Connor kommenterede efter hendes første optagelse med Canon EOS R7: "Det giver mig mulighed for at komme tættere på mit motiv uden at skulle bruge et stort, tungt objektiv. Det er den perfekte type kamera, hvis du er fuglefotograf, fordi fugle ofte er ret små og meget langt væk."

Fullframe-kameraer er muligvis velegnede til optagelse af ultrabrede landskaber, men omvendt kan det på grund af fullframes smallere dybdeskarphed også være nemmere at opnå skarphed fra for til bag i et landskab, der er optaget med et APS-C-kamera. Og selvom fullframe-kameraer typisk producerer mindre dybdeskarphed og dermed kan hjælpe et portrætmotiv til at skille sig ud mod en smukt sløret baggrund, kommer andre faktorer som f.eks. blænden også i spil – APS-C-kameraerne EOS R10, EOS R7, EOS R50 og EOS R100 fungerer godt til portrætfotografering med et objektiv som f.eks. det kompakte Canon RF 50mm F1.8 STM, som har en ideel 80mm effektiv brændvidde og en hurtig f/1.8 blænde.

Et Canon EOS R7 sammen med tre objektiver: RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM og RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektivet, der vises her til venstre, har en effektiv brændvidde på 160-640mm på EOS R10 og EOS R7. Hvis du skulle bruge en Canon Extender RF 1.4x eller Extender RF 2x på et fullframe EOS R-systemkamera for at få et tilsvarende boost inden for telefotorækkevidde, ville du miste enten et eller to stop af blænden, hvilket resulterer i et fald i lukkertiden, der gør det sværere at undgå bevægelsessløring og kamerarystelser. RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM (i midten) leverer et 35mm-ækvivalent effektivt brændviddeområde på 29-72mm, og RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (højre) 29-240mm.

Forskellen mellem RF- og RF-S-objektiver

Alle Canon EOS R-systemkameraer, uanset om de er i fullframe- eller APS-C-format, er spejlløse kameraer med præcis den samme avancerede RF-objektivfatning. Det betyder, at hvis du vælger EOS R7 eller EOS R10 eller endda EOS R50 eller EOS R100, kan du drage fuld fordel af hele udvalget af enestående RF-objektiver. Ud over objektiver med banebrydende fokuseringsteknologier og optisk kvalitet giver RF-fatningen meget større dataoverførselshastighed og båndbredde mellem objektiv og kamera, hvilket muliggør avanceret AI-drevet autofokus-optagelse og -sporing med utrolig hastighed og præcision, nye niveauer af billedstabilisering, optimering af objektiver i realtid og mange andre fremskridt.

Med introduktionen af EOS R7 og EOS R10 kom der nye RF-S-objektiver, der er specielt designet til kameraer med RF-fatning med APS-C-sensorer. RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-standardzoomobjektiv med et 35mm-ækvivalent, effektivt brændviddeområde på 29-72mm er forholdsvis lille med det udtrækkelige design, der vejer blot 130 g, mens RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM leverer et endnu større zoomområde – 35mm-ækvivalent effektivt brændviddeområde på 29-240mm – og det vejer stadig kun 310 g, hvilket gør det til et alsidigt objektiv til hverdagsbrug.

Andre kompakte, lette og prisbillige RF-objektiver, der er kompatible med fullframe, omfatter Canon RF 16mm F2.8 STM, som på EOS R7 og EOS R10 giver et stadig generøst bredt synsfelt svarende til et 25,6mm-objektiv på et fullframe-kamera. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM fungerer fantastisk som standard-objektiv med fast brændvidde med en effektiv brændvidde på 56mm på APS-C-kameraer i EOS R-systemet, komplet med optisk billedstabilisering og en 0,5x makroforstørrelsesfaktor. Canon RF 50mm F1.8 STM er et fremragende portrætobjektiv, der kombinerer en effektiv brændvidde på 80mm på et APS-C-kamera med en hurtig blænde på f/1.8 for en lille dybdeskarphed. RF 28mm F2.8 STM til rejse- og gadefotografering giver en effektiv brændvidde på 45mm, når det kombineres med EOS R10 i et let, kompakt og fladt design.

Du kan også bruge det brede udvalg af EF- og EF-S-objektiver på APS-C R-systemet af spejlløse kameraer uden tab af kvalitet eller funktionalitet takket være udvalget af EF-EOS R-objektivadaptere.

Matthew Richards

Relaterede produkter

Relaterede artikler

  • KIT

    Hvorfor EOS R-systemet er en opgradering, der ændrer karrieren

    Canon EOS R-kameraer og -objektiver har højnet fotografernes arbejde i fem år. Find ud af, hvorfor fagfolk har skiftet.

  • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

    Sådan kommer du i gang med fotografering

    Vil du opgradere fra en smartphone til et kamera? Vores fotoguide til begyndere har alt, hvad du behøver for at komme i gang.

  • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

    Sådan vælger du et objektiv

    Alt, hvad du har brug for at vide om objektiver, fra objektivtyper til funktioner, du skal kigge efter.

  • GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

    Sådan styrer du eksponeringen

    Mestr blænde, lukkertid og ISO-indstillinger.