VLOGGING

Sådan gør du: Otte tips til at komme i gang

Det er sjovt, givende og nemmere end nogensinde før at starte en vlog – især hvis du følger vores ekspertråd til at skabe mere effektive vlogs af bedre kvalitet.
En kvinde holder et kamera på et stativ i arms længde rettet mod sig selv, hvor en terrasse af flerfarvede bygninger ved flodbredden er ude af fokus bag hende.

Du har fundet din niche, et smukt sted og en interessant historie. Du tænker muligvis, at du har alle ingredienserne til den perfekte vlog, men ved du, hvilket udstyr du skal vælge, og hvordan du filmer din video i en høj kvalitet, så den tilfredsstiller de kløgtige seere?

I denne vlogging-vejledning afslører vi otte tips, der kan hjælpe både begyndere og erfarne vloggere med at forbedre deres vlogs. Find ud af, hvordan du kan producere kvalitets-vlogs, der vil få dine seere til at vende tilbage – hvordan du får stabile og skarpe optagelser (uden kamerarystelser), betydningen af kreativ komposition, og hvad du har brug for til at fange klar og tydelig lyd. Uanset hvilket vlogging-kamera du har, uanset om du optager på et Canon PowerShot G7 X Mark III, et Canon EOS M50 Mark II, et Canon EOS R10 eller et Canon EOS R6, skal du overveje følgende, når du skaber dine første vlogs.

1. Når du vælger et kit, skal du afbalancere kamera- og sensorstørrelse

Et delt billede, der viser et Canon EOS R6 på en stor mosset sten og et Canon EOS R7, der også er sat på en sten.

Canons fullframe-sensorer er 1,6x større end APS-C-sensorer. Det betyder, at et APS-C-kamera som f.eks. EOS R7 (højre) giver en tættere visning end et fullframe-kamera som f.eks. EOS R6 (venstre), der er udstyret med det samme objektiv med en "beskæringsfaktor" på 1,6x – så et fullframe 24mm-objektiv på et APS-C-kamera resulterer i et 38,4mm synsfelt.

Et kamera med en større sensor vil give dig bedre billedkvalitet, men når du vlogger, er det vigtigt at afbalancere sensorstørrelsen med kameraets størrelse. For eksempel er et kamera i PowerShot G-serien med indbygget objektiv, som f.eks. Canon PowerShot G7 X Mark III, et superkompakt og bærbart vlogging-kamera. Men et spejlløst kamera eller et digitalt spejlreflekskamera med udskiftelige objektiver giver dig et større udvalg af objektivmuligheder.

Inden for kameraer med udskiftelige objektiver er der et andet valg, du skal foretage: Fullframe eller APS-C. Fullframe-kameraer (som f.eks. Canon EOS RP og EOS R6) har store sensorer med ekspansivt dynamikområde og fremragende ydeevne i svagt lys samt et bredt synsfelt, men selve kamerahuset er større og tungere. APS-C-kameraer (som omfatter det spejlløse Canon EOS R10 og EOS R7) bruger en mindre sensor, som giver et tættere synsfelt, men gør kameraet mindre og lettere.

2. De bedste objektiver til vlogging

En kvinde i en sommerkjole, der holder en kold drink, står ved stranden og holder et kamera op foran sig for at filme sig selv.

Det alsidige RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv giver et bredt synsfelt, der er ideelt til vlogging.

Mange vloggere bruger vidvinkelobjektiver, fordi de kan bruges på steder, hvor pladsen er trang, f.eks. i soveværelset eller køkkenet, så de kan vise så meget af scenen som muligt. Et 24mm-objektiv er godt til dette formål, men et ultra-vidvinkelobjektiv – et med en effektiv brændvidde på mindre end 24mm – er endnu bedre.

Så hvis du optager med et APS-C-kamera, f.eks. Canon EOS M50 Mark II, og parrer det med et zoomobjektiv med ultravidvinkel, f.eks. Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, så kan du få plads til mere i billedet.

For EOS R-systemkameraer med fullframe, f.eks. EOS R6 eller EOS RP, er RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM et kompakt, støjsvagt, brugervenligt objektiv, der tilbyder et lignende synsfelt i ultra-vidvinkel. Brugere af digitale spejlreflekskameraer kan vælge Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, som også kan bruges på EOS R-systemkameraer med en hvilken som helst af EF-EOS R-objektivadapterne.

Uanset hvilket objektiv du vælger at bruge, kan du vippe kameraets skærm for at hjælpe dig med at placere dig selv i billedet, så du kan gøre det til en leg at optage dig selv og videoer fra lave vinkler. Mange kameraer, som f.eks. Canon PowerShot G7 X Mark III, kan også tilsluttes via Bluetooth til Canon Camera Connect-appen på din mobile enhed for at filme eller optage dig selv på afstand.

3. Objektiv med fast brændvidde eller zoomobjektiv?

Et EOS R6-kamera, RF 16mm F2.8 STM-objektiv og en mikrofon står på et træbord udenfor.

Et fremragende begynderobjektiv til vlogging til EOS R-systemkameraer er Canon RF 16mm F2.8 STM, som har ultravidvinkel, er hurtigt, superkompakt og økonomisk overkommeligt.

Et andet objektivvalg, som vloggere står overfor, er fast brændvidde versus zoom. Objektiver med fast brændvidde begrænser dem til et enkelt synsfelt og har en tendens til at have større blænder. Jo større blænde (dvs. jo lavere f-nummer), jo mere lys kommer der ind i objektivet, hvilket betyder forbedret billedkvalitet i svagt lys. Store blænder gør det også nemmere at opnå en kort dybdeskarphed, så hvis du vil optage video med motivet i skarpt fokus mod en sløret baggrund, kan et objektiv med fast brændvidde være det bedste valg.

Objektiver med fast brændvidde er ofte optisk skarpere end zoomobjektiver og fysisk mindre og lettere. Hvis du normalt vlogger fra en enkelt position og ønsker at bevare billedkvaliteten på højeste niveau, så kan et objektiv med fast brændvidde give mest mening. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM er et godt valg til fullframe EOS R-systemkameraer – det er lille og let, det har vidvinkel nok til indendørs vlogging, og dets f/1.8-blænde er fremragende til sløring af baggrunde og optagelse i mørke omgivelser.

Zoomobjektiver har en tendens til at være større på grund af de ekstra bevægelige dele, der kræves, men deres alsidighed kan være nyttig, hvis du optager på forskellige afstande og forskellige locations. Et zoomobjektiv med en lang række brændvidder, f.eks. RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, giver dig mulighed for at optage både vidvinkel og telefoto uden behov for at skifte objektiv, så du ikke behøver at have ekstra objektiver med dig.

4. Bestem din opløsning og billedhastighed

En mand filmer sig selv med et Canon PowerShot G7 X Mark III, mens han mediterer på en klippekant. Havet kan ses i baggrunden.

Hvis dine videoer har tekniske mangler, er det altid værd at forbedre dem, lige meget hvor kreativt dit indhold er. Se efter kameraer med Full HD eller 4K-video – Full HD er en god standard, men 4K giver dig endnu flere detaljer, så du kan beskære og stabilisere dine optagelser uden at gå på kompromis med kvaliteten. Optagelse i 4K betyder selvfølgelig ikke, at du skal udgive i 4K, men husk, at 4K-optagelser vil tage længere tid at redigere og uploade.

Det vigtigste at overveje er, hvilken billedhastighed der passer til dit motiv. Jævne 60 billeder pr. sekund (fps) er bedst til action-vlogs og giver dig mulighed for at lave effekter i slowmotion. 30 fps eller 25 fps er fint til alt andet. For at få endnu mere detaljerede slowmotion-optagelser tilbyder EOS R7 og Canon PowerShot G7 X Mark III hurtige billedhastigheder på op til 120 fps ved optagelse i Full HD.

5. Hold dine optagelser stabile og i fokus

Et Canon EOS M50 Mark II med mikrofon øverst og med skærmen foldet ud og vendt fremad er sat på et lille stativ på et hvidt bord.

Canon EOS M50 Mark II blev designet med vlogging i tankerne. Med autofokus med ansigts- og motivsporing og 143 autofokuspunkter er det fantastisk at holde dig skarp, og det kan endda optage lodrette videoer, der er klar til at komme direkte på TikTok eller Instagram Reels.

Den kompakte størrelse og lette vægt af Canon vlogging-kameraer som Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II og Canon EOS R10 gør dem ideelle til at optage bevægelse. En fængslende vlog bør tage publikum med på en rejse sammen med dig – uanset om det er gennem de brostensbelagte gader i en by eller din reaktion på at pakke dit seneste køb ud – og her kan bevægelse være afgørende. I stedet for rystede, distraherende optagelser skal du sørge for, at dine billeder er jævne, så seerne kan fokusere på din spændende placering eller interessante historie.

For at holde billederne stabile skal du støtte kameraet nedefra med håndfladen og tage fat i det på siden. Hvis du har brug for ekstra støtte, kan et tilbehørsgreb, der sættes fast på kamerahuset, så du får noget at holde fast på, være nyttigt.

Teknologien kan hjælpe meget: For at få skarpe og stabile film skal du bruge et objektiv med billedstabilisering eller et kamera, der har en eller anden form for IS. PowerShot G7 X Mark III's 5-aksede Dynamic IS er designet til at modvirke kamerarystelser, selv når du løber, panorerer eller optager med fuld zoom. Nogle EOS R-systemkameraer har sensorskiftende indbygget billedstabilisering (IBIS), som gør billedet roligt, uanset hvilket objektiv der er monteret, men når du bruger et objektiv med optisk IS på et kamera med IBIS, arbejder de to IS-systemer sammen om at håndtere et bredere vibrationsområde, end ét system alene ville korrigere.

Som vlogger er det dit ansigt, folk primært ser, så det er afgørende at holde fokus. Canons Face Detection- og Eye Detection-teknologi kan automatisk spore dit ansigt og holde det i fokus.

6. Panorering skal have et formål

En kvinde i en have filmer sig selv med et Canon PowerShot G7 X Mark III på et Canon-stativgreb.

Det perfekte tilbehør til vloggere på farten er Canon Tripod Grip HG-100TBR. Det fungerer både som ministativ og et håndtag komplet med aftagelige fjernbetjeninger til optagelse og justerbart hoved, og det giver stabilitet og har endda plads til montering af en ekstern mikrofon.

Hvis du bevæger kameraet vandret under optagelse, eller "panorerer", kan publikum se med dine øjne – de er der, når du kigger hen over en flot bugt eller en horisont fyldt med iøjnefaldende bygninger. Overdreven panorering kan være desorienterende, men når det bruges moderat, kan det gøre fortællinger mere interessante.

Brug panorering med omtanke, uden at skynde dig, og hold horisonten vandret. Nogle kameraer, f.eks. Canon PowerShot G7 X Mark III, er også udstyret med en niveauindikator, der hjælper dig med dette. IBIS i de seneste EOS R-systemkameraer, f.eks. EOS R7, letter også automatisk nivellering. Hvis du ikke har et stativ, kan du placere kameraet på noget stabilt – f.eks. kanten af en bænk eller et bord – og bevæge det roligt og langsomt til siden.

7. Tilslut en ekstern mikrofon for at få bedre lydkvalitet

Et Canon EOS R10 med en DM-E1D-mikrofon øverst på et stativ på et bord i en park i solskin.

Stereomikrofonen Canon DM-E1D er helt digital, ledningsfri og strømforsynes direkte fra selve kameraet, og den kan indstilles til tre retninger (shotgun, 90° eller 120°). Det er en effektiv måde at forbedre lydkvaliteten på, og den er kompatibel med alle kameraer, der har en multifunktionssko – herunder EOS R3, EOS R7 og EOS R10.

De fleste kameraer, der optager video, vil give en acceptabel lydkvalitet, især de seneste modeller som EOS R7 og EOS R10, men hvis fremragende lyd er vigtig for din vlogging, bør du overveje at tilslutte en ekstern mikrofon. En ekstern mikrofon er især nyttig, når du arbejder udendørs, fordi kameraets indbyggede mikrofon sandsynligvis optager distraherende baggrundsstøj, f.eks. vind, hvorimod eksterne mikrofoner kan flyttes, så du bedre kan udelukke støj. Nogle kameraer har en indbygget vindfilterfunktion, der reducerer vindstøj fra den interne mikrofon, men dette reducerer også baslyde, så ofte giver det mindre naturlig lyd end en velplaceret ekstern mikrofon.

Hvis du vil bruge en ekstern mikrofon, skal du se efter et kamera med et eksternt mikrofonstik, f.eks. Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III eller EOS R7.

8. Brug Wi-Fi til deling

Hænder justerer LCD-skærmen på et Canon PowerShot G7 X Mark III på et stativ, så den vender fremad, så personen kan se sig selv, mens vedkommende filmer.

Kameraer med bevægelige skærme er perfekte til vlogging. Du skal blot vende skærmen for at se dig selv, når du filmer, og det er nemt at holde dig selv korrekt indrammet.

Mange kameraer på markedet i dag, herunder Canon EOS M50 Mark II og Canon EOS R7, har integreret Wi-Fi og Bluetooth, som giver dig mulighed for at dele og sikkerhedskopiere trådløst, uanset hvor i verden du befinder dig. Med kompatible Wi-Fi-aktiverede Canon-kameraer tilbyder image.canon-servicen, når kameraerne er tilsluttet internettet, problemfri overførsel af billeder og film til clouden, hvor de er sikkert gemt og automatisk kan videresendes til dine enheder og webtjenester.

Canon PowerShot G7 X Mark III har Bluetooth og Wi-Fi, så du altid kan oprette forbindelse til din mobile enhed – og du kan også oprette forbindelse via Wi-Fi til din mobile enhed eller dit netværk med internetadgang, så du kan streame direkte til din YouTube-kanal1.

Skrevet af Natalie Denton og Sam Kieldsen

  1. Livestreamingtjenesten for dette produkt understøtter kun livestreaming på YouTube. For at bruge livestreamingtjenesten er forhåndsregistrering på image.canon påkrævet.

    I overensstemmelse med YouTubes "Begrænsninger for livestreaming" skal brugere have mindst 1.000 kanalabonnenter for at kunne streame live fra en mobil enhed. Denne begrænsning gælder også for YouTube-livestreaming-tjenesten, der er tilgængelig via Canon PowerShot G7 X Mark III.

    Du kan finde opdaterede oplysninger om begrænsninger ved at besøge Google support.

    Livestreaming på YouTube kan ændres, stoppes eller afsluttes uden varsel.

    Bemærk på forhånd, at Canon ikke påtager sig noget ansvar for tjenester, der leveres af tredjeparter, herunder livestreaming på YouTube.

Relaterede produkter

  • Digitalt kompakt

    PowerShot V10 (Black)

    Skil dig ud online, og forbliv diskret, mens du optager, med Canons alt-i-ét 4K vlogging-kamera i lommeformat.
  • Digitalt kompakt

    PowerShot G7 X Mark III

    Et tilsluttet kamera, der optager enestående videoer og billeder, som dine følgere vil elske.
  • Spejlløse kameraer

    EOS R50

    Lav dit bedste indhold, som får dig til at scrolle tilbage, med dette spejlløse EOS R-kamera, fra skarpe stillbilleder til 4K-film og livestreams. En dedikeret Alt-i-én-enhed.
  • Spejlløse kameraer

    EOS R10

    Tag dine næste skridt inden for fotografering og video med et spejlløst EOS R-systemkamera, der er bygget op omkring en sensor i APS-C-størrelse.
  • Vidvinkelobjektiv med fast brændvidde

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Et kompakt, let 24mm objektiv med fast brændvidde, der er ideelt til landskabsfotografering, vlogging og interiør – samt fantastiske makrobilleder.
  • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Et kompakt og let RF 15mm zoomobjektiv, der er perfekt til rejser, herunder bylandskaber, landskaber, arkitektur og vlogging på farten.
  • Vidvinkelobjektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Et kompakt og prismæssigt overkommeligt 16mm fullframe-objektiv til EOS R-serien, designet til vloggere og kreative content creators.
  • Stativ

    Tripod Grip HG-100TBR

    Optag i længere tid med større stabilitet og kreativ fleksibilitet takket være dette unikke stativgreb med aftagelig fjernbetjening.
  • Tilbehør

    Retningsbestemt stereomikrofon DM-E1D

    Hvis du ønsker en ren og klar digital lyd, skal du vælge den retningsbestemte stereomikrofon DM-E1D til multifunktionssko for at opnå driftssikkerhed samt hurtig adgang til indstillinger via et kompatibelt kameras LCD-skærm.
  • Relaterede artikler

  • VLOGGING

    Content creation med EOS R50

    Bring dine sociale feeds op på et højere niveau med Canon EOS R50.

  • VIDEO

    Tips til at forbedre dine videoer på sociale medier

    Fire content creators diskuterer, hvad der udgør fantastisk indhold, og hvordan man skiller sig ud online.

  • VLOGGING

    Canons bedste kameraer og objektiver til vlogging

    Canon fremstiller en række kameraer og objektiver, der er ideelle til content creation. Denne vejledning hjælper dig med at finde det perfekte match.

  • VLOGGING

    Vlogging på farten

    Canon PowerShot V10 bliver testet af fire af de bedste influencere.