MAKROFOTOGRAFERING

Opdag insekternes skjulte verden

Afslør de små væsners hemmelige liv med råd fra Pierre Anquet, der er ekspert i næroptagelser.
Et nærbillede af en brun springedderkop.

"Før jeg startede med makrofotografering, var jeg helt ærligt ikke en stor fan af insekter," siger den franske fotograf Pierre Anquet. "Men nu – efter at jeg har givet mig selv tid til at kigge nærmere på dem – synes jeg, at de er enormt smukke."

"Jeg begyndte med at fotografere landskaber og portrætter, men så så jeg en video af den amerikanske makrofotograf Thomas Shahan, og det var der, at jeg bare forelskede mig i makro," siger han.

Utrolige nærbilleder kan godt virke som et område for erfarne fotografer med det dyreste udstyr, men man kan faktisk opnå flotte resultater på forskellige budgetter. Du kan eksperimentere med nærfokusering ved hjælp af dit kits objektiv, før du opgraderer til et dedikeret makroobjektiv.

1. Tag kreative nærbilleder med kit-objektiv

En knæler, der hænger fra et blad.

Når du optager makro, handler det ikke om, hvor tæt du er på motivet, det handler om forstørrelsesniveauer. "Hvis du vil tage nærbilleder, men ikke har budgettet til et makroobjektiv, kan du tage denne zoom og få nogle virkelig interessante billeder," siger Pierre. Taget med et EOS 90D med et EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objektiv ved 55mm, 1/3200 sek., f/5.6 og ISO640. © Pierre Anquet

Selvom et ægte makroobjektiv giver en utrolig forstørrelse, kan en almindelig zoom fokusere tæt nok på til at skabe fremragende billeder af større insekter.

"Til disse optagelser fandt jeg en knælerart, der hedder Empusa," forklarer Pierre. "Den er ca. 3-4 cm lang, hvilket betød, at jeg kunne fylde hele billedet ved hjælp af Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objektivet. Den største udfordring vil være at komme tæt nok på insektet til at tage billedet – jeg vil anbefale at stå tidligt op, da daggry er tidspunktet, hvor de er mindre aktive."

EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM- og EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-objektiverne har indbygget Macro Ring Lite, som lægger spændende og kreative lyseffekter i hænderne på begyndere, men som tidligere var forbeholdt professionelle.

Som en alternativ metode til at bruge autofokus opnår Pierre maksimal forstørrelse ved at zoome objektivet til dets længste brændvidde, skifte til manuel fokus og dreje fokusringen, indtil det er på minimal fokusafstand, og derefter bevæge kameraet forsigtigt frem og tilbage for at bringe motivet i skarp fokus.

Pierre foretrækker optagelser uden stativ, men de kan være praktiske til makrooptagelser, da alle kamerarystelser fremhæves. "Stativer er alt for store og kommer i vejen. 18-55mm-objektivet er perfekt til håndholdte optagelser, da det er meget lille, og billedstabilisatoren er virkelig nyttig."

2. Gå en-til-en med et makroobjektiv

Et nærbillede af en orange-brun edderkop på en gren.

Pierre brugte et EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv til at fotografere en springedderkop: "Den var mindre end knæleren, men det gav mig mulighed for at få mere af omgivelserne med på billedet." Taget med et EOS 90D med et EF-S 60mm f/2.8 Macro USM ved 1/250 sek., f/8 og ISO500. © Pierre Anquet

Et nærbillede af en knæler, der hænger på en gren.

Pierre brugte fokus-stacking til nogle af sine fotos. "Det højeste antal billeder, jeg tog til en enkelt fokus-stack, var 28. Knæleren var på en gren, og jeg ville gerne have hele insektet i fokus. Ved at tage mange billeder og bevæge kameraet kunne jeg få hovedet, benene og kroppen i fokus." Taget med et EOS 90D med et EF-S 60mm f/2.8 Macro USM ved 1/250 sek., f/9 og ISO200. © Pierre Anquet

Et kompakt, knivskarpt objektiv som Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM er et godt udgangspunkt for makroverdenen. Det giver forstørrelse i naturlig størrelse (1x), når det er indstillet til den mindste fokusafstand, hvilket betyder, at detaljerne vil blive fokuseret på kameraets sensor i samme størrelse, som de er i virkeligheden.

En ting, du bør overveje, når du optager tæt på, er, at dybdeskarpheden er papirtynd. Ved brug af mindre blænder som f/11 og f/16 øges dybdeskarpheden, men lysmængden reduceres også. Dette medfører langsommere lukkertider, hvilket kan resultere i et sløret billede, hvis kameraet eller motivet bevæger sig.

For at bekæmpe dette kan du øge ISO'en for at give kortere eksponeringstider. "Med EOS 90D kan jeg bruge op til ISO2000 uden problemer overhovedet. Men du skal eksponere billedet korrekt – hvis du forsøger at øge eksponeringen senere i softwaren, får du meget støj."

Et nærbillede af en buffalo treehopper med en vanddråbe på hovedet.

Pierre anbefaler brug af en Speedlite-flashenhed til 3-5x forstørrelse. "Det primære lys er stadig solen," siger han. "Men med flashen opnår man lidt ekstra, der får motivet til at folde sig ud." Taget med et Canon EOS 60D (nu efterfulgt af Canon EOS 90D) med et Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objektiv og en Speedlite 430EX II ved 1/250 sek., f/10 og ISO400. © Pierre Anquet

Fokus-stacking er en populær teknik, som makrofotografer bruger til at øge dybdeskarpheden. Dette omfatter at tage en sekvens af identiske billeder og manuelt flytte fokuspositionen for hvert af dem. De fokuserede områder på hvert billede kan derefter kombineres i software for at skabe et foto med større skarphed.

Canon EOS 90D har en indbygget Focus Bracketing-funktion, der automatisk kan tage de billeder, du har brug for til at lave en fokus-stack i Canon Digital Photo Professional. "Med lidt øvelse bliver det nemt," forklarer Pierre. "Jeg vælger den kontinuerlige fremføringsmetode, indstiller fokus manuelt på den nærmeste del af motivet og flytter derefter langsomt kameraet tættere på insektet, mens jeg affyrer en række billeder."

3. Længere end naturlig størrelse med et specialobjektiv

Et nærbillede af en springedderkop på jorden.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo er et unikt objektiv, der giver dig mulighed for at optage motiver med forstørrelser på op til 5x naturlig størrelse. Taget med et Canon EOS 90D med et MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objektiv ved 1/250 sek., f/9 og ISO800. © Pierre Anquet

Et makrobillede af en knælers ansigt.

MP-E 65mm-objektivet er meget alsidigt, fortæller Pierre. "Med 1x forstørrelse kan du fylde billedet med et større insekt som f.eks. en sommerfugl eller en cikade, og derefter kan du gå til 5x forstørrelse og fotografere meget små insekter." Taget med et Canon EOS 90D med et Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objektiv ved 1/160 sek., f/8 og ISO2000. © Pierre Anquet

Nøjagtig fokusering er afgørende, når du arbejder med en så høj forstørrelse som 5x, da alle fejl vil blive lige så forstørret. For at sikre nøjagtighed under fotografering af insekter overvågede Pierre billedet ved hjælp af det store display bag på Canon EOS 90D. "Jeg kan zoome ind manuelt og se præcis, hvor jeg er fokuseret," siger han. "Først drejer jeg ringen på objektivet for at indstille forstørrelsen, derefter bevæger jeg mig tættere på motivet, og når jeg ser på skærmen, at det er perfekt i fokus, tager jeg billedet."

Du kan komme i gang med makrofotografering ved at optage motiver derhjemme, uanset om det er et mønster på et tæppe eller en plante i en vindueskarm, før du går videre til at fange detaljerede insektoptagelser.


Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede produkter

Relaterede artikler