A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROFOTOGRAFERING

Kreativ makrofotografering: Optagelse af blomster reflekteret i vanddråber

Få ny inspiration til blomsterfotografering, og skab iøjnefaldende billeder ved hjælp af lysbrydning og et makroobjektiv. Indfang detaljerne i en dråbe vand, og eksperimentér med refleksioner. Til denne teknik skal du bruge et makroobjektiv. Ideelt set skal du bruge et stativ og en fjernudløser – hvis du har et Wi-Fi-aktiveret kamera, f.eks. Canon EOS 90D, kan du bruge Canon Camera Connect-app'en på din smartphone til at komponere billedet og udløse lukkeren. For at få den mest kontrollerbare belysning er det praktisk at bruge en ekstern flash som f.eks. en fra Canon Speedlite-serien.

Opsætning

Med denne enkle teknik kan du optage virkelig iøjnefaldende billeder, der afspejler et detaljeret motiv i en lille vanddråbe.

Du kan bruge denne teknik udendørs (hvis du har mulighed for det) eller indendørs. Fordelen ved en indendørs opsætning er, at du har mere kontrol over belysningen, og der er mindre risiko for, at en brise forstyrrer vanddråberne. Du behøver heller ikke stå tidligt op for at fotografere morgenduggen!

Foruden et makroobjektiv og et stativ til at holde kameraet stille og undgå kamerarystelser har du brug for blomster, glycerin (fås på apoteket, ved bageartiklerne i et supermarked eller online) for at skabe langtidsholdbare, meget reflekterende dråber. Du skal også bruge en klar lyskilde – enten fra et vindue eller en ekstern Canon Speedlite-flash.

Forstørrelse

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Alle makroobjektiver er velegnede til denne teknik. Billederne på denne side er optaget med Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektivet, men Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM er et andet fantastisk alternativ til digitale spejlreflekskameraer med APS-C-sensorer.

Fokusér makroobjektivet ved den nærmeste fokuseringsafstand for at opnå den højeste forstørrelse. Selv ved en forstørrelse i naturlig størrelse eller 1:1 vil vanddråberne se små ud i billedet, så du vil muligvis få behov for at beskære billedet i redigeringssoftware bagefter. Objektivet skal placeres tæt på dråberne, så du skal sørge for, at objektivet ikke kaster skygge på billedet. Hvis du bruger en lampe eller en ekstern Canon Speedlite-flash, får du bedre kontrol over lysets retning. En anden måde til at undgå skygger er at bruge et makroobjektiv med indbygget Macro Lite, f.eks. Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM eller Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Tilføjelse af dråber

Relaterede artikler
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: Optagelse af sæbebobler

Find ud af, hvordan du optager flotte, farverige og abstrakte makrobilleder af sæbebobler med denne nemme trinvise vejledning.

Papercraft landmarks

MAKROFOTOGRAFERING

Makrofotografering af mad

Lav interessante abstrakte madbilleder ved hjælp af Canon-makroobjektiver.

Macro photography tips and techniques

MAKROFOTOGRAFERING

Tips til makrofotografering

Makrofotografering på den nemme måde – opdag det bedste udstyr, tips og teknikker.

Optagelse med metoden Blændeprioritet (Av) gør, at du har mere kontrol over dybdeskarpheden, men du skal være forberedt på at eksperimentere med blænden for at ændre, hvad der er i fokus, og hvad der ikke er. Flyt blomsten tættere på for at ændre kompositionen inden for vanddråbens vinkel, og brug knappen til visning af dybdeskarphed, før du trykker på udløseren, for at se, hvilken effekt dette vil have på dit billede.

Når du bruger glycerin i stedet for vand, vil det skabe mere skinnende og tyktflydende dråber, der holder i længere tid, så du får mere optagelsestid til at opnå det perfekte skud. Ved at bruge en hurtigere lukkertid kan du tage lige så mange billeder, som du ønsker, på kort tid. Dyp en nål eller tandstikker ned i glycerinen, og brug den til at overføre væsken. På den måde kan du placere dråberne, hvor du vil have dem, og tilføje så mange, som du vil. Eksperimentér med dråber i forskellige størrelser og klynger af dråber for at skabe mere kreative kompositioner.

Teknikken

Komponér dit billede ved at optage bredt. Dette sikrer, at baggrunden forbliver sløret, mens vanddråberne er i skarpt fokus.

Fokusér manuelt på dråberne, og flyt blomsten i baggrunden tættere på, indtil det brudte billede gengives skarpt i væsken. Optag med metoden Blændeprioritet (Av), så du har mere kontrol over dybdeskarpheden, og vælg en blænde på f/8 til at begynde med. Løsningen her er at holde blomsten i baggrunden sløret, mens det brudte billede fremstår skarpt. Vær klar til at eksperimentere med blomstens placering og blænden. Hold dråberne parallelt med kameraet for at holde alle dråberne skarpe.

Du kan forbedre skarpheden ved at bruge Live View-metoden, så spejlets bevægelse ikke ryster kameraet, og tage billedet med kameraets selvudløser, en fjernudløser eller Canon Camera Connect-app'en på din smartphone, hvis dit kamera har den funktion. Du kan få yderligere råd om, hvordan du kommer i gang med makro, og få yderligere inspiration til nye tricks, du kan prøve, ved at downloade Canon Photo Companion-app'en til iOS eller Android.


Skrevet af Marcus Hawkins og Tamzin Wilks

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker